De ce este cancerul pancreatic o boala atat de agresiva?

Specialități
12 Octombrie 2011
Autor: Echipa medicală MedLife
de ce este cancerul pancreatic o boala atat de agresiva

Steve Jobs a fost o sursa de inspiratie pentru persoanele diagnosticate cu cancer pancreatic. Exemplul lui a aratat ca pacientii isi mai pot indeplini unele dorinte, in pofida starii lor de sanatate. Cu toate acestea, faptul ca fostul CEO Apple nu a reusit sa isi invinga boala, ramane o amenintare puternica pentru pacientii cu cancer de pancreas. Desi persoanele care continua sa munceasca pot ajunge sa supravietuiasca mai mult timp, cancerul pancreatic este mortal. De ce ucide aceasta boala atat de agresiv?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Pancreasul secreta hormoni si enzime care contribuie la procesarea grasimilor. Unul dintre acesti hormoni este insulina, care forteaza organismul sa utilizeze ca sursa de energie zaharul din sange, mai degraba decat grasimea. Nivelul de insulina este scazut la pacientii cu diabet, care au un nivel mare de zahar in sange.

Potrivit Societatii Americane a Cancerului, una din cinci persoane americane diagnosticate cu cancer pancreatic reuseste sa mai traiasca un an de la punerea diagnosticului.

De ce ucide aceasta boala atat de agresiv?

Cancerul pancreatic este diagnosticat, de obicei, intr-un stadiu avansat deoarece simptomele sale nu se manifesta pana atunci. Semnele incep sa apara dupa ce tumora a ajuns la o dimensiune considerabila. Din acel moment pacientul poate intra oricand in metastaza.

Numai 10-15% din pacientii cu cancer pancreatic sunt diagnosticati in timp util pentru a putea fi operati. Rata de supravietuire in urma interventiei chirurgicale este mica deoarece tumora revine in 85% din situatii. In cel mai bun caz, doar 25-30% dintre pacienti traiesc inca cinci ani dupa aceasta operatie.

Operarea cancerului pancreatic presupune indepartarea a 95% din pancreas, inclusiv tumora, pastrand o mica parte a acestui organ, care sa poate indeplini, in continuare, functia de producere a insulinei.

Ramane insa o intrebare: daca o persoana poate trai fara un pancreas functional in intregime, atunci de ce continua sa moara pacientii cu acest tip de cancer?

Majoritatea pacientilor suferind de cancer la pancreas mor din cauza faptului ca ficatul lor ajunge sa fie invadat de tumora. Totodata celulele canceroase au aceasta caracteristica de a se feri de tratament, de a se ascunde si apoi de a reveni. Ajung sa creasca din nou si sa afecteze ficatul explica Allyson Ocean, oncolog in cadrul Weill Cornell Medical Center, pentru Scientific American.

Boala este dificil de diagnosticat

Nu exista o metoda de depistare precoce a cancerului de pancreas, fiind descoperit, de obicei, doar in stadiul de metastaza spune Julie Fleshman, presedintele Pancreatic Cancer Action Network, o organizatie care militeaza pentru aprofundarea cercetarii cancerului pancreatic.

Simptomele, care nu apar decat in stadiile avansate de boala, includ durere in partea superioara a abdomenului, pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate. Toate aceste simptome pot fi cauzate si de alte boli, potrivit Mayo Clinic.

Simptomele precoce sunt nespecifice.

Numai 8% dintre cazuri sunt diagnosticate inaintea raspandirii cancerului in intreg pancreasul, potrivit National Cancer Institute. Dintre acesti pacienti, 21,5% vor mai trai, probabil, in jur de 5 ani. Rata de supravietuire este mai scazuta la pacientii diagnosticati in stadii mai avansate de boala. Mai putin de 2% dintre pacientii diagnosticati in stadiul in care cancerul s-a raspandit in mai multe parti ale corpului, vor mai putea supravietui 5 ani.

Cateodata, nici macar screeningul CT nu detecteaza tumorile prezente in pancreas.

Boala este dificil de tratat

Interventia chirurgicala este o solutie viabila pentru 15% dintre pacientii ai caror boala nu s-a metastaziat, la momentul punerii diagnosticului. Pe de alta parte, chimioterapia este de multe ori ineficienta in distrugerea celulelor canceroase din pancreas. Prin urmare, pacientii raman cu putine optiuni de tratament.

Persoanele care au acelasi tip de tumora ca si Steve Jobs au supravietuit mai mult decat cele care sufera de alte tipuri de cancer pancreatic. 42% dintre aceste persoane mai traiesc inca cinci ani de la momentul punerii diagnosticului. Acest lucru este posibil pe motiv ca celulele tumorii neuroendocrine din pancreas se multiplica mai lent decat adenocarcinomul obisnuit.

National Cancer Institute estimeaza ca 43.000 de persoane cu cancer pancreatic au fost diagnosticate in 2010 si aproape 37.000 au murit din cauza acestei boli. Aproximativ 20% din cazuri apar la persoanele cu varsta cuprinsa intre 55 si 64 ani.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării