Publicat la: 
7/04/2017

Dr. Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL: Trucuri in tratamentul otitei seroase: suflatul nasului des, mestecatul unei gume

Dr. Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a explicat pentru cititorii MedLive care este mecanismul prin care se declanseaza otita seroasa, in urma unei infectii virale, simptomele precum si riscurile la care ne expunem daca nu o tratam corespunzator.

Ce este otita seroasa?

Otita seroasa este o problema foarte importanta de sanatate in cadrul ORL, o boala destul de grava si de serioasa. Este o inflamatie a cavitatii timpanice, a urechii medii. Urechea medie este foarte importanta deoarece este acea cavitate prin care se transmite unda sonora ca noi sa auzim corect. Aceasta cavitate se afla in spatele timpanului, unde se afla si cele 3 oscioare pe care le stim cu totii: scarita, nicovala si ciocanul. Timpanul si acest lant osicular transmit unda sonora din aer catre urechea interna. Aceasta cavitate trebuie sa contina aer cu aceeasi presiune ca si cea de afara. Daca avem vreo viroza sau nasul infundat, avem de-a face cu otita seroasa. Acest aer din cavitatea timpanica nu vine prin conducta auditiva externa ci prin nas si prin trompa lui Eustachio. Trompa lui Eustachio este un canal musculocartilaginos care se afla in spatele nasului, intre nas si aceasta cavitate timpanica. Aerul trebuie sa patrunda prin nas, prin trompa lui Eustachio si apoi in urechea medie. Daca noi suntem raciti, avem nasul infundat si secretii in nas si nu le suflam afara, acele secretii se duc prin trompa lui Eustachio si se aduna in cavitatea timpanica, iar mediul aerian care ar trebui sa fie acolo se transforma intr-un mediu lichidian si apare aceasta otita medie seroasa.

Care sunt simptomele otitei seroase?

Simptomul principal este hipoacuzia, scaderea auzului. De asemenea, poate sa apara si durerea auriculara, otalgia. Putem sa mai auzim un tiuit in ureche, tinitus, presiunea lichidiana care se formeaza in cavitatea timpanica se repercurta si asupra urechii interne si poate sa ne dea si ameteli.

La ce varste poate sa apara otita seroasa?

Poate sa apara la orice varsta, din copilarie pana la batranete. Cel mai frecvent apare in copilarie, intre varstele 2-6 ani, din cauza obstructiei nazale importante. La adult, in spatele nasului avem o cavitate – cavum, in care intra aer si se duce prin trompa lui Eustachio in urechea medie. In schimb, la copii, in cavitatea din spatele nasului avem vegetatiile adenoide, polipii. Acei polipi care la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani sunt foarte crescuti, obstructioneaza calea aerului dintre nas si urechea medie si trompa lui Eustachio. Si atunci nu mai poate sa intre aer cum trebuie si sa se ventileze urechea medie. Copiii nu stiu sa-si sufle nasul si atunci in viroze, secretiile din nas care in mod normal ar trebui sa fie eliberate in afara se aduna in spatele nasului si in vegetatiile adenoide si apoi intra in trompa lui Eustachio si in cavitatea timpatica si se aduna acolo. De aceea la copii este foarte important sa stim sa tratam otita seroasa si sa dam importanta. Dar aceasta otita apare si la adulti si la oamenii in varsta. Pe fond de viroza, pe fond de nas infundat.

Acestea sunt cauzele care duc la otita seroasa?

Da, acestea sunt: un nas infundat La copii, cauza principala este prezenta vegetatiilor adenoide mari, hiperatrofiate si la adulti prezenta unei rinite sau a unei deviatii de sept.

Cum se pune diagnosticul de otita seroasa?

Diagnosticul se face prin examenul clinic ORL, prin vizualizarea nasului si obstructiei nazale, prin vizualizarea faringelui si examenul otoscopic sau otomicroscopic al urechii. Se observa conducta auditiva libera, fara niciun fel de ceara, se observa un timpan mat, congestionat, fara triunghi luminous si in spatele lui se observa acel nivel lichidian de care am zis mai devreme. Pe langa acest examen clinic, ca sa pui un diagnostic mai corect, trebuie sa faci si o investigatie cu un timpanometru: timpanograma sau impedacemetrie. Aceasta investigatie ne spune clar daca avem o otita seroasa.

Cum tratam otita seroasa?

Tratamentul otitei seroase este complicat si complex. Otita seroasa nu e o simpla viroza, nu se trateaza in cateva zile. Evolutia otitei seroase este de 2- 3-4 saptamani. Ea poate sa dureze si 3 luni daca nu dai tratamentul corect. In primul si in primul rand se face dezobstructie nazala. Trebuie sa desfunzi nasul foarte bine prin tratament decongestionant sau cel mai bine prin metoda aerosolilor care sunt foarte buni pentru a decongestiona nasul. Pe langa aceasta decongestionare se face si un tratament antiinflamator, antialergic ca sa reducem inflamatia mucoasei si mucolitic de a elimina secretiile care se aduna in spatele nasului si in urechea medie. Sunt anumite “smecherii” care ar trebui facute in tratamentul otitei seroase: -      suflatul nasului des: lichidul iese din cavitatea timpanica doar daca suflam nasul cat de des se poate. -      inghititul in sec, suptul unei bomboane sau mestecatul unei gume pentru deschiderea trompei lui Eustachio prin care intra aer si mobilizeaza secretiile din cavitatea timpanica. Si copiilor le dam acadele doar in timpul tratamentului otitei seroase.

Posibile complicatii ale otitei seroase?

Otita seroasa, la inceput, e o infectie virala. Sunt niste secretii seroase catarale. Poate nu sunt atat de importante pentru oamenii din jur, dar daca stau acolo ele se supra infecteaza bacterian si ajungem la puroi in spatele timpanului, ajungem la o otita acuta medie, purulenta care, incetul cu incetul, incearca sa se elimine cumva si cum trompa lui Eustachio este blocata, se elimina prin timpan, perforand timpanul. Si ajungem la secretii purulente in conducta auditivia externa, acestea fiind exteriorizate. Aceasta infectie se duce in afara, dar poate sa inflameze in jur si urechea si poate sa duca inclusiv la abcese cerebrale sau abcese mastoidiene in spatele timpanului. De aceea este foarte important sa tratezi otita seroasa de la primul pas.

Este recomandata extragerea polipilor?

Da, la copii otita seroasa se mentine cu lunile acolo si se agraveaza din cauza prezentei polipilor. Si intr-adevar, in multe cazuri, este recomandata scoaterea polipilor. Acea interventie clasica de scoatere a polipilor. Am observat la foarte multi pacienti de ai mei ca dupa ce au scos polipii, n-au mai facut otite seroase si nu s-au mai agravat. Interventia chirurgicala a polipilor este o interventie destul de usoara si nu trebuie sa ne fie frica de ea. Autor: Dana Mircea

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - ORL

Medic Specialist
Negoita Eugen,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25