Durere de ochi: cauze, simptome, tratament

Specialități
20 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
durere de ochi cauze simptome tratament

Despre durerea de ochi

Aproape fiecare om se confruntă, la un moment dat, cu dureri de ochi. Uneori acestea se ameliorează de la sine, dar pot fi, de asemenea, și semnul unei afecțiuni mai grave.

Durerea de ochi este mai serioasă decât simpla iritație pe care o simțim în urma unui mic obiect străin în ochi. În astfel de cazuri, disconfortul dispare odată ce obiectul străin este îndepărtat. Unele dureri oculare pot fi un semn al unei probleme de sănătate sau al unei leziuni subiacente și trebuie aduse în atenția unui medic cât mai curând posibil. Singura modalitate de a identifica cauzele durerii de ochi și de a obține tratamentul potrivit este consultul oftalmologic.

Tipuri de durere de ochi

Durerea de ochi poate fi ascuțită, dureroasă sau pulsatilă și poate afecta unul sau ambii ochi. Durerea de ochi poate apărea de una singură sau asociată cu alte simptome, cum ar fi:

  • acuitate vizuală diminuată;
  • secreții conjunctivale (poate fi limpede sau groase și colorate);
  • senzația de corp străin (senzația că ceva este în ochi, fie că este real sau imaginar);
  • durere de cap;
  • sensibilitate la lumină;
  • greață sau vărsături;
  • ochi roșu sau conjunctivită;
  • lăcrimare;
  • cruste și secreții dimineața (sau după somn).

Tipurile durerii de ochi depind în funcție de cauza declanșatoare, însă este posibil ca localizarea durerii oculare să nu fie legată numai de cauză. Trebuie ținut cont și de factorii declanșatori, precum și de simptomele care însoțesc durerea. Aceste informații vor ajuta un medic să pună un diagnostic corect și să ofere recomandări adecvate pentru tratament.

Cauzele apariției durerii de ochi

Durerea de ochi este un simptom al multor afecțiuni diferite. Unele dintre aceste afecțiuni sunt relativ benigne și pot dispărea în urma unui tratament adecvat la domiciliu, în timp ce altele sunt mult mai grave și pot necesita tratament medical de urgență.

Cauzele apariției durerii de ochi pot fi:

  • Ochii uscați. Ochii sănătoși produc lacrimi care ajută la lubrifierea ochiului. De asemenea, lacrimile ajută la îndepărtarea prafului și a altor substanțe iritante. Ochii care nu produc suficiente lacrimi pot deveni uscați și vulnerabili la infecții. Unele simptome posibile ale ochilor uscați includ roșeață și durere, mâncărime, o senzație de nisip în ochi, ochi înlăcrimați, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină. Această condiție poate fi întâlnită în cazul pacienților cu blefarite, kerato-conjunctivite, sindromul Sjogren (boală cronică autoimună în care glandele ce secretă fluide sunt inflamate și/sau distruse, alterând funcția normală de secreție a acestora), sau care consumă anumite clase de medicamente ca antidepresive, diuretice, hormonale sau imunosupresoare, care petrec mult timp în fața ecranelor. Condițiile de mediu nefavorabile (expunere la vânt, fum, aer condiționat, temperaturi extreme sau umiditate diminuată) sau purtarea lentilelor de contact sunt și acestea cauze care determină reducerea filmului lacrimal.
  • Conjunctivită. Aceasta este o inflamație a conjunctivei ce poate fi provocată de alergii sau infecții (virale sau bacteriene). Când vasele de sânge din conjunctivă se umflă, partea ochiului care este de obicei albă se poate înroși. Ochiul poate să aibă mâncărimi și să devină congestiv (înroșit și umflat).
  • Alergii. O alergie oculară este o reacție alergică la un factor iritant cu care ochii intră în contact. Astfel de alergii afectează, de obicei, ambii ochi. Unii alergeni potențiali care pot declanșa o alergie oculară includ: polenul, mucegaiul, acarienii din praf, ingredientele din produsele de îngrijire a pielii și alte produse cosmetice. Simptomele tipice ale unei alergii oculare includ înroșirea și umflarea pleoapelor, mâncărimea ochilor, ochi înlăcrimați, sensibilitate la lumină.
  • Abraziuni ale corneei. Deși poate părea ceva minor, o zgârietură a corneei poate declanșa durere. În astfel de cazuri, medicul recomandă, de obicei, îndepărtarea corpului străin dacă acesta a pătruns în ochi, picături cu antiinflamator și/sau antibiotice și cu acid hialuronic, pentru refacerea integrității corneene. Durerea de ochi ar trebui să se amelioreze în câteva zile, fără alte complicații.
  • Infecții ale corneei (cheratită). O cornee inflamată sau infectată este uneori cauzată de o infecție bacteriană sau virală. Cel mai des apare dacă lentilele de contact sunt uitate peste noapte în ochi sau dacă sunt murdare.
  • Corpuri străine. Orice corp străin, chiar și praful, poate irita ochiul. De aceea, corpul străin trebuie îndepărtat rapid de medicul oftalmolog; ulterior, se recomandă utilizarea de lacrimi artificiale. Dacă rămâne prea mult timp în interior, acesta poate produce leziuni severe ochiului.
  • Expunerea neadecvată la lumina și radiații emise de aparatul de sudură: fumul, praful și emisia de radiații optice din cadrul acestei proceduri poate duce la leziuni oftalmologice severe, asociate cu dureri oculare și cefalee accentuate și persistente.
  • Glaucomul. Această familie de afecțiuni cauzează acumularea de lichid în ochi și poate pune presiune pe nervul optic. Dacă afecțiunea nu este tratată, se poate pierde în întregime vederea. De cele mai multe ori nu există simptome timpurii. Un tip numit glaucom acut cu închidere în unghi face ca presiunea din interiorul ochiului să crească brusc. Simptomele includ dureri oculare severe, greață și vărsături, dureri de cap și înrăutățirea vederii. Aceasta este o urgență medicală și trebuie consultat medicul de urgență.
  • Uveita. O inflamație în interiorul ochiului ce apare din cauza unei traume, a unor infecții sau a unor probleme cu sistemul imunitar. Simptomele includ durere, ochi roșu și, adesea, înrăutățirea vederii.
  • Nevrita optică. O inflamație a nervului care trece din spatele globului ocular în creier. Scleroza multiplă și alte afecțiuni sau infecții sunt adesea de vină. Simptomele includ pierderea vederii și, uneori, un disconfort profund atunci când ochii sunt mișcați dintr-o parte în alta.
  • Sinuzita. Reprezintă o infecție la unul dintre sinusuri. Atunci când se acumulează presiune în spatele ochilor, aceasta poate provoca durere pe una sau pe ambele părți.
  • Orjeletul: O umflătură sensibilă pe marginea pleoapei care are loc atunci când o glandă sebacee, o geană sau un folicul de păr se infectează sau se inflamează.
  • Cefalee tip cluster. O cefalee provoacă dureri bruște și chinuitoare pe o parte a capului. Mulți oameni resimt, de asemenea, durerea în jurul ochilor. Durerea de cefalee tip cluster este, de obicei, ascuțită, arzătoare sau pătrunzătoare și poate dura între 15 minute și 3 ore.
  • Anevrism. Un anevrism este o mărire a unui vas de sânge care poate apărea oriunde în organism (inclusiv în creier) ca urmare a unei slăbiciuni în peretele vasului de sânge. În cazul în care un anevrism cerebral se rupe, o persoană poate avea dureri deasupra sau în spatele unui ochi. O ruptură de anevrism cerebral este o urgență medicală și necesită tratament imediat.

Factori de risc pentru durerea de ochi

Există nenumărați factori care pot dăuna ochilor, de la uitatul direct la soare (inclusiv în timpul unei eclipse), până la manipularea de produse chimice, artificii.

Cei care fumează în mod regulat sau care au afecțiuni medicale, cum ar fi boli de inimă, hipertensiune arterială, sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă (cea mai frecventă cauză de pierdere severă a vederii în rândul persoanelor cu vârsta de 50 de ani și peste).

durere de ochi cauze simptome tratament

Când trebuie să mergi la medic

În timp ce unele afecțiuni se ameliorează cu ajutorul îngrijirii la domiciliu, altele necesită asistență medicală promptă. Semnele care indică faptul că este necesar un consult medical includ:

  • dureri de ochi severe;
  • dureri de ochi care se agravează cu timpul, tusea sau cu mișcarea;
  • dureri de ochi însoțite de febră, amorțeală, gât înțepenit, dificultăți de vorbire, confuzie sau tulburări de vedere;
  • dureri de ochi care se dezvoltă rapid;
  • dureri însoțite de un ochi inflamat, roșu sau de tâmple dureroase și sensibile;
  • dureri de ochi care apar la persoanele cu un sistem imunitar deficitar, vârsta înaintată sau alte boli asociate.

În ce constă diagnosticarea durerii de ochi

Pentru a putea diagnostica durerea de ochi, medicii oftalmologi folosesc o varietate de instrumente, precum:

  • un examen cu o lampă cu fantă - folosește o lumină puternică pentru a privi toate structurile ochiului;
  • picăturile vasodilatatoare - dilată pupila pentru a-i permite medicului să vadă profund o serie de structuri ale ochiului;
  • un tonometru - este un instrument care măsoară presiunea oculară și este folosit pentru a diagnostica glaucomul.

Tratament pentru durerea de ochi

Tratamentele variază și vizează, în principal, cauza specifică a durerii oculare. De exemplu:

  • Conjunctivita - picăturile antibacteriene pentru ochi pot vindeca conjunctivita bacteriană. Antihistaminicele sub formă de picături pentru ochi, o pastilă sau un sirop pot ameliora conjunctivita din cauza alergiilor.
  • Abraziuni ale corneei - medicul prescrie un unguent sau picături antibiotice și/sau cortizonice împreună cu picături, lacrimi artificiale sau cu acid hialuronic, pentru a repara bariera lezată și a reduce simptomatologia neplăcută.
  • Glaucom - picături pentru ochi și un tratament medicamentos prescris de medic pentru a reduce presiunea. Dacă acestea nu funcționează, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală.
  • Cornee infectată - picături antivirale sau antibacteriene.
  • Irita oculară - picături de ochi cu steroizi, antibiotice sau antivirale.
  • Nevrita optică - se tratează cu corticosteroizi.

Care sunt complicațiile posibile ale durerii de ochi

Simptomele ar putea dura mai mult dacă nu este administrat tratament pentru orice infecții, leziuni sau inflamații subiacente. De asemenea, simptomele pot deveni severe și acest lucru poate duce la complicații suplimentare.

Complicațiile netratării corespunzătoare a unei probleme oculare includ:

  • deteriorarea permanentă a corneei;
  • modificări permanente ale vederii, inclusiv pierderea parțială sau totală a vederii;
  • infecție răspândită;
  • retinopatia diabetică - nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot duce la deteriorarea și degenerarea retinei. Acest lucru poate duce la pierderea vederii;
  • anisocoria - apare atunci când pupilele au o dimensiune inegală; poate fi inofensivă dar, totodată, poate indica o problemă medicală mai gravă, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Cum poate fi prevenită durerea de ochi

Prevenirea durerii oculare începe cu protecția ochilor. Câteva modalități de prevenție care protejează ochii:

  • Purtarea unor ochelari de protecție - ajută în prevenția multor cauze ale durerii oculare, cum ar fi zgârieturile și arsurile, în timpul activităților care pot produce leziuni (exerciții fizice, bricolaj, tunderea gazonului, etc). Muncitorii din construcții, sudorii și persoanele care lucrează în apropierea obiectelor zburătoare, a substanțelor chimice sau a echipamentelor de sudură trebuie să poarte întotdeauna echipament de protecție pentru ochi;
  • Produsele chimice și agenți puternici, cum ar fi detergenții de uz casnic, detergenții și agenții de combatere a dăunătorilor trebuie manipulate cu prudență (pulverizate departe de corp atunci când sunt folosite);
  • Mâinile trebuie spălate temeinic după folosirea produselor chimice de uz casnic;
  • Prudență cu jucăriile copiilor care pot răni ochii (ai lui sau ai părintelui). Jucăriile cu componente cu arc, jucăriile care trag și săbiile de jucărie, pistoalele și mingile care sar, toate pot răni ochii unui copil, caz în care trebuie contactat de urgență medicul.
  • Igiena lentilelor de contact trebuie făcută constant. Ochii au nevoie și de odihnă, așa că este indicată alternarea lentilelor cu ochelarii de vedere.

Bibliografie

  1. https://www.healthline.com/health/eye-health/eye-hurts-when-i-blink
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/eye-pain
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320608
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/314917
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/pain-behind-eye
  6. https://www.webmd.com/eye-health/eye-pain-causes-symptoms-diagnosis-treatment

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării