Anemia la pacienții vârstnici: cauze, simptome și tratament

Specialități
31 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
anemia la pacientii varstnici cauze simptome si tratament

Anemia nu este o stare normală a organismului și întotdeauna trebuie căutată cauza, deficiența de fier fiind cea mai frecventă.

Vârstnicii sunt mult mai des afectați de anemii decât tinerii, iar în cazul acestora pot fi și mult mai grave. În funcție de cauza anemiei, tratamentul trebuie administrat cât mai rapid, deci se impune, oricând se manifestă simptome specifice, un consult la medicul de familie care, ulterior, în funcție de cauza anemiei, vă poate redirecționa către un alt specialist.

Informații generale despre anemie

Anemia este definită ca o reducere a masei eritrocitare și apariția ei are cauze diferite la vârstnici față de pacienții tineri. Scăderea hemoglobinei afectează transportul oxigenului în organism și, astfel, pot apărea mai multe afecțiuni și dezechilibre. În cazul pacienților în vârstă, se pare că anemia se întâlnește mult mai des la bărbați decât la femei, mai ales după vârsta de 85 de ani. Ea apare cel mai adesea din cauza deficitului nutrițional sau ca urmare a asocierii cu unele boli cronice.

Ce este anemia

Anemia presupune o scădere a numărului globulelor roșii din sânge, având drept consecință o limitare a nivelului de oxigen din organism. Un nivel alarmant al hemoglobinei este de sub 12 g/dL la femei și sub 13 g/dL în cazul bărbaților. În cazul persoanelor în vârstă, se iau în considerare și valorile apropiate de limitele admise.

Transportarea oxigenului în organism este foarte importantă pentru buna funcționare a organelor și a proceselor metabolice. Există mai multe tipuri de anemii. Acestea pot fi mai grave și pot avea urmări fatale atunci când se manifestă la persoanele în vârstă.

Simptomele anemiei în cazul persoanelor vârstnice

Bătrânii diagnosticați cu anemie au nevoie adesea de spitalizare și au dificultăți legate de mobilitate sau de lejeritatea efectuării activităților obișnuite.

Simptomele specifice anemiei sunt starea de amețeală și oboseală, slăbiciune și dispnee (respirație îngreunată), paloare a mucoaselor şi a patului unghial. Pot apărea dureri în zona toracelui, mâini și picioare reci și bătăi neregulate ale inimii. Tulburările de concentrare, frisoanele și episoadele de pierdere a vederii sau vederea în ceață pot fi semnale de alarmă.

Uneori, din cauza anemiei, la pacienții vârstnici apar stări depresive și de anxietate. Palpitațiile și cefaleea sunt cel mai des întâlnite. Uneori apar probleme la nivelul unghiilor, care se deformează, luând o formă de lingură. În același timp, pot apărea și ulcerații la nivelul gurii.

Pot apărea și pierderi de sânge vizibile în scaun sau fecale de culoare închisă, posibil chiar neagră. Uneori apar edeme și există și cazuri de mărire a splinei sau ficatului (splenomegalie sau hepatomegalie), ca efecte ale anemiei la vârstnici.

Este important ca anemia să nu fie trecută cu vederea ca și cum ar fi o manifestare normală a vârstei înaintate deoarece poate fi un simptom al unor boli cronice.

Cauzele apariției anemiei la vârstnici

Anemia poate fi considerată o problemă a producţiei, distrugerii sau pierderii eritrocitelor.

Anemia este asociată cu stări de oboseală, astenie și dispnee, precum și cu paloarea facială sau conjunctivală.

În cazul anemiei feriprive, cauza poate fi hemoragia gastrointestinală cronică apărută pe fondul unei gastrite. Gastritele pot fi asociate cancerului de stomac, ulcerului, diverticulilor sau angiodisplaziei.

Anemia feriprivă la vârstnici poate apărea, totuși, pe fondul absorbției deficitare a fierului, vitaminei B12 sau folaților, sau a aportului insuficient al acestora din alimentație.

Bolile tiroidiene, leucemiile și hormonii sexuali, în special scăderea nivelului de testosteron, pot determina apariția anemiei la persoanele în vârstă.

Altă cauză a apariției anemiei poate fi sindromul mielodisplazic, un diagnostic mai rar, dar posibil în special la persoanele în vârstă. Unele boli inflamatorii pot cauza anemii la vârstnici, printre acestea numărându-se poliartrita reumatoidă, cancerul sau boli care afectează rinichii.

De asemenea, pot induce anemii și variațiile hormonale. Pacienții vârstnici diagnosticați cu insuficiență renală cronică pot avea ca simptom și anemia.

Aproximativ o treime dintre pacienții diagnosticați cu anemie nu prezintă o cauză cunoscută a apariției acesteia.

anemia la pacientii varstnici cauze simptome si tratament

Când e recomandat un consult de specialitate

În cazul prezenței unor boli cronice, anemia le poate agrava, dar poate fi și unul dintre simptomele acestora. Atunci când sunt observate simptome care pot fi asociate cu anemia, se recomandă consultarea unui medic specialist pentru un diagnostic sigur.

Cel mai adesea cauza anemiei este deficitul de fier, afecțiunea fiind numită anemie feriprivă. În cazul vârstnicilor, anemia feriprivă presupune și un consult amănunțit al tractului gastrointestinal.

Totuși, nu este obligatoriu ca simptomele obișnuite să fie prezente, așa că orice stare de rău neobișnuită care apare la persoanele în vârstă ar trebui să constituie un factor alarmant și necesitatea unui consult medical.

Diagnosticarea anemiei pentru persoanele vârstnice

Diagnosticul se pune în urma anamnezei medicale și efectuării unei hemoleucograme complete, urmărindu-se feritina serică. Uneori este nevoie de aspirat de măduvă osoasă pentru a se afla dacă anemia este feripivă sau este cauzată de o boală cronică.

De asemenea, pot fi solicitate, în vederea diagnosticului, o biopsie, colonoscopie, endoscopie sau evaluare imagistică a intestinului subțire.

Tratamentul anemiei pentru persoanele vârstnice

Dacă este vorba despre o boală cronică, se tratează boala respectivă, urmând ca simptomele anemiei să se estompeze. În cazul anemiei feriprive se tratează sângerarea și se suplimentează doza de fier prin tratament medicamentos.

Deficitul de folat sau de vitamina B12 se tratează, de asemenea, prin suplimentarea acestora medicamentos, atunci când nu sunt suficiente în hrană sau când există probleme legate de absorbția intestinală.

Anemiile severe se tratează cu transfuzii de sânge și agenți stimulatori ai eritropoiezei.

Prevenția anemiei la pacienții vârstnici

Este important consumul de alimente bogate în vitamine și minerale. Fructele și legumele au nutrienți care pot împiedica apariția anemiilor. În special legumele de culoare verde sunt cele bogate în fier, așa că este important ca acestea să facă parte din dieta zilnică.

Pacienții care s-au mai confruntat cu anemii sau au afecțiuni care constituie un factor de risc trebuie să își facă regulat analizele pentru a afla dacă există un deficit de fier, vitamina B12 sau folați în organism și pentru a le suplimenta dacă este cazul.

Activitățile ușoare în aer liber, aerul curat și lumina naturală a soarelui ajută buna funcționare a organismului. Odihna este deosebit de importantă, precum și aerisirea încăperilor în care se doarme și se stă mai des.

O bună igienă și evitarea situațiilor stresante contribuie, de asemenea, la menținerea stării de sănătate. Trebuie evitate pe cât posibil consumul de alcool și deshidratarea.

Simptomele care pot semnaliza anemii sunt mult mai grave în cazul persoanelor în vârstă. Acestea pot avea urmări fatale dacă sunt declanșate de afecțiuni cronice. Un consult medical de specialitate este foarte important în astfel de cazuri.

Bibliografie

  1. https://betterhealthwhileaging.net/anemia-in-aging/
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/iron-deficiency-anemia-in-elderly
  3. https://ashpublications.org/blood/article/131/5/505/104393/Anemia-at-older-age-etiologies-clinical - https://www.agingcare.com/articles/anemia-in-seniors-what-to-look-for-and-how-to-treat-it-214925.htm
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4077071/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării