Fructe interzise la diabet: listă, recomandări

Nutriție
24 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
fructe interzise la diabet lista recomandari

Despre alimentaţia pentru diabet

Alimentația joacă un rol crucial în gestionarea diabetului, iar înțelegerea alegerilor alimentare corecte poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, la gestionarea greutății și la reducerea riscului de complicații. Iată câteva orientări generale și sfaturi pentru nutriția în diabet:

  • dieta echilibrată - include un amestec de carbohidrați, proteine și grăsimi; de asemenea, pune accentul pe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase;
  • carbohidrați - alegeți carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale, legumele și fructele; limitați carbohidrații simpli, cum ar fi gustările zaharoase, sucurile și cerealele rafinate;
  • proteine - includeți surse de proteine slabe atât sursă animală, cum ar fi carnea de pasăre, peștele și lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi, cât și vegetală, precum fasolea, tofu;
  • grăsimi - concentrați-vă pe grăsimile sănătoase din surse precum avocado, nuci, semințe și ulei de măsline; evitați grăsimile trans și limitați grăsimile saturate care se găsesc în alimentele procesate și în carnea roșie;
  • fibre - alimentele bogate în fibre pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea digestiei; surse bune de fibre includ legume, fructe, cereale integrale și leguminoase;
  • controlul porțiilor - consumul de mese mai mici și bine echilibrate pe parcursul zilei poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge; evitați mâncatul în exces, fiind atenți la mărimea porțiilor;
  • programarea meselor - mâncați mesele și gustările la ore regulate în fiecare zi pentru a ajuta la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge;
  • hidratare - beți multă apă; menținerea hidratării poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge; limitați băuturile zaharoase și optați pentru apă, ceaiuri din plante sau alte băuturi noncalorice;
  • alimente cu indice glicemic scăzut - acestea au un impact mai lent asupra nivelului de zahăr din sânge; exemplele includ majoritatea fructelor, legumelor şi cerealele integrale;
  • limitați alimentele procesate - reduceți aportul de alimente procesate și ambalate cu un conținut ridicat de zahăr, sare și grăsimi nesănătoase; optați pentru alimente proaspete și integrale ori de câte ori este posibil;
  • monitorizați nivelurile de zahăr din sânge - monitorizarea regulată vă poate ajuta să înțelegeți modul în care diferite alimente vă afectează glicemia.

Lista cu fructe interzise în diabet

Deși niciun fruct nu este strict interzis în alimentaţia persoanelor cu diabet, unele fructe au un conținut mai mare de zahăr și un indice glicemic (IG) mai ridicat, ceea ce poate provoca creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge.

Fructele care trebuie consumate cu prudență sunt:

  • pepene roșu;
  • ananas;
  • mango;
  • struguri;
  • cireșe;
  • banane;
  • fructe uscate - stafide, curmale, caise uscate;
  • sucuri de fructe - chiar și sucurile de fructe 100% pot fi bogate în zahăr și nu au fibrele din fructele întregi, ceea ce duce la creșteri rapide ale glicemiei, astfel că sunt cel mai adesea interzise diabeticilor;
  • conserve de fructe în sirop - au adesea zaharuri adăugate, care pot crește nivelul de glucoză din sânge.

Consumați fructe în porții mici, pentru a păstra un aport de carbohidrați controlabil. Asocierea fructelor cu o proteină sau o grăsime sănătoasă (cum ar fi nucile sau iaurtul) poate ajuta la încetinirea absorbției de zahăr.

Verificați nivelul de zahăr din sânge după ce ați mâncat fructe pentru a vedea cum vă afectează și ajustați aportul în consecință.

Alegeți fructele întregi în locul sucurilor deoarece fructele întregi conțin fibre, care pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Fructele cu indice glicemic scăzut până la moderat sunt:

  • fructele de pădure - căpșunele, afinele, zmeura și murele au mai puțin de zahăr și sunt bogate în fibre;
  • mere - consumați-le cu tot cu coajă pentru mai multe fibre;
  • pere - coaja aduce un plus de fibre;
  • portocale - portocalele întregi sunt mai bune decât sucul, având mai multe fibre;
  • prune - mai sărace în zahăr în comparație cu alte fructe; totuși, trebuie consumate cu prudență deoarece pot crește glicemia datorită zaharurilor naturale pe care le conțin;
  • kiwi - conține fibre și are un indice glicemic mai mic;
  • grapefruit - are mai puțin zahăr și un indice glicemic mai mic;
  • piersici - cele proaspete pot fi consumate cu moderație.

Cel mai important este să fim atenți la porție, combinație și mai ales să înțelegem că fructele reprezintă o gustare și nu înlocuiesc o masă principală, făcând parte dintr-o alimentație sănătoasă.În timp ce fructele sunt o parte sănătoasă a unei diete echilibrate, cei cu diabet trebuie să fie atenți la conținutul de zahăr și la indicele glicemic în cazul fructelor contraindicate. Este important să vă personalizați dieta pe baza modului în care organismul dumneavoastră răspunde la diferite fructe, iar un medic nutriționist vă poate oferi sfaturi adaptate.

fructe interzise la diabet lista recomandari

Cu ce ar putea fi înlocuite fructele interzise în diabet

Pentru persoanele cu diabet, înlocuirea fructelor interzise cu opțiuni cu indice glicemic mai scăzut sau cu alte gustări sănătoase poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Iată câteva alternative de luat în considerare:

  • fructe de pădure în loc de struguri sau cireșe - căpșune, afine, zmeură, mure;
  • mere sau pere în loc de mango sau ananas;
  • citrice în loc de pepene galben;
  • kiwi în loc de banane;
  • prune în loc de stafide sau caise uscate.

Recomandări pentru evitarea fructelor interzise în diabet

Evitarea fructelor interzise (care pot crește nivelul de zahăr din sânge) este importantă pentru gestionarea eficientă a diabetului de tip 2. Iată câteva recomandări și strategii pentru a vă ajuta să faceți alegeri mai sănătoase dacă suferiţi de diabet:

  • învățați despre indicele glicemic (IG) - înțelegeți ce fructe au un IG ridicat și cum vă afectează glicemia; fructele cu IG scăzut sau moderat sunt alegeri mai bune;
  • cunoașteți conținutul de zahăr - fiți conștienți de cantitatea de zahăr din diferite fructe și de modul în care acestea se încadrează în dieta dumneavoastră generală;
  • creați un plan de masă - încorporaţi fructele cu un IG scăzut în planul dumneavoastră de masă și asociaţi-le cu proteine și grăsimi sănătoase pentru a gestiona nivelul de zahăr din sânge;
  • pregătiți gustările din timp - păstrați gustări sănătoase la îndemână pentru atunci când vă este foame;
  • folosiți legumele ca alternative;
  • controlați porțiile - dacă alegeți să mâncați un fruct cu un nivel ridicat de zahăr, consumați-l într-o porție mică și echilibrați-l cu o proteină sau o grăsime pentru a încetini absorbția zahărului;
  • măsurați-vă porțiile - folosiți un cântar alimentar pentru a vă asigura că mâncați porții de dimensiuni adecvate;
  • alegeți fructe proaspete întregi în loc de sucuri de fructe sau fructe uscate - fructele întregi conțin fibre care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge;
  • fructe bogate în fibre - selectați fructe bogate în fibre, cum ar fi fructele de pădure, merele (cu coajă) și perele, pentru a ajuta la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge;
  • rămâneți hidratat - uneori, setea poate fi confundată cu foamea; consumul de apă vă poate ajuta să vă simțiți sătul și să preveniți gustările inutile;
  • evitați băuturile zaharoase - înlocuiți sucurile de fructe și băuturile zaharoase cu apă, ceaiuri din plante sau alte băuturi cu un număr scăzut de calorii;
  • monitorizați-vă glicemia - urmăriți în mod regulat nivelul zahărului din sânge pentru a înțelege cum vă afectează diferite fructe;
  • ajustați-vă dieta - pe baza valorilor glicemiei, ajustați-vă consumul de fructe pentru a menține un control optim;
  • alternative sănătoase la gustări - migdalele, nucile și semințele de floarea-soarelui sunt gustări excelente; alegeţi iaurt grecesc simplu și adăugați câteva fructe de pădure pentru aromă; brânza cu un conținut scăzut de grăsimi poate fi asociată cu biscuiți din cereale integrale sau legume; ouăle fierte tari sunt o gustare bogată în proteine care vă ajută să rămâneți sătulă mai mult timp;
  • mâncatul conștient - fiți atenți la ce și cât de mult mâncați;
  • mâncați încet - nu vă grăbiți să vă bucurați de mâncare, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți plin și satisfăcut cu mai puțin;
  • căutați sfatul unui profesionist - un dietetician vă poate oferi sfaturi personalizate și planuri de masă care se potrivesc stilului dumneavoastră de viață și nevoilor de sănătate;
  • alăturați-vă grupurilor de sprijin - conectați-vă cu alte persoane care gestionează diabetul pentru a împărtăși sfaturi, rețete și încurajări.

Bibliografie

  1. Leopold, Caroline . “Fruits for Diabetes: Options, GI, and Benefits.” Www.medicalnewstoday.com, 9 Feb. 2023, www.medicalnewstoday.com/articles/311220
  2. Cervoni, Barbie . “Eating Fruit When You Have Diabetes.” Verywell Health, 8 Aug. 2023, www.verywellhealth.com/fruits-to-avoid-if-you-have-diabetes-1087587
  3. Kelly, Erin. “The 16 Best Foods to Control Diabetes.” Healthline, 2017, www.healthline.com/nutrition/16-best-foods-for-diabetics
  4. Fletcher, Jenna . “Worst Fruits for Diabetes: Fruit Types to Avoid or Include.” Www.medicalnewstoday.com, 30 Mar. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/worst-fruits-for-diabetics

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării