Sănătatea inimii: Analize și consultații recomandate

Cardiologie
29 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
sanatatea inimii analize si consultatii recomandate

Sănătatea inimii este esențială pentru o viață lungă și sănătoasă, iar un rol foarte important în menținerea sănătății acestui organ vital îl au prevenția și diagnosticarea la timp a bolilor cardiovasculare, precum și monitorizarea corectă a acestora. Există diverse analize și investigații cu ajutorul cărora poate fi evaluată și monitorizată sănătatea inimii, iar mai jos vei afla care sunt acestea și când sunt ele indicate.

Boli cardiovasculare frecvent întâlnite

  • Hipertensiunea arterială: poate fi asimptomatică, dar valorile tensionale necontrolate cresc riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
  • Infarctul miocardic/atacul de cord: este principala cauză de deces. Pacientul care a suferit un infarct miocardic poate fi salvat dacă beneficiază de intervenție medicală adecvată în primele 12 ore după producerea infarctului.
  • Insuficiența cardiacă: este o afecțiune cronică. Inima își pierde capacitatea de a funcționa normal, adică nu mai poate pompa sânge către organele interne. Orice afecțiune cardiacă poate evolua către o insuficiență cardiacă. Consecințele asupra funcționării organelor sunt dintre cele mai grave.
  • Fibrilația atrială: presupune un ritm neregulat al inimii. Dacă nu este tratată la timp sau adecvat, fibrilația atrială poate duce la accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau alte complicații.
  • Boala arterială periferică: în cazul în care arterele brațelor sau ale membrelor inferioare se îngustează foarte mult, sângele nu mai circulă în cantitate suficientă, iar organele interne nu mai sunt irigate în mod corespunzător.
  • Tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară: dacă sângele stagnează în vene este posibil să apară un cheag de sânge care, în literatura de specialitate, se numește tromb. Trombii se pot disloca și migrează de la nivelul membrelor inferioare, unde se formează, cel mai frecvent spre inimă sau plămâni.

Simptomele bolilor cardiovasculare

Simptomele prin care inima te avertizează că nu funcționează la parametrii normali sunt numeroase. Poate fi vorba despre:

  • Palpitații;
  • Aritmii;
  • Dureri toracice;
  • Dificultăți respiratorii;
  • Oboseală accentuată;
  • Sincope.

Screening-ul afecțiunilor cardiovasculare

Medicul cardiolog are la îndemână teste prin care poate investiga funcționarea inimii pacientului care reclamă astfel de manifestări.

Electrocardiograma

Prin intermediul unor electrozi plasați la încheietura mâinilor, pe piept și pe membrele inferioare sunt înregistrate impulsurile electrice ale inimii. În acest fel, se pot detecta anomaliile cardiace de tipul aritmiilor cardiace.

În general, electrocardiograma este recomandată sportivilor, dar și persoanelor sedentare care s-au apucat de sport, persoanelor trecute de 50 de ani (mai ales dacă sunt sedentare) sau pacienților care prezintă factori de risc cardiovascular (fumat, obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat).

Holter ECG

Este un tip de electrocardiogramă continuă la domiciliul pacientului. Pe pieptul pacientului sunt plasați electrozi care sunt conectați la un aparat mobil. Acesta înregistrează timp de 24 de ore (48 de ore sau mai mult, în funcție de necesitățile medicale) activitatea inimii. Holterul ajută foarte mult pentru că poate detecta aritmiile episodice, dar și anomaliile de ritm.

Ecografia cardiacă sau doppler cardiac

Permite vizualizarea în mod real a inimii, adică vizualizarea structurilor cardiace, integritatea valvelor și pereților acesteia. Ecografia cardiacă este recomandată mai ales în cazurile în care medicul suspectează tulburări de contracție cardiacă, disfuncții ale valvelor sau malformații cardiace.

Test de efort

Este indicat doar atunci când trebuie identificate aritmiile sau ischemia (probleme cu vascularizarea inimii) în condiții de efort. Activitatea inimii este monitorizată printr-o electrocardiogramă, în timpul unui exercițiu fizic de intensitate progresivă (este vorba despre o bandă de alergat sau bicicletă staționară).

Acest test este asistat de medicul cardiolog. În general, testul de efort este indicat persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, care au un risc de boală coronariană (valori de colesterol ridicate, sedentarism, fumători, persoane supuse la stres, diabet, obezitate), dar și sportivilor sau persoanelor care doresc să își evalueze condiția fizică înainte de a începe un program intensiv de exerciții fizice.

sanatatea inimii analize si consultatii recomandate

Factori de risc pentru bolile cardiovasculare

Cei mai importanți factori de risc cardiovascular sunt:

  • Fumatul: este unul dintre cele mai nocive obiceiuri care afectează în mod grav starea de sănătate, indiferent de vârstă. Fumatul crește riscul de boli de inimă sau boli ale vaselor de sânge.
  • Nivelul crescut al colesterolului: colesterolul există în organismul uman, dar în cantități mici. Atunci când valorile colesterolului cresc, pacientul prezintă risc de boală de inimă sau de boli ale vaselor de sânge.
  • Obezitatea: kilogramele în plus reprezintă un factor important de risc pentru instalarea diabetului, dar și a bolilor de inimă.
  • Sedentarismul: un stil de viață activ este recomandat de medicii cardiologi pentru a reduce riscul cardiac.
  • Stresul: stresul este un tribut pe care oamenii moderni îl plătesc stilului de viață agitat pe care îl duc. Stresul nu poate fi eliminat din viața noastră, dar putem învăța să-l reducem. Dacă nu este ținut sub control, stresul poate duce la apariția sau la agravarea unor afecțiuni cronice (insuficiență cardiacă, diabet zaharat). De asemenea, stresul poate duce la infarct miocardic.

Ce înseamnă o inimă sănătoasă

O inimă sănătoasă este definită de următorii parametri:

  • Puls (ritmul cardiac): între 60-100 de bătăi pe minut, în funcție de activitatea pacientului;
  • Tensiune arterială: sub 120/80. Peste 130/80 presupune risc de atac de cord sau accident vascular cerebral;
  • Energie: atunci când inima pompează sângele, iar organele interne primesc oxigenul de care au nevoie, înseamnă că avem energia necesară pentru un stil de viață activ și sănătos;
  • Nivel sănătos de colesterol: niveluri prea mari de colesterol pot forma blocaje care împiedică circulația normală a fluxului sanguin;
  • Respirație sănătoasă: dacă putem respira normal atunci când facem un efort moderat (cum este mersul) și dacă avem capacitatea de a reveni la o respirație normală după un efort susținut înseamnă că inima este sănătoasă.

Avantajele unui abonament medical pentru sănătatea inimii

Sănătatea este importantă pentru noi toți. Este esențial pentru fiecare persoană să poată avea acces la servicii medicale pentru prevenție, monitorizare, diagnosticare și tratament. Acesta este motivul pentru care MedLife pune la dispoziție abonamentele individuale de sănătate pentru adulți și copii, necesare mai ales pentru a preveni, diagnostica și trata afecțiunile cardiovasculare.

Abonamentele medicale individuale pentru adulți prezintă mai multe beneficii, cele mai importante fiind următoarele:

  • Set de analize medicale gratuite;
  • Acces la peste 200 de puncte de recoltare în întreaga țară;
  • Discount la servicii medicale;
  • Discount la teste de imagistică;
  • Discount la consultații medicale;
  • Controale gratuite la serviciile de medicină generală și medicină internă (inclusiv cardiologie);
  • Discount la testarea RT-PCR;
  • Gratuitate la o consultație stomatologică pe an, periaj profesional, detartraj.

Abonamentul MedLife oferă oportunitatea pacienților să beneficieze de asistență medicală atunci când au nevoie, iar acest lucru presupune inclusiv acces la cei mai buni medici specialiști, la hyperclinicile și spitalele din întreaga țară.

Abonamentul individual este un produs ce oferă oricui posibilitatea de a deține un abonament de sănătate MedLife și poate fi accesat de orice persoană fizică. Pacientul poate fi student, angajat sau poate avea deja un alt abonament medical.

Sănătatea ta este prioritatea MedLife. De aceea, te sfătuim să faci o programare pentru un control cardiac de rutină sau pentru analizele anuale. Astfel, poți preveni afecțiuni cardiovasculare ușor de evitat sau poți primi tratament de specialitate, dacă ai nevoie.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării