MEDICINA GENERALA

16 Mai 2023

Aloe vera: beneficii, proprietăți, contraindicații

scris de

Echipa medicală MedLife

aloe vera intr-un bol de lemn

Despre aloe vera

Aloe vera, sau Aloe barbadensis, este o plantă groasă, cu tulpini scurte, care stochează apa în frunze. Ea mai este descrisă ca „planta minune” și este cultivată în întreaga lume, în primul rând ca o cultură pentru „gelul de aloe”, care provine din frunze. Gelul de aloe vera are multe proprietăți medicinale și este adesea folosit în creme și loțiuni (pentru păr, ten și multe alte beneficii). Cea mai veche atestare a unei utilizări umane a aloe vera provine din Papirusul Ebers (un document medical egiptean) din secolul al XVI-lea î.Hr. Potrivit unui studiu publicat în Indian Journal of Dermatology, în Egiptul antic oamenii numeau aloe vera „planta nemuririi”.

Proprietăți aloe vera

Sucul de aloe vera este o sursă bogată de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi. Acest lucru scade stresul oxidativ din organism și reduce riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și cancerul. Sucul de aloe vera este, de asemenea, o sursă excelentă de:

 • Vitamina C
 • Vitamina A
 • Vitamina E
 • Beta-caroten
 • Acid folic
 • Calciu
 • Magneziu

Calorii și valorile nutriționale pentru aloe vera

O porție de 250 de ml de suc pur de aloe vera conține:

 • Calorii: 8
 • Proteine: Mai puțin de 1 gram
 • Grăsimi: Mai puțin de 1 gram
 • Carbohidrați: 3 grame
 • Fibre: 2 grame
 • Zahăr: Mai puțin de 1 gram

Sucul de aloe vera conține niveluri ridicate de magneziu, care ajută organismul cu peste 300 de reacții enzimatice diferite, inclusiv cele care reglează tensiunea arterială. De asemenea, ajută la reglarea ritmului cardiac.

Beneficiile consumului de aloe vera

Aloe vera pentru dinți și gingii

Un studiu publicat în General Dentistry a raportat că aloe vera în geluri de dinți este la fel de eficientă ca și pasta de dinți în combaterea cariilor. Cercetătorii au comparat capacitatea de combatere a germenilor a unui gel de dinți cu aloe vera cu două paste de dinți populare. Ei au constatat că gelul era la fel de bun, iar în unele cazuri chiar mai bun decât pastele de dinți din comerț în ceea ce privește controlul bacteriilor orale care cauzează carii. Autorii explică faptul că latexul de aloe conține antrachinone, compuși care vindecă în mod activ și reduc durerea prin efecte antiinflamatorii naturale. Cercetătorii au avertizat că nu toate gelurile analizate de ei conțin forma corectă de aloe vera - acestea trebuie să conțină gelul stabilizat care există în centrul plantei pentru a fi eficiente.

Protejează împotriva iradierii cu raze ultraviolete (UV)

Oamenii de știință de la Kyung Hee University Global Campus, Coreea de Sud, au vrut să determine dacă extractul de muguri de aloe pentru copii și extractul de muguri de aloe pentru adulți ar putea avea un efect protector asupra îmbătrânirii pielii induse de UV. Extractul de lăstari de aloe pentru copii (BAE) provine din lăstari de 1 lună, în timp ce extractul de lăstari de aloe pentru adulți (AE) provine din lăstari de 4 luni. Într-un articol publicat în Phytotherapy Research, autorii au concluzionat: „Rezultatele noastre sugerează că BAE ar putea proteja potențial pielea de daunele induse de UVB mai mult decât AE”.

Aloe vera și depresia, învățarea și memoria

Există studii științifice care au constatat că aloe vera a redus depresia și a îmbunătățit memoria la șoareci. Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă și oamenii ar putea primi aceleași beneficii.

Ajută rănile provocate de arsurile de gradul doi

O echipă de chirurgi plasticieni a comparat gelul de aloe vera cu crema de sulfadiazină de argint de 1% pentru tratamentul rănilor provocate de arsuri de gradul doi. Ei au raportat în Journal of Pakistan Medical Association că rănile de arsură din rândul pacienților tratați cu aloe vera s-au vindecat semnificativ mai repede în comparație cu cele tratate cu 1% sulfadiazină de argint.

Protejează împotriva leziunilor cutanate după radioterapie

Un studiu realizat la Universitatea din Napoli a testat cinci creme topice diferite pentru a vedea cât de eficiente ar putea fi acestea în protejarea pielii pacientelor cu cancer de sân care primesc radioterapie. Una dintre aceste creme conținea aloe și pe parcursul celor 6 săptămâni, participanții au fost supuși săptămânal la evaluări ale pielii. În revista Radiation Oncology, oamenii de știință au raportat că utilizarea preventivă a cremelor hidratante topice a redus incidența efectelor secundare ale pielii la femeile tratate cu radioterapie pentru cancerul de sân, niciuna nu a avut rezultate semnificativ mai bune.

Proprietăți antioxidante și posibile proprietăți antimicrobiene

Aloe vera poate fi folosită în cazul afecțiunilor pielii sau al tăieturilor superficiale pentru proprietățile sale antimicrobiene și antioxidante, conform unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, Spania. Aceștia au raportat că atât extractele din flori, cât și cele din frunze de aloe vera au proprietăți antioxidante, în special extractul din pielea frunzelor. Extractul de piele de frunze a prezentat, de asemenea, proprietăți antimicoplasmice.

Aloe vera pentru ulcerul piciorului diabetic

Un alt studiu efectuat publicat în International Wound Journal a analizat capacitatea Aloe de a trata ulcerele piciorului diabetic. Aceștia au raportat că un gel format cu carbopol 974p (1%) și aloe vera favorizează o vindecare și o închidere semnificativă a rănilor la șobolanii diabetici în comparație cu produsul comercial și oferă un produs promițător pentru a fi utilizat în ulcerele piciorului induse de diabet.

Poate ajuta la constipație

Agenția de reglementare a plantelor medicinale din Germania - Comisia E - a aprobat utilizarea aloe vera pentru tratamentul constipației. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a decis însă că nu există suficiente date privind siguranța și eficacitatea produselor din aloe - astfel, în SUA, acestea nu pot fi vândute pentru tratarea constipației.

Utilizarea și consumul de aloe vera

Aloe vera este folosită pe scară largă astăzi sub diverse forme:

 • Alimente - este aprobată de FDA ca aromatizant
 • Cosmetice
 • Suplimente alimentare
 • Remedii din plante medicinale
 • Sucul de aloe vera

Sucul de aloe vera se găsește și în unele supermarketuri și se vine în sticle, amestecat cu apă pentru a-l face mai puțin gros. Se poate face, de asemenea, și acasă. Se ia o frunză de aloe vera de la o plantă și se taie marginile ascuțite de pe laturi. Apoi, se taie cu grijă pielea de pe partea plată a frunzei și se scoate gelul din interior. Acest gel este partea comestibilă a plantei. Este important să fie înlăturate toate urmele de piele de pe plantă. Pielea adaugă o aromă amară, neplăcută. Se poate clăti gelul sub jet de apă pentru a ajuta la eliminarea tuturor urmelor acestuia. Odată ce există gelul, el se poate pune în blender și se amestecă până când devine omogen, apoi se adaugă apă până când ajunge la grosimea (consistența) dorită. Rezultatul este o băutură proaspătă, cu gust curat. Sucul de aloe vera se poate bea ca atare sau se poate adăuga în smoothie-uri, limonadă, fresh-uri.

Contraindicații pentru utilizarea și consumul de aloe vera

Aloe vera este un remediu sigur, cu puține efecte secundare cunoscute. NCCIH afirmă că utilizarea topică (aplicarea externă, locală) este probabil sigură. Utilizarea orală a aloe vera poate provoca crampe la stomac sau diaree din cauza efectelor sale laxative. Au existat, de asemenea, unele rapoarte de leziuni hepatice asociate cu utilizarea pe termen lung a suplimentelor de aloe vera. NCCIH raportează, de asemenea, că extractul nedecolorat de frunze întregi de aloe vera pare să fie asociat cu riscul de cancer la șobolani. Este important să fie consultat medicul înainte de a folosi aloe vera.

 

Bibliografie:

 1. Newman, Tim. “Nine Health Benefits and Medical Uses of Aloe Vera.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 13 Sept. 2017, www.medicalnewstoday.com
 2. R. Morgan Griffin. “Aloe Vera.” WebMD, WebMD, 26 July 2010, www.webmd.com
 3. Leech, Joe. “What Are the Benefits of Aloe Vera?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 15 May 2020, www.medicalnewstoday.com
 4. Newman, Tim. “Nine Health Benefits and Medical Uses of Aloe Vera.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 13 Sept. 2017, www.medicalnewstoday.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.