Leuștean: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
13 Iulie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
leustean beneficii proprietati contraindicatii

Despre leuștean

Leușteanul este o plantă aromatică din familia Apiaceae (Umbelliferae) utilizată drept condiment în mai multe regiuni din Europa și căreia i se atribuie, de asemenea, proprietăți medicinale. A fost cultivată de-a lungul secolelor pentru parfumul său aromat, pentru calitățile sale ornamentale fine și, într-o măsură mai mică, pentru valorile sale medicinale. Toate părțile plantei, inclusiv rădăcinile, sunt puternic aromate și conțin uleiuri esențiale extractibile. În timp ce părțile aeriene sunt folosite ca alimente, rădăcinile sunt, în general, aruncate. În trecut, rădăcinile de leuștean erau folosite în medicina populară pentru proprietățile lor diuretice, carminative și spasmolitice.

Beneficiile consumului de leuștean

Ca plantă medicinală, leușteanul a fost folosit ca digestiv, carminativ(calmează durerile abdominale), diaforetic (care provoacă transpirația), diuretic, emenagog (care provoacă menstruația), antidispeptic (previne tulburările digestive), expectorant, stimulant și stomahic (favorizează digestia), precum și ca tratament pentru icter. Aplicațiile medicinale actuale includ utilizarea ca diuretic și pentru reglarea ciclului menstrual. Leușteanul este în general recunoscut ca fiind sigur pentru consumul uman ca agent natural de condimentare și aromatizare.

Consumul de leuștean este recomandat în:

Un studiu restrâns privind eficacitatea leușteanului asupra cistinuriei (o afecțiune ereditară rară care implică pietre la vezică și la rinichi) a constatat că leușteanul a redus nivelul de cisteină și creatinină la persoanele cu cistinurie ereditară. Autorii studiului au remarcat că ar fi avantajos să se efectueze mai multe studii care să implice un număr mai mare de participanți cu cistinurie.

O altă evaluare realizată de către Agenția Europeană pentru Medicamente a constatat că datele sunt suficiente pentru a susține afirmațiile conform cărora leușteanul funcționează ca agent eficient în creșterea cantității de urină pentru a spăla tractul urinar în afecțiuni minore. Cu toate acestea, au lipsit datele privind toxicitatea acută (severă pe termen scurt) și cronică (pe termen lung), carcinogenitatea (care provoacă cancer) și toxicitatea pentru reproducere și dezvoltare. Din cauza lipsei de date privind siguranța pe termen lung, utilizarea rădăcinii de leuștean nu a fost recomandată de către agenție.

În plus față de utilizarea enumerată mai sus, rezultatele studiilor preliminare susțin unele dintre utilizările promovate ale leușteanului:

  • diuretic
  • antibacterian
  • antiinflamator
  • anticancerigen

Utilizarea oricărei plante ar trebui să fie individualizată și verificată de un profesionist din domeniul sănătății, pentru că nicio plantă (sau suplimentele derivate) nu este menită să trateze, să vindece sau să prevină bolile.

Proprietățile leușteanului

Leușteanul conține mai mulți compuși, dintre care unii sunt ftalidele și cumarinele. Alături de aceștia se găsesc și polifenoli. Diversitatea acestor compuși a dus la numeroase studii privind utilizările leușteanului.

Calorii și valori nutriționale pentru leuștean

Leușteanul conține 37 de kilocalorii (calorii) la 100 de grame, ceea ce reprezintă 1,85% din totalul de 2000 de calorii recomandate zilnic.

  • Calorii:37 g
  • Carbohidrați: 6.4 g
  • Proteine: 3 g
  • Grăsimi: 0.8 g
  • Fibre: 2 g
  • Sare: 0 g
  • Zahăr: 0 g

Diferența dintre pătrunjel și leuștean

Leușteanul seamănă foarte mult cu pătrunjelul, dar diferă la aspect și aromă. Planta este, de fapt, înrudită cu pătrunjelul, alături de multe alte ierburi, cum ar fi feniculul și mărarul. Leușteanul are frunze mai mari, de culoare verde închis, care seamănă cu frunzele de țelină. Plantele de leuștean pot crește mult mai înalte, ajungând la înălțimi de până la 1,8 metri. Pătrunjelul are frunze plate, adânc divizate, cu o culoare verde vibrantă. De obicei, crește în ciorchini compacți.

În timp ce pătrunjelul are o aromă blândă, proaspătă și ușor piperată, cu o notă amară, leușteanul are o aromă mai puternică și mai pronunțată, semănând cu o combinație între țelină și pătrunjel.

Când este recomandat consumul de leuștean

Frunzele sunt folosite la aromatizarea supelor, salatelor, caserolelor și tocănițelor, datorită gustului lor înțepător, asemănător cu cel al țelinei. Tulpinile sunt folosite pentru produse confiate. Rădăcinile se decojesc și se gătesc ca legume. Rădăcina sub formă de pudră este uneori folosită ca condiment. Uleiul volatil extras din rădăcini este foarte apreciat pentru utilizarea în parfumerie, săpunuri și creme și a fost folosit pentru aromatizarea produselor din tutun. Semințele și uleiul din semințe sunt folosite ca agenți aromatizanți în dulciuri și lichioruri.

Dozele obișnuite includ următoarele, care, în general, nu ar trebui să se extindă dincolo de două până la patru săptămâni de utilizare consecutivă:

  • 4 până la 8 grame pe zi;
  • sub formă de tinctură, administrată în doze de 0,5 până la 2 mililitri de trei ori pe zi;
  • sub formă de ceai, preparat cu 2 până la 3 grame de rădăcină de leuștean și 1 cană de apă fierbinte (lăsată la macerat timp de 15 până la 20 de minute), ingerat de trei ori pe zi.

Când este contraindicat consumul de leuștean

  • Dermatită:În timpul recoltării, dermatita poate fi un efect secundar al leușteanului. Se înțelege că acesta este rezultatul aceluiași compus care provoacă fotosensibilitate, furocumarinele.
  • Inducerea menstruației: Leușteanul conține o proprietate care induce eliminarea mucoasei uterine. Astfel, planta poate provoca menstruația.
  • Fotosensibilitate:Compusul furocumarine poate provoca fotosensibilitate. Acest lucru este acceptat pe scară largă; ca atare, se sugerează ca expunerea la razele UV să fie limitată atunci când se utilizează leușteanul. Există însă puține cercetări cu privire la acest efect de fotosensibilitate. Trebuie finalizate studii suplimentare pentru a face din aceasta o afirmație concludentă.
  • Reacții alergice: Există posibilitatea unor reacții alergice, mai ales dacă o persoană este alergică la plantele din familia Apiaceae.
  • Sarcină și copii: Leușteanul nu trebuie utilizat de către copii și nu trebuie luat în timpul sarcinii sau alăptării (în scop medicinal), cu excepția cazului în care un medic recomandă acest lucru.
  • Probleme cardiace și renale: Deoarece leușteanul este considerat un diuretic, trebuie să se acorde precauție oricărei persoane cu probleme cardiace sau renale. Din cauza efectelor sale iritante asupra țesuturilor, utilizarea sa ar trebui evitată și de persoanele cu o funcție renală deficitară.
  • Hipertensiune arterială: Există o îngrijorare că leușteanul ar putea crește cantitatea de sodiu din organism, iar acest lucru ar putea crește tensiunea arterială.

Bibliografie

  1. Urszula Złotek, et al. Antioxidative and Potentially Anti-Inflammatory Activity of Phenolics from Lovage Leaves Levisticum Officinale Koch Elicited with Jasmonic Acid and Yeast Extract. Vol. 24, no. 7, 11 Apr. 2019, pp. 1441–1441, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.3390/molecules24071441.
  2. Maggi, Filippo. Lovage (Levisticum Officinale Koch.) Oils. 1 Jan. 2016, www.sciencedirect.com, https://doi.org/10.1016/b978-0-12-416641-7.00062-6.
  3. https://www.facebook.com/verywell. “Lovage: Uses, Benefits, Side Effects, Dosage, and Precautions.” Verywell Health, 2019, www.verywellhealth.com.
  4. “LOVAGE: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2017, www.webmd.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării