Linte - Beneficii, proprietăți, contraindicații

Ideală în diete vegetariene, lintea face parte din leguminoasele potrivite pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Este un aliment cu multiple beneficii pentru organism, având proprietăți care contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv, susține dietele de slăbire și previne apariția unor posibile afecțiuni.
Despre linte
Lintea face parte din familia leguminoaselor și este un aliment folosit de mii de ani în bucătăria tradițională a țărilor din Orientul Mijlociu, de unde este originară.
Este folosită mai ales în diete vegetariene sau în perioade de post ca sursă de proteine vegetale, alături de soia, fasole, năut sau mazăre. Cel mai cunoscut fel de mâncare pe bază de linte este supa cremă de linte, întâlnită adesea în meniurile restaurantelor cu specific oriental.
Tipuri de linte
Există mai multe soiuri de linte, printre care linte galbenă, linte verde, linte roșie, linte maro, linte neagră, linte mungo sau linte puy.
Fiecare tip de linte are propria compoziție nutrițională și arome diferite, dar toate tipurile sunt bogate în fibre, proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. În același timp, lintea este bogată în vitamine și minerale necesare organismului pentru un stil de viață sănătos.
Pentru supele de linte, cel mai indicat tip de linte este lintea roșie sau lintea galbenă. Pentru salate sunt mai potrivite lintea verde și lintea maro.
Ce beneficii are lintea
Printre beneficiile pe care le poate conferi consumul de linte se numără următoarele:
- are proprietăți antioxidante;
- are efect antiinflamator;
- stimulează sistemul imunitar;
- reduce riscul de boli cardiovasculare;
- reduce nivelul colesterolului din sânge;
- scade nivelul trigliceridelor;
- poate preveni apariția unor tipuri de cancer;
- calmează durerile articulare;
- este potrivită pentru persoanele care suferă de diabet;
- contribuie la reducerea kilogramelor în plus;
- scade nivelul apetitului;
- ajută la reglarea tranzitului intestinal;
- scade riscul anemiilor;
- grăbește vindecarea rănilor;
- reduce inflamațiile din organism;
- crește atenția și stimulează memoria;
- contribuie la regenerarea țesuturilor;
- favorizează secreția biliară;
- previne constipația;
- contribuie la reglarea metabolismului;
- are rol protector pentru creier;
- combate oboseala.
Ce proprietăți are lintea
Lintea conține vitamine ca vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina C, vitamina E și vitamina K, precum și minerale precum calciu, magneziu, fier, fosfor, mangan, zinc, cupru sau potasiu. Lintea este o sursă excelentă de proteine, acestea însumând 25% din compoziție. Lintea conține atât fibre solubile, cât și fibre insolubile. Ambele tipuri de fibre susțin un sistem digestiv sănătos.
Unul dintre beneficiile consumului de linte este faptul că se digeră mai ușor decât fasolea sau alte leguminoase. Este bogată în antioxidanți, dar și substanțe nutritive importante, care pot avea rol în prevenirea apariției mai multor afecțiuni, precum și în vindecarea lor.

Cum se utilizează lintea
Lintea se utilizează în industria alimentară sub formă uscată, fiind necesară fierberea sau hidratarea ei pentru gătire. De asemenea, există și făină de linte sau pudră proteică pe bază de linte. Acestea se comercializează ca atare, dar și în paste de linte, care se prepară prin fierbere, la fel ca pastele obișnuite. În magazinele cu profil vegan sau vegeterian pt fi găsite diverse alimente pe bază de linte, cum ar fi pateuri, creme tartinabile sau chiftele, uneori în combinație cu năut.
Cel mai des, lintea se prepară sub formă de supă cremă, după rețete turcești sau libaneze, dar se poate găti și sub formă de piureuri, tocănițe sau salate. În rețete indiene, lintea este preparată cu adaos de condimente specifice, cum sunt curry sau chili. Lintea poate fi folosită și alături de orez sau diverse legume pentru a forma umpluturi pentru sarmale sau pentru legume ca ardeii grași sau cartofii dulci. Legumele alături de care se folosește mai des sunt ceapa și usturoiul, cartofii, morcovii, ardeiul roșu sau tomatele. Lintea poate fi asezonată cu plante aromatice și condimente, cum sunt oregano, turmeric, boia de ardei, chimion, coriandru, ghimbir, dar gustul său este scos în evidență mai ales prin adaos de lămâie sau mentă. Poate fi consumată atât împreună cu legume și verdețuri, cât și împreună cu orez, quinoa sau brânzeturi.
În diete vegane sau vegetariene, lintea este preferată pentru aportul de proteine, fiind însoțită de legume și fructe la fel ca alimentele care furnizează organismului proteine din sursă animală.
Ce valori nutriționale are lintea
100 de grame de linte pot avea aproximativ următoarele valori nutriționale, în funcție de tipul ei și de starea crudă sau preparată:
- 110 - 140 kcalorii;
- 9 - 30 grame de fibre;
- 9 - 25 grame de proteine;
- 0,5 - 2 grame de grăsimi;
- 20 - 60 de grame de carbohidrați;
- 9% din doza zilnică recomandată de magneziu;
- 19% din doza zilnică recomandată de fier;
- 11% din doza zilnică recomandată de vitamina B1;
- 10% din doza zilnică recomandată de vitamina B6;
- 6% din doza zilnică recomandată de vitamina B3;
- 5 miligrame sodiu.
Recomandări pentru linte
Semințele de linte uscată pot fi păstrate aproximativ un an în recipiente închise, în zone întunecate, răcoroase și uscate. Se recomandă hidratarea boabelor uscate de linte înainte de gătire. Tot înainte de gătire, boabele de linte trebuie să fie alese și curățate, pentru a înlătura eventuale impurități sau pietricele.
În cazul în care lintea se folosește sub formă de conserve, se recomandă să fie clătită în apă rece pentru a fi eliminat excesul de sodiu. Lintea conservată poate fi folosită direct în diverse rețete, după clătire în apă rece. Pentru a beneficia de un conținut mai mare de antioxidanți, se recomandă consumul de linte germinată. Aceasta își dublează conținutul de substanțe antioxidante față de lintea normală.
Contraindicații pentru linte
Atunci când este consumată cu moderație, lintea nu are, în general, contraindicații. Atunci când este consumată foarte des, lintea poate genera afecțiuni ca sindromul de intestin permeabil sau poate inhiba absorbția completă a unor minerale în organism.
Pentru bebeluși, este indicat ca introducerea consumului de linte să aibă loc la mai mult timp după începerea diversificării. În jurul vârstei de un 8-9 luni sau chiar un an, organismul ar trebui să fie obișnuit să digere mai ușor alimente solide, reducând riscul de flatulențe excesive sau balonări.
Introducerea unui aliment în dieta zilnică sau folosirea lui ca tratament naturist trebuie să implice și un consult medical de specialitate. Astfel pot fi evitate diverse efecte adverse, mai ales dacă există deja unele afecțiuni.
Bibliografie
- https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-lentils
- https://www.healthline.com/nutrition/lentils
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-5-health-benefits-of-lentils
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/297638
- https://www.marthastewart.com/8192192/health-benefits-lentils
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/lentils/
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Pomelo: beneficii, recomandări, contraindicații
Pomelo este unul dintre cele mai populare fructe în prezent, îmbinând calitățile grapefruitului și pe ale portocalelor. Citește în continuare pentru a descoperi ce beneficii aduce pentru sănătate, cum poate fi consumat, ce contraindicații are, cum să alegi un fruct copt și sănătos și...

Fructe interzise la diabet: listă, recomandări
Alimentația joacă un rol crucial în gestionarea diabetului, iar înțelegerea alegerilor alimentare corecte poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, la gestionarea greutății și la reducerea riscului de complicații. Iată câteva orientări generale și sfaturi pentru nutriția...

Papaya: beneficii, proprietăți, contraindicații
Papaya este un fruct exotic, originar din Mexic, pe care Cristofor Columb l-a numit „fructul îngerilor” datorită conținutului său ridicat de vitamina C și antioxidanți. Anumiți compuși din papaya pot avea proprietăți anticancerigene și pot îmbunătăți sănătatea inimii, printre al...