Meniul nostru zilnic. Cafea, grasimi naturale, carne procesata: cat sunt de daunatoare?

Odata cu trecerea timpului alimentele pe care le punem pe farfurie la fiecare masa din zi sunt, mai degraba, rezultatele constrangerilor impuse de noi insine in urma anunturilor facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii sau recomandarile medicilor nutritionisti, decat produsele considerate in general a fi "de buna calitate" si apreciate de catre orice gurmand. Daca stam sa analizam, se intampla de multe ori ca anumite alimente sa fie la un moment dat recomandate pentru beneficiile pe care se presupune ca le aduc sanatatii, pentru ca mai apoi, la ceva vreme diferenta, sa ajunga a fi interzise sau promovate ca fiind daunatoare. Cel mai relevant exemplu in acest sens este cafeaua, care are sustinatori atat de o parte, cat si de cealalta. Dar, pana la urma, cum reusim sa depasim aceasta stare de confuzie, generata de astfel de opinii pro-contra, si cum putem fi ajunge sa avem incredere ca alimentele pe care le consumam zilnic nu sunt daunatoare?
Este, pana la urma, carnea rosie la fel de daunatoare organismului precum consumul de tutun? Este interzisa sau recomandata cafeaua pentru circulatia sangelui? Aflam raspunsurile la intrebari de acest fel din ultima productie realizata de BBC Future, in cadrul careia sunt analizate aceste alimente atat din perspectiva consumatorilor, cat si din cea a specialistilor.
- Alimentul: Carnea procesata
Problema: Carnea procesata este la fel de daunatoare pentru organism precum fumatul.
Raspunsul: In timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca exista dovezi incontestabile care arata ca sunca, dar si alte tipuri de carne procesata, pot contribui la declansarea cancerului colorectal, riscurile la care consumatorii acestor produse se supun nu sunt atat de ingrijoratoare precum mass-media ne lasa de inteles. In primul rand cazurile de cancer colorectal sunt relativ rare: daca o persoana se hraneste numai cu carne procesata riscul ca aceasta sa dezvolte acest tip de cancer este de 5.6% pe durata intregii vieti. Cu alte cuvinte, pentru fiecare 100 de persoane care renunta la consumul de carne, numai 1 singura va poate avea certitudinea ca nu va capata aceasta boala. Analogia cu consumul de tutun este greu de sustinut: pentru fiecare 100 de persoane care renunta la fumat, numai 10-15 dintre acestea sunt ferite de cancer. Astfel, conform specialistilor intervievati de bbc.com, 70 de grame de carne procesata pe zi este considerata a nu fi daunatoare organismului.
- Alimentul: Cafeaua
Problema: Dependenta de cafea ridica riscul declansarii atacului de cord.
Raspunsul: Exista foarte putine dovezi stiintifice pentru a concluziona ca o cana de cafea pe zi maximizeaza riscul aparitiei atacului de inima, ba din contra, spun specialistii, opusul este de fapt adevarat. In 2012 jurnalul de specialitate New England Journal of Medicine a publicat un raport conform caruia persoanele care consuma intre 3 si 6 cani de cafea pe zi sunt cu 10% mai putin predispuse declansarii decesului din cauze precum: boli de inima, atac cerebral, diabet si alte infectii. De asemenea, conform unui alt studiu publicat anul trecut, persoanele care consuma in medie 4 cesti de cafea pe zi sunt cu 16% mai putin predispuse la asemenea pericole, decat persoanele care nu obisnuiesc sa consume cafea.
- Alimentul: Produsele lactate ce au continut ridicat de grasime
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...