MEDICAL UPDATES

09 Aprilie 2024

Metode minim invazive în tratamentul durerilor de spate

scris de

Dr. Bodiu Adrian, Medic Specialist, Neurochirurgie

Flacoane cu lichid si seringa pentru infiltratii

Durerile de spate sunt o problemă frecventă și incomodă pentru multe persoane, care pot afecta calitatea vieții și capacitatea de muncă. Există diferite cauze care pot determina dureri de spate, cum ar fi afecțiuni ale coloanei vertebrale, nervilor, mușchilor sau ligamentelor. Unele dintre aceste afecțiuni sunt herniile de disc, radiculopatia, sindromul de compresie nervoasă sau artroza.

Pentru a trata durerile de spate, există mai multe opțiuni terapeutice, care pot fi conservatoare sau invazive. Printre metodele conservatoare se numără medicamentele antiinflamatoare, analgezicele, fizioterapia, kinetoterapia sau terapiile alternative. În cazurile în care aceste metode nu sunt eficiente sau au efecte adverse nedorite, se pot recurge la metode invazive, cum ar fi intervențiile chirurgicale sau infiltrațiile.

Infiltrațiile sunt proceduri minim invazive, care constă în injectarea unor substanțe medicamentoase în zona afectată, cu scopul de a reduce inflamația, durerea și a îmbunătăți funcționalitatea.

Tipuri de infiltrații

Există mai multe tipuri de infiltrații, în funcție de locul și modul de administrare, cum ar fi:

  • Infiltrațiile epidurale sau periradiculare, care se fac în spațiul epidural sau în jurul nervului afectat, prin intermediul unei ac și sub ghidaj radiologic, sau ecografic. Aceste infiltrații pot fi utilizate în tratamentul durerii determinată de herniile de disc, radiculopatia sau sindromul de compresie nervoasă, care cauzează durere, amorțeală sau slăbiciune în membrele inferioare.
  • Infiltrațiile transforaminale, care se fac prin foramenul transvers (orificiul prin care nervul părăsește coloana vertebrală), cu ajutorul unei ac și sub ghidaj radiologic, sau ecografic. Aceste infiltrații pot fi utilizate pentru a trata aceleași afecțiuni ca și cele epidurale, dar cu o precizie mai mare și un risc mai mic de complicații.
  • Infiltrațiile paravertebrale, care se fac la nivelul musculaturii paravertebrale, cu ajutorul unui ac și sub ghidaj radiologic, sau ecografic. Aceste infiltrații pot fi utilizate pentru a trata durerea lombară cronică, care nu răspunde la alte tratamente conservatoare.
Personal medical pregatind o seringa pentru infiltratii

Avantajele infiltrațiilor în tratamentul durerilor de spate

Infiltrațiile au avantajul de a fi proceduri rapide, sigure și eficiente, care pot ameliora simptomele și pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu dureri de spate. Totuși, infiltrațiile nu sunt lipsite de riscuri, care pot fi: infecția, durerea sau disconfortul la locul injectării, lezarea nervilor, reacția alergică la medicamentul injectat sau recidiva durerii după o perioadă de timp. De aceea, infiltrațiile trebuie efectuate de către medici specializați, în condiții de asepsie și cu respectarea indicațiilor și contraindicațiilor. De asemenea, infiltrațiile nu trebuie considerate ca o soluție definitivă, ci ca o parte a unui plan terapeutic integrat, care include și alte măsuri, cum ar fi modificarea stilului de viață, exercițiile fizice, educația pentru sănătate și monitorizarea periodică.

Avantajele ghidajului ecografic în tratamentul invaziv al durerii lombare

Printre avantajele ghidajului ecografic în tratamentul invaziv al durerii lombare se numără:

Precizie îmbunătățită

Ghidarea cu ultrasunete permite vizualizarea precisă a traseului acului în timpul infiltrațiilor spinale.

Medicul poate viza cu precizie zona dorită, reducând riscul injecțiilor greșite.

Eficacitate sporită

Prin asigurarea unei plasări precise a acului, ghidarea cu ultrasunete îmbunătățește eficacitatea infiltrațiilor spinale.

Medicamentele sunt livrate direct la locul dorit, sporind ameliorarea durerii și rezultatele terapeutice.

Abordare fără radiații

Spre deosebire de fluoroscopia sau tomografia computerizată (CT), ultrasunetele nu expun pacienții sau operatorii la radiații ionizante.

Acest lucru îl face o opțiune mai sigură pentru proceduri repetate fără expunere cumulativă la radiații.

Risc redus de complicații

Îndrumarea cu ultrasunete minimizează riscul de complicații.

Ajută la evitarea puncțiilor neintenționate ale vaselor de sânge sau nervilor din apropiere, sporind siguranța pacientului.

Timp de procedură mai scurt

Infiltrațiile spinale ghidate cu ultrasunete durează de obicei mai puțin timp în comparație cu metodele tradiționale.

Procedurile mai rapide contribuie la confortul și eficiența pacientului.

Pe scurt, infiltrațiile spinale ghidate cu ultrasunete rămân eficiente, reduc evenimentele adverse și oferă câteva avantaje față de fluoroscopia convențională sau ghidarea CT.

Aceste infiltrații se efectuează în ambulatoriul Life Memorial Hospital de către dnul dr. Bodiu Adrian, medic specialist neurochirurgie. Acesta are o vastă experiență în tratarea durerilor de spate cu această metodă inovativă de infiltrații spinale, având rezultate foarte bune pentru pacienți.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.