Grelina: ce este și ce trebuie să știi despre acest hormon

Sănătate
14 Octombrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Femeie infometata cu probleme legate de hormonul grelina

Ce este grelina (hormonul foamei)

Grelina este un hormon produs de stomac, dar și creierul, intestinul subțire și pancreasul, eliberează cantități mici de grelină.

Grelina, cunoscută și ca „hormonul foamei”, are numeroase funcții, dar efectul cel mai important este inducerea senzației de foame. Alte funcții pe care le îndeplinește hormonul grelina sunt:

  • ajută corpul să stocheze grăsimea;
  • ajută glanda pituitară să elibereze hormon de creștere;
  • are rol în controlul zaharurilor și a modului în care organismul eliberează insulina (hormonul responsabil cu procesarea zahărului);
  • ajută la formarea oaselor.

Hormonul „poftei de mâncare” este eliberat de stomac atunci când acesta este gol sau aproape gol, iar nivelurile de grelină sunt maxime înainte de masă.

Ce rol are grelina în organism

Grelina joacă un rol important în organism, funcțiile sale cheie fiind:

  • crește apetitul prin acțiune la nivelul hipotalamusului (o regiune a creierului);
  • stimulează depunerea grăsimilor;
  • stimulează glanda pituitară să elibereze hormon de creștere;
  • crește motilitatea intestinală, stimulând tranzitul alimentelor din stomac spre intestinul subțire și gros;
  • inhibă secreția de insulină;
  • poate avea un efect protector la nivelul inimii.

De ce este importantă grelina

Grelina este importantă datorită rolului major pe care îl are în reglarea senzației de foame, a apetitului și a aportului de alimente. Acest hormon poate avea efecte majore asupra greutății corporale.

Reducerea cantității de grelină produsă în corp poate suprima pofta de mâncare, determinând un aport alimentar minim pentru persoana care experimentează această condiție.

Persoanele care doresc să reducă nivelurile de grelină în mod natural trebuie să ia în considerare reducerea consumului de fructoză, efectuarea exercițiilor fizice regulate și minimizarea nivelul de stres.

Cum poate fi controlat nivelul de grelină

Un nivel ideal de grelină în organism se poate obține prin practicarea unor obiceiuri și a unui stil de viață sănătos, cum ar fi:

  • evitarea dietelor de tip yo-yo, în care te îngrași și slăbești frecvent;
  • dietă bogată în carbohidrați sănătoși și proteinele slabe;
  • limitarea alimentelor procesate;
  • limitarea alimentelor bogate în zahăr;
  • somn de minimum șapte până la opt ore pe noapte;
  • hidratare corespunzătoare cu aport suficient de apă și alimente bogate în apă;
  • reducerea nivelului de stres, care determină creșterea producției de grelină.

Ce se întâmplă în cazul nivelurilor ridicate de grelină din organism

Dietele restrictive determină creșterea nivelurilor de grelină. Cercetările au arătat că persoanele care suferă de tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia, au un nivel ridicat de grelină, la fel ca și persoanele care urmează frecvent diete dure, ale căror rezultate sunt de scurtă durată.

Un nivel ridicat de grelină este întâlnit uneori la persoanele care își restricționează dieta din motive de sănătate, cum ar fi cei diagnosticați cu boală celiacă sau boală inflamatorie intestinală.

De obicei, persoanele care își restricționează aportul caloric în timpul unei diete restrictive vor experimenta creșteri ale nivelurilor de grelină. Un nivel ridicat de grelină poate fi, de asemenea, asociat cu anumite afecțiuni biologice și genetice, cum ar fi:

Tablete de grelina

Ce se întâmplă în cazul nivelurilor scăzute de grelină din organism

Obezitatea este asociată cu niveluri scăzute de grelină, condiție pe care oamenii de știință încă încearcă să o explice. O teorie este aceea că persoanele supraponderale sau obeze au o sensibilitate la grelină și resimt efectele acesteia, cauzatoare de foame, chiar și la niveluri mai scăzute.

Nivelul scăzut al acestui hormon este, de asemenea, asociat cu afecțiuni precum gastrita cronică, sindromul intestinului iritabil, dispepsia funcțională și infecții precum Helicobacter Pylori.

Ce legătură există între leptină și grelină

Grelina și leptina sunt cei doi hormoni responsabili cu senzația de foame și cu sațietatea, fiind în strânsă legătură cu modul în care oscilează greutatea corporală.

Leptina este un hormon produs de celulele adipoase, care are rolul de a scădea apetitul, în timp ce grelina, opusul său, este hormonul care crește pofta de mâncare. Acești hormoni joacă un rol crucial în menținerea greutății.

Nivelurile de leptină sunt mai scăzute la persoanele slabe față de cele supraponderale. Grelina este eliberată la nivelul stomacului și trimite creierului semnalul de foame.

Cercetătorii au concluzionat că, în mod normal, nivelurile de grelină cresc dramatic înainte de a mânca, semnalând foamea, și scad la aproximativ trei ore după masă.

Unii cercetători consideră că grelina nu este atât de importantă în stimularea apetitului cum se considera anterior și că rolul său în reglarea greutății corporale este, de fapt, un proces mai complex.

Alte informații despre grelină

În decurs de o zi de la începerea unei diete de slăbire, nivelul de grelină va începe să crească, modificare ce va continua de-a lungul mai multor săptămâni.

Un mic studiu efectuat pe persoane cu obezitate a relevat faptul că, în urma unei diete cu conținut scăzut de calorii ținută timp de 16 săptămâni, nivelul de grelină a înregistrat creșteri semnificative.

Un alt studiu, efectuat pe durata a opt săptămâni pe un eşantion de 18 femei aflate în postmenopauză care au ținut o dietă săracă în calorii, a arătat că nivelurile de grelină au crescut atât în timpul, cât și după pierderea în greutate.

Aceste studii sugerează că, cu cât o dietă este de mai lungă durată și are drept consecință pierderea de grăsime corporală și masă musculară, cu atât nivelul hormonului grelină va crește mai mult. Ca urmare a acestei creșteri, senzația de foame va fi mai intensă, iar scopul de a menține greutatea obținută după slăbire va fi foarte greu de atins.

Operațiile de bypass gastric și gastric sleeve (micșorare a stomacului) sunt două dintre terapiile chirurgicale pentru obezitatea severă. După astfel de intervenții s-a constatat că nivelurile de grelină au scăzut, considerându-se că astfel se poate realiza controlul greutății pe termen lung. După intervenția chirurgicală bariatrică, reducerea drastică a volumului stomacului este cauza directă a scăderii în greutate, determinând și niveluri scăzute de grelină.

Bibliografie

  1. Mawer, Rudy. “What Is Ghrelin? All You Need to Know about This Hormone.” Healthline, Healthline Media, 24 June 2016, www.healthline.com/nutrition/ghrelin
  2. “Hormones: What You Need to Know about Ghrelin | Renewed Vitality.” Renewed Vitality, 20 Nov. 2023, www.renewedvitality4you.com/diet-nutrition/hormones-ghrelin/
  3. ” Magee, Elaine. “Your “Hunger Hormones.”” WebMD, 17 Feb. 2005, www.webmd.com/diet/features/your-hunger-hormones
  4. Morales-Brown, Louise. “What to Know about Ghrelin.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 13 July 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/ghrelin

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării