Morfologie fetală trimestrul 2: informații oferite, recomandări

Rezultat ecografie de trimestrul 2

Informații generale despre morfologia fetală de trimestrul 2

Morfologia fetală de trimestrul 2 se realizează, în general, în săptămânile 20 – 24 de sarcină, ideal în săptămâna 22, și are ca scop principal evaluarea anatomiei fetale și detectarea oricăror anomalii ale fătului. Medicul care monitorizează sarcina este cel mai în măsură să indice momentul oportun de realizare a acestei investigații, pentru fiecare pacientă.

Spre deosebire de ecografia morfologică făcută în primul trimestru, aceasta permite o examinare mult mai detaliată a structurilor fetale. Cu ajutorul ei pot fi observate eventuale defecte la nivelul feței, toracelui, diafragmei, abdomenului, membrelor, coloanei vertebrale și chiar la nivel articular. În cazul în care a fost făcută o investigație similară în primul trimestru de sarcină, suspiciunile apărute atunci pot fi confirmate sau infirmate acum.

Morfologia fetală realizată în cel de-al doilea trimestru de sarcină permite observarea în timp real a mișcărilor, iar medicul poate realiza reconstrucții 3D și 4D ale fătului. Mai mult, se pot vedea cordonul ombilical și placenta, astfel încât posibilele complicații să fie descoperite din timp.

Dacă această procedură este realizată împreună cu testele serologice, ea poartă denumirea de „triplu test” sau, în unele cazuri, „cvadruplu test”. De asemenea, medicul poate propune măsurarea transvaginală a lungimii colului uterin, ca măsură de screening pentru nașterea prematură.

Ce rol are morfologia fetală de trimestrul 2

Morfologia fetală de trimestrul 2 este o parte esențială a evaluării și screening-ului prenatal de rutină, deoarece oferă medicului și mamei multiple detalii despre sarcină.

Ecografia făcută în săptămânile 20 – 24 de sarcină are rolul de a:

  • confirma numărul de fetuși;
  • evalua dezvoltarea fizică și anatomia bebelușului;
  • stabili poziția placentei;
  • evalua volumul de lichid din jurul copilului;
  • diagnostica anomaliile congenitale;
  • evalua un eventual risc de naștere prematură.

Cât durează morfologia fetală de trimestrul 2

Investigațiile din cadrul morfologiei fetale de trimestrul doi durează aproximativ 45 de minute.

De ce este importantă morfologia fetală de trimestrul 2

Morfologia fetală realizată în trimestrul al doilea de sarcină este extrem de importantă pentru identificarea unor posibile anomalii sau boli genetice. Efectuate sistematic, ecografiile pot diagnostica acum cu exactitate peste 200 de anomalii.

Totodată, aceasta servește și la monitorizarea dezvoltării fătului. În trimestrul 2 de sarcină, medicul poate avea o imagine clară asupra modului în care se dezvoltă organele, oasele și țesuturile bebelușului.

Diagnosticul prenatal stabilit prin morfologia fetală din trimestrul 2 permite o întrerupere medicală precoce a sarcinii, mai puțin traumatizantă din punct de vedere psihologic. De asemenea, scade complicațiile posibile asociate cu continuarea sarcinii și a travaliului, previne o cezariană inutilă pentru un făt cu anomalii letale diagnosticate prea târziu pentru întreruperea medicală a sarcinii și permite planificarea nașterii la momentul optim într-un mediu bine echipat.

La câte săptămâni se face morfologia fetală de trimestrul 2

Morfologia fetală de trimestrul 2 se realizează la un moment dat între săptămânile 20 și 24 de sarcină, dar cel mai indicat este să fie făcută în săptămâna a 22-a. Acesta este momentul care permite o analiză detaliată a structurilor și funcțiilor fetale.

Efectuată mai devreme de această perioadă, ecografia nu și-ar atinge scopul, deoarece anumite organe, în special creierul și inima, nu sunt complet dezvoltate înainte de 19 săptămâni.

Mai târziu, fătul devine mai activ, iar mișcările lui pot afecta calitatea imaginilor. În plus, crescând, organele bebelușului vor fi mai comprimate în uter, ceea ce, de asemenea, va reduce calitatea imaginilor obținute.

Femeie insarcinata efectuand o morfologie fetala de trimestrul 2

Ce informații oferă morfologia fetală de trimestrul 2

Ecografia morfologică din al doilea trimestru de sarcină reprezintă o scanare detaliată a copilului aflat în plină dezvoltare.

Există multe aspecte care vor fi evaluate în cadrul acestei investigații:

Anatomia sau structura copilului:

  • capul și creierul copilului;
  • fața, inclusiv buzele și profilul;
  • inima;
  • pieptul, inclusiv diafragma;
  • abdomenul, inclusiv rinichii, vezica urinară și stomacul;
  • coloana vertebrală;
  • membrele (mâinile și picioarele).

Măsurătorile copilului: fiecare măsurătoare este comparată cu un interval de referință normal, care variază în funcție de vârsta de gestație:

  • capul: diametrul biparietal și circumferința;
  • abdomenul: circumferința abdominală;
  • picioarele: lungimea femurului;
  • brațele: lungimea humerusului.

Aceste măsurători sunt plasate pe graficele de creştere fetală (percentile) şi sunt folosite pentru estimarea greutăţii fetale.

Greutatea fetală este importantă mai târziu în timpul sarcinii sau dacă nașterea prematură este iminentă.

  • ritmul cardiac al copilului: va varia, la fel ca la adulți; majoritatea bebelușilor au o frecvență cardiacă între 110-160 de bătăi pe minut (este dependentă de vârsta gestaţională);
  • numărul de fetuși: pentru femeile care nu au făcut o ecografie în trimestrul 1 de sarcină, aceasta poate fi prima ocazie de a diagnostica sarcina multiplă;
  • poziția placentei: medicul va analiza poziția placentei în raport cu colul uterin; dacă marginea inferioară este foarte aproape de colul uterin sau se află deasupra acestuia, vorbim de placenta praevia;
  • cordonul ombilical: pentru a verifica fluxul de sânge și unde se atașează de placentă;
  • sexul: în funcție de poziția bebelușului, ecografia poate arăta și sexul copilului.

Recomandări înainte de morfologia fetală de trimestrul 2

În primul rând, planificați din timp programarea la medicul ginecolog, astfel încât să vă încadrați în fereastra ideală de realizare a morfologiei de trimestrul 2 (săptămâna a 22-a de sarcină).

Ecografia în sine nu presupune însă o pregătire specială. Medicul vă poate recomanda să nu urinați înainte de control, astfel încât să aveți vezica urinară plină; acest lucru va ajuta la obținerea unor imagini mai clare.

Alte informații despre morfologia fetală de trimestrul 2

Morfologia fetală de trimestrul 2 poate ajuta la detectarea multor afecțiuni grave. Cu toate acestea, este important de reținut că rezultatele ecografiei nu reprezintă un diagnostic cert al vreunei boli. În schimb, indică dacă sunt necesare investigații suplimentare.

Nu în ultimul rând, ecografia de trimestrul 2 este un test sigur, nedureros și care nu prezintă niciun risc pentru mamă și copil.

Bibliografie

  1. Clinic, Cleveland. “The 20-Week Ultrasound Is a Detailed Scan That Happens Mid-Pregnancy. It Looks at Fetal Body Parts and Organs and Detects Specific Congenital Abnormalities.” Cleveland Clinic, 29 Aug. 2023, my.clevelandclinic.org/ health/diagnostics/22644-20-week-ultrasound
  2. “Jones Radiology | X-Ray, Ultrasound, MRI, CT, Nuclear Medicine.” 
Jones Radiology, 19 Oct. 2022, jonesradiology.com.au/morphology-ultrasound-second-trimester/
  3. Doaa Jabaz, and Suzanne M Jenkins. “Sonography 2nd Trimester Assessment, Protocols, and Interpretation.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Nov. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK570574/
  4. “Second Trimester Morphology – Advanced Women’s Imaging.” Advancedwomensimaging.com.au, 2024, www.advancedwomensimaging.com.au/second-trimester-morphology/
  5. “Morphology Scan.” Pregnancybirthbaby.org.au, Healthdirect Australia, 26 Mar. 2024, www.pregnancybirthbaby.org.au/morphology-scan

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării