Despre icterul la bebeluși
Icterul la nou-născuți se manifestă prin îngălbenirea pielii și a sclerelor („albului ochilor”) și apare atunci când bilirubina neconjugată (indirectă), rezultată din liza hematiilor și neconjugată la nivelul ficatului imatur, se acumulează în sângele sugarului. Hiperbilirubinemia, în special pe seama celei indirecte, este analiza de sânge care pune diagnosticul în această afecțiune.
Bilirubina este o substanță pe care corpul o creează atunci când celulele roșii din sânge se lizează (rup). În timpul sarcinii, ficatul mamei elimină bilirubina pentru făt, dar după naștere, ficatul nou-născutului este responsabil de eliminarea acesteia. Cum ficatul bebelușului, și mai ales al nou-născuților născuți înainte de termen, nu este suficient de dezvoltat, bilirubina nu poate fi eliminată, se acumulează în exces, iar pielea și sclerele bebelușului capătă nuanțe gălbui.
Icterul la nou-născuți este foarte frecvent. De cele mai multe ori, nu ridică probleme grave și dispare în câteva săptămâni, situație în care vorbim despre icter fiziologic. Verificarea apariției unui icter de medicul neonatolog este foarte importantă deoarece un icter sever poate produce leziuni ale creierului, în lipsa unui tratament.
Există mai multe tipuri de icter la nou-născuți:
- Icter fiziologic - este cel mai frecvent tip de icter, este normal și apare la majoritatea bebelușilor din a doua sau a treia zi de viață. După ce ficatul se va mai dezvolta, va începe să elimine bilirubina în exces. Icterul fiziologic nu este grav și, de obicei, dispare de la sine în două săptămâni;
- Icterul alăptării - apare mai frecvent la bebelușii alăptați, față de cei hrăniți cu lapte praf. Acesta este mai frecvent în prima săptămână de viață, când copilul nu primește suficient lapte matern. Poate apărea din cauza dificultăților de alăptare și poate dura și câteva săptămâni;
- Icterul prin inhibitori din laptele matern - este diferit de icterul de la alăptare. Substanțele din laptele matern pot afecta modul în care ficatul copilului conjugă bilirubina. Acest lucru poate provoca o acumulare de bilirubină neconjugată. Icterul din laptele matern poate apărea după prima săptămână de viață a bebelușului și poate dura o lună sau mai mult.
La nou-născut pot apărea și alte tipuri de icter, dacă bebelușul are o altă afecțiune.
Icterul la nou-născuți este o afecțiune foarte frecventă. 60% dintre bebelușii născuți la termen și aproximativ 80% dintre bebelușii prematuri dezvoltă icter în prima săptămână de viață. La prematuri sau la bebelușii ai căror mame suferă de diabet există riscul de a dezvolta icter prelungit. Dacă icterul apare în primele 24 de ore de la naștere există posibilitatea ca icterul să nu fie unul fiziologic.
Cauze
Icterul apare atunci când sângele nou-născutului conține prea multă bilirubină. Bilirubina este o substanță chimică produsă de organism atunci când descompune globulele roșii. În mod normal, ficatul filtrează bilirubina din sânge și o elimină prin scaun.
Dacă ficatul bebelușului nu s-a dezvoltat încă suficient pentru a elimina bilirubina, aceasta poate începe să se acumuleze și să facă pielea și sclerele bebelușului să capete nuanța galbenă. Majoritatea bebelușilor dezvoltă icter în primele două - trei zile de viață deoarece este nevoie de câteva zile pentru ca ficatul bebelușului să se adapteze și să îmbunătățească procesul de eliminare a bilirubinei.
La unii nou-născuți poate apărea și icterul sever, din următoarele cauze:
- infecție a sângelui (sepsis);
- grupă de sânge diferită de a mamei;
- hematoame cauzate de procesul nașterii mai dificile;
- nivel ridicat de globule roșii;
- infecție urinară;
- afecțiune hepatică, cum ar fi atrezia biliară.
Factori de risc
Factorii majori de risc pentru declanșarea icterului, în special a icterului sever, care pot provoca complicații, sunt:
- nașterea prematură - un copil născut înainte de 38 de săptămâni de gestație ar putea să nu fie capabil să proceseze bilirubina la fel de repede ca bebelușii născuți la termen. Prematurii se pot hrăni mai puțin și au mai puține mișcări intestinale, ceea ce duce la o eliminare mai scăzută a bilirubinei prin scaun;
- hematoame la nivelul capului (cefalhematoame), semnificative în timpul nașterii - nou-născuții proveniți din travalii laborioase, în special cei născuți natural, pot înregistra niveluri mai mari de bilirubină rezultate din rezorbția cefalhematoamelor;
- grupa de sânge și Rh-ul - dacă grupa de sânge sau Rh-ul mamei aflată la a doua sarcină sau care a pierdut anterior o sarcină este diferită de cea a bebelușului (incompatibilitate de grup sanguin) este posibil ca acesta să fi dezvoltat anticorpi, prin placentă, care provoacă descompunerea anormal de rapidă a globulelor roșii;
- alăptarea - bebelușii alăptați, în special cei care care întâmpină dificultăți în alăptare sau care se hrănesc insuficient, prezintă un risc mai mare de icter. Deshidratarea și un aport caloric scăzut pot contribui la apariția icterului. Este important să vă asigurați că bebelușul mănâncă și este suficient de hidratat;
- rasa - studiile arată că bebelușii de origine asiatică au un risc mai ridicat de a dezvolta icter.
Simptome
Semnul principal al icterului este îngălbenirea pielii și a „albului ochilor” bebelușului și se poate observa cu ușurință în lumina naturală. De obicei apare mai întâi pe fața bebelușului, apoi pe corp, iar pe măsură ce nivelul bilirubinei crește, poate fi observat și pe întregul corp, chiar și la tălpi. Icterul poate fi dificil de observat dacă bebelușul are pielea mai închisă la culoare dar semnele icterului vor fi ușor de observat după culoarea ochilor și a mucoasei de sub limbă.
Diagnosticare
Diagnosticul va fi pus de medicul neonatolog care va verifica semnele de icter pe toată durata spitalizării, după naștere. Nivelul de bilirubină al unui nou-născut este cel mai ridicat între ziua a treia și a cincea de la naștere. Medicul poate evalua nivelul de bilirubină al bebelușului prin măsurarea ei transcutană, cu un aparat special. Dacă acest nivel este ridicat, neonatologul va solicita un test de sânge pentru a confirma rezultatele, test care va indica nivelul bilirubinei serice totale și a fracțiunilor ei: bilirubina indirectă (neconjugată) și directă (conjugată).
Tratament
Un icter ușor se va vindeca de la sine pe măsură ce ficatul unui copil se maturizează. Hrănirile frecvente, de cel puțin opt ori pe zi, vor ajuta bebelușii să elimine bilirubina din organism.
Icterul mai sever poate necesita și alte tratamente. Fototerapia (terapia cu lumină), care utilizează lumina pentru a conjuga bilirubina din corpul bebelușului, este cea mai comună și cea mai eficientă metodă de tratament. În terapia cu lumină, bebelușul va fi așezat, având doar cu scutec și cu ochelari speciali de protecție, sub o lumina albastră cu spectru.
În cazurile foarte severe, tratamentul poate implica și exsanguinotransfuzie. Prin intermediul acestei proceduri, nou-născutul primește cantități de sânge care înlocuiesc sângele deteriorat cu globule roșii sănătoase. Această procedură crește, de asemenea, numărul de globule roșii ale bebelușului și reduce nivelul de bilirubină.
Dacă există și o cauză subiacentă care determină probleme în eliminarea bilirubinei, nou-născutul va trebui tratat pentru această afecțiune.
Complicații
Nivelurile ridicate de bilirubină, care provoacă icter sever, pot duce la complicații grave dacă nu sunt tratate. Complicațiile icterului pot provoca daune semnificative de lungă durată.
Encefalopatia acută cu bilirubină
Bilirubina este toxică pentru celulele creierului. Dacă un copil are icter sever, există riscul ca bilirubina să ajungă la creier și determină declanșarea encefalopatiei acute.
Semnele encefalopatiei acute cu bilirubină, la un copil cu icter, includ:
- apatie;
- dificultate la trezire;
- plâns ascuțit;
- hrănire deficitară;
- arcuirea în spate a gâtului și a corpului;
- febră.
Kernicterus
Kemicterus este sindromul care apare dacă encefalopatia acută cu bilirubină provoacă leziuni permanente ale creierului. Acesta poate duce la:
- mișcări involuntare și necontrolate (paralizie cerebrală atetozică);
- privire permanentă în sus;
- pierderea auzului;
- dezvoltarea necorespunzătoare a smalțului dentar.
Prevenție
Icterul fiziologic nu poate fi prevenit dar poate fi redusă șansa de dezvoltare a acestuia prin hrănirea cât mai frecventă (la cerere) a nou-născutului, ceea ce poate ajuta bilirubina să treacă prin organism mai rapid.
Dacă medicul consideră că există o altă afecțiune care ar putea cauza icter la nou-născut, există teste care pot verifica posibilitatea, astfel încât mama sau copilul să poată beneficia de tratament al cauzei declanșatoare a icterului.
În timpul sarcinii pot fi testate grupa de sânge și Rh-ul, pentru a exclude posibilitatea incompatibilității de grup sau Rh. Dacă mama are un Rh negativ, se poate interveni cu imunoglobulină intravenoasă în timpul sarcinii.
Bibliografie
- “Infant Jaundice-Infant Jaundice - Symptoms & Causes - Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- NHS Choices. Overview - Newborn Jaundice. 2023, www.nhs.uk
- Moores, Danielle. “Understanding Newborn Jaundice.” Healthline, Healthline Media, 26 July 2017, www.healthline.com
Alte afecțiuni similare
Hirsutism
Hirsutismul reprezintă pilozitatea excesivă la femei, în anumite zone în care, de obicei, părul apare doar la bărbați: bărbie, deasupra buzei, în zona favoriților, pe...
Vezi detalii
Holera
Holera este o boală infecţioasă intestinală acută, contagioasă, care se manifestă prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare...
Vezi detalii
Icter
Icterul este o stare patologică a organismului care face ca pielea, mucoasele și albul ochilor (sclera) să devină galbene. Colorarea tegumentelor și a sclerelor (icter...
Vezi detalii
Impetigo
Impetigo este o infecție bacteriană superficială a pielii, foarte contagioasă, care provoacă răni și vezicule, cauzată fie de un Streptococ pyogenes de grup A, fie de...
Vezi detalii
Impotența
Impotența - cunoscută și sub numele de disfuncție erectilă - este o afecțiune în care penisul nu poate obține sau menține o erecție pentru actul sexual. Această...
Vezi detalii
Incontinenţa urinară
Incontinența urinară reprezintă pierderea involuntară de urină. Este o afecțiune care afectează cu preponderență populația vârstnică, dar poate apărea și la bărbatul și...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.