Regimul alimentar recomandat în cazul diareei
Alimente recomandate
Cei mai mulți dintre noi se confruntă cu un episod diareic de câteva ori pe an, fie că este vorba de o infecție bacteriană, o alergie alimentară sau pur și simplu ceva ce ai mâncat și nu „a picat bine”. De obicei, diareea nu este gravă și adesea dispare în aceeași zi.
Dacă aveți diaree, mâncarea poate fi ultimul lucru pe care îl aveți în minte. Cu toate acestea, este esențial să vă hidratați și să aveți o nutriție adecvată în timpul unui episod de diaree.
Unele alimente pot înrăutăți însă durerea de stomac, de aceea este important să alegeți cu grijă ce mâncați. Iată câteva alimente care ar trebui să se regăsească în regimul pentru diaree, pentru a vă ameliora simptomele și a grăbi vindecarea.
Banane
Bananele sunt ușor de digerat, ceea ce le face o alegere bună pentru ameliorarea unui sistem digestiv deranjat. Sunt o sursă bună de potasiu (un electrolit important, care se poate pierde atunci când ai diaree), precum și o sursă bogată de pectină (un amidon benefic pentru tractul digestiv).
Puteți mânca o banană între mese, pentru normalizarea digestiei. Fibrele și amidonul din banane ajută stomacul să elimine toxinele din alimentele alterate care au declanșat diareea.
Cartofi fierți, orez fiert
Dacă diareea persistă o zi întreagă, fierbeți câțiva cartofi în coajă și mâncați-i simpli, doar cu puțină sare și pâine prăjită. Nu adăugați unt, ulei și nici brânză grasă.
Orezul fiert cu puțină sare, mâncat simplu sau cu pâine prăjită, ajută stomacul să-și revină. Veți observa o îmbunătățire a stării dumneavoastră în doar câteva ore. Oprirea diareei este de obicei rapida după o masă de orez.
Apă, ceaiuri, supă
Ce este bun pentru diaree în materie de hidratare? Lichidele sunt, de asemenea, vitale pentru recuperare. Dacă aveți diaree, trebuie să beți multă apă pe parcursul zilei - aceasta ajută la prevenirea deshidratării și la eliminarea toxinelor din organism.
Pe lângă apă, organismul pierde minerale și electroliți. Pentru a restabili echilibrul substanțelor din organism, beți:
- zeamă de la supa de pui sau de legume: hidratează organismul și vă dă energie;
- ceai: ceaiul de mentă este cel mai indicat, recunoscut pentru proprietățile lui antiinflamatorii, antibacteriene și antidiareice; de asemenea, se recomandă ceaiul neîndulcit de gălbenele, care combate balonarea și durerile de stomac, sau ceaiul de ghimbir;
- apă cu electroliți (băuturile pentru sportivi).
Probiotice
Alimentele probiotice, cum ar fi iaurtul și chefirul, pot ajuta în unele cazuri. Probioticele ajută digestia prin îmbunătățirea echilibrului dintre bacteriile bune și cele rele din intestin.
Cu toate acestea, produsele lactate pot irita sistemul digestiv, deoarece sunt greu de digerat. Din acest motiv, puteți încerca surse nelactate de probiotice, cum ar fi laptele de soia fermentat.
Alimente de evitat
Multe alimente pot face rău sistemului digestiv și pot chiar agrava diareea. De aceea, este bine să le evitați în timpul unei crize și să le înlocuiești cu un regim alimentar corect pentru vărsături și diaree.
Mâncare picantă
Ingredientele picante pot irita sistemul digestiv. Dacă vă confruntați cu un episod diareic, ar trebui să mâncați doar alimente necondimentate, deoarece acestea prezintă cel mai mic risc de a agresa sistemul digestiv. Nu uitați că ingredientele picante se află pe lista alimentelor care provoacă diaree la persoanele cu un tub digestiv mai sensibil.
Prăjeli
Nu este recomandabil să consumați alimente bogate în grăsimi sau pline de ulei atunci când aveți diaree. Grăsimile și uleiurile provenite de la prăjit pot fi dificil de procesat de sistemul digestiv sensibil și probabil vor agrava simptomele. Încercați, în schimb, să mâncați legume fierte în apă sau la abur și carne slabă.
Produse care conțin zahăr
Zaharurile care ajung în colon pot perturba bacteriile deja sensibile de acolo, agravând diareea. Aceste zaharuri sunt prezente în sucurile de fructe sau în fructele bogate în zahăr, precum și în bomboane sau produse de patiserie dulci. În plus, în timpul digestiei, zahărul atrage lichidul din vasele sanguine în intestine, făcând scaunele moi..
Dacă vă confruntați cu un episod diareic, ar trebui să evitați și îndulcitorii artificiali, pentru că unii pot avea efect laxativ.
Deși multe băuturi pentru sportivi conțin electroliți care pot ajuta la deshidratare, acestea au adesea adaos de zaharuri sau îndulcitori artificiali. Apa de cocos și apa îmbunătățită cu electroliți sunt alternative mai potrivite.
Cafea, ceai verde
Cofeina din cafea, din ceai, băuturi răcoritoare și ciocolată vă poate face intestinele să-și elibereze mai repede conținutul. Aceasta funcționează ca un stimulent în intestine, accelerând digestia și determinând golirea mai rapidă. Chiar și cafeaua decofeinizată, care conține mai puțină cofeină decât cea obișnuită, poate avea același efect.
Băuturile carbogazoase pot, de asemenea, irita sau provoca alte simptome neplăcute, cum ar fi balonarea și crampele abdominale.
Totodată, ar trebui să evitați consumul de alcool atunci când vă confruntați cu diaree.
Lactate cu grăsimi
Evitați produsele lactate până când diareea se ameliorează. Chiar dacă nu aveți în mod normal intoleranță la lactoză, acestea poate fi mai dificil de digerat atunci când aveți diaree.
Singura excepție este o porție mică de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, cu culturi bacteriene vii sau active. Alegeți produse cu un conținut scăzut de zahăr și care nu conțin îndulcitori artificiali, care pot agrava balonarea și diareea.
Alimente bogate în fibre
Fibrele ajută la menținerea activă a sistemului digestiv. De obicei, acesta este un lucru bun, dar atunci când organismul încearcă să-și revină după diaree, este bine să evitați alimentele bogate în fibre, pentru că pot agrava simptomele.
Fibrele insolubile, care nu sunt recomandate în diaree, se află în diferite alimente, inclusiv în:
- cereale integrale: grâu, orez și orz;
- pâine integrală sau produse de patiserie;
- nuci și semințe.
Alte alimente de evitat
Alte alimente pe care ar fi bine să le evitați în timpul diareei, deoarece pot irita intestinele:
- majoritatea alimentelor procesate, ambalate;
- leguminoase (năut, fasole, mazăre și linte);
- alimente care produc gaze (varză, broccoli și conopidă);
- carne grasă, inclusiv pește gras (sardine), carne de porc și de vițel;
- lactate (în special cele cu conținut crescut în grăsimi, precum unt, smântână, brânzeturi grase);
- nuci, alune, semințe, caju, fistic etc.;
- legume crude.
Alte recomandări
Cel mai mare pericol în cazul unui episod diareic este deshidratarea sau pierderea apei și a nutrienților din organism. Vă puteți deshidrata dacă aveți scaune diareice mai mult de trei ori pe zi și nu beți suficiente lichide.
Deshidratarea poate provoca complicații grave dacă nu este tratată la timp. Cel mai bun mod de a vă proteja este să consumați lichide care conțin sare și zahăr. Sarea încetinește pierderea de lichide, în timp ce zahărul vă ajută corpul să absoarbă sarea.
O altă modalitate de a vă ajuta intestinul să se recupereze după o diaree infecțioasă este să consumați probiotice - din alimente sau din suplimente alimentare care conțin bacterii vii; acestea se adaugă la bacteriile benefice deja existente care se găsesc de obicei în tractul gastrointestinal.
Deși este recomandat să evitați produsele lactate atunci când aveți diaree, există și excepții: iaurt, chefir sau o băutură din lapte fermentat, care conțin probiotice. Acestea pot restabili bacteriile benefice pe care corpul dumneavoastră le elimină în timpul diareei.
Când trebuie să apelați la medic?
Deși diareea este o afecțiune comună care, în majoritatea cazurilor, se ameliorează fără intervenție medicală, există anumite situații în care este esențial să consulți un medic pentru a evita complicațiile. Unele semne și simptome pot indica o cauză mai gravă care necesită evaluare și tratament adecvat.
Dacă diareea durează mai mult de două zile la un adult sau mai mult de 24 de ore la un copil, este important să cereți sfatul medicului. Diareea persistentă poate indica o infecție bacteriană, parazitară sau o afecțiune gastrointestinală mai serioasă, cum ar fi boala Crohn sau sindromul colonului iritabil (SCI).
Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente complicații ale diareei, mai ales în cazul sugarilor, copiilor mici și persoanelor în vârstă. Simptomele deshidratării includ:
- Gură uscată;
- Sete excesivă;
- Scăderea cantității de urină sau urină închisă la culoare;
- Amețeli, confuzie sau slăbiciune;
- Piele uscată sau scăderea elasticității pielii.
Dacă aceste simptome sunt prezente, este esențial să apelați la un medic pentru a preveni complicații severe.
Scaunele care conțin sânge sau mucus pot fi un semn al unei infecții intestinale grave, cum ar fi dizenteria, sau al unei inflamații intestinale cauzate de boli precum colita ulcerativă. Acesta este un semn clar că trebuie să consultați un specialist pentru investigații suplimentare.
O febră de peste 38,5°C însoțită de diaree poate indica o infecție bacteriană sau virală gravă, care necesită tratament medical. Combinația de febră și diaree ar putea semnala, de asemenea, o infecție sistemică sau o problemă gastro-intestinală mai complexă.
Durerea severă sau persistentă în abdomen, mai ales dacă este însoțită de diaree, poate fi un semn de obstrucție intestinală, apendicită sau alte afecțiuni grave ale tractului gastrointestinal. Dacă durerea este puternică și constantă, trebuie să mergi de urgență la medic.
În cazul sugarilor și copiilor mici, diareea poate provoca deshidratare mult mai rapid decât la adulți. Dacă un copil mic are mai mult de două episoade de diaree apoasă, prezintă semne de deshidratare sau refuză să bea lichide, trebuie consultat un medic cât mai curând posibil.
Dacă ați călătorit recent într-o zonă unde există riscul de boli infecțioase (de exemplu, zone cu condiții sanitare precare sau cu risc de paraziți), este important să consultați un medic dacă dezvoltați diaree. Aceasta poate fi semnul unor infecții parazitare sau bacteriene care necesită tratament specific.
Bibliografie
- “Myths and Facts about Diarrhea.” WebMD, 2020, www.webmd.com
- https://www.facebook.com/verywell. “What to Eat and Drink When You Have Diarrhea.” Verywell Health, 2012, www.verywellhealth.com
- Gotter, Ana. “What to Eat When You Have Diarrhea.” Healthline, Healthline Media, 23 Aug. 2021, www.healthline.com/
- Johnson, Jon. “What Foods to Eat If You Have Diarrhea.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, Apr. 2022, www.medicalnewstoday.com
- Digestive Health Team. “Mom’s Advice Is Still the Best for Treating Diarrhea.” Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, 22 Oct. 2019, https://health.clevelandclinic.org
- Leonard, Jayne. “What to Know about the BRAT Diet.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 8 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Post intermitent (intermittent fasting): în ce constă, beneficii
Devenit un trend de câțiva ani, postul intermitent este, de fapt, o metodă cunoscută și folosită de secole prin care se reglează buna funcționare a organismului. Postul intermitent este un tip de dietă prin care se alternează perioadele de consum caloric normal cu perioadele de „post neg...
Dieta alcalină: în ce constă, recomandări și contraindicații
Dieta alcalină este o dietă relativ cunoscută, despre care se spune că ar aduce o serie de beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi vindecarea bolilor cronice, prevenirea cancerului sau a bolilor autoimune sau prelungirea speranței de viață. Citește în continuare pentru a descoperi...
Hidratare: care este necesarul zilnic de apa
Apa este deosebit de importantă pentru sănătate și aduce beneficii majore la nivelul tuturor proceselor organismului. Apa, ca și aerul, este esențială pentru a întreține viața, iar consumarea ei în cantitățile recomandate este utilă atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât...