Rozmarin: beneficii, proprietăți, contraindicații

rozmarin beneficii proprietati contraindicatii

Despre rozmarin

Rozmarinul, cunoscut sub numele științific Rosmarinus officinalis, este o plantă aromatică cu o istorie îndelungată în bucătărie, medicină și utilizări tradiționale. Rozmarinul reprezintă o plantă perenă a cărei origine este în America de Sud și regiunea mediteraneană, făcând parte din familia Lamiaceae, împreună cu mentă, oregano, cimbru, busuioc şi lavandă. Este utilizat încă din antichitate pentru proprietățile sale medicinale, pentru ameliorarea durerilor musculare, susținerea sistemului imunitar, dar și pentru îmbunătățirea memoriei și chiar adjuvant în creșterea părului. Începând cu secolul al XIV-lea a început să fie utilizat și în industria parfumurilor.

Ce beneficii are rozmarinul

Rozmarinul prezintă beneficii importante asupra corpului uman, după cum urmează:

  • susținerea sistemului imunitar și îmbunătățirea sistemului circulator, în special datorită proprietăților antioxidante;
  • protejarea organismului împotriva stresului oxidativ;
  • contribuie la reducerea stresului;
  • ceaiul de rozmarin ajută inclusiv la sănătatea sistemului digetiv;
  • îmbunătățirea funcției cognitive - rozmarinul conține compuși care pot stimula funcția cognitivă și concentrarea mentală; acesta poate fi folosit pentru a spori memoria și claritatea gândirii.

Beneficiile tincturii de rozmarin:

  • stimularea circulației - tinctura de rozmarin poate ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine; acest efect poate contribui la susținerea sănătății sistemului cardiovascular și la furnizarea de nutrienți esențiali către diverse părți ale corpului;
  • proprietăți antioxidante - rozmarinul este cunoscut pentru conținutul său ridicat de antioxidanți; tinctura obținută din rozmarin poate furniza acești antioxidanți, ajutând la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării;
  • efect revigorant și reducerea oboselii - aroma sa proaspătă și proprietățile sale stimulante pot contribui la reducerea oboselii și a stresului; inhalarea sau utilizarea tincturii în aromaterapie poate aduce un plus de energie și claritate mentală;
  • susținerea sistemului imunitar - substanțele active din tinctura de rozmarin pot avea efecte benefice asupra sistemului imunitar, contribuind la protecția organismului împotriva infecțiilor și bolilor.

Apa de rozmarin are, la rândul său, o serie de beneficii:

  • întinerirea părului - apa de rozmarin poate fi folosită pentru clătirea finală după spălarea părului, fiind benefică la fortificarea acestuia; se spune că stimulează circulația la nivelul scalpului și previne căderea părului;
  • revigorarea tenului - apa de rozmarin poate fi utilizată ca toner facial; acesta poate avea proprietăți astringente și antioxidante, contribuind la curățarea porilor și la menținerea unui ten sănătos;
  • efect relaxant în baie - adăugarea apei de rozmarin în baie poate oferi o experiență relaxantă și revigorantă; aroma sa plăcută poate contribui la reducerea stresului și oboselii;
  • proprietăți antiseptice - apa de rozmarin poate avea proprietăți antiseptice, fiind utilă în tratarea unor iritații ale pielii și la prevenirea infecțiilor;
  • îmbunătățirea circulației la nivelul picioarelor - un amestec de apă de rozmarin poate fi utilizat pentru a realiza băi de picioare, având potențialul de a îmbunătăți circulația și de a reduce disconfortul asociat picioarelor obosite.

Ce proprietăţi are rozmarinul

Rozmarinul, bogat în antioxidanți care luptă împotriva stresului oxidativ pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature, prezină următoarele proprietăți:

  • antiinflamator și analgezic - uleiul de rozmarin are proprietăți antiinflamatoare și analgezice, putând fi folosit pentru a ameliora durerile musculare și articulare;
  • sprijin digestiv - consumul de rozmarin poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive și la reducerea senzației de balonare;
  • reglarea tensiunii arteriale - anumiţi compuși din rozmarin pot contribui la menținerea tensiunii arteriale în limite normale;
  • aroma plăcută - rozmarinul este cunoscut pentru aroma sa plăcută și se utilizează adesea în gastronomie pentru a condimenta diverse preparate;
  • antibacterian și antifungic - uleiul de rozmarin poate avea proprietăți antibacteriene și antifungice, putând fi folosit în îngrijirea pielii;
  • ajută la creșterea părului - rozmarinul poate susține creșterea părului și poate fi utilizat în diferite tratamente capilare.

Cum se utilizează acesta

Rozmarinul poate fi utilizat sub formă de ceai sau chiar și ca supliment alimentar, sub formă de tincturi sau și uleiuri esențiale care trebuie aplicate doar extern. În doze mici, utilizarea rozmarinului este sigură; în schimb, în cantități mari, va duce la apariția convulsiilor, vărsăturilor şi chiar a edemului pulmonar.

Rozmarinul poate fi folosit în diverse moduri:

  • culinar - rozmarinul uscat sau proaspăt poate fi adăugat în diverse preparate culinare pentru a oferi un gust și o aromă deosebită;
  • ulei esențial - uleiul esențial de rozmarin poate fi folosit în aromaterapie sau în tratamente cosmetice pentru îngrijirea pielii și părului;
  • ceai de rozmarin - infuzarea frunzelor de rozmarin în apă fierbinte poate da naștere unui ceai savuros și sănătos.

Frunzele de rozmarin se utilizează drept mirodenie în domeniul culinar. Prezintă un conținut ridicat de calciu, fier și vitamina B6. Uleiul esențial de rozmarin este utilizat pe scară largă drept ingredient aromatic în industria cosmetică (la săpunuri, parfumuri şi creme), în industria alimentară (la băuturi alcoolice, deserturi, dulciuri) şi diverse meniuri.

Crenguța de rozmarin are frunze mici, aciculare și o aromă distinctivă. Este adesea utilizată pentru a adăuga savoare preparatelor culinare. Crenguța proaspătă sau uscată de rozmarin este un condiment versatil în bucătărie. Poate fi adăugată la carne, pește, legume sau la pâine, pentru a conferi un gust aromatic. Crenguțele de rozmarin pot fi adăugate la ceaiuri sau infuzii, aducând o notă aromatică plăcută. Aceasta poate oferi și unele beneficii pentru sistemul digestiv.

Tinctura de rozmarin se obține prin infuzarea crenguțelor de rozmarin într-un alcool, de obicei vodcă sau alcool de cereale, pentru a extrage principiile active ale plantei. Această metodă concentrează aroma și compușii benefici ai rozmarinului. Uleiul esențial obținut din tinctura de rozmarin poate fi folosit în aromaterapie sau diluat în ulei purtător pentru a oferi beneficii în timpul masajului. Se spune că aroma sa revigorantă contribuie la relaxare și stimulare. Diluată în uleiuri purtătoare, tinctura de rozmarin poate fi aplicată local pentru a susține sănătatea pielii. Compușii săi antioxidanți pot contribui la protejarea pielii împotriva stresului oxidativ. Fiind un extract concentrat, se recomandă utilizarea tincturii de rozmarin cu moderație. Adăugaţi câteva picături în diverse rețete sau soluții cosmetice.

Rozmarinul verde, denumit și ,,Prostratus”, este o varietate a plantei Rosmarinus officinalis. La fel ca și rozmarinul tradițional, rozmarinul verde are o aromă proaspătă și poate fi folosit în bucătărie pentru a adăuga gust preparatelor. Frunzele sale mici îl fac potrivit pentru feluri de mâncare mai delicate.

Recomandări

Rozmarinul este recomandat în prevenția anumitor afecțiuni, precum:

  • cele din sfera sistemului imunitar şi cardiac;
  • cele care au legătură cu stres îndelungat;
  • la nivel cerebral - se pare că ajută inclusiv la scăderea nivelului de anxietate și ajută chiar la îmbunătățirea somnulul;
  • suplimentele pe bază de rozmarin se pare că previn chiar și degenerescența maculară.

Contraindicaţii

Rozmarinul poate fi toxic în doze mari, aşa că este important să nu se consume sau să se utilizeze cantități excesive de ulei de rozmarin. De asemenea, trebuie evitat în timpul sarcinii sau alăptării.

Alte contraindicaţii ale utilizării sau consumului de rozmarin sunt:

  • interacțiuni medicamentoase - consultați un medic înainte de a utiliza ulei de rozmarin deoarece acesta poate interacționa cu anumite medicamente, precum cele diuretice, anticoagulante (putând duce la hemoragie) sau antihipertensive; rozmarinul conține și salicilat, care poate favoriza sângerarea; de asemenea, poate influența eliminarea unor medicamente metabolizate la nivel hepatic, ceea ce va crește substanțial toxicitatea hepatică;
  • alergii - persoanele cu alergii sau sensibilități la plante din familia Lamiaceae (mentă, salvie, oregano) pot dezvolta reacții alergice la rozmarin.

Rozmarinul este o plantă cu o gamă variată de beneficii și utilizări, de la sprijinirea funcției cognitive la gestionarea durerilor musculare. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu precauție și cu respectarea dozelor recomandate, iar consultarea cu un profesionist medical este întotdeauna recomandată înainte de a utiliza rozmarin în scopuri terapeutice.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării