Salvie - Beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
02 Aprilie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
salvie beneficii proprietati contraindicatii

Salvia este una dintre cele mai folosite plante în industria culinară, având o aromă aparte, care nu se pierde în timpul acțiunii termice. În același timp, este o plantă cunoscută pentru proprietățile ei vindecătoare, fiind folosită de secole ca tratament naturist în tratarea mai multor afecțiuni.

Despre salvie

Denumirea științifică a salviei este „salvia officinalis”, ceea ce înseamnă „a salva”, un nume care descrie rolul tămăduitor al plantei în cazul multor afecțiuni. Cunoscută și drept „Planta celor 1000 de virtuți” sau „Palma Maicii Domnului”, salvia poate avea atât rol de condiment în industria alimentară, cât și de tratament naturist. În același timp, este folosită și în industria cosmetică și în aromoterapie.

Salvia poate fi folosită proaspătă sau uscată, sub formă de pulbere sau plicuri de ceai de salvie, ulei sau tinctură. Salvia provine din Sudul Europei și din zonele mediteraneene și este înrudită cu alte plante aromate, cum sunt rozmarinul, oregano, lavanda sau busuiocul.

Planta are proprietăți antiinflamatoare, antifungice și antimicrobiene. Este bogată în substanțe nutritive, vitamine și minerale. O linguriță de frunze de salvie măcinate conține 7 mg de potasiu, 1 mg de fosfor, 3 mg de magneziu, 24 micrograme de beta-caroten, 12 micrograme de vitamina K și 41 de unități (IU) de vitamina A.

Pentru că nu este consumată în cantități mari, salvia nu furnizează cantități semnificative de carbohidrați, fibre sau proteine.

Tipuri de salvie

Există peste 900 de specii de salvie în lume. Salvia comestibilă care este folosită pentru consum se mai numește și salvie sălbatică și poate fi crescută în grădini. Are frunze gri-verzui și flori care pot avea nuanțe de mov și albastru, dar și alb sau roz.

O specie apreciată de salvie este salvia rusească, folosită în scopuri decorative în grădini, fiind apreciată pentru mulțimea de flori de un albastru specific.

O altă specie de salvie este „Salvia pratensis”, cunoscută și sub denumirea de jaleș. De la aceasta se folosesc doar florile, din care se prepară oțet de salvie. „Salvia splendens” sau salvia roșie este adesea folosită în scopuri decorative în grădini, având o floare roșie, diferită de florile celorlalte specii de salvie atât prin formă, cât și prin nuanță.

În aromaterapie se folosește cel mai des salvia albă sau „Salvia apiana”, adunată în mănunchiuri care se usucă și se folosesc pentru fumigație.

Proprietățile salviei

Salvia conține, printre multe alte substanțe, mai multe uleiuri volatile, camfor, taninuri, flavonoide și rășini. Este bogată în vitamine, printre care vitamina A, vitamina B6, vitamina C, Vitamina E și vitamina K. De asemenea, conține minerale ca magneziu, fier, cupru, calciu, mangan sau zinc.

Beneficiile salviei

Salvia este cunoscută drept plantă medicinală, iar printre numeroasele beneficii pe care consumul acestei plante îl conferă se numără următoarele:

  • susține sănătatea orală
  • are rol antiinflamator, antioxidant și cicatrizant
  • întărește sistemul imunitar
  • are efect calmant și în același timp energizant
  • susține sistemul nervos
  • ameliorează stările de nervozitate și anxietate
  • stimulează activitatea creierului
  • are rol în susținerea sănătății orale
  • poate fi folosită ca dezinfectant
  • reduce spasmele gastro-intestinale
  • stimulează apetitul
  • reduce durerile din perioada menstruației
  • reduce efectele neplăcute care apar la menopauză
  • combate balonarea
  • susține circulația sângelui, prevenind apariția varicelor
  • tratează eczemele și rănile ușoare
  • combate transpirația excesivă
  • scade riscul îmbolnăvirii de anumite tipuri de cancer
  • are efecte antimicrobiene
  • susține sănătatea orală și previne apariția cariilor
  • îmbunătățește memoria, contrbuind la prevenirea apariției simptomelor de Alzheimer
  • susține sănătatea oaselor
  • reduce crampele abdominale și are efect calmant în caz de reflux gastroesofagian
  • are rol detoxifiant pentru organism
  • folosită extern, previne apariția ridurilor

Cum se utilizează salvia

Având o aromă puternică, salvia este folosită de obicei în cantități mici în industria alimentară. Se consumă de obicei proaspătă în diverse feluri de mâncare, unde se adaugă la final, sau uscată, în sosuri în care se marinează carnea sau în sosuri pentru paste sau orez, în supe, omlete, piureuri de cartofi sau mâncăruri de legume, cu sau fără carne. Frunzele de salvie pot fi și prăjite, coapte sau fierte, fără a-și pierde din aromă. Se pot folosi și în combinație cu unt, pentru a prepara unt cu salvie, servit de obicei întins pe pâine artizanală. Eventual, frunzele de salvie se pot folosi și împreună cu alte plante și ierburi.

Pentru ceaiuri se folosește planta uscată sau pulbere în pliculețe. Se poate folosi în amestec cu alte plante cu efect energizant sau calmant, cum sunt lavanda sau mușețelul. În mod ideal, ceaiul se bea fierbinte și neîndulcit. Pentru infuzare se adaugă o cană de apă fierbinte de maximum 90 de grade peste o linguriță sau două de plantă uscată și se strecoară după aproximativ 10 -15 minute. Acest ceai are rol de ameliorare a mai multor tipuri de dureri și spasme, rol de protecție a sistemului imunitar, susținere a sistemului digestiv și susținere a activității intelectuale. În același timp, are efect calmant, fiind un bun adjuvant atunci când persoana care îl consumă trece prin perioade stresante.

În aromaterapie, se folosesc uleiuri sau bețișoare parfumate, dar se obișnuiește adesea și să se ardă în încăperi un mănunchi de plante uscate, folosite pentru fumigare. Acest procedeu are atât rol de igienizare, cât și de parfumare a încăperii. Tincturile de salvie se folosesc pentru a ameliora simptome ale unor afecțiuni ale sistemului digestiv sau afecțiuni care apar la nivelul bucal, cum ar fi abcese sau boli care afectează gingiile.

În industria cosmetică, produsele pe bază de salvie se folosesc pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, cum ar fi iritații, sau pentru a trata transpirația excesivă din zona feței sau a palmelor. Are efect antiaging și întârzie apariția ridurilor și a altor semne ale îmbătrânirii premature. Șampoanele sau tratamentele pentru păr care conțin extract de salvie mențin strălucirea naturală a părului și păstrează mai mult timp culoarea în cazul părului vopsit. Sprayurile pe bază de infuzie de salvie calmează scalpul iritat și reduc riscul de apariție a mătreții.

Salvia se poate folosi și în cure de slăbire, având proprietăți care susțin funcționarea metabolismului și a sistemului imunitar. În plus, are foarte puține calorii, respectiv doar două calorii la o linguriță de plantă, deși are în același timp multe calități nutritive. Bogată în antioxidanți, salvia contribuie la scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge.

Contraindicațiile salviei

Consumul de salvie nu este recomandat persoanelor care pot avea reacții alergice la substanțe pe care planta le conține. De asemenea , se recomandă precauție în cazul persoanelor care au epilepsie sau hipertensiune arterială. În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, se recomandă să fie cerută părerea medicului specialist. Doza zilnică recomandată pentru consum este de 3-6 căni de ceai de salvie. Este bine să nu fie depășită această cantitate, pentru a nu apărea eventuale efecte adverse.

Pentru orice plantă sau condiment care se folosește în cantități mari sau ca tratament naturist este nevoie de consult medical efectuat în prealabil, pentru a evita apariția unor efecte adverse. Medicul specialist este singurul în măsură să recomande astfel de tratamente, mai ales dacă pacientul se confruntă cu unele boli cronice. Consumul moderat, însă, nu ar trebui să ridice probleme.

Bibliografie

  1. https://www.healthline.com/nutrition/sage
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266480
  3. https://wilddispensary.co.nz/blogs/news/health-benefits-of-sage
  4. https://www.verywellmind.com/the-benefits-of-burning-sage-4685244
  5. https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/sage

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării