Schinduf: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
13 Februarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
schinduf beneficii proprietati contraindicatii

Schinduful ar putea mări cantitatea de lapte mamar produsă, a nivelului de testosteron și să controleze nivelul glicemiei. Alte beneficii medicale sunt asociate cu acesta, însă sunt necesare mai multe studii.

Schinduful este o plantă utilizată de foarte mult timp în medicina naturistă. De asemenea, este un ingredient comun în mâncarea indiană și adesea consumat drept supliment.

Despre schinduf

Schinduful (Trigonella foenum-graecum) poate atinge o înălțime de 60 - 90 de centimetri. Frunzele sale sunt verzi, iar florile pot fi albe sau galbene. Planta este utilizată în medicina naturistă de mii de ani - de exemplu, în cea chinezească, aceasta este folosită pentru a trata bolile de piele.

De asemenea, schinduful este un condiment comun în India, dar și agent de îngroșare ce este utilizat în multe produse, precum săpunul ori șamponul.

O linguriță (11 grame) de schinduf conține:

  • 35 de calorii;
  • 3 grame de fibră;
  • 3 grame de proteine;
  • 6 grame de carbohidrați;
  • 1 gram de grăsimi;
  • 21% din doza recomandată zilnică de fier;
  • 6% din doza recomandată zilnică de mangan;
  • 5% din doza recomandată zilnică de magneziu.

Beneficii schinduf

O serie de studii pe animale au descoperit că cel puțin patru compuși chimici ai schindufului au proprietăți antidiabetice. Acestea au demonstrat abilitatea de a reduce absorbția glucozei în intestin, amânarea evacuării gastrice, îmbunătățirea sensibilității și gradului de acțiune al insulinei, reducerea concentrării de proteine care duc la lipirea lipidelor între ele.

Într-un studiu din 2017, șoarecii care au urmat un regim alimentar bogat în grăsimi cu 2% suplimente de semințe integrale de schinduf timp de 16 săptămâni au demonstrat o rezistență mai bună la glucoză decât cei care nu au primit suplimentele. Totuși, schinduful nu a îmbunătățit toleranța la glucoză în rândul șoarecilor care au urmat un regim alimentar slab în grăsimi. De asemenea, cercetătorii au concluzionat că patru zile de exercițiu fizic pe roată au fost mai eficiente în îmbunătățirea toleranței la glucoză în cazul tuturor șoarecilor.

Schinduful ar putea prezenta proprietatea de a duce la stimularea lactației. Într-un studiu din 2014, 25 de femei care născuseră recent au consumat trei cești de ceai de schinduf timp de două săptămâni și au declarat o creștere a volumului de lapte pentru primele săptămâni.

Proprietăți schinduf

Schinduful ar putea ajuta la creșterea nivelului scăzut de testosteron și spermă. Într-un studiu din 2017 pe un lot de 50 de pacienți, aceștia au consumat extract de semințe de schinduf timp de 12 săptămâni. Aproximativ 85% dintre participanți au înregistrat o creștere a cantității de spermă produsă. De asemenea, studiul a indicat că extractul a contribuit consistent la îmbunătățirea stării generale a lotului, a îmbunătățit vigilența mentală, dar și libidoul.

Nivelul ridicat de antioxidanți din schinduf îi oferă statutul de potențial agent antiinflamator important. Rezultatele unui studiu din 2012, realizat pe șoareci, sugerează că numărul mare de antioxidanți, datorită conținutul de flavonoide, din semințele de schinduf, poate reduce inflamația.

Schinduful poate reduce pofta de mâncare și spori senzația de sațietate, lucru care poate ajuta contra mâncatului în exces și duce la slăbit. În cadrul unui studiu din 2015, nouă femei supraponderale din Coreea de Sud au consumat ceai de schinduf, chimen dulce sau placebo înainte de prânz. Cele care au consumat ceai de schinduf au declarat că s-au simțit mai puțin flămânde și mai pline. Acest lucru se poate explica prin conținutul de fibre al plantei.

Utilizări schinduf

Schinduful este utilizat în multe suplimente alimentare. Din moment ce compozițiile diferă în funcție de supliment, nu există o doză unică recomandată la nivel universal. De asemenea, dozajul poate varia în funcții de beneficiile pe care le dorești.

Majoritatea studiilor legate de testosteron au folosit doze între 250 - 600 de miligrame de extract de schinduf, în timp ce studiile legate de laptele mamar au utilizat între 1 - 6 grame. Studiile pentru alte utilizări au folosit dozaje mai mari. Cercetările asupra efectului de scădere a colesterolului și a glicemiei sugerează că doze de 5 - 25 de grame pot fi eficiente.

schinduf beneficii proprietati contraindicatii

Recomandări

Oamenii au folosit schinduful timp de sute de ani pentru a trata afecțiuni variate, de la glicemie la un nivel scăzut de testosteron. Deși ar putea dispune de anumite beneficii pentru sănătate, schinduful nu poate vindeca nicio boală. Dacă prezinți simptome de orice fel este recomandat să te prezinți la un medic pentru a primi un diagnostic și tratament corect, evitându-se astfel posibilele complicații.

În mod special, persoanele cu boli cronice și femeile care alăptează ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu schinduf sau înainte de a mări aportul acestora.

Contraindicații

Schinduful poate fi consumat, în general, fără probleme. Totuși, după cum se întâmplă și în cazul altor suplimente, rar, pot apărea efecte adverse precum diareea sau indigestia. De asemenea, au fost raportate cazuri de scădere a apetitului, ceea ce poate fi dăunător dacă suferi de tulburări de alimentație sau încerci să te îngrași.

Având în vedere efectele pe care le poate avea asupra glicemiei, schinduful trebuie consumat cu grijă în cazul în care urmezi tratament medicamentos pentru diabet sau iei alte suplimente care scad glicemia.

Studiile pe animale au arătat că dozele foarte mari pot prezenta numeroase efecte adverse, inclusiv afectarea ADN-ului, scăderea fertilității, probleme neurologice și un risc mărit de avort spontan. Deși aceste efecte adverse nu au fost confirmate în rândul oamenilor, iar dozele folosite erau neobișnuit de mari, unii cercetători sunt reticenți atunci când vine vorba de recomandarea suplimentelor alimentare cu schinduf.

Bibliografie

  1. “Fenugreek.” Drugs and Lactation Database, National Institute of Child Health and Human Development, 15 September 2023., Accesat pe 7 noiembrie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Ahmad, Awais et al. “Fenugreek a multipurpose crop: Potentialities and improvements.” Saudi journal of biological sciences vol. 23,2 (2016): 300-10. Accesat pe 7 noiembrie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Wankhede, Sachin et al. “Beneficial effects of fenugreek glycoside supplementation in male subjects during resistance training: A randomized controlled pilot study.” Journal of sport and health science vol. 5,2 (2016): 176-182. Accesat pe 7 noiembrie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Ouzir, Mounir et al. “Toxicological properties of fenugreek (Trigonella foenum graecum).” Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association vol. 96 (2016): 145-54. Accesat pe 7 noiembrie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Tewari, Devesh et al. “Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) Seeds Dietary Supplementation Regulates Liver Antioxidant Defense Systems in Aging Mice.” Nutrients vol. 12,9 2552. 24 Aug. 2020, Accesat pe 7 noiembrie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Nagulapalli Venkata, Kalyan C et al. “A small plant with big benefits: Fenugreek (Trigonella foenum-graecum Linn.) for disease prevention and health promotion.” Molecular nutrition & food research vol. 61,6 (2017): 10.1002/mnfr.201600950. Accesat pe 7 noiembrie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării