Sunătoare: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
13 Februarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
sunatoare beneficii proprietati contraindicatii

Sunătoarea este o plantă medicinală, cunoscută încă din Grecia antică. Ca remediu popular, sunătoarea a fost folosită pentru a trata boli diverse, chiar și unele tulburări nervoase. Sunătoarea este comercializată sub formă de ceai, tablete, preparate topice, dar și lichide. Pentru avantaje depline, sunătoarea trebuie administrată în doze specifice, însă, produsul natural are și unele contraindicații.

Despre sunătoare

Sunătoarea, cunoscută sub denumirea științifică de Hypericum perforatum, este o plantă erbacee cu flori galbene care crește în zonele de câmpie și la deal. 

Planta de sunătoare are o înălțime ce variază de la 30 de centimetri până la un metru, în funcție de regiunea în care se dezvoltă și de condițiile de mediu. Floarea de sunătoare este culeasă în lunile de vară, produsele sunt uscate în aer liber. Printre cele mai cunoscute amintim ceaiul de sunătoare, tablete, ulei, tincturi, extracte și preparate topice.

Tradițional, sunătoarea a fost întrebuințată pentru a trata depresia, simptomele somatice ale menopauzei, dar și pentru a ține sub control tulburarea obsesiv-compulsivă, problemele de comportament și pe cele ale pielii.

Ce beneficii are sunătoarea

Combaterea stărilor depresive

Depresia, pierderea interesului sau a plăcerii de a face unele lucruri, poate fi minoră sau gravă. Studiile au arătat că sunătoarea are efect net superior unui antidepresiv placebo. Cu toate acestea, nu toate cercetările efectuate în acest sens au reușit să ajungă la aceleași rezultate.

Se crede că efectul sunătoarei este de stimulare a stării de spirit și de ameliorare a simptomelor depresiei. Explicația acestui lucru este că ingredientele din planta de sunătoare, precum hipericina și hiperforina pot afecta nivelul altor substanțe chimice din creier, așa cum este cazul serotoninei. Se știe că la persoanele cu depresie, serotonina și alți neurotransmițători sunt la un nivel redus. Sunătoarea vine și stimulează sinteza acestor substanțe și de aici starea de bine.

Tulburări comportamentale, anxietate și stres

Atât copii, cât și adulții se pot confrunta cu probleme de atenție sau de concentrare, stres și anxietate, tulburări de somn, depresie, comportamente emoționale anormale. Un studiu efectuat a arătat că un amestec de extract de sunătoare cu rădăcină de valeriană și planta de passiflora a oferit o îmbunătățire a emoțiilor și comportamentelor copiilor fără ajutorul medicamentelor.

La adulți, anxietatea și stresul au fost ținute sub control cu sunătoare, mult mai eficient, comparativ cu grupurile care au primit antidepresive, însă mai sunt necesare studii în acest sens. Sunătoarea nu poate trata depresia severă, pentru formele complexe ajutorul medical de specialitate este absolut necesar.

Tulburarea obsesiv-compulsivă

Cercetările sunt la început în ceea ce privește efectele produse de sunătoare în cazul celor cu tulburare obsesiv-compulsivă. Efectele plantei asupra tulburărilor pot fi benefice, în combinație cu terapiile moderne.

Ameliorarea simptomelor menopauzei

Simptomele neplăcute resimțite înainte de menstruație- balonare, iritabilitate, sensibilitatea crescută a sânilor - și cele experimentate de multe femei la menopauză - bufeuri, transpirație excesivă, schimbările bruște de dispoziție - ar putea fi diminuate și cu ajutor oferit de sunătoare. Confirmarea efectelor se va obține după mai multe analize de specialitate.

Calmarea problemelor pielii

Fie că vorbim de leziuni superficiale la nivelul pielii, de arsuri minore sau chiar de psoriazis, uleiul de sunătoare poate fi aplicat local, datorită proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene poate favoriza vindecarea. Uleiul de sunătoare oferă beneficii asupra pielii în psoriazis, studiile efectuate au arătat că a condus la diminuarea eritemului și la descuamare în procent mai mic, grăbind vindecarea.

sunatoare beneficii proprietati contraindicatii

Ce proprietăți are aceasta

Sunătoarea are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antioxidante și antivirale dovedite. Substanțele active conținute sunt cele care oferă cele mai multe beneficii pentru organism. Cercetările recente sugerează că planta poate fi utilă și în alte direcții, în tratarea tulburărilor legate de inflamație, boli bacteriene și virale, dar și cancer. Toate acestea datorită proprietăților sale de antioxidant și neuroprotector.

Cum se utilizează sunătoarea

Ceaiul de sunătoare poate fi administrat seara, deoarece are efect calmant și poate combate insomnia. Pentru prepararea acestuia se pot utiliza pliculețele din comerț sau sunătoare uscată. În funcție de problemele de sănătate tratate cu sunătoare, trebuie să se respecte indicația medicului sau cea a producătorului, privind cantitatea de ceai administrată în 24 de ore.

Uleiul de sunătoare poate fi util pentru răni, dermatită atopică sau eczemă, dar și pentru a trata uscăciunea pielii. Tinctura de sunătoare este indicată pentru uz extern, dar sunt și situații în care poate fi întrebuințată intern. Beneficiile oferite de tinctura de sunătoare vizează detensionarea organismului și diminuarea depresiei, dar și păstrarea elasticității pielii.

Planta se mai regăsește și sub formă de sunătoare capsule, ce pot fi administrate în timpul mesei sau imediat după, pentru a beneficia de efectele sale terapeutice deosebite.

Recomandări

Recomandarea generală este ca sunătoarea să fie administrată în funcție de nevoi, să existe o indicație medicală înainte de a începe cura cu acest produs și să se respecte dozele și perioada de tratament.

Contraindicații

În ciuda numeroaselor beneficii oferite de sunătoare, unele persoane nu se pot bucura de efectele terapeutice. Contraindicații pentru sunătoare au persoanele cu prescripție medicală pentru antidepresive sau alte medicamente care afectează nivelul de serotonină din organism.

Alte categorii care trebuie să evite sunătoarea sunt: femeile însărcinate, cele care alăptează sau care își doresc să obțină o sarcină, femeile care primesc contraceptive orale.

Suplimentele orale cu sunătoare au condus, în cazuri rare, la apariția unor reacții adverse, precum: tulburări digestive, diaree, gură uscată, dureri de cap, oboseală, amețeală, anxietate, neliniște, furnicături, reacții alergice pe piele, disfuncție sexuală, disfuncție erectilă sau impotență, leziuni hepatice, psihoză. Când sunt sesizate astfel de simptome, ajutorul medical este necesar.

Beneficiile oferite de sunătoare asupra organismului sunt deosebit de importante, dar această plantă nu poate trata și vindeca boli cronice. Medicul specialist poate recomanda utilizarea acestui remediu natural, în anumite situații, în combinație cu terapie adecvată nevoilor. Înainte de a începe o cură cu sunătoare, este ideal să existe o discuție cu medicul curant, pentru sfaturi personalizate.

Bibliografie

  1. St John's Wort - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. The Health Benefits of St. John's Wort - https://www.verywellmind.com
  3. St. John’s Wort: The Benefits and the Dangers - https://www.healthline.com
  4. St. John's wort - https://www.mayoclinic.org
  5. Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. St. John's wort - https://www.mountsinai.org
  7. St John's Wort - https://my.clevelandclinic.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării