Stejar: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
13 Februarie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
stejar beneficii proprietati contraindicatii

Stejarul, Quercus robur, este un arbore cu numeroase specii, răspândit pe tot globul. Multe specii au fost utilizate de-a lungul timpului în medicina tradițională, pentru a trata sau preveni afecțiuni precum astmul, ulcerul, diareea, hemoroizii, dar și pentru a grăbi vindecarea unor răni ale pielii. Deși ceaiul din scoarță de stejar este un produs sigur, cu numeroase beneficii pentru sănătate, poate avea unele contraindicații pentru persoanele cu boli cronice.

Despre stejar

Quercus robur, stejarul, face parte din familia Fagaceae. Sunt cunoscute peste 600 de specii de stejar la nivel mondial, multe dintre acestea fiind regăsite și în România. Numele genului provine dintr-un cuvânt celtic "quer" care se traduce "fin" și "cuea", care înseamnă "copac".

Scoarța, frunza de stejar, fructele au fost utilizate la prepararea unor produse cu beneficii pentru sănătate. Stejarul roșu a fost folosit de popoarele indigene ca antiseptic și pentru a trata unele tulburări gastrointestinale. Scoarței stejarului i s-a atribuit importanță de antiseptic și hemostatic, cu beneficii și în ceea ce privește inflamațiile. Despre rășina de stejar se spune că vindecă astmul, dizenteria sau gonoreea. Ghinda de stejar este considerată o sursă importantă de energie, motiv pentru care, cu mii de ani în urmă, a fost introdusă ca aliment în producția de pâine.

Ce beneficii are stejarul

Calmarea problemelor pielii

Un beneficiu oferit de stejar are legătură cu calmarea tulburărilor pielii. Scoarța de stejar conține o cantitate însemnată de taninuri, în funcție de specie și de momentul recoltării. Acestea se leagă de proteinele din piele și determină strângerea porilor și uscarea zonelor iritate. De aceea, scoarța de stejar a fost folosită tradițional pentru a trata iritațiile și rănile pielii, chiar și pe cele din psoriazis.

Ceaiul de scoarță de stejar are proprietăți astringente și antibacteriene, motiv pentru care este folosit, și astăzi, pentru ameliorarea rănilor pielii, a gingiilor și dinților iritați, precum și pentru diminuarea riscului de infecție pe fondul arsurilor superficiale.

Combaterea diareei

Ceaiul din scoarță de stejar a fost și este folosit în tratarea diareei, datorită proprietăților sale antibacteriene. Studiile de laborator au arătat că scoarța de stejar poate ajuta în ceea ce privește combaterea bacteriilor responsabile de tulburările digestive, precum E. coli.

Totodată, taninurile din scoarța de stejar ar putea oferi suport mucoasei intestinale, astfel încât să se prevină apariția scaunelor apoase. Nu se știe dacă utilizarea produselor provenite de la stejar, pe termen lung, poate fi un tratament eficient împotriva diareei. Acesta este motivul pentru care cine se confruntă cu această problemă trebuie să urmeze tratamentul prescris de medicul specialist.

stejar beneficii proprietati contraindicatii

Ce proprietăți are stejarul

Scoarța de stejar are proprietăți deosebite, antioxidante. Elagitaninele și roburinele sunt compuși ai stejarului care pot acționa ca antioxidanți, protejând corpul de daunele cauzate de radicalii liberi. Se crede că, tocmai această activitate antioxidantă poate îmbunătăți sănătatea inimii și a ficatului. Un studiu de laborator a prezentat dovezi în acest sens. Ceea ce se știe este că scoarța de stejar nu poate oferi aceleași proprietăți deosebite pentru toți.

Proprietățile antibacteriene ale stejarului împotriva agenților patogeni bacterieni multirezistenți au fost testate în laborator. Studiile au vizat mai multe specii de stejar alb, iar rezultatele sunt promițătoare.

Stejarul are proprietăți antiinflamatorii și neuroprotective, dovedite în cadrul analizelor de laborator, ceea ce înseamnă că acesta ar putea oferi șanse în plus în lupta cu tulburările neurodegenerative care își pun amprenta asupra sistemului nervos. Includem aici tumorile cerebrale, epilepsia, boala Alzheimer, Parkinson sau glioblastomul.

Din alte studii a reieșit activitatea citotoxică și anticanceroasă a extractelor de stejar, împotriva diferitelor linii de celule canceroase. Alături de acestea, au fost evidențiate proprietățile hepatoprotectoare ale extractelor de stejar, dar și potențialul de sursă alternativă de protecție antidiabetică.

Cum se utilizează acesta

Scoarța de stejar poate fi utilizată atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern.

Uz intern:

  • suplimente orale;
  • ceaiuri.

Uz extern:

  • băi;
  • gargară;
  • cataplasme.

Recomandări

Nu există recomandări privind doza zilnică optimă de scoarță de stejar, deoarece nu au fost realizate, până în prezent, studii în acest sens. Pentru fiecare produs tincturi, ceaiuri, unguente, pastile, loțiuni, instrucțiunile sunt diferite, de la un producător la altul și trebuie urmate întocmai.

S-a stabilit că în cazul suplimentelor orale nu se depășesc 3 grame/zi. Cei care urmează o cură pentru diaree cu ceai din scoarță de stejar nu trebuie să consume mai mult de 3 căni/zi. În plus, durata de tratament nu poate fi mai mare de 4 zile.

Iritațiile pielii și hemoroizii pot beneficia de pe urma băilor cu 5 grame de coajă de stejar fierte într-un litru de apă și adăugate în baie. În schimb, pentru tratarea iritațiilor pielii și ameliorarea durerilor din cavitatea bucală și gât sunt necesare 20 de grame de coajă de stejar în amestec cu 1 litru de apă fiartă. O astfel de schemă de tratament poate fi utilizată extern pentru 2 - 3 săptămâni.

Contraindicații

Un tratament pentru diaree, de 3 - 4 zile cu ceai de stejar nu are contraindicații. Prelungirea perioadei de administrare poate conduce la tulburări gastrointestinale, la leziuni ale ficatului sau ale rinichilor.

Aplicată direct pe piele, pentru a grăbi vindecarea leziunilor epidermei, mai mult de 3 săptămâni sau pe zonele deteriorate puternic, scoarța de stejar nu va oferi rezultate benefice.

Combinația dintre stejar și suplimentele pe bază de fier ar trebui evitată, deoarece taninurile pot reacționa cu absorbția fierului. Contraindicație pentru a utiliza scoarța de stejar au și persoanele cunoscute cu probleme cu inima.

Pentru că nu se cunosc suficiente informații, ceaiul din scoarță de stejar este contraindicat pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, pentru copii, dar și pentru vârstnicii cu afecțiuni cronice renale sau hepatice. Scoarța de stejar are contraindicații de folosire în cantități exagerate, mai ales pentru mult timp.

Beneficiile stejarului trebuie exploatate numai cu recomandarea medicului. Orice tratament naturist poate oferi avantaje pentru sănătate, în anumite condiții. Urmând indicațiile corecte, se pot evita problemele pentru sănătate sau agravarea afecțiunilor existente. Dacă apar reacții adverse la consumul de scoarță de stejar, trebuie consultat de urgență medicul, pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.

Bibliografie

  1. Medicinal Uses, Phytochemistry, and Pharmacological Activities of Quercus Species - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Oak Bark: Benefits, Dosage, Side Effects, and More - https://www.healthline.com
  3. OAK BARK - https://www.rxlist.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării