Studiu: Consumul ridicat de cafea creste rata de deces cu 56%

Oamenii de stiinta sustin ca persoanele care beau in medie mai mult de patru cesti de cafea pe zi au un risc de deces cu 56% mai mare. Cercetatorii din Statele Unite au constatat ca ratele de deces din toate cauzele au crescut cu mai mult de jumatate la persoanele cu varsta sub 55 de ani care beau mai mult de 28 de cesti de cafea pe saptamana.
Efectele nocive ale consumului de cafea nu au fost observate la persoanele in varsta, portrivit studiului publicat in Mayo Clinic Proceedings.
Echipa condusa de Steven Blair de la University of South Carolina a avertizat ca tinerii ar trebui sa evite consumul exagerat de cafea.
Studiile anterioare au prezentat dovezi contradictorii in ceea ce priveste impactul cafelei asupra sanatatii. In timp ce unele sugereaza ca persoanele care consuma cafea au tensiunea arteriala ridicata si li se modifica activitatea insulinei in organism, altele puncteaza efectele benefice ale cafelei asupra sistemului imunitar si asupra performantei cognitive.
In cel mai recent studiu, cercetatorii au analizat chestionare medicale completate de mai mult de 40.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 20 si 87 de ani, din perioada 1979 si 1998.
Studiul a descoperit ca cei care au consumat cantitati mari de cafea erau mai predispusi la fumat si aveau inima si plamanii afectati.
La barbatii mai tineri s-a observat un risc mai mare de deces, chiar si in cazul consumului scazut de cafea, dar efectul a devenit vizibil la consumul de aproximativ 28 de cesti de cafea pe saptamana, la persoanele sub 55 de ani.
Impactul cafelei s-a dovedit a fi mai grav in cazul femeilor. In cazul celor care aveau varsta sub 55 de ani si consumau cafea, riscul de deces din toate cauzele s-a dublat.
"Mecanismul din spatele legaturii dintre cafea si mortalitate are nevoie de clarificari. Cafeaua are un continut mare de cafeina, care are potentialul de a stimula eliberarea de adrenalina, ceea ce inhiba activitatea insulinei si creste tensiunea arteriala", a explicat Xuemei Sui, co-autor al studiului.
Sursa: The Guardian
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Consumul de oua creste riscul de boli cardiovasculare
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol a...

De ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat?
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in cen...

Inaltimea si greutatea pot influenta durata de viata a femeilor?
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com.O alta constatare a cercetator...