Terapia Bowen: ce trebuie să știi despre ea

Specialități
14 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
terapia bowen ce trebuie sa stii despre ea

Terapia Bowen este o tehnică terapeutică ce a câștigat popularitate în ultimii ani și despre care unele studii sugerează că ar putea fi benefică pentru o varietate de probleme, inclusiv dureri musculare și articulare, anxietate, stres și probleme digestive.

Ce este terapia Bowen?

Terapia Bowen, cunoscută și sub denumirea de Bowenwork sau Bowtech, este o tehnică terapeutică holistică ce se concentrează pe stimularea mecanoreceptorilor și a țesutului conjunctiv moale, numit fascia, din corp. Scopul principal al acestei terapii este de a trata cauza durerii articulare, durerile musculare, leziunile sportive și durerea continuă sau intermitentă prin manipularea blândă a țesuturilor moi într-un mod foarte specific, ce poate ajuta la stimularea vindecării și la reducerea inflamației. 

Această tehnică terapeutică a fost creată de Thomas Ambrose Bowen (1916-1982) în Australia. El a susținut că terapia ar putea „reseta” răspunsul organismului la durere, contribuind astfel la ameliorarea acesteia.

Cum funcționează terapia Bowen?

Terapia Bowen constă în efectuarea unor mișcări blânde în anumite puncte ale corpului. Practicanții acestei terapii susțin că Bowenwork acționează asupra sistemului nervos autonom, inhibând sistemul nervos simpatic (cel responsabil cu răspunsul „luptă sau fugi”) și activând sistemul nervos parasimpatic (responsabil de starea de odihnă și digestie).

Terapia Bowen este descrisă uneori ca o formă de masaj. Totuși, spre deosebire de acesta, care implică manipulări mai profunde, terapia Bowen folosește mișcări delicate ale degetelor pe mușchi, tendoane și fascie. Un terapeut îți poate spune mai multe despre ce este terapia Bowen și care sunt principiile acesteia. De asemenea, îți poate spune dacă există anumite recomandări privind alimentația în terapia Bowen de care trebuie să ții cont. 

Când este recomandată terapia Bowen?

Terapia Bowen este recomandată în special pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției motorii, fiind eficientă în cazul a numeroase probleme de sănătate.

De exemplu, terapia Bowen poate fi folosită ca tratament complementar sau alternativ pentru fibromialgie, o afecțiune cronică ce se manifestă prin dureri musculare și oboseală. De asemenea, este eficientă în cazul durerilor acute și cronice asociate cu probleme musculo-scheletice sau neurologice, cum ar fi durerile de gât, de spate sau articulare, precum și în cazul durerilor de picioare sau brațe. Această tehnică terapeutică mai poate ajuta și la ameliorarea simptomelor de stres, anxietate și depresie, contribuind la îmbunătățirea sănătății generale a organismului.

Printre afecțiunile tratate cu terapia Bowen se mai numără și:

  • sciatica;
  • leziunile sportive;
  • astmul;
  • sindromul oboselii cronice;
  • sindromul de tunel carpian;
  • disfuncțiile articulației temporo-mandibulare;
  • tulburările de somn.

Care sunt beneficiile terapiei Bowen?

Terapia Bowen, prin natura sa blândă, oferă un spectru larg de beneficii. Datorită abordării sale non-invazive, terapia este potrivită pentru aproape oricine, indiferent de vârstă sau starea de sănătate. De la femeile însărcinate și nou-născuți, până la persoane fragile și în vârstă, oricine poate beneficia de acest tip de terapie.

Unul dintre principalele beneficii ale terapiei Bowen este ameliorarea durerilor, care poate fi obținută în urma unei varietăți de afecțiuni, fie că sunt cronice sau rezultatul leziunilor traumatice. Această terapie poate ajuta la recuperarea după astfel de probleme, în funcție de capacitatea fiecăruia de a se vindeca. S-a constatat, de asemenea, că această tehnică terapeutică poate îmbunătăți performanța sportivă, flexibilitatea și starea generală de sănătate. Mai mult, poate contribui semnificativ la relaxarea și bunăstarea emoțională și mentală a unei persoane.

Cu toate acestea, este important de menționat că, până în prezent, există dovezi științifice limitate privind eficacitatea terapiei Bowen și beneficiile sale. Unele studii sugerează că aceasta ar putea oferi unele beneficii în ceea ce privește durerea, flexibilitatea și funcția motorie, dar sunt necesare pentru mai multe cercetări în acest.

terapia bowen ce trebuie sa stii despre ea

În ce situații este contraindicată această terapie?

Terapia Bowen, deși în general considerată o metodă sigură și blândă de vindecare, nu este indicată în toate cazurile. Pacienții care suferă de fracturi, luxații sau osteoporoză severă ar trebui să evite această tehnică terapeutică.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu cancer sau alte boli grave trebuie să discute cu medicul lor specialist înainte de a începe ședințele de terapie Bowen. Și în cazul femeilor însărcinate este recomandat consultul medical. 

Înainte de a începe ședințele de terapie, este indicat să vă informați terapeutul despre orice afecțiuni medicale sau leziuni pe care le aveți. Acest lucru îi va permite să adapteze terapia în funcție de nevoile dumneavoastră, asigurându-se că este realizată într-un mod cât mai sigur și eficient, și să vă informeze dacă există anumite contraindicații pentru terapia Bowen de care trebuie să se țină cont. 

Riscuri asociate cu terapia Bowen

Unii pacienți pot experimenta furnicături, oboseală, durere, rigiditate, dureri de cap, simptome asemănătoare gripei, agravarea durerii sau dureri în altă parte a corpului după ședințele de terapie. Deși aceste efecte secundare ale terapiei Bowen pot părea neplăcute, sunt considerate reacții normale ale organismului și un semn că acesta a început procesul de auto-vindecare.

Pentru a permite corpului să se adapteze la tratament, vi s-ar putea recomanda să evitați masajul și alte tipuri de terapie fizică timp de o săptămână după ședință. Fascia, unul dintre țesuturile pe care se concentrează terapia Bowen, răspunde diferit dacă este bine hidratată. Prin urmare, este important să beți suficientă apă după o sesiune. În plus, se recomandă practicarea unor forme ușoare de mișcare și evitarea statului pe scaun pentru perioade lungi, pentru a ajuta corpul să se recupereze. Măsurile post-terapie pot varia în funcție de fiecare individ, așadar este esențial să discutați cu terapeutul dumneavoastră despre orice modificări ale stilului de viață sau ale dietei.

Este foarte important să rețineți că terapia Bowen este un tratament complementar, nu un înlocuitor pentru tratamentele medicale convenționale. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să renunțați la tratamentele medicale prescrise de doctorul dumneavoastră în favoarea terapiei Bowen. Țineți cont de potențialele reacții adverse și mențineți o comunicare deschisă cu terapeutul Bowen și cu medicul dumneavoastră.

Bibliografie

  1. „Bowen Therapy”, Better Health Channel, 2022, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bowen-therapy.
  2. Fletcher, Jenna. „What to Know about Bowen Therapy”, Medical News Today, 31 May 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/bowen-therapy.
  3. Nunez, Kirsten. „What Is Bowen Therapy?”, Healthline, 28 Jan. 2020, www.healthline.com/health/bowen-therapy.
  4. „Why Choose Bowen Therapy”, Bowen Therapy Federation of Australasia, 2024, bowen.asn.au/why-choose-bowen-therapy/.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării