Terapia cu hormoni poate inrautati cancerul de prostata

Studii
06 Septembrie 2018
Autor: Echipa medicală MedLife
terapia cu hormoni poate inrautati cancerul de prostata

Cercetatorii de la Cedars-Sinai au descoperit ca, uneori, cancerul de prostata poate sa devina rezistent la terapia hormonala standard si chiar sa se raspandeasca mai mult in urma acesteia. In plus, ei au descoperit ca un simplu test de sange poate prezice cand se formeaza, mai exact, aceasta rezistenta, conform eurekalert.org.

Potrivit Societatii Americane de Cancer, S.U.A, cancerul de prostata este cauza decesului a 30.000 de barbati anual, fiind al doilea, cel mai grav, tip de cancer, dupa cel pulmonar. Daca este descoperit intr-o faza incipienta, cel mai frecvent tip, adenocarcinomul, se poate vindeca si raspunde bine la terapii, inclusiv la cele care vizeaza androgenul (un hormon sexual masculin care stimuleaza cresterea tumorala). 

Cu toate acestea, la anumiti pacienti, cancerul devine rezistent la tratamentul care vizeaza hormonii androgeni si reapare, sau se raspandeste. Prin acest studiu, specialistii au descoperit ca aceasta terapie modifica celulele adenocarcinom si le transforma in celule neuroendocrine cancerigene, un tip rar de celule, care apare doar la 1% dintre pacientii diagnosticati cu cancer de prostata.

”Aceasta transformare este problema, deoarece cancerul de prostata neuroendocrin este foarte agresiv, ajunge in stadiul de metastaza mult mai rapid si este rezistent la chimioterapie si la terapia cate tinteste hormonii androgeni”, declara Neil Bhowmick, autorul principal al studiului, publicat in ”Jurnalul de Investigatii Clinice”.

Bhowmick sustine ca in cazul a aproximativ un sfert dintre pacientii care primesc tratament cu hormoni, cancerul poate recidiva cu tumori care prezinta caracteristici ale cancerului de prostata neuroendocrin, care dezvolta rezistenta la tratament. Pentru a afla mai multe despre acest proces, specialistii au examinat modul in care celulele cancerigene interactioneaza cu celulele aflate langa tumoare, denumite micromediul tumorii, experiment facut pe soareci. Ei au descoperit ca aceste interactiuni au ridicat nivelul glutaminei, care este un amnioacid, transformand celulele de langa tumoare in "fabrici", care au furnizat combustibil pentru celulele cancerigene.

”Glutamina este cunoscuta pentru stimularea cresterii tumorii. In cazul cancerului de prostata, glutamina declanseaza transformarea celulelor adenocarcinom in celule cancerigene neuroendocrine”, spune  Roberta Gottlieb, co-autor al studiului si profesor.

De asemenea, cercetatorii au analizat modul in care tratamentul care tinteste androgenul a influentat micromediul cancerului, adica celulele care inconjoara tumoarea.

”Am descoperit ca acest tip de terapie a provocat schimbari asupra micromediului, adica a ajutat la transformarea celulelor adenocarcinom din prostata in celule neuroendocrine cancerigene”, spune Bhowmick.

Oamenii de stiinta au comparat nivelurile de glutamina din plasma, folosind grupuri mici de pacienti, un grup cu cancer de prostata care raspunde la tratament si celalalt cu cancer de prostata rezistent la tratament. Ei au descoperit ca nivelurile de glutamina au fost mai mari in al doilea grup.

”Studiul face posibil ca un test de sange sa masoare glutamina si, astfel, sa precizeze cand tratamentul antiandrogen esueaza. Ar putea chiar sa prevada cand se va forma rezistenta la tratament”, concluzioneaza Edwin Posadas, de la Divizia de Hematologie/Oncologie, din cadrul Departamentului de Medicina de la Cedars-Sinai.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării