Publicat la: 
3/10/2017

Tot ce trebuie sa stii despre stomacul zgomotos

Sunetele abdominale sau intestinale sunt acele zgomote produse in interiorul intestinului subtire si in intestinul gros, de obicei in timpul procesului digestiv.


Aceste sunete sunt, de obicei, normale, insa aparitia frecventa a acestora ar putea indica probleme ale sistemului digestiv. Iata care este parerea specialistilor, conform healthline.com.

Simptomele unui stomac zgomotos

Sunetele abdominale provin din intestin si sunt produse in special de gazele ce se deplaseaza in tubul digestiv. Acestea se numesc borborisme si pot fi descrise prin galgait si chiorait.

Simptomele ce insotesc sunetele abdominale

Sunetele abdominale nu constituie, in mod normal, un motiv de ingrijorare pentru sanatatea stomacului. Cu toate acestea, prezenta altor simptome ce insotesc aceste sunete poate indica o afectiune:

- excesul de gaz

- febra

- greata

- varsaturile

- diareea

- constipatia

- scaunul cu sange

- arsurile la stomac

- pierderea brusca in greutate

- senzatia de stomac plin

Adresati-va medicului daca prezentati oricare dintre aceste simptome sau dureri abdominale pentru a evita potientialele complicatii si afectiuni ale tractului digestiv.

Care sunt cauzele aparitiei sunetelor abdominale

Sunetele pe care le auzim in stomac sunt, cel mai adesea, cauzate de miscarea alimentelor, a lichidelor, sucului digestiv si aerului la nivelul intestinelor.

Atunci cand intestinul proceseaza alimentele, stomacul poate emite sunete specifice. Peretii tractului gastrointestinal sunt, in mare parte, alcatuiti din muschi. Atunci cand consumam alimente lichide sau solide, peretii stomacului se contracta pentru a digera hrana ingerata. Astfel, simptomele unui stomac zgomotos apar in mod normal imediat dupa masa, dar se pot manifesta si la cateva ore dupa ultima masa, ori pe durata noptii.

Foamea poate provoca, de asemenea, sunete abdominale. Potrivit unui articol publicat in jurnalul american Endocrinology and Metabolism Clinics, atunci cand suntem infometati, substantele hormonale care activeaza dorinta de a manca, transmit semnale la nivelul stomacului si intestinelor. Ca rezultat, muschii sistemului digestiv se contracta si provoaca sunetele specifice.

Clasificarea sunetelor abdominale

Sunetele abdominale pot fi normale, hipoactive sau hiperactive.

Sunetele hipoactive sau reduse indica faptul ca activitatea intestinala a incetinit, in timp ce sunetele hiperactive sunt legata de activitate intestinala de intensitate crescuta. Acestea din urma apar in timpul mesei sau imediat dupa masa, dar si atunci cand alimentele consumate incep sa fermenteze si declanseaza diareea.

Alte cauze ale aparitiei simptomelor stomacului zgomotos

Sunetele intestinale hiperactive, hipoactive pot fi atribuite urmatoarelor afectiuni:

- infectii ale tractului digestiv

- hernia

- fluxul sangvin scazut la nivelul intestinelor

- nivel anormal de potasiu sau calciu in sange

- prezenta unei tumori

- blocarea intestinului

Alte cauze ale sunetelor intestinale hiperactive:

- sangerarile pe fondul prezentei ulcerului

- alergiile alimentare

- infectii ce produc diaree

- sangerari ale tractului digestiv

- boala de intestin inflamat, in special boala Crohn

Alte cauze ale sunetelor abdominale hipoactive:

- ulcer perforat

- ingerarea medicamentelor ce produc astfel de efecte secundare, precum este codeina

- anestezia generala

- interventiile chirurgicale abdominale

- leziuni la nivelul intestinelor

- blocarea partiala sau completa a intestinelor

- infectii la nivelul cavitatii abdominale sau peritonita

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endoscopie Gastroenterologie, Gastroenterologie, Medicina interna

Medic Specialist
Medic Primar
Coman Felicia-Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Primar

Articole similare

Sunetele abdominale sau intestinale sunt acele zgomote produse in interiorul intestinului subtire si in intestinul gros, de obicei in timpul procesului digestiv. Aceste sunete sunt, de obicei, normale, insa aparitia frecventa a acestora ar putea indica probleme ale sistemului digestiv. Iata care este parerea specialistilor, conform healthline.com...
Inghitim kilograme de ruj? / Foto: Photoxpress In presa nationala si internationala a aparut in ultimii ani o atentionare asupra faptului ca femeile care se rujeaza inghit, de-a lungul vietii, kilograme de ruj. Majoritatea surselor dadeau o cantitate estimata intre 1,36 si 4,5 kg. Este insa posibil sa mancam atat de mult ruj? Comenteaza acest...
Arsurile la stomac pot tulbura somnul / Foto: Photoxpress.com Arsurile la stomac, resimtite in partea superioara a abdomenului, sunt un simptom al unei tulburari a stomacului, cunoscuta sub numele de reflux gastro-esofacian. Aceasta apare in urma cresterii cantitatii de suc gastric, care ajunge sa urce din stomac in esogaf. Aproximativ 90%...
Sunetele abdominale sau intestinale sunt acele zgomote produse in interiorul intestinului subtire si in intestinul gros, de obicei in timpul procesului digestiv. Aceste sunete sunt, de obicei, normale, insa aparitia frecventa a acestora ar putea indica probleme ale sistemului digestiv. Iata care este parerea specialistilor, conform healthline.com...
Papadia este un bun diuretic/ Foto: Dreamstime.com Desi, de cele mai multe ori, este cauzata de supraincarcarea stomacului si a intestinelor, balonarea poate fi produsa si de retentia de lichide, de flora intestinala, de modificarile hormonale sau, mai grav, de diverse afectiuni. Cititi, in continuare, cateva dintre metodele de prevenire....