Îngrijirea nou-născutului: igienă, alimentație, somn

Neonatologie
03 Iunie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
totul despre ingrijirea bebelusului nounascut

Igiena pielii bebelușului

Pielea bebelușilor este extrem de sensibilă la toți stimulii din jur. La trecerea copilului din mediul intrauterin (unde pielea sa a fost permanent hidratată datorită lichidului amniotic) la cel extrauterin, poate să apară uscarea pielii. De aceea, îngrijirea nou-născutului în primele zile de viață este foarte importantă.

Dacă sunteți părinți pentru prima dată, puteți fi tentați să vă spălați bebelușul o dată pe zi sau după fiecare masă. Adevărul este că nou-născuții nu au nevoie de băi frecvente în primul lor an de viață. Academia Americană de Pediatrie susține că trei îmbăieri pe săptămână sunt suficiente pentru un copil nou-născut, întrucât mai multe ar putea provoca uscarea pielii.

Indiferent câte băi decideți să îi faceți copilului, urmați aceste sfaturi generale:

  • țineți apa caldă, dar nu fierbinte;
  • folosiți doar apă pe zona feței, nu săpun;
  • pentru corp, folosiți doar o cantitate mică de săpun care nu conține coloranți sau parfumuri;
  • curățați ușor scalpul bebelușului cu o perie moale și cu o cantitate mică de săpun sau produs de curățare ușor fără săpun.

Îngrijirea fiecărei zone a corpului

Iată cum trebuie să îngrijiți fiecare zonă a corpului nou-născutului, în funcție de particularități:

  • pielea: unii bebeluși pot prezenta pete roșii cu mâncărimi, numite eczeme sau dermatită atopică (o afecțiune ereditară a pielii). În acest caz, limitați băile la 10 minute și utilizați un gel de corp pentru piele atopică, fără parfum, și apă călduță. Imediat după îmbăiere, aplicați o cremă hipoalergenică (recomandată de medic). Este indicat să îmbrăcați bebelușul care are piele atopică numai în haine de bumbac;
  • scalpul: mulți nou-născuți dezvoltă o afecțiune a scalpului, numită cruste de lapte (cruste seboreice, în baza cărora medicul poate formula diagnosticul de dermatită seboreică). De obicei, acestea dispar în primele câteva luni de la naștere. Pentru îndepărtarea crustelor seboreice se pot folosi, înainte de baie, produse dermato-cosmetice destinate îndepărtării acestora sau chiar ulei de floarea-soarelui care, datorită proprietăților lui emoliente, poate fi folosit în acest scop. La baie, spălați părul bebelușului cu un șampon delicat pentru copii, de cel mult trei ori pe săptămână, și periați zilnic, ușor, „solzii”, folosind o perie moale de păr pentru bebeluși, sau masați ușor crustele seboreice de pe scalp cu o compresă sterilă;
  • unghiile: unghiile unui nou-născut sunt de obicei moi, dar îi pot zgâria pielea sensibilă. Pentru tăierea lor, folosiți o unghieră pentru copii sau foarfece cu vârful rotunjit. Cel mai bine e să tăiați unghiile după baie, când sunt moi, sau când copilul doarme și degetele sunt relaxate;
  • urechile: urechile se curăță singure. Ceara și praful vor fi împinse treptat la suprafață și eliminate ușor. Cel mai bine este să ștergeți urechea externă a nou-născutului cu o cârpă moale sau cu un tampon de vată. Nu introduceți niciodată nimic în canalul urechii copilului;
  • organele genitale: folosiți tampoane de bumbac (cotonete) umede pentru a șterge zona. La fete, ștergeți întotdeauna din față spre spate pentru a evita transferul bacteriilor din anus în vagin/orificiu urinar. Se știe că scaunul nu e steril și, în cazul în care ștergerea se va face invers (de la anus spre uretră), este favorizată apariția de infecții urinare. Se va face toaleta folosindu-se apă călduță și, eventual, săpun pentru bebeluși. Se va evita, pe cât este posibil, folosirea șervețelelor umede.

Când vine vorba de produsele de igienă, mai simplu și mai puțin e mai bine. Nu aveți nevoie de multe săpunuri și loțiuni pentru a îngriji pielea bebelușului. Câteva produse sunt esențiale și e bine să le aveți la îndemână:

  • șampon și săpun blând pentru copii;
  • șervețele pentru bebeluși care nu conțin parfum și coloranți;
  • cremă pentru scutece.

Multe afecțiuni care afectează pielea nou-născutului dispar, de obicei, fără loțiuni sau creme. Dacă totuși trebuie să utilizați un produs dermato-cosmetic, urmați sfatul medicului pediatru. În general, ar trebui să evitați produsele care conțin coloranți și parfumuri.

totul despre ingrijirea bebelusului nounascut

Igiena buricului bebelușului

Buricul nou-născutului are nevoie de o îngrijire aparte. Unii medici sugerează ca zona să fie tamponată cu alcool sanitar până când bontul de cordon ombilical se usucă și cade. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în 10 zile până la 3 săptămâni după naștere. Alți pediatri recomandă să nu interveniți în niciun fel, ci să-l lăsați să se usuce și să cadă singur.

De asemenea, sunt medici care spun că e mai bine ca, până la căderea buricului, zona să fie menținută uscată, adică să nu îmbăiați copilul, ci să folosiți dușul, evitând să intre apa în zona cordonului ombilical încă nedetașat. Alții, din contră, sunt de părere că bebelușul trebuie spălat normal, cu condiția ca după baie să uscați bine zona prin tamponare.

Pediatrii obișnuiau să recomande curățarea bazei buricului cu alcool, însă majoritatea preferă acum ca bontul să fie lăsat în pace, întrucât alcoolul poate irita pielea și, uneori, poate întârzia vindecarea. Unii dintre ei recomandă aplicarea unei soluții cu iod, iar alții o pudră cu antibiotic (în condițiile în care la nivelul buricului apare o secreție purulentă). Toți cad însă de acord că zona trebuie lăsată cât mai mult liberă și, pe cât posibil, evitată acoperirea cu scutec sau cu haine.

Cel mai sigur este să discutați cu medicul copilului și să urmați sfaturile lui. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la buricul bebelușului decât dacă observați următoarele simptome:

  • supurarea unui lichid alb-gălbui (puroi);
  • sângerare;
  • durere;
  • înroșirea sau umflarea zonei;
  • degajarea unui miros urât.

Schimbarea scutecului

Igiena bebelușului este extrem de importantă în primele luni de viață, iar schimbarea scutecului este o parte esențială din acest proces. În primele luni de viață ale copilului, pregătiți-vă pentru aproximativ 10 schimbări de scutec pe zi.

În primele zile de viață, copilul va elimina meconiu, o substanță neagră, lipicioasă, asemănătoare gudronului. Până în a treia zi, scaunul bebelușului se va mai subția. Cât de des va trebui să schimbați scutecul nou-născutului variază în funcție de modul în care vă hrăniți copilul: la sân sau cu lapte praf.

Bebelușii alăptați vor avea, de obicei, mai multe scaune pe zi, iar cei hrăniți cu formulă de lapte, mai puține. Oricum, va trebui să schimbați scutecul copilului o dată la două-trei ore. Dacă scutecul este doar umed cu urină, nu trebuie schimbat imediat. În cazul scaunului, însă, bebelușul trebuie schimbat imediat pentru a evita iritația.

Înainte de a schimba scutecul copilului, asigurați-vă că aveți la îndemână toate produsele necesare, pentru a nu fi nevoiți să lăsați bebelușul nesupravegheat pe pat sau pe masa de înfășat. Veți avea nevoie de:

  • un scutec curat;
  • unguent pentru scutec;
  • șervețele umede (sau un recipient cu apă caldă și o cârpă curată).

Apoi, urmați acești pași:

  • întindeți copilul pe o masă de înfășat sau pe o suprafață plană;
  • scoateți hainele bebelușului;
  • desfaceți scutecul murdar, dar nu îl îndepărtați; în schimb, pliați partea din față în jos, astfel încât să puteți avea acces la zona scutecului;
  • curățați zona scutecului cu un șervețel umed sau cu o cârpă umedă, ștergând din față în spate și în pliurile pielii;
  • ridicați ușor picioarele bebelușului, scoateți scutecul murdar și înlocuiți-l cu unul curat;
  • aplicați cremă sau loțiune de protecție;
  • trageți scutecul printre picioarele bebelușului, apoi fixați-l și lipiți; asigurați-vă că încap două degete între pielea copilului și scutec, astfel încât să nu fie prea strâns;
  • aruncați scutecul vechi, îmbrăcați copilul și spălați-vă pe mâini.

Iritația de scutec

Iritația de scutec îi preocupă pe mulți părinți, fiind o erupție cutanată, destul de frecventă, care apare când pielea sensibilă a bebelușului este iritată de scutecul umed sau murdar. Apar umflături și pete roșii, care dispar însă în câteva zile cu băi calde, cremă de protecție și, cât se poate, pielea lăsată la aer, fără scutec.

Dacă erupția persistă mai mult de 3 zile sau pare să se agraveze, contactați medicul, întrucât poate fi cauzată de o infecție fungică ce necesită tratament special.

totul despre ingrijirea bebelusului nounascut

Igiena nasului, a gurii și a ochilor la bebelușul nou-născut

Dimineața și seara, după baie, bebelușul are nevoie de o toaletă riguroasă a ochilor, nasului și gurii.

Îngrijirea ochilor

Secreția glandelor lacrimale, care curăță natural ochii, apare în a doua lună de viață. Pentru curățarea ochilor se folosesc doar materiale sterile umezite cu ser fiziologic, iar toaletarea oculară se face cel puțin o dată pe zi sau de fiecare dată când este nevoie.

Este foarte important să ștergeți ochii nou-născutului cu comprese sterile diferite pentru fiecare ochi în parte, dinspre colțul extern spre cel intern, cu o mișcare lină, fără să apăsați. Nu trebuie să frecați ochii și nici să-i curățați cu degetul.

Unii bebeluși pot avea o scurgere gălbuie sau o crustă în ochi sau pe pleoapă, care este, de obicei, cauzată de un canal lacrimal blocat. Această condiție poate dura câteva luni. Dacă observați o secreție conjunctivală persistentă, cereți sfatul medicului neonatolog sau pediatru.

Igiena nasului

Folosiți pompița manuală (în formă de pară) pentru a curăța nasul bebelușului. Curățarea nasului se face cu blândețe (niciodată când bebe doarme!). Pentru a înmuia mucozitățile, puteți picura în fiecare nară una-două picături de ser fiziologic sau picături de apă de mare.

Nu folosiți produse cu pulverizator pentru nasul bebelușului și nici pipete, ci comprese sterile înmuiate în ser fiziologic sau apă de mare. Un detaliu esențial este menținerea unui mediu cu umiditate potrivită în camera copilului, aerul uscat stimulând apariția mucozităților.

Igiena gurii

Curățarea gingiilor trebuie făcută din primele zile după naștere. Curățarea gurii copilului trebuie făcută mai ales dacă acesta este alimentat artificial, bebelușii alăptați putând amâna această operațiune în prima lună de viață.

Folosiți un degetar de silicon sau o bucățică de tifon rulat pe deget și înmuiat în apă plată. Cu atenție și blândețe, curățați gurița în interior peste tot: pe limbă, pe gingii, pe interiorul obrajilor. Toaleta gurii se poate face și cu glicerină (simplă, nu boraxată!) pusă pe o compresă sterilă.

Dacă apar pete albe pe mucoasele bucale (mai ales la copiii alăptați) poate fi vorba despre candidoza orală, care trebuie neapărat tratată.

Alimentația nou-născutului

Indiferent dacă hrănirea nou-născutului se face la sân sau cu biberonul, este posibil ca mama să fie nedumerită cu privire la cât de des trebuie să aibă loc acest proces. În general, se recomandă ca bebelușii să fie hrăniți la cerere - ori de câte ori pare să le fie foame. Bebelușul poate atrage atenția că îi este foame plângând, punându-și degetele în gură sau scoțând zgomote ca și când ar suge.

Un nou-născut trebuie hrănit la fiecare 2-3 ore. Dacă alăptați, lăsați copilul să sugă aproximativ 10-15 minute la fiecare sân. Dacă-l hrăniți cu formulă de lapte, cel mai probabil bebelușul va mânca aproximativ 60-90 de mililitri la fiecare hrănire.

Unii nou-născuți ar putea avea nevoie să fie treziți la fiecare câteva ore, pentru a vă asigura că au mâncat suficient. Sfătuiți-vă cu medicul copilului dacă este necesar să-l treziți pentru a-i da să mănânce sau să-l lăsați să doarmă și să-l hrăniți la cerere.

Dacă-l hrăniți cu lapte praf, e mai ușor să monitorizați cât mănâncă bebelușul la fiecare masă, dar dacă alăptați este puțin mai complicat. Atunci când copilul pare mulțumit, produce aproximativ șase scutece umede și câteva scaune pe zi, doarme bine și se îngrașă în mod regulat, înseamnă că este hrănit suficient.

Bebelușii înghit adesea aer în timpul hrănirii, ceea ce îi poate face agitați. Pentru a preveni acest lucru, ajutați-vă copilul să eructeze cât mai des. Dacă nou-născutul este balonat, are reflux gastroesofagian sau pare agitat în timpul alăptării, ajutați-l să elimine aerul din stomac după fiecare 30 de mililitri de lapte sau la fiecare 5 minute.

Încercați aceste metode pentru eructare:

  • țineți copilul în picioare, cu capul pe umărul dumneavoastră: sprijiniți capul și spatele bebelușului în timp ce-l bateți ușor pe spate cu cealaltă mână;
  • așezați-vă copilul în poală: sprijiniți pieptul și capul bebelușului cu o mână și folosiți cealaltă mână pentru a-l bate ușor pe spate;
  • întindeți copilul cu fața în jos în poală: sprijiniți capul bebelușului, asigurându-vă că este mai sus decât pieptul lui și mângâiați-l sau frecați-l ușor pe spate.

Întotdeauna puneți sugarul să eructeze după masă, apoi țineți-l în poziție verticală timp de cel puțin 10-15 minute pentru a evita regurgitarea.

totul despre ingrijirea bebelusului nounascut

Somnul nou-născutului

Ca proaspăt părinte, s-ar putea să vă surprindă că bebelușul, care pare să aibă nevoie de atenție în fiecare minut al zilei, doarme, de fapt, aproximativ 16 ore sau mai mult pe zi.

Nou-născuții dorm, de obicei, în reprize de 2-4 ore. Nu vă așteptați să doarmă noaptea - sistemul digestiv al bebelușilor este atât de mic, încât au nevoie de hrană la fiecare câteva ore. Abia după 3 luni vă puteți aștepta ca cel mic să doarmă 6-8 ore legate, dar nu trebuie să vă îngrijorați nici dacă nu-și reglează astfel orarul de somn.

La fel ca adulții, bebelușii trebuie să-și dezvolte propriile modele și cicluri de somn, așa că dacă nou-născutul crește în greutate și pare sănătos, nu disperați dacă nu a dormit toată noaptea la 3 luni.

Este important să puneți întotdeauna bebelușul să doarmă pe o parte sau pe alta, pentru a reduce riscul sindromului morții subite. Se va folosi „poziția de siguranță”, adică sub salteaua pe care doarme bebelușul se va pune în dreptul capului acestuia, de exemplu, un prosopel, astfel încât să stea pe un plan oblic și nu orizontal.

De asemenea, evitați să puneți în pătuțul lui pături, animale de pluș sau perne, cu care se poate sufoca. Asigurați-vă că alternați poziția capului bebelușului de la noapte la noapte (întâi la dreapta, apoi la stânga și așa mai departe) pentru a preveni dezvoltarea unei zone plate pe o parte a capului.

Mulți nou-născuți „amestecă” ziua cu noaptea, adică tind să fie mai treji și mai alerți noaptea și mai somnoroși în timpul zilei. O modalitate de a-i ajuta este să mențineți stimularea pe timp de noapte la minimum, să țineți luminile la intensitate scăzută, de exemplu, iar în timpul zilei, să vă jucați și să vorbiți cât mai mult cu ei.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușii să doarmă în aceeași cameră cu părinții, dar în pătuțul lor, cel puțin în primele șase luni de viață. Acest lucru poate ajuta la prevenirea sindromului morții subite a sugarului. În plus, vă va fi mai ușor să ajungeți la el, să-l hrăniți sau să-l mângâiați.

Tot Academia Americană de Pediatrie sfătuiește, însă, părinții, să nu doarmă în același pat cu bebelușii, din cauza riscului de rănire sau sufocare a copilului.

Cum trebuie ținut în brațe un bebeluș

Dacă nu ați petrecut mult timp în preajma nou-născuților, fragilitatea acestora poate fi intimidantă. Iată câteva elemente de bază pe care să le rețineți:

  • spălați-vă pe mâini (sau folosiți un dezinfectant) înainte de a lua în brațe copilul; bebelușii nu au încă un sistem imunitar puternic, așa că sunt expuși riscului de infecție. Asigurați-vă că toți cei care se ocupă de copilul dumneavoastră au mâinile curate;
  • susțineți întotdeauna capul și gâtul bebelușului;
  • nu scuturați/zgâlțâiți niciodată bebelușul, nici în joacă, nici la nervi; șocul poate provoca sângerări la nivelul creierului și chiar moartea. Dacă trebuie să treziți nou-născutul, nu o faceți scuturându-l; în schimb, gâdilați-i ușor picioarele sau suflați-i ușor pe obraz;
  • amintiți-vă că bebelușul nu este pregătit fizic pentru un joc dur, cum ar fi să fie zguduit pe genunchi sau aruncat în aer.

Bibliografie

  1. “SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2016 Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment.” Pediatrics, vol. 138, no. 5, 24 Oct. 2016, p. e20162938, https://publications.aap.org
  2. “Breathing Problems”. Stanfordchildrens.org, 2019, www.stanfordchildrens.org
  3. “Newborn Sleep Patterns”. Stanfordchildrens.org, 2019, www.stanfordchildrens.org
  4. “Umbilical Cord Care: Do’s and Don’ts for Parents.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  5. “Bathing Your Baby.” HealthyChildren.org, 2022, www.healthychildren.org
  6. “Skin Care for Your Baby.” Paediatrics & Child Health, vol. 12, no. 3, Mar. 2007, pp. 245–247, https://academic.oup.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării