Medicul neonatolog: evoluția neonatologiei din punct de vedere științific

medicul neonatolog evolutia neonatologiei din punct de vedere stiintific

Ce este Neonatologia?

Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și protejarea pentru menținerea vieții a nou-născutului prematur.

Neonatologul este medicul instruit să asigure prima linie de suport pentru copil, începând din sala de nașteri și până la externarea din maternitate. În cazuri selecționate poate urmări nou-născutul și pentru un scurt timp după externare (follow up).

Nou-născutul nu este un adult în miniatură, ci este o individualitate medicală foarte specială, caracterizată de un pachet complex de manifestări adaptative la viața extrauterină, puternică prin capacitățile plastice pe care le exprimă în evoluție și recuperarea după diferite traume, dar extrem de fragilă din perspectiva resurselor limitate și care, în condiții de stres sau boală (hipoxie, hipotermie, acidoză, infecție, malformații congenitale, prematuritate, privare de mama lui, etc), poate fi afectată pe termen lung sau poate să nu supraviețuiască dacă nu primește la timp îngrijiri adecvate.

Neonatologia este o specialitate tânără, apărută ca supraspecializare a pediatriei în a doua jumătate a secolului XX, din necesitatea de a avea specialiști pentru îngrijirea individualizată a nou-născutului, pentru creșterea supraviețuirii la vârste de gestație mici, scăderea morbidității și mortalității infantile. Ea a apărut în SUA, în jurul anului 1960, odată cu prima unitate de terapie intensivă neonatală.

Preocupările pentru îngrijirea nou-născuților bolnavi și prematurilor este însă mult mai veche. Până la sfârșitul secolului XIX, îngrijirea lor era asigurată de moașe și obstetricieni, deopotrivă cu mamele lor. Abia la începutul secolului XX apar primele ghiduri despre îngrijirea nou-născuților, aceștia capătă statutul de pacienți, se face îngrijire în incubatoare, se discută despre igienă și măsuri pentru prevenirea transmiterii infecțiilor perinatale, despre nutriția artificială cu lapte de vacă fiert, cu biberonul sau prin gavaj, atunci când alăptarea nu e posibilă.

Treptat, după al doilea Război Mondial, nou-născuții bolnavi trec în grija pediatrilor, iar cei desemnați să o facă, migrează din secțiile de pediatrie tot mai aproape de sala de nașteri, pentru a nu mai amâna intervenția terapeutică salvatoare de viață. Este emis și apoi utilizat la nivel internațional scorul APGAR care evaluează starea la naștere a nou-născutului (cinci parametri) în primele 5-10 minute și care, fără pretenția de a fi predictiv pentru prognosticul pe termen lung, a unificat acțiunile din sala de nașteri, pentru a obține îmbunătățirea stării copilului.

medicul neonatolog evolutia neonatologiei din punct de vedere stiintific

Evoluția Neonatologiei din punct de vedere științific și tehnologic

Începând cu anul 1960, evoluția este spectaculoasă din punct de vedere științific și tehnologic:

  • Se perfecționează aparatura de asistare respiratorie, se descoperă surfactantul și se îmbunătățesc tehnicile de ventilație, se face corticoterapie antenatală;
  • Se folosesc mijloace de conservare a temperaturii (incubatoare, mese radiante) și monitoare cardiorespiratorii;
  • Se unifică tehnicile de resuscitare în sala de nașteri și se scriu protocoale universale pentru diferite stări patologice;
  • Se face screeningul pentru riscul infecțios și antibioterapie țintită;
  • Se utilizează fototerapia pentru tratarea icterului patologic și se face exsanguinotransfuzie, se instituie imunoprofilaxia în incompatibilitatea de Rh;
  • Se face screening antenatal pentru malformațiile congenitale cu posibilitatea de rezolvare chirurgicală precoce postpartum și, mai nou, antepartum;
  • Se face screening pentru bolile genetice, bolile metabolice, surditatea congenitală;
  • Se inventează formule de lapte și formule de lapte-medicament, apar pompe de muls sofisticate și alte instrumente pentru alimentația complementară;
  • Se dezvoltă nutriția parenterală și recuperarea nutrițională pentru marii prematuri;
  • Se introduc programele complexe de follow-up și de recuperare a prematurilor;
  • Se înființează centrele de îngrijire centrate pe familie, îngrijirea în sistem rooming-in și băncile de lapte de mamă.

Interesul pentru sănătatea nou-născutului, pentru supraviețuirea și recuperarea prematurilor este pe un trend ascendent în secolul XXI, mai ales după introducerea tehnicilor de fertilizare in vitro care a condus și la creșterea numărului de sarcini multiple.

medicul neonatolog evolutia neonatologiei din punct de vedere stiintific

Care sunt atribuțiile medicului neonatolog?

Medicul neonatolog asigură supravegherea și asistența la nașterile cu risc (prematuritate, sarcini multiple, nașteri instrumentate, suferință fetală cronică și acută, complicații materne). Suportul funcțiilor vitale și tehnicile de stabilizare a nou-născutului, în primele minute de viață, influențează dramatic supraviețuirea și viitorul copilului.

Neonatologul asigură consultațiile prenatale, în cadrul cărora adună informații despre parcursul sarcinii și/sau complicații materne (factori de risc, infecții, comorbidități, anomalii și defecte congenitale), plan de naștere. Dacă este anticipată și/sau diagnosticată antenatal o problemă specifică, neonatologul pregătește echipa și echipamentele necesare, se întâlnește cu familia și oferă explicații despre tipul și timpii de îngrijire, despre planul de tratament pentru copil, evoluție și prognostic. Totodată, poate asigura colaborarea interdisciplinară pentru a oferi varianta optimă de terapie pentru nou-născutul bolnav, eventual transferul către o maternitate de grad superior sau o clinică de chirurgie pediatrică. Colaborarea antepartum cu colegii de medicină materno-fetală și obstetricieni asigură un diagnostic precoce și tratamente anticipative.

El este cel care asigură accesul nou-născutului la îngrijire multidisciplinară - genetică, cardiologie, chirurgie, neurologie, medicină de recuperare, oftalmologie, boli infecțioase, ORL, hematologie, etc. De asemenea, asigură terapie respiratorie asistată noninvazivă și/sau invazivă, în funcție de patologie și vârsta de gestație.

O altă atribuție constă în efectuarea procedurilor invazive de diagnostic și tratament ale nou-născutului, manipularea și utilizarea aparaturii medicale (intubație endotraheală, puncție arterială și/sau venoasă, cateterizarea vaselor ombilicale/vene centrale, puncție lombară, etc.)

Medicul neonatolog diagnostichează diferite boli, anomalii și defecte congenitale, tulburări de adaptare la viața extrauterină, infecții congenitale și perinatale, respectiv elaborează planul de tratament și de nutriție care trebuie să fie anticipativ și prospectiv.

Acesta urmărește evoluția prematurilor (follow up), colaborează cu specialiștii implicați în recuperarea prematurilor (neurolog, oftalmolog, kinetoterapeut, pediatru, medic de familie).

Pentru nou-născuții bolnavi, acesta asigură nutriția optimă, iar în situații specifice (deshidratare, hipovolemie, hipoglicemie, detresă respiratorie, sepsis, prematuritate, defecte orale ale nou-născutului) asigură alimentația parenterală completă sau parțială, alege formule de lapte adecvate dacă este necesară alimentația artificială (contraindicații absolute pentru alăptare, mame bolnave, etc).

Consiliază familia asupra tehnicilor de alimentație complementară și încurajează alăptarea precoce la nou-născuții sănătoși.

Asigură formarea și funcționarea echipei medicale – aplicarea ghidurilor internaționale și locale de practică și conduită terapeutică, instrucția ciclică a personalului, comunicarea și unitatea de acțiune.

Asigură consulturi în gardă, completează în registrul de vaccinări, face interpretarea analizelor și probelor paraclinice, prescrie tratamente, face recomandări pentru consulturi de specialitate, screeningul pentru surditatea congenitală și boli metabolice, follow-up pentru prematuri.

Asigură educarea mamei și a familiei prin materiale scrise, audio-video, demonstrații practice și discuții: habitat, măsuri de siguranță în manipularea nou-născutului, situații de urgență, tehnici de hrănire, cu accent pe alăptarea pe termen lung, legătura cu autoritatea medicală, imunizare, profilaxia rahitismului și a anemiei feriprive, screeningul pentru luxația congenitală de șold, etc. Adaptează sfaturile în funcție de vârstă, rasă, religie, nivel cultural și social. Mamele sunt încurajate să alăpteze, sunt informate asupra beneficiilor laptelui matern pe termen lung, sunt instruite asupra metodelor de conservare a lactației în caz de reîntoarcere la serviciu.

Concluzii

Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă de sănătatea bebelușului și presupune depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice, precum și de sănătatea celor născuți prematur. De aceea, suportul oferit de medicul neonatolog nou-născutului, imediat după naștere, este extrem de important.

Programul de urmărire pe termen lung a nou-născuților asigură depistarea precoce și tratamentul optim al diferitelor afecțiuni și malformații. În plus, în prima lună de viață, bebelușul trece printr-o serie de transformări, iar neonatologul este medicul care îi urmărește îndeaproape dezvoltarea și îi acordă suportul necesar proaspetei mămici.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării