AFECȚIUNI

27 Aprilie 2021

Tulburarile de somn la copii

scris de

Bidiga Raluca

Somnul este foarte important pentru sanatatea copilului inca de la nastere iar tulburarile acestuia au implicatii majore asupra dinamicii familiei.

Pentru a sti cand este somnul dereglat trebuie sa cunoastem ce inseamna somnul normal. In general intre 0 – 3 luni somnul este important pentru crestere si dezvoltare dar la fel este si hranirea si interactiunea cu parintii. De aceea sugarul se trezeste sa manance, se uita la parintii sai sau in jur la activitatile din casa, apoi adoarme la loc. Spre 6 luni incepe sa doarma mai mult noaptea si sa stea mai mult treaz ziua. Intre 1 si 3 ani se face trecerea la un singur somn pe zi iar spre 4 -5 ani multi copii renunta complet la somnul de zi. Exista numeroase grafice si tabele cu durata somnului pe varste dar trebuie stiut ca aceste valori pot varia chiar si cu 2 ore de la un copil la altul (durata medie de la nastere la 1 an este 12 – 16 ore inclusiv perioadele scurte de atipit, de la 1 la 3 ani durata 11 – 14 ore, la 3 – 5 ani copilul va dormi aprox 10 – 13 ore, la 6 – 12 ani somn de 9 – 12 ore iar la 13 – 18 ani se ajunge la durata somnului asemanatoare  adultului, de 8 – 10 ore).

Putem considera tulburarile de somn ca facand parte din 4 categorii:

 • dificultatea de a adormi sau de a mentine somnul (insomnia)

 • somnolenta diurna

 • sforaitul sau alte tulburari respiratorii in somn

 • miscari sau comportamente anormale in somn

In aproape fiecare stadiu de dezvoltare schimbarile fizice si psihice pot determina tulburari de somn. De ex la sugar anxietatea de separare il trezeste si nu reuseste sa adorma decat alintat si mangaiat, un copil care invata sa vorbeasca posibil se trezeste noaptea doar ca sa repete toate cuvintele invatate peste zi. Activitatile prea intense de peste zi, expunerea la ecrane, o rutina a somnului nerespectata, omiterea unui somn diurn la varste mici sau sucurile cu cafeína la varste mai mari, toate acestea pot deregla somnul. In prezent se cauta explicatii psihologice pentru toate aceste evenimente – asa numitele perioade de regresie ale somnului, dar indiferent cum le numim sunt etape normale in dezvoltarea organismului.

Nu in toate situatiile este necesara investigatia in laborator a somnului. Evaluarea initiala va cuprinde o anamneza riguroasa, cu istoric amanuntit al obiceiurilor de somn, examen clinic complet si ulterior in functie de situatie eventual consulturi interdisciplinare (ORL, ortodontie, alergologie, neurologie)

De investigarea in laboratorul de somnologie beneficiaza in primul rand cei cu apnee obstructiva de somn sau cu tulburari neurologice ( convulsii )de somn

Testele nu sunt indicate de rutina pentru insomnie sau pentru tulburarea ritmului circadian, pavor nocturn, bruxism, depresie.

Intre cauzele tulburarilor de somn amintim:

 1. Insomnia - dificultatea initierii sau mentinerii somnului:

 • factori comportamentali: activitatile inainte de somn (exercitii fizice, teme, alimentatie, TV, jocuri video, sedentarismul pe parcursul zilei)

 • rutina la ora somnului, inclusiv cat de consecventi sunt parintii in stabilirea rutinii (baie, cititul unei povesti, imbracat in pijama, sa dureze 20 – 40 min). Important: ora de culcare ar trebui sa coincida cu ora la care copilului i se face somn natural – aici au rolul principal parintii care trebuie sa isi observe cu atentie copilul

 • obiceiuri ca raspuns la treziri nocturne (la fiecare trezire primeste san sau biberón, asta il face pe sugar sa un invete sa adoarma singur la loc)

 • cosmaruri (stres post traumatic, anxietate de separare, filme de groaza vizionate seara)

 • problema medicale: dureri cronice sau recurente, RGE, tulb respiratorii, medicamente

 1. Somnolenta pe parcursul zilei: la copil se poate manifesta si ca déficit de atentie, hiperactivitate (secundar efortului de a ramane treaz), agresivitate. Trebuie diferentiata de oboseala crónica care are si manifestari somatice ca stare generala de rau, fatigabilitate). Cea mai frecventa cauza de somnolenta diurna la copil este somnul insuficient dar exista si alte cauze mai rare care trebuie adresate specialistului (narcolepsia, mioclonii de somn, boli cronice ca anemia, boala cardiaca, tulburari metabolice, traumatisme craniene, meningita, encefalita, neoplasme,, expunere la toxice ca monoxidul de carbon)

 2. Sforaitul si tulburarile respiratorii in somn: frecvent la copii cu hipertrofie amigdaliana sau obezitate.

 3. Miscari sau comportamente anormale in timpul somnului:

 • Miscari simple sau unice: mioclonus de somn

 • Miscari periodice sau ritmice (= boala miscarilor ritmice in somn, apare cu miscari repetitive la nivelul cap, gat, trunchi, e frecventa si de obicei se rezolva spontan in jur de 5 ani

 • Miscari complexe: parasomniile (pavor nocturn, somnambulism) si epilepsiile legate de somn

 1. Boli somatice care pot afecta somnul:

 • Reflux gastro esofagian, boli congenitale cardiace, artrita, alte cauze de durere crónica,

 • Alte cauze de apnee obstructiva: displazie musculara, problema ortodontice, anomalii craniofaciale – micrognatia, retrognatia

 • Tulburari neurologice: paralizia cerebrala

 • Autismul

 • Medicatie, cafea , alcoool

 • Deficitul de atentie: aici exista o relatie bidirectionala cu tulburarile de somn

 

Sfaturi pentru parinti

In primul rand la sugar si copilul mic e foarte importanta respectarea rutinei de somn, controlul factorilor comportamentali (ecrane, televizor, zgomote, hranirea noaptea, lumina puternica), stabilirea limitelor (frecvent la prescolari la ora de somn avem proteste si rezistenta activa). De altfel si parintii ar trebui sa respecte pe cat posibil un program de somn similar in ceea ce priveste ora de culcare

La copilul mai mare si adolescent trebuie avute in vedere sedentarismul, activitatile de peste zi, consumul de substante stimulante.

Dr.Raluca Bidiga
Tulburari de somn
Spitalul de Pediatrie MedLife


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


Medici PEDIATRIE

CE
Cojocaru Emanuela
Medic specialist
Cojocaru Emanuela
Medic specialist

Doctor Petrescu Olimpia-Mihaela
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar

Doctor Preda Monica
Preda Monica
Medic Primar
Preda Monica
Medic Primar

TM
Todor Mariana
Medic Specialist
Todor Mariana
Medic Specialist

GE
Goidea Eva
Medic Primar
Doctor Iacob Daniela
Iacob Daniela
Medic Primar
Iacob Daniela
Medic Primar

Doctor Preda Brindusa-Catrinel
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist

Doctor Marianut Zoia
Marianut Zoia
Medic Primar
Marianut Zoia
Medic Primar

Vezi toți medicii

Consulta medicul specialist, fa-ti o programare la Dr.Raluca Bidiga.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.