Tulburări de somn: ce sunt și cum se manifestă la copii?
Informații generale
Somnul este foarte important pentru sănătatea copilului încă de la naștere, iar tulburările de somn ale acestuia au implicații majore asupra dinamicii familiei.
Pentru a ști când este somnul dereglat, trebuie să cunoaștem ce înseamnă somnul normal. În general, între 0 – 3 luni, somnul este important pentru creștere și dezvoltare, dar la fel sunt și hrănirea, și interacțiunea cu părinții. De aceea, sugarul se trezește să mănânce, se uită la părinții săi sau în jur la activitățile din casă, apoi adoarme la loc.
Spre 6 luni, începe să doarmă mai mult noaptea și să stea mai mult treaz ziua. Intre 1 si 3 ani, se face trecerea la un singur somn pe zi, iar spre 4-5 ani, multi copii renunță complet la somnul de zi. Există numeroase grafice și tabele cu durata somnului pe vârste, dar trebuie știut că aceste valori pot varia chiar si cu 2 ore de la un copil la altul:
- durata medie de la naștere la 1 an este 12 - 16 ore, inclusiv perioadele scurte de ațipit;
- de la 1 la 3 ani durata 11 - 14 ore;
- la 3 - 5 ani, copilul va dormi aproximativ 10 - 13 ore;
- la 6 - 12 ani, somn de 9 - 12 ore;
- iar la 13 - 18 ani, se ajunge la durata somnului asemănătoare adultului, de 8 - 10 ore.
Ce sunt tulburările de somn?
Putem considera tulburările de somn ca făcând parte din 4 categorii:
- dificultatea de a adormi sau de a menține somnul (insomnia);
- somnolența diurnă;
- sforăitul sau alte tulburări respiratorii în somn;
- mișcări sau comportamente anormale în somn.
Manifestări
În aproape fiecare stadiu de dezvoltare, schimbările fizice și psihice pot determina tulburări de somn. De exemplu:
- la sugar anxietatea de separare îl trezește și nu reușește să adoarmă decât alintat și mângâiat;
- un copil care învață să vorbească posibil se trezește noaptea doar ca să repete toate cuvintele învățate peste zi.
Cauze
Activitățile prea intense de peste zi, expunerea la ecrane, o rutină a somnului nerespectată, omiterea unui somn diurn la vârste mici sau sucurile cu cafeină la vârste mai mari, toate acestea pot deregla somnul. Între cauzele tulburărilor de somn amintim:
Insomnia - dificultatea inițierii sau menținerii somnului:
- factori comportamentali: activitățile înainte de somn (exerciții fizice, teme, alimentație, TV, jocuri video, sedentarismul pe parcursul zilei);
- rutina la ora somnului, inclusiv cât de consecvenți sunt părinții în stabilirea rutinei (baie, cititul unei povesti, îmbrăcat în pijama, să dureze 20 - 40 de minute). Important: ora de culcare ar trebui să coincidă cu ora la care copilului i se face somn natural – aici au rolul principal părinții, care trebuie să își observe cu atenție copilul;
- obiceiuri ca răspuns la treziri nocturne (la fiecare trezire primește sân sau biberon, asta îl face pe sugar să învețe să adoarmă singur la loc);
- coșmaruri (stres posttraumatic, anxietate de separare, filme de groază vizionate seara);
- probleme medicale: dureri cronice sau recurente, RGE, tulburări respiratorii, medicamente.
Somnolența pe parcursul zilei:
La copil se poate manifesta și ca deficit de atenție, hiperactivitate (secundar efortului de a rămâne treaz), agresivitate. Trebuie diferențiată de oboseala cronică ce are și manifestări somatice ca stare generală de rău, fatigabilitate).
Cea mai frecventă cauză de somnolență diurnă la copil este somnul insuficient, dar există și alte cauze mai rare care trebuie adresate specialistului (narcolepsia, mioclonii de somn, boli cronice ca anemia, boala cardiacă, tulburări metabolice, traumatisme craniene, meningită, encefalită, neoplasme, expunere la toxice ca monoxidul de carbon).
Sforăitul și tulburările respiratorii în somn:
- acestea sunt frecvente la copiii cu hipertrofie amigdaliană sau obezitate.
Mișcări sau comportamente anormale în timpul somnului:
- mișcări simple sau unice: mioclonus de somn;
- mișcări periodice sau ritmice (boala mișcărilor ritmice în somn, apare cu mișcări repetitive la nivelul capului, gâtului, trunchiului, e frecventă și, de obicei, se rezolvă spontan în jur de 5 ani);
- mișcări complexe: parasomniile (pavor nocturn, somnambulism) și epilepsiile legate de somn.
Boli somatice care pot afecta somnul:
- reflux gastroesofagian, boli congenitale cardiace, artrită, alte cauze de durere cronică;
- alte cauze de apnee obstructivă pot provoca tulburări de somn: displazie musculară, probleme ortodontice, anomalii cranio-faciale - micrognația, retrognația;
- tulburări neurologice: paralizia cerebrală;
- autismul;
- medicație, cafea, alcool;
- deficitul de atenție: aici există o relație bidirecțională cu tulburările de somn.
Diagnostic
În prezent se caută explicații psihologice pentru toate aceste evenimente – așa-numitele perioade de regresie ale somnului, dar, indiferent cum le numim, sunt etape normale în dezvoltarea organismului.
Nu în toate situațiile este necesară investigația în laborator a somnului. Evaluarea inițială va cuprinde o anamneză riguroasă, cu istoric amănunțit al obiceiurilor de somn, examen clinic complet și, ulterior, în funcție de situație eventual consulturi interdisciplinare (ORL, ortodonție, alergologie, neurologie).
De investigarea în laboratorul de somnologie beneficiază, în primul rând, cei cu apnee obstructivă de somn sau cu tulburări neurologice (convulsii) de somn. Testele nu sunt indicate de rutină pentru insomnie sau pentru tulburarea ritmului circadian, pavor nocturn, bruxism, depresie.
Tratament
În cazul tulburărilor de somn, în primul rând, la sugar și la copil mic e foarte importantă respectarea rutinei de somn, controlul factorilor comportamentali (ecrane, televizor, zgomote, hrănirea noaptea, lumina puternică), stabilirea limitelor (frecvent la preșcolari, la ora de somn avem proteste și rezistență activă).
De altfel, și părinții ar trebui să respecte, pe cât posibil, un program de somn similar în ceea ce privește ora de culcare.
La copilul mai mare și la adolescent trebuie avute în vedere sedentarismul, activitățile de peste zi, consumul de substanțe stimulante.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Stres la copii: ce trebuie să știi
Stresul la copii poate fi pozitiv (eustres) înainte de examene sau evenimente, sau negativ (distres) apărut în urma unor situații traumatizante. Membrii familiei pot ajuta copilul să gestioneze situațiile stresante, încurajându-l să se calmeze și să devină mai sigur pe el....
Începerea noului an școlar: recomandări pentru gestionarea stresului copiilor
Începutul unui nou an școlar poate fi o perioadă emoționantă, dar și stresantă pentru copii. Fie că este vorba de un copil ce abia începe clasa 0 și se află pentru prima dată în postura de elev, fie că vorbim despre un adolescent ce începe ultimul an de liceu, trecerea de la vacanță...
Certuri în familie: ce efecte au asupra copiilor?
Certurile în familie sunt un aspect inevitabil al vieții cotidiene, variind de la dezacordurile minore la conflictele majore. Acestea pot fi ocazionale sau dese și pot implica doi sau mai mulți membri ai familiei. Disputele pot lua forme variate, de la discuții aprinse până la altercații fiz...