Publicat la: 
16/05/2017

Varsta creierului este asociata cu prezenta problemelor fizice si mentale. Atunci cand creierul imbatraneste mai rapid, ne confruntam cu un risc crescut de declansare a afectiunilor neuronale ce duc la decesul prematur, sunt de parere autorii unui studiu publicat recent in jurnalul "Molecular Psychiatry," noteaza webmd.com.

Noile descoperiri ar putea deschide cale pentru dezvoltarea de noi metode de a masura procesele biologice in imagistica neuronala.

"Biomarkerii ar putea identifica persoanele cu risc de dezvoltare a problemelor de sanatate asociate unei imbatraniri precoce a creierului si ar putea fi utilizati ca masuri terapeutice pentru intarzierea debutului bolilor specifice batranetii," declara James Cole, autorul principal al studiului si cercetator in cadrul Imperial College London.

Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta au analizat prin intermediul tehnologiei de imagistica starea de sanatate si varsta creierului a circa 700 de adulti din Scotia nascuti in anul 1936.

Persoanele in cazul carora scanarea imagistica a indicat o varsta mai inaintata a creierului decat varsta cronologica se confruntau cu o serie de probleme de sanatate, in special cu afectiuni ale functiilor locomotorii si celor pulmonare, au constatat cercetatorii. De asemenea, acestia au avut si performante mai slabe la testele de logica si testele de identificare a pattern-urilor, prin comparatie cu cei a caror varsta neuronala era identica cu varsta cronologica.

Cercetatorii sunt de parere ca cercetarea varstei neuronale prin intermediul imagisticii cerebrale ar putea fi folosita in viitor pentru a estima speranta de viata a unei persoane in functie de starea sa de sanatate la nivel neuronal.

Stabilirea varstei creierului, prin asociere cu anumiti factori ADN, ar putea determina gradul de risc al decesului prematur, in special la persoanele in varsta, sunt de parere cercetatorii. Spre exemplu, in cazul unei persoane de 73 de ani noile metode de cercetare ar putea prezice daca aceasta ar putea deceda la varsta de 80 de ani.

Noile descoperiri ne ajuta sa intelegem mai bine evolutia procesul biologic de imbatranire la nivel neuronal, iar pe viitor aceste constatari ne vor ajuta sa anticipam riscului deteriorarii neuronale, ce are loc in mod natural odata cu inaintarea in varsta, si sa prezicem speranta de viata, conchid autorii studiului.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie