Publicat la: 
5/10/2016

VIDEO De ce apar si cum se trateaza tumorile hepatice? Dr. Radu Dumitru: Cand regenerarea ficatului devine anarhica, apare cancerul

Tumorile hepatice au indicatii diferite in functie de natura lor. Foarte important in procesul stabilirii tratamentului adecvat este diagnosticul. Dr. Radu Dumitru, medic primar radiologie interventionala, a explicat care sunt cauzele aparitiei tumorilor hepatice, ce inseamna chemoembolizarea si radiofrecventa si ce presupune perioada de recuperare. "Diagnosticul este foarte important. Trebuie sa pornim de la un diagnostic corect al leziunilor, imagistic si histologic. Tratamentul lor depinde foarte mult de natura tumorii: benigna sau maligna", a precizat Dr. Radu Dumitru.

Care sunt cauzele aparitiei tumorilor hepatice?

Dr. Radu Dumitru: Prima cauza este aparitia cirozei. Ciroza inseamna un grad de fibroza cauzat de o inflamatie cronica a ficatului in urma unor agresiuni de tip viral (hepatita B sau C) sau a alcoolului.

Ficatul incearca tot timpul sa se regenereze, dar la un moment dar aceasta regenerare devine anarhica. In momentul in care devine anarhica, apare cancerul. Asta nu inseamna ca toti pacientii cu ciroza vor face cancer, insa exista un procent mare dintre acestia care vor dezvolta acest tip de tumora. Tumora poate fi vindecata daca este descoperita la timp.

Tumorile secundare, metastazele hepatice, apar in urma evolutiei unor cancere primare (cel mai frecvent la nivelul tubului digestiv).

Care sunt semnalele de alarma?

Dr. Radu Dumitru: Orice pacient care se cunoaste cu virus B sau virus C sa isi faca analizele de sange in mod regulat, sa realizeze o ecografie cel putin o data la 6 luni si un tomograf anual.

Cand trebuie intervenit in cazul tumorilor hepatice?

Dr. Radu Dumitru: Diagnosticul este foarte important. Trebuie sa pornim de la un diagnostic corect al leziunilor, imagistic si histologic. Tratamentul lor depinde foarte mult de ce natura e tumora: benigna sau maligna.

Optiunile de tratament sunt in primul rand chirurgicale, daca se pot face. In cazul pacientilor care nu au indicatie chirurgicala sau au contraindicatii pentru anestezia generala se pot face procedurile minim-invazive legate de tumorile hepatice.

Exista 2 tipuri de proceduri: cele care au rolul de a distruge in totalitate tumora si altele care au rolul de a o tine sub control.

Ce sunt chemoembolizarea si radiofrecventa?

Dr. Radu Dumitru: Radiofrecventa e o metoda curativa, inseamna distrugerea termica a tumorii. Avantajul este ca pe langa faptul ca topeste tumora, topeste si tesutul din jurul tumorii, riscul de recidiva fiind foarte mic.

Radiofrecventa se adreseaza doar nodulilor cu niste dimensiuni pana in 3-4 cm.

Chemoembolizarea este o metoda total diferita ca principiu. Aceasta are rolul de a tine sub control tumora. Aceasta procedura nu distruge in totalitate tumora, fiind o metoda paleativa.

Chemoembolizarea inseamna o procedura cu abord vascular. Facem o mica punctie la nivelul piciorului prin care introducem niste instrumente foarte subtiri pana la nivelul arterelor care hranesc nodulul din ficat. Aceste substante au rolul de a distruge tumora, de a elimina practic continutul canceros al tumorii.

Ce presupune perioada de recuperare?

Dr. Radu Dumitru: In general perioada de recuperare e scurta. In cazul radiofrecventei e obligatorie sedarea. Recuperarea se realizeaza in 24-48 de ore.

Chemoembolizarea are o perioada de recuperare, la fel, de 24-48 de ore.

Medic: 

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

Medic Primar,...
Medic primar
Vora Prateek Harsh,Medic Specialist
Medic Specialist
Dorobat Bogdan,Medic Primar radiologie interventionala
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 10