Publicat la: 
4/06/2012

vitMATINA Este bine sa bei apa in timpul mesei

Unii oameni ezita sa bea un pahar sau doua de apa in timpul meselor din cauza credintei ca acest lucru poate dilua acizii gastrici din stomac si perturba procesul de digestie. Desigur, este posibil sa bei mai multa apa decat este necesar, dar nu exista nici un risc asociat cu apa bauta in timpul meselor.

  • Beneficii

Principala preocupare este ca apa dilueaza acizii si enzimele digestive din stomacul si are ca rezultat balonarea sau distensia. Aceasta preocupare este un mit, conform gastroenterologului Michael Picco. El spune ca apa bauta in timpul mesei poate ajuta la imbunatatirea digestiei organismului si sugereaza ca oamenii pot obtine aceleasi beneficii digestive daca beau apa la scurt timp dupa mese.

  • Consumul de apa si greutatea

Intr-un studiu publicat in august 2009 in jurnalul medical de cercetare Obesity se arata ca consumul de apa inainte de mese a redus semnificativ aportul caloric si a dus la o pierdere in greutate mai mare in randul pacientilor supraponderali.

  • Sistemul digestiv

Cand o persoana ia masa organismul incepe sa fabrice sucuri si enzime digestive care ajuta la descompunerea alimentelor. Procesul de descompunere este hormonal si se intampla in mod natural, indiferent daca oamenii beau apa la masa sau nu. Nici o cercetare nu sugereaza ca acizii si enzimele digestive sunt diluate de aportul de apa.

  • Hidratare

Cei mai multi pacienti care se plang de senzatie de balonare dupa ce au baut apa in timpul mesei nu consuma mai multa apa in dieta lor de zi cu zi. Medicii recomanda mentinerea hidratarii adecvate pe tot parcursul zilei, pana la sase sau opt pahare pline pe zi. Hidratarea corespunzatoare ajuta, de asemenea, la functionarea sistemului digestiv

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

Articolasul e cam scurt si de fapt nu spune nimic; ba prezinta si chestii offtopic (studiul cu greutatea vorbeste despre apa bauta inainte de masa nu in timpul mesei!).

O cantitate mica de apa (100-150ml) nu influenteaza concentratia sucului gastric si nici nu incetineste foarte mult digestia. Nu cred insa ca nu influenteaza deloc, si oricum majoritatea oamenilor pe care-i vad eu ca beau lichide (daca ar fi doar apa tot ar fi o chestie, da' multi sunt cu paharelul de Cola sau bere la gura) in timpul mesei nu se limiteaza la atat.

Bautul apei in timpul mesei poate fi benefic pentru cei care au probleme cu secretiile de saliva (in lipsa mucusului, apa incheaga un picut bolul alimentar si face inghitirea mai usoara) dar pentru omul fara probleme le poate cauza.

Articolul nu spune nimic despre lucrurile cu adevarat importante. Cum influenteaza apa bauta in timpul mesei producerea salivei, aciditatea cavitatii bucale, enzimele digestive, senzatia de satietate, receptorii gustului?

Daca mananci numai uscaturi (ex. paine cat cuprinde) mi se pare normal sa simti ca te ineci si sa vrei apa. Pe de alta parte, in timpul unei mese echilibrate, apa din alimentatie este suficienta pentru digestie fara a fi nevoie de ajutoare. Sunt multi care folosesc placa cu "apa exista deja in alimente ce conteaza ca mai bem si pe alaturi ceva?" Cred ca ar trebui sa facuta diferenta intre modul in care organismul dispune de apa din alimentatie obtinuta din legume si fructe si modul in care "trece" prin sistem apa simpla. Ambele ajuta la hidratare dar nu sunt la fel "procesate". Si saliva-i 98% apa dar pe noi ne intereseaza foarte mult ce se afla in result 2%. PH-ul rosiilor e vreo 4, al otetului 2-3 iar al apei... 7!

In rest da, consumam destula apa din alimente (si atunci o sa intreb de ce mai avem nevoie sa bem apa in timpul mesei?). Si o hidratare buna e foarte folositoare in digestie. Dar nu inseamna ca trebuie sa bem apa in timp ce mancam ca sa fim bine hidratati.

Sunt de parere ca apa bauta in timpul mesei influenteaza masticatia (mestecam mai putin pentru ca ne ajutam de apa sa dam pe gat mancarea), bucatile inghitite sunt mai mari si stau mai putin in cavitatea bucala; deci expunerea la enzimele digestive se diminueaza (lipaza linguala, amilaza, etc). La fel, cantitatea de saliva se modifica iar % de enzime scade. Papilele gustative sunt stimulate diferit, glandele ce secreta hormonii foamei* si ai satietatii primesc alte semnale (si deci secretiile de enzime digestive din stomac se diminueaza), apa trece mai rapid prin stomac si pleaca cu o parte din sucurile gastrice dupa ea.

Ba mai mult, faptul ca organismul isi poate "extrage" singur apa de care e nevoie din rezervele proprii poate fi inca un argument ca nu este necesar/benefic sa suplimentam cu apa in timpul mesei. Ca bei cu jumate de ora inainte, ca bei la ceva timp dupa, ca folosesti apa din alimentatie, fara dubii. Dar de ce sa bei in timpul mesei?

Cate animale ati vazut in salbaticie care iau o gura de mancare si apoi o gura de apa si tot asa pan' se satura ?

* cred ca grelina (hormonul foamei) scade nevoia de lichide - setea, in timp ce creste senzatia de foame si secretia acidului gastric; se si foloseste uneori trickul cu "bea un pahar de apa cand ti-e foame", apa pacaleste grelina pt moment, si senzatia de foame paleste.

Eu credeam ca apa bauta in timpul mesei nu e buna pt sanatate. Ma bucur ca nu e rau, beau cel putin doua pahare in timpul unei mese:)

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Primar
Lector...
Medic Specialist

Articole similare

Dr. Viviana Iordache in studioul HotNews.ro Cum apar cearcanele? Se poate scapa de pungile de sub ochi sau putem doar sa le ascundem? Existe si alte cauze in afara de oboseala? Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatologie si medicina estetica in cadrul clinicii DermaLife, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a explicat, intr-un...
Firul de par este mai sensibil in perioada iernii / Foto: PhotoXpress Sensibil si supus actiunii unor factori externi, firul de par este adesea deshidratat din cauza frigului si a umezelii din perioada lunilor de iarna. Cu putina atentie din partea noastra, poate deveni mai rezistent. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Alimentatia contribuie si...
Gripa este o boala respiratorie contagioasa. Toate tipurile de gripa au simptome similare, care pot varia in severitate. Simptomele includ febra, tuse, congestie, dureri musculare, dureri de cap, dureri de gat si oboseala. Unii oameni cred ca alimentele condimentate pot ajuta la ameliorarea simptomelor de gripa. Ardeiul iute Se adauga pentru a...
Poate parea surprinzator, dar vei consuma mai multi antioxidanti daca bei o ceasca de ceai simplu in loc de o portie de fructe sau de legume. Acest lucru poate fi util de stiut atunci cand incerci sa slabesti, pentru ca o ceasca de ceai neindulcit nu are calorii. Cu toate acestea, fructele si legumele sunt necesare pentru sanatate si utilizand...
Dr. Viviana Iordache / Foto: Dermalife.ro Laserul a revolutionat tehnologia in medicina estetica, fiind utilizat in corectia cicatricilor de acnee si vergeturilor, precum si in tratarea celulitei si in reducerea circumferintei corporale. Cat de eficient sau invaziv este? Cat costa un tratament? Ce tip de vergeturi se pot corecta cu laserul? Cum...