Scădere în greutate, ce înseamnă, parametri de urmărit

Femeie care a scazut in greutate

Ce înseamnă scăderea în greutate

De cele mai multe ori, atunci când vorbim de scăderea în greutate, asocierea imediată este cea a unei sănătăți mai bune, a unei satisfacții și a unui motiv de bucurie, întocmai pentru că „slăbirea” a ajuns să fie un deziderat universal, aproape indiferent de modalitatea prin care se obține.

De o importanță deosebită sunt tocmai întrebările „Cum?” sau „De ce?”, nu doar pentru că ne-am dori să aflăm pașii urmați de persoana care a scăzut în greutate, ci pentru că uneori scăderea ponderală poate să fie o manifestare, un simptom al patologiilor care așteaptă să fie diagnosticate.

Atunci când vorbim despre o scădere în greutate sănătoasă și judicioasă, aceasta se întâmplă treptat, într-un interval de timp proporțional cu greutatea inițială, având perioade de scădere ponderală intercalate cu perioade de stabilizare și menținere, incluse într-un stil de viață echilibrat, iar persoana în cauză se simte energică, plină de viață și puternică.

Din contră, o scădere în greutate rapidă într-un interval scurt de timp, mai ales dacă este însoțită de fatigabilitate, astenie, lipsa poftei de mâncare și o stare generală de slăbiciune, ar putea reprezenta un semnal de alarmă și ar putea indica necesitatea de a apela la un specialist din domeniul medical.

Scădere în greutate adulţi

În scenariul ideal, scăderea în greutate înseamnă o scădere în masa de țesut adipos, păstrând un nivel de hidratare optim și o masă musculară cel puțin egală cu cea inițială (înainte de începerea procesului de scădere ponderală).

Un ritm sustenabil și echilibrat de scădere în greutate conform literaturii de specialitate variază între 0,5 și 1 kilogram pe săptămână, cu mențiunea că, în fazele inițiale ale procesului, ritmul poate să fie puțin mai accelerat, stabilizându-se apoi. Această scădere ponderală rezultă din implementarea unor modificări de stil de viață precum adoptarea unei diete echilibrate, creșterea nivelului de activitate fizică și adoptarea unui tipar de somn suficient cantitativ și calitativ. În acest fel ne asigurăm nu doar că scădem în greutate, ci și că pierdem țesut adipos în timp ce ne menținem (sau chiar ne creștem) masa musculară și starea de sănătate.

Scăderea bruscă în greutate ca urmare a unei diete drastice, sever hipocalorice, va rezulta, în majoritatea cazurilor, într-o serie de efecte adverse precum în pierdere de masă musculară, deshidratare, dezechilibre metabolice, minerale și vitamine și chiar apariția litiazei biliare. În plus, greutatea la care se ajunge în acest fel nu va fi sustenabilă pe termen lung, cel mai adesea ajungându-se la o greutate mai mare decât cea de la care s-a pornit.

O întrebare des întâlnită este „Ce greutate e normală pentru vârsta mea?”, iar răspunsul poate vi se va părea dezamăgitor: nu există o greutate ideală în funcție de vârstă deoarece fiecare individ este unic, are o anumită înălțime, un tip constitutiv, un nivel de activitate fizică variabil și o mulțime de alte particularități, motiv pentru care un răspuns general valabil nu există.

Care sunt parametri de urmărit în procesul de scădere în greutate

Într-un proces de scădere în greutate există mai mulți parametri care trebuie urmăriți îndeaproape, parametri pe care îi vom explora în continuare.

Desigur, numărul de kilograme este primul parametru la care ne gândim cu toții, însă nu este suficient. Nu poate fi negată importanța numărului inițial de kilograme și a indicelui de masă corporală într-un proces de scădere în greutate, însă nu trebuie să ne bazăm doar pe acesta. În timp ce poate numărul de kilograme nu scade în ritmul în care ne-am dori, există o serie întreagă de alți parametri care se pot îmbunătăți fără ca noi să observăm.

Deoarece nu lucrăm doar cu țesut adipos sau kilograme, ci cu un organism întreg, prima preocupare ar trebui să fie cea a sănătății, motiv pentru care un set complet de analize reprezintă punctul de plecare într-un astfel de proces. Acest set de analize inițial ne poate semnala dezechilibre și deficite care ne ajută să personalizăm alimentația, tipul de activitate fizică și chiar necesitatea de interveni cu suplimente acolo unde este nevoie. Am putea constata că valorile problematice se îmbunătățesc considerabil ca rezultat al unui stil de viață sănătos, independent de scăderea noastră ponderală.

Un alt aspect căruia trebuie să îi acordăm importanță este modul în care ne simțim, pentru a putea ajusta aspecte ale măsurilor pe care le-am implementat în procesul nostru de scădere în greutate și pentru a putea adapta activitățile pe care le întreprindem în viața de zi cu zi.

Din punct de vedere al măsurătorilor precise, în afară de numărul kilogramelor, este util să folosim un centimetru pentru a putea observa și scăderile în circumferință la nivelul taliei, șoldurilor, feselor, brațelor și gambelor. Dacă ne dorim o evidență mai detaliată în procesul de scădere în greutate, cântarul cu bioimpedanță reprezintă un instrument foarte util care ne oferă date despre masa de țesut adipos subcutanat și visceral, masa musculară, nivelul de hidratare și distribuția acestora pe segmente.

Care sunt recomandările pentru scăderea în greutate

  • Scăderea în greutate este un proces care va ocupa spațiu și timp în viața dumneavoastră, asigurați-vă că dispuneți de ele!

Este important să conștientizăm că obiceiurile cu care eram obișnuiți până în momentul începerii unui astfel de proces vor suferi modificări. Dacă plănuim să începem un proces de scădere în greutate fără să luăm în calcul faptul că va trebui să alocăm timp pregătirii meselor și desfășurării activității fizice (cel puțin), s-ar putea ca aceste aspecte și timpul pe care îl necesită să ne copleșească, iar procesul să fie periclitat de la bun început.

  • Concentrați-vă pe factorii reali care vă influențează greutatea și sănătatea!

Începeți prin a implementa măsuri de stil de viață precum alimentația, activitatea fizică și somnul. Este uimitor ce pot face 7-8 ore de somn pe noapte, hidratarea suficientă, aportul de legume și proteine la fiecare masă și activitatea fizică adaptată la capacitatea dumneavoastră. Este o pierdere de timp și fonduri să investiți în suplimente-minune atât timp cât continuați să aveți un stil de viață dezorganizat.

  • Urmăriți toți parametri indicatori ai sănătății!

Vă îndemn să efectuați un set de analize complet la un interval de cel puțin șase luni, pentru a vă vedea progresul și pentru a ține sub observație/a preveni deficitele nutriționale.

Efectuați măsurători ale circumferinței abdominale, a feselor, coapselor, gambelor și brațelor pentru a avea un indicator în plus al progresului dumneavoastră (cu toții avem cel puțin un centimetru de croitorie acasă).

Dacă aveți posibilitatea, utilizați cântarul cu bioimpedanță pentru a vă asigura că scade masa de țesut adipos și nu cea musculară.

Încorporați antrenamentele cu greutăți de două ori pe săptămână dacă este posibil, pentru a asigura păstrarea masei musculare și chiar dezvoltarea ei.

Femeie care isi masoara talia

Care sunt contraindicațiile pentru scăderea în greutate

  • Evitați să vă lăsați influențați de persoane fără pregătire în domeniul nutriției sau al medicinei!

Deși în momentul de față există foarte multe persoane cu pregătire temeinică în domeniul dieteticii și nutriției, climatul media actual face dificilă diferențierea lor de cei care nu au absolut nicio pregătire, care vor să atragă urmăritori și să își plaseze propriile produse, programe, broșuri etc. Este tentant să urmărești cei „10 pași pentru o transformare incredibilă” sau alte astfel de titluri senzaționale, însă, atunci când este vorba despre sănătatea și bunăstarea fiecăruia, e nevoie să discernem foarte serios între cele două categorii.

  • Scăderea în greutate nu este singurul dumneavoastră scop!

Gândurile obsesive privind greutatea duc la o stare permanentă de stres și tensiune, hipervigilență în situațiile care, altminteri, ar fi plăcute (o ieșire în oraș cu prietenii când singurul gând se învârte în jurul kilocaloriilor pe care le conține fiecare băutură sau fel de mâncare cu siguranță nu va fi la fel de relaxantă). Este posibil să fim atenți la ceea ce mâncăm în timp ce concomitent ne permitem o marjă de flexibilitate.

  • Nu folosiți numărul de kilograme ca singur indicator al succesului!

După cum spuneam anterior, există o întreagă serie de indicatori ai progresului în procesul de scădere ponderală: o stare generală mai bună, creșterea nivelului de energie, scăderea în centimetri, pierderea de țesut adipos și creșterea masei musculare, îmbunătățirea parametrilor metabolici, scăderea tensiunii arteriale și a glicemiei; toate acestea reprezintă progres și o stare de sănătate mai bună.

Semne care indică o scădere în greutate anormală

Există situații în care scăderea ponderală nu survine ca o consecință a acțiunilor noastre direcționate către acest scop, iar în aceste situații este nevoie să ne ridicăm un semn de întrebare și să ne adresăm unui medic.

Atunci când observăm scăderi ponderale de 5% din greutatea uzuală a unei persoane într-un interval de 6-12 luni este momentul să ne prezentăm la medic.

Cauzele care stau la baza unei scăderi ponderale fără o explicație evidentă sunt numeroase, printre ele numărându-se pierderea de masă musculară în cazul persoanelor sedentare, hipertiroidismul, diabetul zaharat tip 1, artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală, cancerul, BPOC și tuberculoza. În cazul vârstnicilor, prima cauză de scădere ponderală este reprezentată de patologia oncologică, iar pe locul 2, cel mai adesea întâlnim problemele de dentiție care nu permit o alimentație corespunzătoare.

Când este nevoie să apelezi la un specialist pentru procesul de scădere în greutate

Nu există persoană care să nu beneficieze în urma colaborării cu un specialist în scopul scăderii ponderale, însă sunt situații specifice în care această colaborare este deosebit de importantă.

  • Pacienții cu istoric de tulburări alimentare care beneficiază de suport multidisciplinar pentru a putea susține un astfel de proces cu un risc cât mai scăzut de a reactiva tulburarea alimentară;
  • Pacienții cu un istoric bogat în diete rapide, drastice și care au nevoie de reechilibrare metabolică complexă;
  • Pacienții cu patologii complexe și comorbidități care au nevoie de îndrumarea unui specialist care să aibă în vedere particularitățile cazului;
  • Pacienții care au nevoie să scadă în greutate mai mult de 10 kilograme, întrucât procesul este mai îndelungat și este nevoie de un plan pe termen mediu sau lung.

În cazuri speciale de obezitate severă sau morbidă se pot lua în calcul și intervenții chirurgicale bariatrice.

Pentru a te ajuta să ai un stil de viață sănătos, care este esențial pentru tratarea sau prevenția multor afecțiuni, cât și pentru starea ta generală de bine, MedLife a creat Centrul de Medicina Stilului de Viață BetterMe. Echipa multidisciplinară a Centrului va evalua, trata și monitoriza problemele tale de sănătate, oferind soluții integrate și personalizate aplicate pe șase paliere: nutriție, psihologie, somnologie, abuz de substanțe, activitate fizică și mindfulness.

Bibliografie

  1. Vink, Roel G, et al. “The Effect of Rate of Weight Loss on Long-Term Weight Regain in Adults with Overweight and Obesity.” Obesity, vol. 24, no. 2, 27 Jan. 2016, pp. 321-327, onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.21346, https://doi.org/10.1002/oby.21346
  2. Fothergill, Erin, et al. “Persistent Metabolic Adaptation 6 Years after “the Biggest Loser” Competition.” Obesity, vol. 24, no. 8, 2 May 2016, pp. 1612-1619, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989512/, https://doi.org/10.1002/oby.21538
  3. Calton, Jayson B. “Prevalence of Micronutrient Deficiency in Popular Diet Plans.” Journal of the International Society of Sports Nutrition, vol. 7, no. 1, 5 Jan. 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2905334/, https://doi.org/10.1186/1550-2783-7-24
  4. and, Diabetes. “Gallstones - NIDDK.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 2 Oct. 2024, www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gallstones
  5. NHS Choices. Healthy Weight. 2024, www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/
  6. “When to Worry If Weight Falls off without Trying.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/symptoms/unexplained-weight-loss/basics/when-to-see-doctor/sym-20050700

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării