Publicat la: 
12/05/2016

Nu este o surpriza faptul ca mancarea de tip "junk-food" este saraca in substante nutritive si are un continut ridicat de zahar si sare, de asemenea nu este o surpriza nici faptul ca o dieta dezechilibrata, din care astfel de alimente fac parte, ne determina sa luam in greutate. Insa kilogramele in plus nu sunt singurul dezavantaj cauzat de obisnuinta de a consuma astfel de alimente nesanatoase: un nou studiu arata ca produsele "junk-food" ar putea afecta rinichii intr-un mod similar diabetului de tip 2.

Studiul, realizat de un grup de cercetatori britanici si publicat in jurnalul "Experimental Physiology", arata ce impact au obiceiurile alimentare nesanatoase asupra intregului organism, pe langa problema obezitatii. In cadrul studiului cercetatorii au facut un experiment pe o perioada de 8 saptamani, timp in care soarecii de laborator au fost hraniti pe baza unei diete de tip "junk-food": ciocolata si alte dulciuri, biscuiti si alte tipuri de snaksuri. In paralel, alti soareci de laborator au fost hraniti pe baza unei diete care continea circa 60% grasime timp de 5 saptamani. Prin analiza nivelului de zahar in sange si a functiilor renale, cercetatorii au putut observa care a fost impactul acestor diete asupra intregului organism.
"Ambele grupuri de soarei de laborator au inregistrat cresteri similare ale nivelului de zahar in sange", a declarat autorul studiului Havovi Chichger, profesor in cadrul Universitatii Ruskin din Marea Britanie.
"Studiile pe animale ne ofera o perspectiva cu privire la rezultatele care sunt posibile, de asemenea, si la organismul uman, insa rezultatele nu sunt deseori definitive. Astfel de cercetari realizate pe animele sunt semnificative, insa, atunci cand sunt realizate in contextul in care avem deja anumite dovezi. In acest caz, era deja stiut faptul ca mancarea de tip "junk-food" nu este sanatoasa, asa ca rezultatele studiului nu sunt o surpriza. Spre exemplu, in cazul oamenilor, se stie ca o dieta bogata in zahar interfereaza cu nivelul de zahar din sange si creste riscul de diabet zaharat de tip 2."" a declarat Dr. David Katz, director al Centrului de Cercetare din cadrul Universitatii Yale.
Acesta este primul studiu care sugereaza ca mancarea de tip "junk-food" afecteaza organismul, dincolo de problema kilogramelor in plus. Pe langa faptul ca favorizeaza depunerea grasimilor in jurul taliei, astfel de alimente determina schimbari hormonale si pune sanatatea mintala in pericol.
Un studiu publicat anul trecut in jurnalul "Mayo Clinic Proceedings", arata ca numarul de calorii din alimentele cu un continut ridicat de zahar sunt mai periculoase pentru organism decat numar de calorii din alimentele pe baza de carbohidrati, cum ar fi amidonul. Zaharurile adaugate acestor alimente au fost asociate cu un nivel scazut de insulina si zahar in sange, precum si cu depozitarea grasimii in jurul abdomenului, care cauzeaza diverse inflamatii in organism, precum si tensiune arteriala ridicata.
Un alt studiu publicat in "American Journal of Clinical Nutrition" a examinat chestionarele efectuate de circa 70 de mii de femei si a constatat faptul ca dietele cu un continut ridicat de zahar si cereale rafinate, precum painea alba, au fost asociate cu un risc mare de declansare a episoadelor depresive cu cativa ani mai tarziu. Studiul a constatat ca exista o corelatie intre consumul de zaharuri si aparitia inflamatiilor in corp, precum si riscul crescut pentru declansarea bolilor de inima, ambele strans legate de aparitia depresiei. Consumul de "junk-food" poate creste rezistenta la insulina, iar acest lucru este asociat cu declansarea problemelor cognitive in randul persoanelor care sufera de depresie.
Luate impreuna, rezultatele acestor cercetari arata cat de daunatoare sunt produsele alimentare "junk-food" si trag un semnal de alarma pentru evitarea consumului de alimente procesate, promovand modul in care acestea afecteaza intreg organismul, dincolo de problema obezitatii.

Ce alte dezavantaje prezinta consumul alimentelor de tip "junk-food" pentru organism, pe langa problema obezitatii
Nu este o surpriza faptul ca mancarea de tip "junk-food" este saraca in substante nutritive si are un continut ridicat de zahar si sare, de asemenea nu este o surpriza nici faptul ca o dieta dezechilibrata, din care astfel de alimente fac parte, ne determina sa luam in greutate. Insa kilogramele in plus nu sunt singurul dezavantaj cauzat de obisnuinta de a consuma astfel de alimente nesanatoase: un nou studiu arata ca produsele "junk-food" ar putea afecta rinichii intr-un mod similar diabetului de tip 2, scrie time.com.
Studiul, realizat de un grup de cercetatori britanici si publicat in jurnalul "Experimental Physiology", arata ce impact au obiceiurile alimentare nesanatoase asupra intregului organism, pe langa problema obezitatii. In cadrul studiului cercetatorii au facut un experiment pe o perioada de 8 saptamani, timp in care soarecii de laborator au fost hraniti pe baza unei diete de tip "junk-food": ciocolata si alte dulciuri, biscuiti si alte tipuri de snaksuri. In paralel, alti soareci de laborator au fost hraniti pe baza unei diete care continea circa 60% grasime timp de 5 saptamani. Prin analiza nivelului de zahar in sange si a functiilor renale, cercetatorii au putut observa care a fost impactul acestor diete asupra intregului organism.
"Ambele grupuri de soarei de laborator au inregistrat cresteri similare ale nivelului de zahar in sange", a declarat autorul studiului Havovi Chichger, profesor in cadrul Universitatii Ruskin din Marea Britanie.
"Studiile pe animale ne ofera o perspectiva cu privire la rezultatele care sunt posibile, de asemenea, si la organismul uman, insa rezultatele nu sunt deseori definitive. Astfel de cercetari realizate pe animele sunt semnificative, insa, atunci cand sunt realizate in contextul in care avem deja anumite dovezi. In acest caz, era deja stiut faptul ca mancarea de tip "junk-food" nu este sanatoasa, asa ca rezultatele studiului nu sunt o surpriza. Spre exemplu, in cazul oamenilor, se stie ca o dieta bogata in zahar interfereaza cu nivelul de zahar din sange si creste riscul de diabet zaharat de tip 2."" a declarat Dr. David Katz, director al Centrului de Cercetare din cadrul Universitatii Yale.
Acesta este primul studiu care sugereaza ca mancarea de tip "junk-food" afecteaza organismul, dincolo de problema kilogramelor in plus. Pe langa faptul ca favorizeaza depunerea grasimilor in jurul taliei, astfel de alimente determina schimbari hormonale si pune sanatatea mintala in pericol.
Un studiu publicat anul trecut in jurnalul "Mayo Clinic Proceedings", arata ca numarul de calorii din alimentele cu un continut ridicat de zahar sunt mai periculoase pentru organism decat numar de calorii din alimentele pe baza de carbohidrati, cum ar fi amidonul. Zaharurile adaugate acestor alimente au fost asociate cu un nivel scazut de insulina si zahar in sange, precum si cu depozitarea grasimii in jurul abdomenului, care cauzeaza diverse inflamatii in organism, precum si tensiune arteriala ridicata.
Un alt studiu publicat in "American Journal of Clinical Nutrition" a examinat chestionarele efectuate de circa 70 de mii de femei si a constatat faptul ca dietele cu un continut ridicat de zahar si cereale rafinate, precum painea alba, au fost asociate cu un risc mare de declansare a episoadelor depresive cu cativa ani mai tarziu. Studiul a constatat ca exista o corelatie intre consumul de zaharuri si aparitia inflamatiilor in corp, precum si riscul crescut pentru declansarea bolilor de inima, ambele strans legate de aparitia depresiei. Consumul de "junk-food" poate creste rezistenta la insulina, iar acest lucru este asociat cu declansarea problemelor cognitive in randul persoanelor care sufera de depresie.
Luate impreuna, rezultatele acestor cercetari arata cat de daunatoare sunt produsele alimentare "junk-food" si trag un semnal de alarma pentru evitarea consumului de alimente procesate, promovand modul in care acestea afecteaza intreg organismul, dincolo de problema obezitatii.

Sursa: Time

G.T.