Abces anorectal

Abcesul anorectal este o colectie purulent localizata in spatiile perirectale. Isi are originea de obicei intr-o cripta anala.

Medici specialiști - Chirurgie Generala Proctologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Abcesul poate fi localizat oriunde in jurul rectului si poate fi superficial sau profund. Abcesul perianal este superficial si se deschide la piele. Abcesul ischiorectal este profund, se extinde peste sfincter in spatiul ischiorectal, sub muschiul ridicator anal; poate penetra in partea opusa, formand abcesul “ potcoava”. Abcesul situat deasupra ridicatorilor anali este foarte profund si se poate extinde la peritoneu sau la organele pelvine.

Boala inflamatorie pelvina si diverticulita sunt uneori asociate cu aceste abcese.

In general, este vorba de o infectie mixta, germenii predominanti fiind Escherichia coli, Proteus vulgaris, Bacteroides, streptococi si stafilococi.

Simptome

Simptomele include: durere pulsatila si inflamare/tumefactie (umflatura) locala rosie si dureroasa. Durerea se accentueaza la miscare sau pozitia sezand pe scaun iar pacientul renunta voluntar la defecatie din cauza discomfortului/fricii pe care o produce.

Abcesele superficiale pot fi foarte dureroase; sunt caracterizate de edeme, eritem si durere.

Abcesele profunde sunt mai putin dureroase, dar pot provoca un sindrom toxic (de exemplu, febra, frisoane, stare generala alterata). Pot sa nu produca simptome rectale, dar tuseul rectal va pune in evidenta prezenta unei colectii fluctuante, dureroase in peretele rectal.

Abcesele pelvirectale inalte se pot asocia cu durere abdominala joasa si febra, ciar fara sa existe simptome rectale. Uneori, febra poate fi singurul simptom.

Tratament

Diagnosticul de abces anorectal

Diagnosticul se bazeaza pe examinare, CT sau RMN pelvic pentru abcesele profunde.

Tratament pentru abces anorectal

Tratamentul consta in drenaj chirurgical.

Sunt necesare o incizie rapida si un drenaj adecvat, fara a astepta ca abcesul sa se exteriorizeze la piele. Majoritatea abceselor pot fi drenate in ambulator; abcesele profunde pot necesita drenaj efectuat intrr-o sala de operatie.

De asemenea, pacientii care prezinta febra sau pacientii diabetici trebuie tratati cu antibiotice. Antibioticele recomandate sunt ciprofloxacina 500 mg i.v la 12 ore si metronidazol 500 mg i.v la 8 ore. Acestea nu sunt recomandate la pacientii sanatosi cu abcese superficiale.

O fistula anorectala se poate forma in urma drenajului.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abcesul Ano-rectal
Specialități asociate
  • Chirurgie Generala Proctologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.