Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Abces perianal
Descoperă informații utile despre abces anorectal: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Un abces anorectal este o colecție de puroi care se formează în țesutul din apropierea orificiului anal sau a rectului. Acesta poate apărea în situaţia în care criptele anale se înfundă și/sau se blochează cu secreții glandulare ce se poate complica prin infectarea lichidului și formarea de puroi, rezultatul fiind un abces cutanat extrem de dureros, localizat în jurul anusului. Abcesul anorectal poate provoca durere, umflături, roșeață și febră și necesită tratament medical şi/sau chirurgical, pentru a drena puroiul și pentru a preveni complicațiile, cum ar fi formarea unei fistule sau o infecție sistemică.
Abcesul anorectal care se formează în zona perianală se poate răspândi în canalul anal (segmentul terminal al intestinului gros, între rect și anus) sau în rect, ducând la apariția unui abces anal sau rectal.
Abcesele anorectale sunt, de obicei, cauzate de o infecție bacteriană. Bacteriile responsabile locuiesc în mod normal în tractul gastrointestinal sau pe pielea din jurul anusului, cum ar fi Escherichia coli, Bacteroides fragilis și Staphylococcus aureus.
Infecția poate apărea sub influenţa mai multor factori, printre care se numără:
Unele afecțiuni vă pot crește șansele de a dezvolta un abces anorectal:
Posibilele semne ale unui abces anorectal pot include:
Abcesele anorectale sunt diagnosticate, de obicei, pe baza unui examen fizic și a istoricului medical. Medicul specialist va verifica zona din jurul anusului în căutarea unor umflături, roșeață sau sensibilitate care pot indica un abces. În plus, acesta poate solicita teste imagistice, cum ar fi o ecografie, o tomografie computerizată sau un RMN, pentru a determina dimensiunea și localizarea abcesului și pentru a verifica prezența unei fistule sau a altor complicații.
Dacă există suspiciunea că infecția s-a răspândit dincolo de abces, medicul poate solicita teste de sânge pentru a depista posibilele semne de infecție.
În unele cazuri, poate fi prelevată o mostră de puroi și trimisă la laborator pentru a identifica tipul de bacterie ce a cauzat infecția și pentru a se stabili tratamentul cu antibioticul la care bacteria repectivă este sensibilă.
Tratamentul pentru abcesul anal implică, de obicei, incizia în zona de maximă fluctuenţă şi drenarea acestuia, totul făcându-se sub anestezie locală.
La unii pacienţi poate fi necesară o intervenție chirurgicală mai amplă pentru a drena complet abcesul, în special dacă acesta este mare.
Dacă nu sunt tratate, abcesele anorectale pot duce la mai multe complicații, dintre care unele pot fi grave și pot pune viața în pericol:
Prevenirea abceselor anorectale nu este întotdeauna posibilă, dar există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă reduce riscul de a dezvolta această afecțiune:
Bibliografie
Abcesul este o colecție de puroi. Este dureros și este cauzat, în cele mai multe cazuri, de o infecție bacteriană. Abcesele se pot forma oriunde pe corp sau în...
Vezi detalii
Abcesul cerebral este o colectie intracerebrala de puroi. Afectiunea apare de obicei atunci cand bacteriile sau ciupercile isi fac drumul in creier fie prin sange, fie...
Abcesul parafaringian este un abces profund al gatului care trebuie tratat cu antibiotice si drenaj chirurgical. Afectiunea este o infectie bacteriana a tesuturilor din...
Abcesul pulmonar este o infecție de natură microbiană, localizată și supurativă în ţesutul pulmonar, asociată cu formarea unei cavități necrozante sau fluid în decurs de...
Un abces retrofaringian este o acumulare de puroi localizată în țesuturile din spatele gâtului, în special în spațiul dintre gât și coloana vertebrală. Această afecțiune...
Aberațiile cromozomiale sunt anomalii structurale sau numerice ale cromozomilor. Acestea pot fi de natură congenitală sau pot apărea spontan şi pot avea un impact...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.