medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Frica de locuri publice (Agorafobie)

Frica de locuri publice (Agorafobie)

Descoperă informații utile despre frica de locuri publice (agorafobie): de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre agorafobie

Fobia reprezintă teama irațională față de un obiect, o activitate sau o situație, teamă care determină un comportament de evitare a stimulului fobic și care este recunoscută de individ ca fiind excesivă sau irațională. Prevalența medie pe viață a fobiilor specifice este de 7,2%, iar în literatura de specialitate sunt descrise peste 500 de tipuri de fobii. 

Agorafobia este definită ca teama de anumite situații sau locuri, mai ales locuri publice, care nu pot fi părăsite imediat sau în care ajutorul poate să nu fie disponibil, ori ieșirea este dificilă, precum și în care sunt prezente mulțimi de oameni. Astfel, termenul se referă la un grup de fobii intercorelate și suprapuse, care includ frica de a părăsi casa, de a intra în magazine, frica de mulțimi și locuri publice sau de a călători singuri în trenuri, autobuze sau avioane. Inițial, agorafobia definea frica patologică de spații largi, deschise, de piețe, însă, ulterior, s-a conturat în jurul ideii descrise mai sus. 

Prima referire la agorafobie datează din anul 1871, când psihiatrul german Karl Friedrich Otto Westphal a remarcat apariția unui nivel sever de anxietate la trei dintre pacienții săi, în timp ce aceștia traversau anumite spații publice din Berlin. Se pare că însuși Sigmund Freud suferea de această fobie, pe care o considera un mecanism inconștient de a evita tentațiile sexuale, în special la femei. 

Agorafobia este considerată cea mai incapacitantă dintre tulburările fobice, în cazurile severe pacienții nemaifiind capabili să părăsească domiciliul („sindromul gospodinei țintuite în casă”). 

Studiile de specialitate descriu o prevalență a agorafobiei la populația generală de 1,3%, fiind de două ori mai frecventă la femei.

Femeie care sufera de agorafobie

Cauze

Ca în majoritatea tulburărilor mintale, apariția agorafobiei este generată de interacțiunea a doi factori: un „teren” vulnerabil și un factor de stres. Nu s-a stabilit că existența anumitor experiențe din copilărie, a anumitor trăsături de personalitate sau a anumitor factori de risc psihosocial ar fi implicate în declanșarea agorafobiei, însă hiperprotecția parentală, pavorul nocturn (tulburare de somn) sau coșmarurile din copilărie, pierderile, traumele și predispoziția genetică au fost asociate cu apariția acestei tulburări anxioase în viața de adult tânăr. 

De asemenea, există o corelație cu tulburarea de panică, declanșarea agorafobiei fiind frecvent asociată cu apariția unui atac de panică într-o situație specifică. 

Studiile arată că există o corelație și între agorafobie și problemele de orientare spațială, evidențiindu-se și o disfuncție vestibulară (responsabilă cu dificultăți în menținerea echilibrului) discretă la aceste persoane; într-un studiu realizat în realitatea virtuală, agorafobicii au prezentat dificultăți în procesarea datelor audiovizuale. 

Ca în toate tulburările anxioase, și în cazul agorafobiei este vorba despre un deficit de neurotransmisie cerebrală, care poate fi corectat prin intervenții specifice.

Factori de risc

Se pare că există situații specifice care cresc riscul de apariție a agorafobiei:

  • un atac de panică;
  • frică extremă și îngrijorare, ca răspuns la un atac de panică;
  • prezența altor fobii;
  • evenimente stresante (atac, jaf);
  • prezența depresiei;
  • pierderea unei persoane iubite sau abuzuri și traumă, în special în copilărie;
  • predispoziție spre anxietate (factori de temperament) sau prezența altor tulburări anxioase;
  • existența unei rude cu agorafobie (procentul de transmitere ereditară este de 61%).

Simptome

Simptomele tipice agorafobiei sunt foarte bine sintetizate în Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale, ediția a cincea (DSM 5) și vizează, în special, prezența fricii sau a anxietății marcate în următoarele situații:

  • utilizarea transportului public;
  • prezența în spații deschise;
  • prezența în spații închise;
  • statul la rând sau în mulțime;
  • ieșirea singur în afara casei.

Disconfortul generat de aceste contexte poate atinge, frecvent, intensitatea unui atac de panică, caracterizat prin:

  • frică intensă, care se instalează în contextul menționat;
  • palpitații, bătăi rapide de inimă;
  • lipsă de aer, senzație de sufocare;
  • durere sau presiune în piept;
  • amețeală sau senzație de cap gol;
  • tremurături, senzație de amorțeală;
  • transpirații;
  • valuri de frig sau căldură;
  • tranzit accelerat, dureri abdominale;
  • sentiment de pierdere a controlului;
  • frică de moarte, de a înnebuni.

De obicei, astfel de simptome însoțesc debutul agorafobiei, ulterior, comportamentul de evitare previne apariția atacurilor de panică, dar și facilitează cronicizarea afecțiunii. Suferința subiectivă și impactul asupra funcționării zilnice a pacientului sunt semnificative, iar durata simptomelor trebuie să depășească șase luni.

Frecvent, aceste persoane au nevoie de o persoană de siguranță, care să îi însoțească în afara casei, dar, în cazurile severe, ajung sechestrate în casă de propria frică, incapabili să socializeze sau să desfășoare activități cotidiene normale. Gesturi de rutină, cum ar fi traversarea străzii, devin victorii majore pentru cei acaparați de această fobie.

Barbat care prezinta simptome de agorafobie

Diagnosticare

Stabilirea diagnosticului de agorafobie este întotdeauna apanajul medicului psihiatru. De obicei, evaluarea în cadrul unui consult este suficientă, deoarece simptomatologia este specifică și ușor de recunoscut.

Psihiatrul va urmări cu atenție detaliile legate de traumă, stil de viață, probleme de sănătate fizică, consum de substanțe, pentru a evalua corect cazul și a identifica posibile probleme adiacente, care pot complica afecțiunea.

De obicei, medicul va solicita și o evaluare psihologică și va recomanda psihoterapie, în asociere cu tratamentul medicamentos.

Tratament

Agorafobia este cea mai invalidantă dintre afecțiunile fobice, se asociază frecvent cu tulburarea de panică și are un impact dramatic asupra funcționării individului. Tendința evolutivă este spre cronicizare, asociind frecvent numeroase comorbidități.

Cea mai eficientă metodă de abordare s-a dovedit a fi psihoterapia, în special terapia cognitiv-comportamentală. Tratamentul începe prin psihoeducație, descrierea cercului vicios al anxietății și conștientizarea rolului nefast al comportamentelor de evitare.

Există tehnici simple, care pot fi folosite în momentul apariției unui atac de panică, limitând extinderea acestuia:

  • rămâneți unde sunteți: încercați să rezistați impulsului de a fugi, iar, dacă sunteți la volan, trageți pe dreapta;
  • focus: încercați să vă focusați atenția pe ceva neamenințător și vizibil, cum ar fi trecerea timpului pe ceas, lucruri din magazin, și reamintiți-vă că gândurile și senzațiile înfricoșătoare sunt pasagere;
  • respirați încet și adânc: numărați până la trei la fiecare respirație;
  • provocați-vă frica: repetați-vă constant că frica nu este reală;
  • folosiți vizualizarea creativă: înlocuiți gândurile negative cu locuri sau situații care vă fac să vă simțiți liniștiți și relaxați;
  • nu încercați să vă „luptați” cu atacul de panică: acest lucru poate agrava simptomele.

Există, de asemenea, numeroase schimbări de viață și elemente de psihoigienă, care pot fi de ajutor, ca în majoritatea afecțiunilor psihiatrice; acestea se referă la mișcarea fizică, alimentația sănătoasă, respectarea orelor de somn, evitarea substanțelor toxice și a drogurilor.

Combinarea terapiei cognitiv-comportamentale cu antidepresive s-a dovedit ușor superioară monoterapiei.

Anumite medicamente și-au demonstrat utilitatea în tratamentul agorafobiei, în special medicamentele din categoria inhibitorilor recaptării serotoninei sau analogi de GABA, care reglează funcția de comunicare dintre neuroni la nivelul sistemului nervos central. De asemenea, o tehnică folosită în special în terapia traumei, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), s-a dovedit a da rezultate și în agorafobie.


Complicații

Agorafobia are un impact puternic asupra libertății individuale, de socializare, uneori asupra funcționării profesionale și a vieții de familie. Există forme severe, în care individul este sechestrat la domiciliu de propria anxietate, fiind incapabil să se deplaseze; alteori, deplasarea necesită prezența unei persoane de siguranță.

Cele mai frecvente afecțiuni cu care se asociază agorafobia sunt depresia, dependența de alcool și de alte substanțe psihoactive, inclusiv medicamente cu potențial adictiv, precum și gândurile suicidare sau chiar tentativele.

Prevenție

Deși majoritatea fobiilor specifice sunt dificil de prevenit, o intervenție rapidă și adecvată din punct de vedere psihologic sau psihoterapeutic după un eveniment traumatizant poate evita instalarea agorafobiei.

De asemenea, odată sesizat un anumit disconfort în condițiile specifice, expunerea constantă la situația care provoacă teamă și neacceptarea comportamentului de evitare pot preveni instalarea tabloului complet.

Regulile generale de psihoigienă au rol preventiv, ca în majoritatea afecțiunilor psihiatrice. Educația parentală specializată poate preveni transmiterea cognițiilor iraționale la copii în procesul de dezvoltare al acestora.

Bibliografie

  1. “How Many People Have Agoraphobia? Agoraphobia Statistics 2022.” The Recovery Village Drug and Alcohol Rehab, 8 May 2023, www.therecoveryvillage.com/mental-health/agoraphobia/agoraphobia-statistics/.
  2. Klein, Donald F. Historical Aspects of Anxiety. Vol. 4, no. 3, 30 Sept. 2002, pp. 295–304, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181682/, https://doi.org/10.31887/dcns.2002.4.3/dklein. 
  3. Kripa Balaram, and Raman Marwaha. “Agoraphobia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 13 Feb. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554387/.
  4. “Agoraphobia - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/agoraphobia/symptoms-causes/syc-20355987.
  5. Yardley, Lucy, et al. Relationship between Balance System Function and Agoraphobic Avoidance. Vol. 33, no. 4, 1 May 1995, pp. 435–439, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7755529/, https://doi.org/10.1016/0005-7967(94)00060-w
  6. Panic, Agoraphobia, and Vestibular Dysfunction. Vol. 153, no. 4, 1 Apr. 1996, pp. 503–12, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8599398/, https://doi.org/10.1176/ajp.153.4.503.
  7. Balaram K;Marwaha R. Agoraphobia. 13 Feb. 2023, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32119274/
  8. Viaud-Delmon, Isabelle, et al. High Sensitivity to Multisensory Conflicts in Agoraphobia Exhibited by Virtual Reality. Vol. 21, no. 7, 1 Oct. 2006, pp. 501–508, www.cambridge.org/core/journals/european-psychiatry/article/abs/high-sensitivity-to-multisensory-conflicts-in-agoraphobia-exhibited-by-virtual-reality/7A09939850B039C1FCC79A30ECA4A9C5, https://doi.org/10.1016/j.eurpsy.2004.10.004
  9. Super User. “The Story of an Agoraphobic.” Arcvic.org.au, 2023, www.arcvic.org.au/39-resources/journey-of-hope-and-recovery/130-shirleys-stor. Accessed 16 July 2023.
  10. Craske, Michelle G, and Gregoris Simos. Panic Disorder and Agoraphobia. 17 Mar. 2013, pp. 3–24, onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9781118330043.ch1, https://doi.org/10.1002/9781118330043.ch1
  11. Hvovi Bhagwagar. EMDR in the Treatment of Panic Disorder with Agoraphobia: A Case Description. Vol. 10, no. 4, 1 Jan. 2016, pp. 256–274, connect.springerpub.com/content/sgremdr/10/4/256, https://doi.org/10.1891/1933-3196.10.4.256

Echipa medicală - Psihologie și Psihiatrie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.