Amnezie

Amnezia reprezinta incapacitatea partiala sau totala de a va aminti experientele trecute.

Medici specialiști - Neurologie

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar
Resit Clara
Resit Clara
Medic Primar

Neurologie

NC
Nicolau Carmen
Medic Primar
NC
Nicolau Carmen
Medic Primar

Neurologie

TDS
Tertan Delia Smaranda
Medic Primar
TDS
Tertan Delia Smaranda
Medic Primar

Neurologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Poate fi cauzata de leziuni traumatice ale creierului, degenerare, tulburari metabolice, tulburari convulsive sau perturbari psihologice.

Procesarea amintirilor consta in inregistrarea informatiei (preluarea informatiei noi), codarea acesteia (formarea asociatiilor, intiparirii temporare si alte procese neceare evocarii) si evocarea. Deteliorarea oricarei etape mai sus mentionate poate duce la amnezie.

Amnezia se clasifica in amnezie retrograda (pentru evenimentele ce au avut loc inaintea cauzei), anterograda (incapacitatea de inmagazinare a informatiilor noi petrecute dupa cauza respectiva) si anemie specifica unui anume simt - de exemplu o agnozie - tulburare nervoasa care consta in incapacitatea de a recunoaste cele vazute, auzite, pipaite etc).

Amnezia poate fi tranzitorie (ca cea aparuta dupa traumatisme cranio-cerebrale), fixa (ca cea aparuta dupa un eveniment major de genul encefalitei, ischemiei sau stop cardiac) sau progresiv (ca in cazul dementelor degenerative).

Amnezia poate fi urmarea deficitului cerebral difuz, leziunile corticale bilaterale sau leziunilor multifocale care deterioreaza ariile de stocare a informatiilor la nivelul emisferelor cerebrale. Caile implicate in memoria declarativa sunt localizate de-a lungul regiunii mediale parahipocampice si hipocampice ca si la nivelul regiunilor inferomediale ale lobilor temporari, suprafetei orbitale a lobilor frontali si a diencefalului. Dintre acestia esential sunt: girul hipocampic, nucleii din creierul anterior si nucleii talamici dorsomediali.

Nucleul amigdalian are rol in amplificarea emotionala a amintirilor.

Nucleii talamici intralaminari si sistemul reticulat activator ascendent al trunchiului cerebral stimuleaza fixarea informatiilor.

Leziunile bilaterale ale talamusului medial si dorsal, substantei reticulate a trunchiului cerebral si ale sistemului adrenergic determina deteliorarea severa a memoriei recente si a abilitatii de a forma noi amintiri. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de deficitul de tiamina, tumorile hipotalamice si ischemia. Leziunile bilaterale ale lobilor temporali bilaterali, in special a hipocampusului, pot determina amnezie declarativa cvasipermanenta.

Tulburarile severe, ireversibile de memorie sunt determinate, in general, de dementele degenerative, traumatismele craniene severe, anoxie sau ischemie cerebrala, afectiuni nutritionale legate de consumul de alcool si variate intoxicatii.

Amnezia posttraumatica a perioadelor imediat dinaintea sau de dupa contuziile cerebrale sau a traumatismelor cranio-cerebrale severe sunt probabil urmarea leziunilor de lob temporal medial.

Tulburari psihologice ale memoriei sunt rezultatul traumelor psihologice extreme sau ale stresului.

Simptome

Pacientii se prezinta cu o stare de confuzie amnestica globala ce dureaza de la 30-60 de minute pana la ≥12 ore. Pacientii au o amneie retrograda care se poate extinde in urma pe o perioada de mai multi ni, ei sunt adesea dezorientati temporo-spatial dar nu si autopsihic. Memoria anterograda este mai putin afectata. Multi pacienti sunt anxiosisi agitati si pot pune in mod repetat intrebari pentru a afla ce s-a intamplat. Functia limbajului, atentia, abilitatile spatio-vizuale si cele socialesunt pastrate. Deficientele se amelioreaza treptat pe masura ce episodul trece. De obicei, episoadele nu reapar, cu exceptia situatiilor cand cauza este reprezentata de convulsii sau migrene.

Tratament

Diagnosticul de amnezie

Diagnosticul este clinic, adesea incluzand si teste neuropsihologice si imagistica cerebrala (CT, RMN).

Teste simple de memorie (ex. reamintirea si denumirea a 3 obiecte, localizarea obiectelor ascunse anterior in camera) si testele generale (ex. testul invatarii listei de cuvinte si testul rememorarii selective) pot fi de folos in detectarea pierderilor memoriei verbale. Evaluarea memoriei non verbale este mai dificila si poate presupune rememorarea imaginilor vizuale sau a unor serii de tonuri. Simptomele clinice sugereaza cauzele si indruma spre testele necesare.

Evaluarea neurologica nu detecteaza, de obicei, nicio anomalie in afara tulburarilor de memorie.

Tratamentul amneziei

Tratamentul este cel etiologic.

Prognosticul este bun. Simptomatologia dureaza, de obicei, mai putin de 24 ore. Pe masura ce tulburarea dispare, amnezia se amelioreaza dar poate persista amnezia evenimentelor din timpul episodului acut.

Evaluarea are rolul de a elimina din diagnostic ischemia cerebrala. Testele de laboratortrebuie sa includa hemoleucograma, teste de coagulare si evaluarile pentru detectarea starilor de hipercoagularitate. Se efectueaza CT, RMN cu sau fara respectarea protocoalelor angiografice. Traseele EEG pot arata anomalii nespecifice si nu sunt necesare decat daca se suspecteaza o epilepsie sau daca episoadele sunt recurente.

Nu exista niciun tratament specific. Cu toate acestea, ischemia subiacenta sau convulsiile trebuie tratate in mod corespunzator.

 

Coduri de diagnostic asociate
  • Amnezie Globala Tranzitorie
  • Amnezia Retrograda
  • Amnezia Disociativa
  • Amnezia Anterograda
  • Alte Amnezii
  • Sindromul Amnezic Organic, Neindus De Alcool Si Alte Substante Psiho-active
Specialități asociate
  • Neurologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.