Publicat la: 
25/05/2017

Cum identifici atacul ischemic tranzitor?Atacul ischemic tranzitor nu declanseaza probleme grave de sanatate, dar ar putea semnala un risc crescut pentru declansarea accidentului vascular cerebral, sunt de parere expertii.

Datele unui sondaj de opinie condus de American Heart Associatin in colaborare cu American Stroke Association indica faptul ca mai mult de o treime din americani prezinta simptome specifice unui atac ischemc tranzitor. Cu toate acestea, numai 3% dintre acesta merg la medic pentru a efectua investigatia de specialitate, desi accidentul vascular cerebral este a cincea cauza principala de deces in Statele Unite ale Americii, noteaza healthline.com.

Atacul ischemic se manifesta similar cu accidentul vascular cerebral, dar diferenta este ca cel dintai provoaca numai o intrerupere temporara a fluxului sangvin catre creier, fara a cauza moartea tesutului.

In timp ce atacul ischemic tranzitor poate aparea fara a provoca vatamar grave, adevaratul pericol apare in perioada imediat urmatoare a acestui eveniment.

Riscul de accident vascular cerebral vreme de 90 de zile de la declansarea atacului ischemic tranzitor este de aproximativ 10%, desi in 50% din cazuri riscul cel mai mare este in primele 48 de ore de la eveniment, este de parere Dr. Mitchell S.V. Elkind, profesor de neurologie si epidemiologie in cadrul Universitatii din Columbia.

Cu toate acestea, simptomele atacului ischemic tranzitor nu sunt usor de identificat. Acestea includ dureri severe de cap, ameteli, probleme de vedere la unul sau la ambii ochi si confuzie inexplicabila.

In ciuda faptului ca circa 35% dintre persoanele care au participat la sondajul de opinie au raportat unul sau mai multe dintre aceste simptome, majoritatea (in procent de 77%) nu auzisera de aceasta afectiune.

"Stim ca numai intre 2 si 3% din populatie au fost diagnosticati cu atac ischemic tranzitor la medic, asa incat faptul ca 35% dintre participantii la sondajul de opinie au avut astfel de simptome sugereaza ca mult mai multa lume sufera de aceasta conditie decat am fi crezut," adauga Dr. Elkind.

Simptomele atacului ischemic tranzitor sunt foarte importante, intrucat pot fi un bun indicator al accidentului vascular cerebral.

"Studiile au aratat ca pacientii ce sufera de insuficienta limfatica si slabiciune motorie pot prezenta un risc mai mare pentru declansarea accidentului vascular cerebral in viitorul apropiat," afirma Dr. Joseph Schindler, director al Centrului Yale New Haven Stroke.

O alta constatare importanta, pe care sondajul de opinie mentionat a scos-o la suprafata, este ca riscul declansarii atacului ischemic tranzitor este mai mare pentru persoanele de origine afro-americana sau hispanica, decat pentru persoanele de origine caucaziana.

In timp ce atacul ischemic tranzitor nu poate provoca daune permanente in momentul aparitiei, este totusi esential ca persoanele in cauza sa solicite asistenta medicala, chiar daca simptomele nu par a fi grave.

Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit, insa este deosebit de important sa le putem anticipa. Persoanele care merg de urgenta la medic la trei ore dupa ce identifica prezenta simptomelor specifice au rezultate mai bune in anticiparea accidentului vascular cerebral, prin comparatie cu cele care sosesc la urgente mai tarziu.

Daca acordam atentie simptomelor atacului ischemic tranzitor putem identifica accidentul vascular cerebral chiar inainte ca acesta sa aiba loc, mai adauga specialistii.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11