Atacul ischemic tranzitoriu (AIT)

atacul ischemic tranzitoriu ait

Ce este atacul ischemic tranzitoriu sau AIT

Atacul ischemic tranzitoriu presupune apariţia unui deficit neurologic motor, senzitiv sau de vorbire, a unei tulburări vizuale sau de echilibru, cu durata sub 24h (de regulă până în 60 minute) şi revenire completă la starea anterioară, datorată bolii vasculare embolice sau trombotice.

Care sunt cauzele aparitiei atacului ischemic tranzitoriu

Printre cauzele comune ale atacului ischemic tranzitoriu se numără:

  • Stenoza severă a unei artere carotide (de obicei artera carotidă internă) sau artere vertebrale sau de arteră bazilară, care produce scăderea semnificativă a fluxului de sânge în aval, într-o arteră cerebrală;
  • Embolismul cardiac (cel mai frecvent este generat de fibrilaţia atrială, o binecunoscută tulburare de ritm cardiac), aortic sau al arterelor proximale cu plăci aterosclerotice sau cu disecţia peretelui intern arterial (adică o aglomerare de globule sanguine, embol, format, cel mai frecvent, intracardiac, prin turbulenţa sanguină locală); acest embol este purtat de curentul sanguin şi se opreşte într-o arteră cerebrală, pe care o astupă temporar;
  • Lipohialinoza arterelor mici cerebrale, penetrante, responsabilă de AIT-uri lacunare, în teritorii cerebrale mici.

În rândul cauzelor rare ale AIT putem menţiona:

  • displazia fibromusculară a arterei bazilare, o boală genetică a peretelui arterial;
  • disecţia arterei cerebrale medii;
  • boli sanguine – anemia, policitemia, trombocitopenia;
  • tromboza venoasă cerebrală;
  • endocardita bacteriană;
  • arterita temporală;
  • sindromul de furt subclavicular (stenoza de arteră subclavie stângă la originea arterei vertebrale stângi).

Care sunt factorii de risc asociați cu atacul ischemic tranzitoriu

Tratamentul şi controlul factorilor de risc în atacul ischemic tranzitoriu include tratamentul pentru hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat şi obezitate şi oprirea fumatului.

De asemenea, pentru un pacient care a avut deja un atac ischemic tranzitoriu:

  • circa 10% dintre pacienţii cu AIT pot face un accident vascular cerebral în următoarele 90 zile;
  • circa 15-20% din cazurile de AVC sunt precedate de AIT.

Riscul ridicat de AVC, infarct miocardic şi moarte vasculară rămâne mare pentru următorii 10-15 ani.

Care sunt simptomele unui atac ischemic tranzitoriu

Pacientul care suferă un atac ischemic tranzitoriu acuză brusc:

  • lipsa vederii la un ochi sau amorţeli/furnicături la nivelul unei jumătăţi de corp (uneori faţă şi membrul superior, alteori membrul inferior);
  • scăderea forţei musculare a unei jumătăţi de corp (hemipareză);
  • tulburarea de articulare a cuvintelor (dizartrie) sau de elocuţiune (de expresie şi înţelegere a cuvintelor);
  • vertij asociat unui alt deficit.

Există şi o serie de simptome care pot apărea foarte rar în AIT:

  • mişcări sau posturi involuntare, cu debut şi sfârşit brusc;
  • diskinezie paroxistică (tremor, ataxie, distonie a unui membru, mioclonii).

Modalități de diagnosticare

Diagnosticul pozitiv este susţinut de caracterul reversibil şi durata sub o oră, în lipsa unei dovezi imagistice a unui infarct cerebral acut sau subacut (adică CT sau RMN cerebral negative, pentru leziune cerebrală de tip ischemic).

Diagnosticul diferenţial clinic include migrena, aritmia cardiacă, hipoglicemia, anumite crize epileptice şi tulburările psihice de tip conversiv (când pacientul mimează un atac cerebral).

Desigur, se poate discuta şi de un diagnostic diferenţial de tip imagistic, când simptomele sunt reversibile, dar la examenul CT sau RMN se descoperă leziuni cerebrale de tip vascular sau tumoral care produc aşa numitul pseudo-AIT.

Există manifestări ale atacului ischemic tranzitoriu care impun aceleaşi explorări de laborator şi imagistică şi cardiologice, dar care nu sunt periclitante pentru pacient, neputând produce un atac cerebral (criza de drop-attack cu pierderea tonusului şi cădere bruscă, ameţeală, vertij, diplopia pasageră, amnezia globală tranzitorie).

Opțiuni de tratament

Internarea în unitatea de stroke, preferabil cu ambulanţa, pentru a putea fi iniţiat cât mai precoce protocolul de tromboliză, când pacientul este eligibil.

Se recoltează probe de sânge pentru analiză şi se efectuează electrocardiogramă şi examen CT cerebral nativ şi CT cerebral de perfuzie (care demonstrează alterările de perfuzie cerebrală, adică scăderea graduală a fluxului sanguin în teritoriul arterial unde s-a produs un blocaj) sau RMN cerebral.

Se efectuează de urgenţă şi examenul ultrasonic al arterelor cervicale sau/şi cerebrale (eco Doppler carotide, în esenţă) care poate descoperi stenoze (îngustări severe ale calibrului arterial) sau ocluzii (închideri complete ale arterelor).

Tratamentul acut este asigurat prin prevenţie primară cu medicaţie antitrombotică sau anticoagulantă, în funcţie de cauza care a generat AIT-ul, iar dacă este un atac ischemic încă în desfăşurare şi a depăşit 60 de minute, dar nu mai mult de 3 ore, cu imagistică pozitivă se aplică criteriile de eligibilitate pentru tromboliza intravenoasă (un medicament care „desfundă” artera şi care este administrat pe cale intravenoasă).

Prevenţia secundară este cheia tratamentului pe termen lung într-un AIT şi se referă la cum rezolvăm cauzele atacului ischemic şi cum blocăm eventualele recidive ori un atac ischemic permanent. Astfel, medicul specialist poate aborda:

  • stenozele carotidiene cauzatoare de AIT se rezolvă chirurgical, prin operaţie la nivelul gâtului, cu eliminarea plăcii de aterom şi lărgirea calibrului arterial carotidian sau prin angioplastie cu stent (se introduce prin artera femurală sau radială a pacientului un cateter cu care se ajunge în artera carotidă şi se pune stentul, un dispozitiv dilatator);
  • stenozele arteriale intracraniene se rezolvă prin stent şi medicaţie antiplachetară;
  • anticoagulantele orale pe termen lung se administrează în AIT-urile de cauză embolică, mai ales cardioembolică, şi au rolul de a inhiba factorii de coagulare din sânge;
  • antiplachetarele orale tot pe termen lung se administrează în celelalte situaţii care nu necesită anticoagulant.

Modalități de prevenţie

Prevenţia primară reprezintă ce trebuie să facă un pacient care are factori de risc pentru AIT, dar încă nu a făcut un atac ischemic tranzitoriu:

  • să înceteze fumatul;
  • să consume alcool în cantităţi mici, numai ocazional;
  • să aibă un indice de masă corporală BMI sub 25kg/mp;
  • să aibă o dietă sănătoasă;
  • să fie activ fizic cel puţin 30 de minute pe zi;
  • să trateze corect hipertensiunea arterială, hiperlipidemia, fibrilaţia atrială şi stenoza carotidiană severă asimptomatică.

Bibliografie

  1. Textbook of Stroke Medicine. Edited by Michael Brainin and Wolf-Dieter Heiss, Cambridge University Press, 19 Nov. 2009, www.cambridge.org
  2. “Merritt’s Neurology.” Google Books, 2015, https://books.google.ro

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării