Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre apneea în somn de tip obstructiv: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Apneea obstructivă în somn reprezintă o afecțiune în care în timpul somnului apar blocaje parţiale sau totale ale căilor respiratorii superioare.
Apneea poate avea diferite cauze, de la structura capului și gâtului, până la excesul de greutate corporală. Blocarea și lipsa fluxului de aer duce la scăderea nivelului de oxigen din sânge şi la creşterea nivelului de dioxid de carbon, ceea ce declanșează în creier un reflex care trezește organismul suficient pentru a respira din nou. Dacă devine severă, apneea obstructivă poate contribui la declanșarea unor afecțiuni grave, care pun viața în pericol.
Această afecțiune este comună, poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la bărbații de până în 50 de ani și la persoanele de origine africană, hispanică sau asiatică. Oamenii sunt mai predispuși să o dezvolte pe măsură ce îmbătrânesc, iar excesul de greutate sau obezitatea crește puternic riscul apariției apneei obstructive.
Experții estimează că apneea obstructivă în somn afectează aproximativ 5% până la 10% dintre oameni din întreaga lume.
Deși apneea obstructivă în somn este mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, afecțiunea poate totuși să apară și la copii. Simptomele sunt, în mare parte similare, cu cele ale adulților (somnolenţa diurnă fiind mai puţin prezentă) și includ:
Apneea obstructivă este cea mai comună formă de apnee în somn și mulți factori pot contribui la apariţia ei:
Factorii care cresc riscul de a dezvolta apneea obstructivă în somn includ:
Apneea obstructivă în somn este caracterizată prin mai multe simptome, unele manifestate când pacientul este treaz, altele în somn. Simptomele care se manifestă când pacientul este treaz includ:
Simptome manifestate pe timpul somnului includ:
Pentru diagnosticarea apneei în somn de tip obstructiv, pe lângă anamneză şi examen clinic general, pot fi efectuate investigaţii, cum ar fi:
Un alt test de diagnosticare este:
Abordările de tratament pentru apneea obstructivă în somn sunt numeroase și implică, în primul rând, stabilirea cauzei și a gravității afecțiunii. Tratamentul poate să nu fie definitiv, dar poate preveni producerea episoadelor și poate reduce frecvența acestora.
Tratamentul pentru apneea obstructivă în somn include:
Pe lângă starea de oboseală evidentă, cauzată de lipsa unui somn profund și odihnitor, apneea obstructivă în somn, lăsată netratată, conduce la creșterea riscului de dezvoltare a unor probleme de sănătate, cum ar fi:
De asemenea, din cauza lipsei cronice a somnului de calitate, persoanele care suferă de apnee obstructivă au risc ridicat de a produce accidente de mașină și accidente la locul de muncă.
Tratamentul pentru apneea obstructivă poate determina și el complicații și efecte secundare, mai ales în cazul intervențiilor chirurgicale la nivelul nasului, gâtului și a maxilarului.
Deși condiția apariției apneei obstructive în somn poate fi uneori prevenită, nu întotdeauna afecțiunea poate fi evitată. Un exemplu în acest sens este faptul că și persoanele cu o greutate corporală sănătoasă pot dezvolta în continuare apnee obstructivă în somn.
Dacă cauza apneei obstructive este legată de structura capului și gâtului, atunci afecțiunea nu poate fi prevenită.
Principalele metode de prevenție sunt:
Bibliografie
Apendicita acută reprezintă cea mai frecventă afecțiune inflamatorie acută abdominală, reprezentând o urgență chirurgicală. Așa cum se poate înțelege din denumirea...
Vezi detalii
Apendicita este o infecție sau o inflamație la nivelul apendicelui vermiform, care este un organ mic, în formă de tub, atașat de partea terminală a intestinului gros....
„Apnee” înseamnă oprirea respirației – nici nu inspiri, nici nu expiri – iar „hipopnee” înseamnă o diminuare a respirației. Ea poate fi voluntară, conștientă („îmi țin...
Apraxia este o disfuncție neurologică corticală (a scoarței creierului) în care există dificultăți în îndeplinirea unor activități ce presupun secvențe motorii anterior...
Argiroza este o afecțiune caracterizată printr-o decolorare gri-albăstruie a pielii datorată acumulării de particule de argint în țesuturile corpului. Această pigmentare...
Aritmia cardiacă reprezintă bătăi neregulate sau anormale ale inimii, mai rapide sau mai lente decât este normal. Există mai multe cauze posibile pentru aceasta...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.