Boala Bowen

Alte denumiri ale afectiunii:

Diskeratoza cu evolutie maligna

Boala Bowen este un neoplasm intraepidermic al pielii si membranelor mucoase, care poate progresa spre cancerul invaziv. Este o placarosie stralucitoare, cu contururi neuniforme, descuamare pronuntata, hiperkeratoza, cresteri neglijabile. Focarele patologice pot fi localizate pe cap, membre si organe genitale. Diagnosticarea bolii Bowen se efectueazaprin examinare vizualasi dermatoscopie, confirmatade rezultatele biopsiei tumorale. 

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Cheregi Amalia
Medic Specialist
Medic Specialist

Boala Bowen - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele care conduc la dezvoltarea bolii Bowen includ

  • efectele cancerigene ale substantelor chimice;
  • radiatiilor ultraviolete;
  • radiatiilor ionizante. 

Leziunile traumatice cu formarea cicatricilor si unele dermatoze cronice (lichen planus, lupusul eritematos discoid, epidermolizabuloasa distroficaetc.) pot de, asemenea, sacontribuie la aparitia unei tumori.

 

Boala Bowen - Simptome

Simptome ale bolii Bowen

Cancerul intraepidermic poate afecta orice parte a pielii si chiar membranele mucoase. Apare pe piele ca un loc mic, rosu, rotund, cu margini inegale. Treptat, pata se transformaintr-o placade cupru-rosie, cu suprafata descuamata. Crustele de culoare galbenasau albapot fi indepartate cu usurinta de pe placasi sub ele se deschide o suprafata plinacare nu curge.

In timpul dezvoltarii unei tumori, suprafata unei placi devine de diferite dimensiuni, iar pe aceasta se disting zone de hiperkeratoza, atrofie. Leziunea este caracterizatade o crestere neuniformasi o margine ridicata. Acesta poate fi de la 2 mm panala 5 cm in diametru. Cand o tumoare trece de la un cancer la un stadiu invaziv - carcinom cu celule scuamoase – are loc o ulcerare  de placa.

Cancerul intraepidemic se poate manifesta in mai multe focare, care, pe masurace cresc, incep sase coaguleze. La locul procedeului pe placile mucoase se aflao suprafatapapilomatoasacatifelata. Dacatumoarea este localizatala nivelul unghiilor, atunci aceasta duce la degajarea pielii in jurul unghiei, o schimbare a formei unghiei, topirea sau ulcerarea placii unghiilor. Foarte rar existao formade pigment de cancer intraepidermic, in care placa are o culoare inchisa.

 

Boala Bowen - Tratament

Diagnosticul bolii Bowen

Diagnosticul se efectueazaprin examinarea vizualaa tumorii si biopsia acesteia. Din punct de vedere histologic, boala Bowen are aspectul carcinomului cu celule scuamoase a pielii, dar, spre deosebire de aceasta, tumoarea nu se extinde dincolo de membrana bazala, care separaepiderma de derma. La inceputul malignitatii cancerului intraepidermic are loc distrugerea membranei si germinarea in derm. Boala Bowen ar trebui diferentiatade psoriazis, eczeme, veruci senile, carcinom bazocelular cu suprafataplana, lupus eritematos, papuleoza bovinoidaetc.

Tratamentul bolii Bowen

Daca dimensiunea cancerului intraepidermic este mica, cel mai bun tratament este indepartarea chirurgicalaa acestuia. Sunt posibile, de asemenea, criodestructia si electrocoagularea placii. Dacaeliminarea placii nu este posibila, radioterapia este utilizatain tratament. Terapia fotodinamicacare utilizeazao sursade luminalaser si acid aminolevulinic ca un fotosensibilizator local pot fi utilizate in tratament.

Boala lui Bowen are un curs progresiv si poate merge in carcinomul cu celule scuamoase al pielii deja in stadiile incipiente. Tratamentul corect al cancerului intraepidermic inainte de transformarea acestuia in malign oferaun prognostic favorabil. O metodainadecvata de tratament a unei tumori duce deseori la reaparitia acesteia.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical