Boala Beri-Beri este o afectiune cauzata de un deficit de vitamina B1, cunoscut si sub numele de deficit de tiamina. Exista doua tipuri de boala Beri-Beri:
- umed – afecteaza inima si sistemul circulator. In cazuri extreme, Beri-Beri umed poate provoca insuficienta cardiaca.
- uscat – forma aceasta a bolii afecteaza nervii. Poate duce la scaderea fortei musculare si in cele din urma la paralizie musculara.
Boala Beri-Beri din alte cauze este rara. Cu toate acestea, afectiunea poate fi observata la femeile care au greata si varsaturi extreme in timpul sarcinii (hiperemeza gravidica), la persoanele cu SIDA sau dupa o interventie chirurgicala bariatrica.
Daca aveti acces la alimente bogate in tiamina sansele de a dezvolta boala Beri-Beri sunt mici. Astazi, afectiunea apare mai ales la persoanele care au o problema legata de consumul excesiv de alcool. Lasata netratata, boala Beri-Beri poate pune viata in pericol.
Cauzele bolii Beri-Beri
Principala cauza a bolii Beri-Beri este o dieta saraca in tiamina. Boala este foarte rara in regiunile cu acces la alimente bogate in vitamine. Daca mancati o dieta normala si sanatoasa ar trebui sa primiti suficienta tiamina.
Astazi, boala Beri-Beri apare mai ales la persoanele care abuzeaza de alcool. Consumul excesiv de alcool poate duce la o alimentatie deficitara si face ca organismul sa absoarba si sa stocheze mai greu vitamina B1.
In cazuri rare, boala Beri-Beri poate fi genetica. Aceasta afectiune se transmite in familii si persoanele afectate isi pierd capacitatea de a absorbi tiamina din alimente. Acest proces decurge lent in timp si simptomele apar abia atunci cand persoana este adulta.
Boala Beri-Beri poate aparea la sugari atunci cand sunt:
- Sunt alaptati si din corpul mamei lipseste tiamina;
- Sunt alimentati cu formule neobisnuite care nu au suficienta tiamina.
Unele tratamente medicale care va pot creste riscul de boala Beri-Beri includ:
- Tratamentul prin dializa;
- Administrarea de doze mari de diuretice.
Factori de risc pentru boala Beri-Beri
Factorii care pot provoca un deficit de tiamina includ:
- Abuzul de alcool, care poate face dificila absorbtia si stocarea tiaminei de catre organism;
- Boala Beri-Beri genetica, o afectiune rara care impiedica organismul sa absoarba tiamina;
- Hipertiroidism (glanda tiroida hiperactiva);
- Greata si varsaturi extreme in timpul sarcinii;
- Chirurgia bariatrica;
- SIDA;
- Diaree prelungita sau utilizarea diureticelor;
- Dializa.
Femeile care alapteaza au nevoie zilnic de tiamina in dieta lor. Sugarii care consuma lapte matern sau preparate cu continut scazut de tiamina sunt expusi riscului de deficit de vitamina B1.
Simptomele bolii Beri-Beri variaza in functie de tipul acesteia.
Simptomele Beri-Beri umed includ:
- Dificultati de respiratie in timpul activitatii fizice;
- Trezitul din somn din cauza opririi respiratiei;
- Ritm cardiac rapid;
- Picioare umflate.
Simptomele Beri-Beri uscat includ:
- Scaderea functiei musculare, in special la nivelul picioarelor;
- Furnicaturi la nivelul picioarelor si mainilor;
- Durere;
- Confuzie mentala;
- Dificultate de vorbire;
- Varsaturi;
- Miscare involuntara a ochilor;
- Paralizie.
In cazuri extreme, boala Beri-Beri este asociata cu sindromul Wernicke-Korsakoff. Encefalopatia Wernicke si sindromul Korsakoff sunt doua forme de leziuni cerebrale cauzate de deficitul de tiamina.
Encefalopatia Wernicke afecteaza regiunile creierului numite talamus si hipotalamus. Aceasta afectiune poate provoca:
- Confuzie;
- Pierderea memoriei;
- Pierderea coordonarii musculare;
- Probleme vizuale, precum miscarea rapida a ochilor si vederea dubla.
Sindromul Korsakoff este rezultatul deteriorarii permanente a regiunii creierului in care se formeaza amintirile. Poate cauza:
- Pierderea memoriei;
- Incapacitatea de a forma noi amintiri;
- Halucinatii.
Daca boala Beri-Beri este depistata si tratata devreme perspectivele sunt bune. Leziunile nervoase si cardiace cauzate de aceasta boala sunt de obicei reversibile atunci cand sunt descoperite in stadiile incipiente. Recuperarea este adesea rapida dupa ce incepeti tratamentul.
Daca boala Beri-Beri progreseaza spre sindromul Wernicke-Korsakoff, perspectivele sunt slabe. In timp ce tratamentul poate controla simptomele encefalopatiei Wernicke, afectarea creierului din sindromul Korsakoff este adesea permanenta.
Mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate este importanta pentru sanatate. Discutati cu medicul daca prezentati semne ale unui deficit de tiamina sau daca aveti nevoie de sfaturi despre cum sa obtineti nutrientii de care aveti nevoie.
Diagnosticarea bolii Beri-Beri
Veti avea nevoie de o serie de teste medicale pentru a determina daca aveti sau nu boala Beri-Beri. Testele de sange si urina vor masura nivelurile de tiamina din corp.
De asemenea, medicii vor efectua un examen neurologic pentru a cauta probleme precum: lipsa de coordonare, dificultati de mers, pleoape cazute si reflexe slabe. Persoanele cu stadii avansate ale bolii Beri-Beri vor prezenta pierderi de memorie, confuzie sau halucinatii.
Un examen fizic va alerta medicul cu privire la orice problema cardiaca. Bataile rapide ale inimii, umflarea picioarelor si dificultatile de respiratie sunt toate simptome ale bolii Beri-Beri.
Tratamentul bolii Beri-Beri
Boala Beri-Beri este usor de tratat cu suplimente de tiamina. In cazurile severe este necesara administrarea intravenoasa de tiamina.
Progresul va fi monitorizat prin teste de sange periodice pentru a vedea cat de bine absoarbe corpul vitamina.
Pentru a preveni afectiunea Beri-Beri mancati o dieta sanatoasa si echilibrata, care include alimente bogate in tiamina. Acestea alimente includ:
- Fasole si leguminoase;
- Seminte;
- Carne;
- Peste;
- Cereale integrale;
- Nuci;
- Lactate;
- Anumite legume, cum ar fi sparanghel, dovlecei, varza de Bruxelles si spanac;
Daca administrati formula sugarilor ar trebui sa verificati daca preparatul contine suficienta tiamina. Asigurati-va intotdeauna ca achizitionati preparate pentru sugari de o buna calitate.
Limitarea consumului de alcool va reduce riscul de a dezvolta boala Beri-Beri. Oricine abuzeaza de alcool ar trebui sa fie verificat in mod regulat pentru un deficit de vitamina B1.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
