Despre Impetigo
Impetigo este o infecție bacteriană superficială a pielii, foarte contagioasă, care provoacă răni și vezicule, cauzată fie de un Streptococ pyogenes de grup A, fie de Stafilococul auriu.
Este mai întâlnită la copii, care se rănesc mai des, iar tăieturile, mușcăturile sau zgârieturile intră în contact cu bacterii care provoacă infecții bacteriene, fiind cunoscută drept impetigo primar. Impetigo secundar apare în prezenţa unor alte afecţiuni ale pielii, cum ar fi păduchi, scabie sau eczemă.
Bacteria se răspândeşte ulterior foarte uşor, prin contact direct cu o persoană infectată sau prin utilizarea de obiecte în comun, cum ar fi prosoape sau haine, iar faptul că simptomele nu apar până la zece zile, contribuie la răspândire.
Impetigo sau boala bubelor dulci, cum este numită popular, poate infecta pielea și în absența unei răni.
Impetigo apare mai des în lunile calde, când copiii stau mai mult în aer liber. De regulă, primele semne sunt rănile și veziculele din jurul gurii și nasului copilului, dar acestea pot apărea și pe scalp, pe linia părului, pe picioare și brațe.
Există mai multe tipuri de impetigo:
- Impetigo non-bulos - este boala în stadiu incipient și este cel mai comun tip al bolii. Debutul se manifestă prin apariţia unor leziuni roşii, pruriginoase, de obicei în jurul nasului şi gurii. Leziunile izbucnesc rapid, lăsând în urmă cruste groase, aurii, de aproximativ doi cm, iar după ce se usucă ramâne un semn roşu, care dispare, de obicei, fără cicatrici (poate varia între câteva zile şi câteva săptămâni). Este important să se evite atingerea leziunilor deoarece, astfel, se poate răspândi infecţia şi la alte părţi ale corpului. Pot să mai apară febra şi inflamarea ganglionilor;
- Impetigo bulos - este un tip mai rar de infecție a pielii și este mai frecventă la sugari. Mai mult de 90% din cazurile de impetigo bulos afectează copiii mai mici de doi ani. Etapele pentru acest tip includ formarea de vezicule mari, pline de lichid, care apar, de obicei, pe partea centrală a corpului, de aproximativ unu-doi cm, care pot fi dureroase, dar fără nicio roșeață în jurul pielii din jur, vezici care devin limpezi și moi iar apoi se deschid și lasă cruste pe piele; crustele se vindecă, de regulă, fără a lăsa cicatrici. De asemenea, este important să se evite atingerea leziunilor deoarece, astfel, se poate răspândi infecţia. Febra şi inflamaţia ganglionilor sunt mai frecvente în acest caz;
- Ectima - impetigo netratat se poate dezvolta în ectimă. Ectima este un tip mai grav de infecție, care sapă mai adânc în piele. Etapele bolii includ: formarea de vezicule dureroase care se transformă în răni adânci și deschise, cruste groase cu roșeață lângă pielea din jur și posibile cicatrici după ce pielea se vindecă, deoarece infecția a intrat mai adânc în piele.
Boala bubelor dulci este cea mai frecventă infecție a pielii la copiii cu vârste cuprinse între doi și cinci ani, dar și copiii mai mari se pot infecta. Ea reprezintă aproximativ 10% din afecțiunile pielii la copii.
Impetigo poate afecta și adulții, la aceștia afecțiunea fiind, de regulă, determinată de o altă afecţiune a pielii. Uneori, impetigo poate apărea după o răceală sau o infecție cu un alt virus. Adulții au un risc mai mare de a dezvolta impetigo dacă trăiesc într-un climat tropical cu veri calde și umede și ierni blânde, au o infecție cu scabie sau dacă participă frecvent la sporturi de contact piele-pe-piele, în care tăieturile și zgârieturile apar frecvent.
Cauze
Cauzele impetigo presupun infecția cu anumite tipuri de bacterii. Cele mai frecvente bacterii impetigo includ:
- Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) - cauzează 80% din cazurile de impetigo non-bulos;
- Streptococus pyogenes de grup A - cauzează 10% din cazurile non-buloase.
Bacteriile pătrund, de obicei, în piele printr-o tăietură, zgârietură, erupție cutanată sau mușcătură de insectă. După ce intră în corp, bacteriile continuă să se multiplice în piele, iar acest lucru poate duce la inflamații și infecții în straturile superioare ale pielii.
Copilul poate dezvolta impetigo după o infecție cu varicelă sau dacă are o eczemă și își scarpină veziculele de pe piele, provocând răni care facilitează pătrunderea bacteriilor.
Adulții pot face impetigo și din cauza unei infecții cauzate de o agresiune asupra pielii, cum ar fi tatuajele. Stresul nu provoacă impetigo dar poate slăbi sistemul imunitar, iar pe fondul unui sistem imunitar slăbit este mai ușor pentru bacterii să infecteze organismul și mai greu pentru acesta să lupte cu infecțiile.
Impetigo este o afecțiune foarte contagioasă. Majoritatea oamenilor o obțin prin contact direct piele-pe-piele, dar poate fi transmisă și prin intrarea în contact cu răni, mucus sau scurgeri nazale de la cineva infectat.
Fără tratament, impetigo poate fi contagios timp de săptămâni. După începerea tratamentului, afecțiunea este contagioasă până când dispare erupția, cad crustele de pe piele sau au trecut cel puțin două zile de tratament cu antibiotice.
Factori de risc
Factorii care cresc riscul de impetigo includ:
- vârsta - impetigo apare cel mai frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani;
- contactul apropiat - impetigo se răspândește cu ușurință în cadrul familiilor, în medii aglomerate (colectivități școlare) și prin participarea la sporturi care implică contact piele-pe-piele;
- vremea caldă, umedă;
- pielea lezată - bacteriile care provoacă impetigo intră adesea în piele printr-o tăietură mică, mușcătură de insectă sau erupție cutanată;
- alte afecțiuni de sănătate - copiii cu alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică (eczema), sunt mai susceptibili în a dezvolta impetigo;
- adulții mai în vârstă, persoanele cu diabet zaharat sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit au un risc mai mare de a face impetigo.
Simptome
De obicei, simptomele de impetigo se dezvoltă în decurs de zece zile după ce bacteriile infectează pielea. Primele semne apar, de regulă, pe față, în jurul gurii și nasului, dar pot apărea și pe scalp sau linia părului.
Semnele şi simptomele impetigo includ vezicule, erupții cutanate și alte răni (leziuni) ale pielii. Afecțiunea are următoarele caracteristici:
- vezicule care pot acumula puroi și se pot sparge cu ușurință, iar lichidul, galben sau cafeniu, se poate scurge și forma o crustă;
- erupția cutanată se poate răspândi și poate provoca înroșirea pielii;
- pot apărea leziuni pe buze, nas, urechi, brațe și picioare, dar se pot răspândi și pe alte părți ale corpului;
- poate fi prezentă inflamaţia ganglionilor în apropierea zonei infectate.
Diagnosticare
Medicul va diagnostica impetigo pe baza modului în care arată leziunile. Pentru diagnosticare exactă se poate preleva o probă de ţesut sau lichid din leziune, pentru a efectua o cultură la un laborator, prin care poate fi identificat exact agentul patogen care a determinat apariţia bolii. Acest test va ajuta, de asemenea, medicul să determine antibioticul potrivit pentru a prescrie tratamentul.
Tratament
Pentru că este o infecție bacteriană, tratamentul pentru impetigo include antibiotice. Medicul poate prescrie antibiotice topice, care vor fi aplicate direct pe piele, sau antibiotice orale, dacă impetigo acoperă o suprafață mare a pielii ori mai multe părți ale corpului.
Impetigo nu va dispărea în 24 de ore, dar unele studii au arătat că afecțiunea dispare mai repede atunci când este utilizată o cremă cu antibiotice. Medicii recomandă aceste creme pentru a ajuta manifestările să dispară rapid și pentru a împiedica răspândirea infecției. Prin urmare, cu cât este mai repede administrat tratamentul, cu atât mai repede se vindecă impetigo.
În cazul în care impetigo apare pe fondul unei alte afecţiuni precum eczema, este necesar şi tratamentul bolii subiacente.
Îngrijirea pielii infectate poate ajuta la eliminarea mai rapidă a unei infecții cu impetigo. Pașii de îngrijire a pielii includ:
- tamponarea pielii infectate cu apă caldă și săpun, pentru a îndepărta ușor crustele;
- administrarea antibioticului exact cum a prescris medicul şi spălarea mâinilor după aplicare sau folosirea mănuşilor;
- aplicarea unui bandaj peste zona infectată, pentru a împiedica răspândirea infecției și pentru a ajuta la grăbirea vindecării.
Impetigo poate dispărea și de la sine, în câteva săptămâni. Cu toate acestea, medicii recomandă administrarea unui tratament din mai multe motive:
- se reduce riscul de a dezvolta complicații;
- se reduce riscul de a răspândi infecția;
- fără tratament, infecția poate pătrunde mai adânc în piele și poate provoca apariția de noi răni sau vezicule.
Complicații
Complicațiile apărute în urma impetigo sunt rare. Anumite tulpini de bacterii de streptococci care cauzează impetigo pot provoca glomerulonefrită. Această boală inflamatorie a rinichilor poate produce hipertensiune arterială și hematurie (prezența sângelui în urină). Alte complicații ale impetigo pot include:
- răspândirea erupției cutanate în straturile mai profunde ale pielii;
- răspândirea infecției bacteriene în alte părți ale corpului;
- leziuni permanente ale pielii și/sau cicatrici;
- septicemie, în urma pătrunderii infecţiei în sânge;
- sindromul pielii opărite stafilococice, în care pielea arată ca şi cum ar fi fost afectată de apă clocotită;
- scarlatină, care poate apărea ca o erupţie fină, roz pe tot corpul.
Prevenție
Cele mai bune modalități de a preveni infecțiile sunt:
- păstrați-vă mâinile curate: spălați-vă mâinile în mod regulat sau folosiți un dezinfectant pe bază de alcool, dacă nu aveți apă și săpun;
- practicați o bună igienă: păstrați unghiile tăiate, în mod regulat, pentru a evita zgârierea; strănutați într-un șervețel și/sau în pliul cotului și apoi aruncați șervețelele; faceți baie zilnic (sau cât mai des posibil), mai ales dacă dumneavoastră sau copilul aveți eczeme sau piele sensibilă;
- evitați zgârierea: nu scărpinați eczeme, tăieturi sau răni; dacă copilul dumneavoastră are o tăietură, zgârietură sau rană, împiedicați-l să se atingă în zona lezată;
- curățați rănile: curățați tăieturile, zgârieturile și rănile cu apă și săpun; apoi aplicați o cremă sau un unguent cu antibiotic pe rană;
- păstrați lenjeria curată: spălați lenjeria intimă, prosoapele și cearșafurile în apă fierbinte.
Bibliografie
- “Impetigo-Impetigo - Symptoms & Causes - Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org
- “Healthline: Medical Information and Health Advice You Can Trust.” Healthline, 2022, www.healthline.com/
- NHS Choices. Impetigo. 2023, www.nhs.uk
Alte afecțiuni similare
Holera
Holera este o boală infecţioasă intestinală acută, contagioasă, care se manifestă prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare...
Vezi detalii
Icter
Icterul este o stare patologică a organismului care face ca pielea, mucoasele și albul ochilor (sclera) să devină galbene. Colorarea tegumentelor și a sclerelor (icter...
Vezi detalii
Icterul neonatal
Icterul la nou-născuți se manifestă prin îngălbenirea pielii și a sclerelor („albului ochilor”) și apare atunci când bilirubina neconjugată (indirectă), rezultată din...
Vezi detalii
Impotența
Impotența - cunoscută și sub numele de disfuncție erectilă - este o afecțiune în care penisul nu poate obține sau menține o erecție pentru actul sexual. Această...
Vezi detalii
Incontinenţa urinară
Incontinența urinară reprezintă pierderea involuntară de urină. Este o afecțiune care afectează cu preponderență populația vârstnică, dar poate apărea și la bărbatul și...
Vezi detalii
Incontinența urinară de efort (de stres)
Incontinența urinară este o afecțiune care se manifestă prin pierderea controlului asupra vezicii urinare și prin scurgeri neintenționate, accidentale de urină.Sistemul...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.