Boala Impetigo

Alte denumiri ale afectiunii:

Bube dulci

Boala Impetigo (denumita popular si ‘’bube dulci’’) este o infectie cutanata superficiala (epidermica) cu staphyloccocus aureus si streptoccocus. Frecvent intalnita la copii, boala este auto/hetero-inoculabila, contagioasa cu gram pozitivi.

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Panduru Mihaela,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale, Asistent Universitar
Medic Primar,...
Medic Specialist

Boala Impetigo - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele bolii Impetigo

Impetigo este provocata de doua tipuri de bacterii: streptococul sau stafilococul. De cele mai multe ori, aceste bacterii patrund in organism prin zonele in care pielea este lezata din cauza altor afectiuni cum ar fi unele eczeme, eroziuni sau mici accidente, leziunile determinate de plante otravitoare, intepaturi de insecte, unele boli infectioase (varicela), arsuri sau taieturi. Copiii pot dezvolta impetigo dupa unele boli respiratorii (gripa) sau unele alergii care irita pielea de la baza nasului. Cu toate acestea, impetigo se poate dezvolta si la nivelul pielii sanatoase.

 

Boala Impetigo - Simptome

Manifestarile bolii Impetigo

Tabloul clinic este lipsit de febra, cu prezenta unor vezicule sau bule superficiale, cu continut tulbure. Debutul este marcat deseori de un impetigo periorificial.

Forma nonbuloasa de Impetigo, si cea mai frecvent intalnita, apare la nivel cutanat sub forma unor pete rosiicare se transforma rapid in vezicule ce se rup ulterior. Continutul acestor vezicule se usuca, lasand cruste de culoarea mierii in suprafata. Daca le indepartam, suprafata apare umeda si rosie.

Leziunile nu depasesc 2 cm si se distribuie grupat fie la nivelul fetei (peribucal, perinazal), fie pe membre (mai putin palme, talpi). Pot fi pruriginoase si pot determina marirea ganglionilor din apropiere. Unele leziuni pot conflua, extinzandu-se periferic in acelasi timp.

Forma buloasa de Impetigo afecteaza copii, pana in doi ani. Este caracterizata de leziuni mai mari, in jur de 3 cm, de bule cu continut clar sau galbui care se rup mai greu (in 1-3 zile) dispuse pe zona de pliu inghinal, axilar, gat, dar si pe fata, pe zona de scutec sau chiar de mucoasa bucala.

Bulele rupte lasa o suprafata cu aspect circinat, cu o "bordura" de cruste uscate in margine, de culoare maro. Pielea din jurul leziunilor este intacta. Impetigo bulos este mai putin contagios.

Boala Impetigo - Tratament

Diagnosticarea bolii Impetigo

Medicii, de obicei, diagnosticheaza impetigo uitandu-se la leziunile distinctive. Medicul preleveaza o proba de la nivelul unei vezicule pentru examenul bacteriologic. In cazul in care pacientul prezinta si alte simptome se vor efectua teste suplimetare din sange si urina. 

Tratamentul bolii Impetigo

Tratamentul de baza o constitue antibioticoterapia. Se impune respectarea masurilor de igiena personala cu strictete. Portiunea de pielea cu leziuni va fi spalata usor cu apa de 3 ori pe zi inainte de aplicarea unguentului. Daca veziculele au crusta, acestea vor fi inmuiate in apa calda timp de 15 minute, apoi indepartate usor cu o carpa moale si sterse, pentru a le usca.

Se evita, de asemenea, folosirea acelorasi prosoape, perne, lenjerie, haine, jucarii sau a altor obiecte cu persoana infectata. Daca este posibil, aceste obiecte vor fi spalate in apa fiarta inainte de a fi folosite. Infectia poate fi raspandita in alte parti ale corpului prin grataj.Gratajul poate fi impiedicat prin taierea unghiilor si prin acoperirea zonelor lezate cu bandaje.

Medicul va fi anuntat in cazul in care impetigo-ul nu s-a ameliorat dupa 3 sau 4 zile de tratament sau daca apar alte semne ale infectiei cum ar fi febra, accentuarea durerii, tumefierea, caldura, roseata sau aparitia puroiului in zona infectata.

Hematologie, Dermatoestetica - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical