Degeratura severa

Degeraturile severe sunt leziuni datorate inghetarii tesuturilor. Prezentarea initiala benigna s-ar putea sa fie inselatoare. Zona de tegument afectata poate aparea alba sau cu vezicule si anesteziata, iar la incalzire devine foarte dureroasa. Ulterior, poate aparea gangrena.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Degeratura severa - Cauze / agent infectios / factori de risc

Degeraturile apar de obicei in conditii extreme de frig, in special la altitudini ridicate si sunt agravate de catre hipotermie.

Degeratura severa - Simptome

Simptomele degeraturilor

Zona afectata este rece, indurata, alba si anesteziata. Atunci cand este incalzita devine eritematoasa, tumefiata si dureroasaFlictenelese formeaza in 4 pana la 6 ore, dar extinderea completa a leziunilor s-ar putea sa nu fie aparenta pentru mai multe zile. Flictenele pline cu un lichid clar indica doar lezarea superficiala a tesutului. Cele pline cu sangeindica lezarea profunda cu posibile pierderi tisulare. Leziunile superficiale se vindeca fara pierderi reziduale de tesut. 

Complicatii ale degeraturilor severe

Inghetarea tesuturilor in adancime provoaca gangrena uscata cu o crusta groasa neagra deasupra tesutului sanatos. Gangrena umeda, care este gri, edematoasa si moale, este mai rar intalnita si mult mai probabil sa se infecteze, spre deosebire de cea uscata. Profunzimea pierderii tisulare depinde de durata si gravitatea inghetului. Tesuturile puternic afectate se pot autoamputa. 

Toate gradele de degeraturi severe pot provoca simptome neuropatice pe termen lung: sensibilitate la frig, transpiratie excesiva, cresterea deficitara a unghiilor cu parestezie.

Degeratura severa - Tratament

Diagnosticarea degeraturilor severe

Diagnosticul de degeraturi este de obicei evidentiat pe baza simptomelor, a aspectului pielii si expunerea recenta la temperaturi scazute.

Testele imagistice (ex: RMN, scintigrafie, termografie cu microunde, angiografie, flowmetrie laser Doppler) pot fi de ajutor in evaluarea circulatiei, determinarea viabilitatii tesuturilor si, astfel, in orientarea tratamentului.

Tratamentul degeraturilor severe

Pe teren, extremitatile afectate trebuie reincalzite rapid prin scufundarea completa in apa tolerabil de calda (40,5°C). Datorita faptului ca aceste zone sunt anesteziate, reincalzirea cu o sursa uscata necontrolabila de caldura (foc, pachete calde) poate provoca arsuri. Frecarea zonelor afectate poate determina agravarea leziunilor tisulare si ar trebui sa fie evitata. Cu cat o zona ramane mai mult timp inghetata, cu atat mai grav va fi afectata. 

Intr-un centru specializat, etremitatile sunt rapid incalzite in bazine mari cu apa circulanta mentinuta la maxim 40,5°C, timp de 15-30 min. Durerea provocata de acest proces este severa, se pot folosi analgezice administrate parenteral, inclusiv opioide. Flictenele mari, cu lichid clar sunt lasate intacte. Cele hemoragice sunt, de asemenea, lasate intacte pentru a evita deshidratarea secundara a tesutului dermic profund. Veziculele rupte sunt debridate. De ajutor pot fi masuri antiinflamatorii. Zonele afectate sunt lasate descoperite pentru expunere la aer cald si extremitatile afectate sunt mentinute in pozitie ridicata pentru a reduce edemul.

Prevenirea infectiilor este fundamentala. Daca este prezenta gangrena umeda se vor administra antibiotice cu spectru larg de actiune. Daca situatia vaccinala nu este la zi se va face si profilaxia antitetanica.

Nutritia adecvata este importanta pentru sustinerea producerii metabolice de caldura.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical