Despre demența vasculară
Demența vasculară este un termen general, care descrie problemele legate de raționament, planificare, judecată, memorie și alte procese cognitive, cauzate de leziuni ale creierului în urma afectării fluxului sanguin.
Demența vasculară poate apărea după un accident vascular cerebral, în urma căruia o arteră din creier a fost blocată. Un AVC nu provoacă întotdeauna demență vasculară, ci aceasta depinde de severitatea lui. De asemenea, demența vasculară poate fi declanșată și de alte afecțiuni care vizează vasele de sânge și reduc circulația sanguină spre creier.
În comparație cu boala Alzheimer, care apare atunci când celulele nervoase ale creierului se descompun, demența vasculară se declanșează când o parte a creierului nu primește suficient sânge pentru a transporta oxigenul și nutrienții de care acesta are nevoie.
Deoarece are o incidență mai scăzută decât boala Alzheimer, mulți oameni nu suspectează demența vasculară atunci când uitarea începe să devină o problemă. Deși se manifestă diferit, este posibil ca un pacient să sufere și de demență vasculară, și de boala Alzheimer.
Cauze
Demența vasculară derivă din afecțiuni care vizează vasele de sânge ale creierului, reducând capacitatea acestora de a furniza creierului oxigenul necesar pentru a realiza, în mod eficient, procesele cognitive. Printre afecțiunile care pot duce la demență vasculară se numără:
- accident vascular cerebral, care blochează o arteră cerebrală; AVC-ul provoacă, de obicei, o serie de simptome care pot include demența vasculară, dar unele accidente vasculare cerebrale nu provoacă niciun simptom vizibil. Aceste accidente vasculare cerebrale silențioase cresc riscul de demență.
Atât în cazul AVC-urilor silențioase, cât și a celor aparente, riscul de demență vasculară crește odată cu numărul de accidente vasculare cerebrale care apar în timp. Un tip de demență vasculară care implică multe AVC-uri se numește demență multi-infarct:
- hemoragii cerebrale: sunt adesea cauzate de hipertensiunea arterială, care slăbește un vas de sânge, ceea ce duce la sângerare la nivelul creierului și provoacă leziuni; pot apărea și în urma acumulării de proteine în vasele mici de sânge, fenomen ce se declanșează odată cu îmbătrânirea (angiopatie amiloidă cerebrală);
- vase de sânge ale creierului îngustate sau deteriorate cronic: afecțiunile care determină îngustarea sau lezarea pe termen lung a vaselor de sânge din creier pot duce, de asemenea, la demență vasculară; aceste afecțiuni includ uzura asociată cu îmbătrânirea, hipertensiunea arterială, îmbătrânirea anormală a vaselor de sânge (ateroscleroza), diabetul.
Demența vasculară poate apărea în timp, pe măsură ce accidentele vasculare cerebrale „tăcute” se adună. În cele mai multe cazuri, demența vasculară atrage atenția abia atunci când efectele AVC-urilor repetate se adaugă la o dizabilitate semnificativă preexistentă. Evitarea și controlul factorilor de risc, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, fumatul și colesterolul crescut, pot ajuta la reducerea riscului de demență vasculară.
Unii pacienți cu demență vasculară au și leziuni cerebrale cauzate de boala Alzheimer, afecțiunea fiind cunoscută sub numele de „demență mixtă”.
Factori de risc
În general, factorii de risc pentru demența vasculară sunt aceiași cu cei pentru bolile de inimă și accident vascular cerebral și includ:
- înaintarea în vârstă: tulburarea este rară înainte de 65 de ani, iar riscul crește substanțial până la 90 de ani;
- antecedente de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale: dacă ați suferit un atac de cord, este posibil să aveți un risc crescut de a avea probleme cu vasele de sânge din creier; leziunile cerebrale care apar în urma unui accident vascular cerebral sau a unui atac ischemic tranzitoriu pot crește riscul de a dezvolta demență vasculară;
- îmbătrânire anormală a vaselor de sânge (ateroscleroză): apare atunci când în artere se acumulează depozite de colesterol și alte substanțe (placă), ce îngustează vasele de sânge. Ateroscleroza poate crește riscul de demență vasculară, prin reducerea fluxului de sânge care hrănește creierul;
- colesterol ridicat: nivelurile crescute de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) - colesterolul „rău” - sunt asociate cu un risc crescut de demență vasculară;
- tensiune arterială crescută: când tensiunea arterială este prea mare, aceasta pune o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge din tot corpul, inclusiv din creier; acest lucru crește riscul de probleme vasculare la nivelul creierului;
- diabet: nivelurile ridicate de glucoză dăunează vaselor de sânge din tot corpul; deteriorarea vaselor de sânge ale creierului poate crește riscul de accident vascular cerebral și demență vasculară;
- fumat: afectează direct vasele de sânge, crescând riscul de ateroscleroză și alte boli circulatorii, inclusiv demență vasculară;
- obezitate: excesul de greutate este un factor de risc recunoscut pentru bolile vasculare în general și, prin urmare, crește riscul de demență vasculară;
- fibrilație atrială: din cauza ritmului cardiac anormal specific acestei afecțiuni, camerele superioare ale inimii încep să bată rapid și neregulat, necoordonate cu camerele inferioare; fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral deoarece determină formarea de cheaguri de sânge în inimă, care se pot rupe și pot ajunge la vasele de sânge ale creierului.
Simptome
Simptomele demenței vasculare variază, în funcție de partea creierului în care fluxul sanguin este afectat. Simptomele se suprapun adesea cu cele ale altor tipuri de demență, în special cu cele din boala Alzheimer.
Simptomele pot apărea brusc sau treptat și tind să se agraveze în timp:
Simptome precoce:
- încetineală în gândire;
- dificultate în planificarea acțiunilor;
- probleme de înțelegere;
- probleme de concentrare;
- modificări ale stării de spirit sau ale comportamentului;
- probleme cu memoria și limbajul (mai puțin frecvente decât în cazul bolii Alzheimer).
Simptome ulterioare: simptomele continuă adesea să se agraveze în timp. Acest lucru se poate întâmpla lent sau brusc. Simptomele depind de care parte a creierului este afectată dar, în general, pot include:
- încetinire semnificativă a gândirii;
- senzație de dezorientare și confuzie;
- pierderea memoriei (amnezie) și dificultăți de concentrare;
- dificultate în găsirea cuvintelor potrivite;
- schimbări severe de personalitate, cum ar fi agresivitatea;
- depresie, schimbări de dispoziție și lipsă de interes sau entuziasm;
- dificultăți la mers și în menținerea echilibrului, cu căderi frecvente;
- pierderea controlului vezicii urinare (incontinență);
- dificultate crescândă cu activitățile zilnice.
Simptomele demenței vasculare pot fi cele mai clare atunci când apar brusc, după un accident vascular cerebral. Când schimbările în gândire și raționament par, în mod clar, legate de un AVC, această afecțiune este numită demență post-accident vascular cerebral.
Prin comparație, Alzheimer progresează într-un ritm lent, constant. Un alt indiciu este afectarea coordonării sau echilibrului: în demența vasculară, problemele de mers sau de echilibru pot apărea devreme, în timp ce în cazul bolii Alzheimer, aceste simptome apar, de obicei, spre sfârșitul bolii.
Diagnosticare
Medicul neurolog poate determina aproape întotdeauna demența vasculară pe baza simptomelor, a informațiilor furnizate de pacient, a istoricului medical al acestuia (accident vascular cerebral sau afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge), precum și a testelor specifice:
- teste de laborator: colesterol, glicemie.
- teste pentru a exclude alte cauze potențiale de pierdere a memoriei și de confuzie:
- tulburări tiroidiene;
- deficiențe de vitamine;
- examen neurologic: evaluează reflexele, tonusul și forța musculară (de-o parte și de cealaltă a corpului), abilitatea de a te ridica de pe scaun și de a traversa camera, simțul tactil și al văzului, coordonarea, echilibrul;
- evaluarea tensiunii arteriale.
- imagistica creierului: poate identifica anomalii vizibile cauzate de accidente vasculare cerebrale, boli ale vaselor de sânge, tumori sau traume, care pot provoca modificări în gândire și raționament; procedurile de imagistică cerebrală pe care medicul le poate recomanda pentru diagnosticarea demenței vasculare includ:
- imagistica prin rezonanță magnetică (RMN): este, în general, testul de imagistică preferat, deoarece RMN-ul poate oferi mai multe detalii decât tomografia computerizată (CT) despre accidente vasculare cerebrale sau anomalii ale vaselor de sânge; este testul de elecție pentru evaluarea demenței vasculare;
- tomografia computerizată (CT): scanarea CT poate să ofere informații despre structura creierului și să detecteze semnele unui accident vascular cerebral, ale unui atac ischemic tranzitoriu, ale unei modificări a vaselor de sânge sau a unei tumori;
- teste neuropsihologice: evaluează capacitatea de a:
- vorbi, scrie și înțelege limbajul;
- lucra cu numere;
- învăța și reține informații;
- elabora un plan și rezolva o problemă;
- răspunde eficient la situații ipotetice.
Testele neuropsihologice arată uneori rezultate caracteristice pentru pacienții cu diferite tipuri de demență: persoanele cu demență vasculară pot avea nevoie de un timp îndelungat pentru a analiza o problemă și a dezvolta o soluție eficientă; este mai puțin probabil, însă, ca acestea să aibă dificultăți în a învăța informații noi și a-și aminti decât persoanele cu demență cauzată de boala Alzheimer (cu excepția cazului în care problemele cu vasele de sânge afectează anumite regiuni ale creierului importante pentru memorie). Cu toate acestea, există adesea o mulțime de suprapuneri în rezultatele examenelor pentru persoanele cu demență vasculară și persoanele care au, de asemenea, modificări ale creierului bolii Alzheimer.
Tratament
Demența vasculară nu poate fi vindecată. Tratamentul se concentrează pe gestionarea condițiilor de sănătate și a factorilor de risc care contribuie la demența vasculară. Scopul principal este de a trata afecțiunile de bază care afectează fluxul de sânge către creier; acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de deteriorare suplimentară a țesutului cerebral. Astfel de tratamente pot include:
- medicamente pentru gestionarea tensiunii arteriale, colesterolului, trigliceridelor, diabetului și problemelor de coagulare a sângelui;
- modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă, activitate fizică, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool;
- proceduri pentru îmbunătățirea fluxului sanguin către creier, cum ar fi endarterectomia carotidiană, angioplastia și stentarea; arterele carotide sunt situate în gât și asigură fluxul sanguin de la inimă la creier;
- medicamente, cum ar fi inhibitorii de colinesterază, pentru a trata simptomele demenței sau antidepresivele, pentru a ajuta la depresie sau alte simptome.
Deși opțiunile medicale sunt limitate, intervențiile comportamentale, cum ar fi indiciile și mementourile, pot îmbunătăți calitatea vieții pentru toți cei implicați. Membrii familiei și prietenii pot plasa notițe în locații vizibile cu planuri zilnice și instrucțiuni despre folosirea obiectelor de bază. Îmbunătățirea comunicării, amintirea persoanei cu demență vasculară ce zi este, unde locuiește și ce se întâmplă în familie, o poate ajuta să se mențină conectată la „aici” și „acum”.
Complicații
Complicațiile demenței vasculare includ:
- risc de loviri;
- boli de inimă;
- pierderea capacității de a funcționa sau de a avea grijă de sine;
- pierderea capacității de a interacționa;
- pneumonie, infecții ale tractului urinar, infecții ale pielii;
- răni de presiune.
Prevenție
Sănătatea vaselor de sânge ale creierului este strâns legată de sănătatea generală a inimii. Respectarea anumitor reguli pentru menținerea sănătoasă a inimii poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de demență vasculară:
- menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase;
- prevenirea și controlul diabetul;
- renunțarea la fumat;
- activitatea fizică regulată;
- menținerea sub control a colesterolului.
Autor
Bibliografie
- “Vascular Dementia: Prevention May Be Possible-Vascular Dementia - Symptoms & Causes - Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
- Barker, Joanne. “Vascular Dementia.” WebMD, WebMD, 8 June 2010, www.webmd.com
- NHS Choices. Overview - Vascular Dementia. 2023, www.nhs.uk
- https://www.facebook.com/NIHAging. “Vascular Dementia: Causes, Symptoms, and Treatments.” National Institute on Aging, 2021, www.nia.nih.gov
- “Vascular Dementia.” Hopkinsmedicine.org, 12 Oct. 2022, www.hopkinsmedicine.org
- “Vascular Dementia.” Dementia.org.au, 2022, www.dementia.org.au
- Vascular dementia. “Vascular Dementia.” British Heart Foundation, 2023, www.bhf.org.uk
- “Vascular Dementia.” Dementia UK, 22 June 2023, www.dementiauk.or
- “Vascular Dementia: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2022, https://medlineplus.go
Alte afecțiuni similare
Degenerescența maculară
Despre degenerescența macularăDegenerescența maculară legată de vârstă este o tulburare degenerativă cronică, progresivă a maculei, care afectează persoanele în vârstă...
Vezi detalii
Degerături
Degerăturile reprezintă o afecțiune comună, adesea subestimată, caracterizată prin leziuni tisulare (ale țesuturilor) provocate de expunerea la frig, la temperaturi sub...
Vezi detalii
Demență
Demența este un termen medical folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mintale. Nu este o afecțiune în sine, este un simptom asociat cu declinul memoriei sau...
Vezi detalii
Demineralizare dinţi
Demineralizarea dentară este procesul prin care mineralele, în principal calciu și fosfat, se pierd din smalțul dinților. Acest proces este un precursor al cariilor...
Vezi detalii
Dependența
Dependențele, sau adicţiile, reprezintă un grup de afecţiuni serioase, caracterizate prin incapacitatea de a controla consumul anumitor substanţe sau a anumitor...
Vezi detalii
Depresia postpartum
Depresia postpartum este o combinație complexă de modificări fizice, emoționale și comportamentale care au loc la unele femei după naștere. Potrivit definițiilor de...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.