Dementa vasculara

Dementa vasculara este reprezentata de deteriorarea cognitiva brusca sau cronica datorita existentei unor infarcte cerebrale difuze sau focale asociate adesea bolii cerebrovasculare.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Neurologie

Petrea Adina-Ioana,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 13

Dementa vasculara - Cauze / agent infectios / factori de risc

Dementa vasculara reprezinta a doua mare cauza de dementa in randul populatiei varstnice. Ea este mai frecventa la barbati si debuteaza de obicei dupa varsta de 70 de ani. Apa cu precadere la persoanele care au factori de risc vascular (de exemplu hipertensiune, diabet zaharat, hiperlipidemie, fumat), precum si la cei cu mai multe accidente vasculare cerebrale in antecedente. Multi pacienti prezinta concomitent si dementa Alzheimer si dementa vasculara.

Dementa vasculara - Simptome

Simptome in dementa vasculara

Semnele si simptomele sunt similare celor din alte tipuri de demente. Cu toate acestea, deoarece cauza este reprezentate de infarcte cerebrale, dementa vasculara tinde sa evolueze in trepte discrete, fiecare episod fiind acompaniat de declin intelectual, urmat uneori de o recuperare modesta. 

Pe masura ce boala evolueaza, se dezvolta adesea deficite neurologice focale, si anume: exagerarea reflxelor osteotendinoase, reflex Babinski in extensie, anomalii de mers, slabiciuni ale unor extremitati, hemiplegii, paralizie pseudobulbara cu prezenta rasului si plansului patologic precum si alte semne de disfunctie extrapiramidala. Cu toate astea, in cazul ischemiei produse de afectarea vaselor mici declinul este gradat. Pacientii cu afazie partiala pot fi mai constienti de deficitul lor si, astfel, depresia poate fi mai frecventa comparativ cu alte tipuri de dementa.

Dementa vasculara - Tratament

Diagnosticarea dementei vasculare

Diagnosticarea este similara cu cea din alte tipuri de dementa. Daca exista semne focale sau dovezi de boala cerebrovasculara este necesara efectuarea unei evaluari amanuntite pentru depistarea accidentului vascular cerebral.

Investigatiile RMN si CT pot arata infarcte multiple bilaterale in emisfera dominanta si la nivelul structurilor limbice, multiple AVC-uri lacunare sau leziuni de substanta alba periventricular ce se extind spre substanta cenusie. 

Tratamentul dementei vasculare

Tratamentul este acelasi ca si in celelalte tipuri de demente. Cu toate acestea, dementa vasculara poate fi prevenita iar evolutia ei incetinita prin controlul tensiunii arteriale, terapia hipocolesterolemica, echilibrarea glicemiei si oprirea fumatului. 

Eficacitatea medicamentelor de stimulare cognitiva, de tipul inhibitorilor de colinesteraza, este echivoca. Insa, pentru ca de multe ori pacientii prezinta asociat si boala Alzheimer, tratamentul cu aceste medicamente poate avea oarece beneficii. Medicatia adjuvanta pentru depresie, psihoza sau tulburari de somn este utila.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical