Diplopie

Alte denumiri ale afectiunii:

Vedere dubla

Vederea dubla sau diplopia este o tulburare care implica vederea a doua imagini in timp ce privim la un obiect. Cele doua imagini pot fi una langa cealalta, una peste alta sau o combinatie a celor doua. In mod fundamental, exista o problema in proiectia imaginii pe retina, care cade intr-un punct diferit intr-un ochi decat celalalt. Vederea dubla poate fi constanta sau persistenta, poate sa apara si sa dispara, sau poate aparea numai atunci cand privim intr-o anumita directie. Uneori, termenul "imagine fantoma" este folosit pentru a descrie imaginea mai putin dominanta prezenta in timpul diplopiei.

Diplopia care afecteaza un singur ochi se numeste diplopie monocularaiar daca afecteaza ambii ochi se numeste diplopia binoculara. Acest lucru poate determina si tratamentul de urmat.

Daca este intr-un singur ochi afectiunea este mai putin ingrijoratoare, dar serioasa. Daca apare atunci cand ambii ochi sunt deschisi, aceasta ar putea semnala o tulburare majora.

Tipurile de diplopie mai pot fi:

 • Diplopia orizontala: vedere dubla in care cele doua imagini sunt separate lateral (orizontal);
 • Diplopia verticala: dubla viziune in care o imagine este mai mare decat cealalta.

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic specialist...
Radocea Robertina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
 •  
 • 1 of 27

Diplopie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele diplopiei

Aparuta brusc, diplopia este in peste 98% dintre cazuri expresia unei afectiuni neurologice. Afectiunea apare daca ati avut: 

 • Strabisme paralitice (aparute brusc);
 • Accidente vasculare (la pacienti cu diabet, tulburari de sange sau boli cardio-vasculare cum ar fi HTA, hipercolesterolemie etc.);
 • Tumori cu diferite sedii, care au tangenta cu nervii optici;
 • Compresii diferite pe nervii optici sau pe musculatura globilor ocular;
 • Traumatisme la nivelul ochiului;
 • Inflamatii ale nervilor optici (nevrite optice) de diferite etiologii;
 • Boli endocrine (ex: boala Basedow);
 • Uneori (rar) dupa anestezia locala, retrobulbara (in spatele ochiului) care se practica in vederea interventiilor chirurgicale pentru cataracta, glaucom sau alte afectiuni.

De multe ori, vederea dubla se asociaza vizibil cu devierea unuia din cei doi ochi, aparuta brusc (strabism aparut brusc). Diplopia poate sa apara si in situatia deplasarii cristalinului implantata in urma operatiei de cataracta. In afara acestei ultime cauze, care se poate rezolva prin repozitionare, de catre medicul oftalmolog care a operat initial sau de catre un oftalmo-chirurg cu experienta in astfel de cazuri. 

 

Diplopie - Simptome

Simptomele diplopiei

Principalul simptom este perceperea a doua imagini ale unui obiect la care va uitati. In functie de cause pot fi prezente si alte simptome, precum:

 • Aliniere anormala a unui ochi sau a ambilor (aspectul "ratacirii ochilor" sau "ochiului cu ochi in cruce");
 • Durere a ochilor in timpul miscarii lor;
 • Durere in jurul ochilor, cum ar fi templele sau sprancenele;
 • Dureri de cap;
 • Greata;
 • Slabiciune a ochilor;
 • Pleoapa cazuta.

Diplopie - Tratament

Diagnosticarea diplopiei

Vederea dubla care apare brusc trebuie investigata de urgenta. Cu atat de multe cauze serioase posibile, este important sa descoperiti cauza imediat. 

Primul pas este sa determinati daca viziunea dvs. dubla este monoculara sau binoculara. Pentru a face acest lucru, medicul dumneavoastra va va cere sa acoperiti un ochi si apoi celalalt. Daca aveti diplopie monoculara, medicul dumneavoastra va va evalua pentru conditii, cum ar fi cataracta, care ar putea provoca problema. Daca problema este binoculara si nu a existat o trauma faciala, atunci medicul dumneavoastra va dori sa stie daca aveti diabet, boala Graves sau tulburari neurologice.

In diagnosticarea diplopiei binoculare, medicul dumneavoastra trebuie sa determine ce muschi sunt afectati. Pentru a face acest lucru, vi se va cere sa priviti la degetul doctorului, pe masura ce il misca in sus, in jos, in stanga si in dreapta. Acest lucru permite medicului sa vada cat de departe ochiul se poate misca in fiecare directie. Medicul dvs. va acoperi, de asemenea, un ochi si apoi celalalt, in timp ce va concentrati asupra unei tinte. Daca medicul va vede ca ochii se schimba pe masura ce se misca capacul ochiului, inseamna ca ochii nu sunt aliniati corect. Prismele pot fi plasate peste ochi pentru a schimba imaginea, iar testul este repetat. Prismele permit medicului sa masoare cantitatea sau gradul dublei viziuni atunci cand priviti in directii diferite. Acest lucru ajuta la diagnosticarea problemei si la monitorizarea problemei in timp. Medicul dumneavoastra va folosi rezultatele acestui examen, impreuna cu antecedentele medicale si simptome suplimentare, pentru a determina daca aveti nevoie de mai multe teste.

De exemplu, daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti hipertiroidism, atunci veti avea nevoie de teste de sange pentru a masura nivelele hormonului tiroidian. Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca ceva afecteaza nervii muschilor ochi, este posibil sa aveti nevoie de o scanare cu rezonanta magnetica (RMN) sau tomografie computerizata (CT) a capului pentru a verifica semnele de traume, sangerari, malformatii ale tumorilor sau vaselor sanguine in creierul.

Daca exista febra sau frisoane sunt recomandate urmatoarele investigatii:

 • Hemoleucograma;
 • VSH;
 • Biochimie;
 • Hemoculturi;
 • Radiografie craniana si sinusala.

Dincolo de aceste teste, cele mai multe cazuri se rezolva prin simpla expunere a simptomelor. Asadar, ganditi-va la aceste intrebari:

 • Cand a inceput dubla viziune?
 • V-ati lovit la cap, ati cazut sau ati fost inconstient?
 • Ati avut un accident de masina?
 • Viziunea dubla este mai acentuata la sfarsitul zilei sau cand sunteti obosit?
 • Ati avut alte simptome, in afara de dubla viziune?
 • Tindeti sa va inclinati capul intr-o parte?
 • Viziunea dubla este prezenta numai cu ochii deschisi sau numai cand un ochi este deschis?

Acum, concentrati-va pe ceva din aria dvs. de viziune care nu se misca, ca o fereastra sau un copac.

 • Sunt cele doua obiecte unul langa altul sau unul deasupra celuilalt? Sau sunt usor inclinate? Care dintre ele este mai mare sau mai mica?
 • Sunt ambele imagini clare, dar nu in linie? Sau este unul neclar si celalalt clar?
 • Acopera un ochi, apoi comuta. Problema dispare atunci cand fiecare ochi este acoperit?
 • Campul vizual este un ceas. Mutati ochii in jurul ceasului, de la amiaza pana la sase si pana la 12 din nou. Viziunea ta este mai rau la orice pozitie de ceas? Orice pozitie o face mai buna?
 • Inclinati-va capul spre dreapta, apoi spre stanga. Simtiti ca una dintre aceste pozitii va imbunatateste vederea sau o inrautateste?

Tratamentul diplopiei

Daca diplopia apare brusc, atunci cel mai bine este ca pacientul sa se prezinte de urgenta la medicul neurolog, de cele mai multe ori afectiunea fiind de cauza neurologica. De altfel, vederea dubla este foarte greu de suportat, astfel ca pacientul isi poate aplica un pansament pe unul dintre cei doi ochi pana la rezolvarea situatiei.

Dupa decelarea cauzei, in cazul in care, sub tratamentul neurologic, diplopia mai persista, uneori se pot prescrie ochelari cu lentile prismatice sau se pot aplica folii cu prisme Fresnel peste ochelarii pacientului pentru devieri mai mari. Din pacate, acestea anuleaza devierile verticale sau orizontale, nu si cele ciclo-torsionale. Rezolvarea este una temporara, de obicei, dupa 6-9 luni de la declansarea diplopiei putandu-se interveni chirurgical pentru corectia strabismului paralitic.

Chirurgia este utilizata si pentru tratamentul cataractei si pterigiului, iar interventia chirurgicala asupra muschilor oculari poate trata anumite tipuri de vedere dubla. Adesea, cusaturile ajustabile sunt folosite astfel incat pozitia ochilor sa poata fi reglata la cateva ore dupa operatie. In acest fel, pacientul este atent pentru ajustarea si poate raporta daca dublea viziune a disparut. 

Pentru copiii cu strabism, tratamentul include purtarea ochelarilor de prescriptie medicala, terapia cu viziunea prismei pentru a instrui ochii sa se alinieze corect sau interventia chirurgicala. Diplopia cauzata de o boala medicala sau neurologica se poate imbunatati prin tratarea bolii. Medicii specialisti pot lua in considerare si alte strategii care sa contribuie la imbunatatirea miscarilor ochilor. Injectiile de toxina botulinica (Botox) pot slabi musculatura puternica a ochilor, opusa celei slabe, pentru a ajuta la echilibrarea vederii.

Oricare ar fi cauza presupusa a instalarii diplopiei, fenomenul este unul care trebuie sa va aduca de urgenta la un consult oftalmologic, neurologic si nu numai.

Diplopie - Preventie

Prevenirea diplopiei

Unele cauze ale diplopiei pot fi prevenite. Pentru a preveni vederea dubla legata de traumatismul capului, purtati centura de siguranta in timp ce conduceti si purtati ochelari de protectie si articole de acoperit capul in timpul activitatilor sportive si la locul de munca, in cazul in care munca dvs. prezinta un risc ridicat de ranire a ochilor. 

Persoanele cu diabet zaharat pot scadea sansele de leziuni ale nervilor, ceea ce poate duce la dubla viziune prin controlul zaharului din sange. 

Nu exista nicio modalitate de a preveni cataracta legata de varsta sau alte forme vedere dubla.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical