medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Diplopie (vedere dublă)

Diplopie (vedere dublă)

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre diplopie

Diplopia sau vederea dublă este percepția simultană a două imagini ale unui singur obiect. Această afecțiune poate afecta toate vârstele: copii, adulți și vârstnici. Diplopia poate fi unul dintre primele semne ale unei boli sistemice, în special neuromusculare.

Diplopia se clasifică în diplopie monoculară și diplopie binoculară.

Diplopia monoculară este mai frecventă și, de obicei, mai puțin gravă. Ea apare la vederea cu un singur ochi și este generată de boli oftalmologice care afectează exclusiv structurile oculare. Diplopia monoculară poate fi unilaterală sau bilaterală.

Diplopia binoculară este, de obicei, cauzată de alinierea incorectă a ochilor sau de alte afecțiuni subiacente mai grave. Acest tip de diplopie dispare la închiderea oricărui ochi și este specifică pentru strabisme sau afecțiuni grave. Atunci când apare involuntar, ea are ca rezultat afectarea funcției mușchilor extraoculari cauzată de probleme mecanice, tulburări ale joncțiunii neuromusculare, tulburări ale nervilor cranieni (III, IV și VI) care inervează mușchii și, ocazional, tulburări care implică căile oculomotorii supranucleare ori ingestia de toxine. Diplopia binoculară se clasifică în:

 • Diplopie orizontală, în care imaginile sunt așezate pe orizontală una lângă alta;
 • Diplopie verticală, în care imaginile sunt așezate pe verticală una sub alta.

Un caz aparte de vedere dublă ce apare exclusiv la vederea de aproape este insuficiența de convergență, care presupune imposibilitatea de a alinia corect ochii atunci când pacientul încearcă să folosească vederea de aproape. Această situație nu este considerată gravă, multe persoane suferind de insuficiență de convergență fără a le afecta semnificativ activitatea.

Imagine dublata din cauza vederii duble

Cauze

Diplopia are o gamă diversă de cauze de natură oftalmologice, infecțioase, autoimune, neurologice sau neoplazice. Există multe cauze posibile ale diplopiei, iar cele mai frecvente includ:

 • Diplopie monoculară: astigmatism, sindromul ochiului uscat, ochelari sau lentile de contact incorect prescrise sau montate, anomalii ale irisului, membrane retiniene, opacităţi ale mediilor transparente ale ochiului (cataractă, keratoconus, complicații ale chirurgiei refractive, luxație cristaliniană) sau dislocația pseudofakului;
 • Diplopie binoculară: strabism, aniseikonia, anisotropia, anevrisme sau tumori cerebrale, accident vascular cerebral, traumatisme craniene, tratament cu antipsihotice, parkinson atipic (în special formele cu atrofie multiplă și paralizie supranucleară progresivă), paralizii ale nervilor cranieni (III, IV și VI), creșterea presiunii intracraniene (comprimarea celui de-al șaselea nerv cranian duce la diplopie), botulism, consum de canabis și opioide, tratament cu antibiotice din familia fluorochinolonelor, oftalmopatia tiroidiană Graves, sindromul Guillain Barre, boala Lyme, scleroză multiplă, miastenia gravis, sinuzită cu inflamarea conținutului orbitar, sindromul Wernicke.

Factori de risc

Factorii de risc ai diplopiei sunt:

 • diabetul zaharat și hipertensiunea necontrolată;
 • consumul de substanțe toxice sau tendința de a dezvolta reacții adverse la diferite medicamente;
 • boli oftalmologice și sistemice netratate.

Simptome

În afară de vederea dublă, diplopia poate fi asociată cu alte simptome precum: cefalee, greață acompaniată sau nu de vărsături, ameţeală. Scăderea acuității vizuale apare în diplopia monoculară, secundar afectării structurilor ochiului. Diplopia se mai poate asocia și cu ptoză palpebrală (căderea pleoapei) și poziție vicioasă a capului.

oftalmolog consulta patient cu suspiciune de diplopie

Diagnosticare

Medicul oftalmolog este cel care diagnostichează diplopia, după realizarea unui examen neurooftalmologic minuțios.

Atunci când este vorba de o diplopie binoculară, este posibil să fie nevoie de teste imagistice precum imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografie computerizată (CT) ale capului și coloanei vertebrale, dar şi analize de sânge.

Tratament

Inițial, trebuie identificată afecțiunea cauzatoare, tratamentul adecvat pentru diplopie depinzând de cauza afecțiunii care produce simptomele și de vârsta pacientului.

Tratamentul diplopiei monoculare presupune identificarea și managementului afecțiunii oftalmologice cauzatoare de vedere dublă.

Opțiunile oftalmologice de tratament a diplopiei binoculare cauzată de strabism sau paralizii ale musculaturii extraoculare includ:

 • exerciții pentru ochi;
 • purtarea unui plasture pentru ochi, pe ochi alternativ;
 • corecția deviației oculare cu prisme;
 • în situații extreme, intervenții chirurgicale sau toxină botulinică.

La copii se asociază tratamentul ambliopiei dacă aceasta este prezentă.

În cazul paraliziilor mușchilor extraoculari secundare diabetului sau hipertensiunii arteriale necontrolate, diplopia poate dispărea după reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale. De asemenea, se recomandă administrarea de vitamine din grupul B care ajută la regenerarea nervilor periferici.

În cazul necesității unui tratament chirurgical al strabismului, se recomandă:

 • realizarea lui după 6 luni de la debut, în cazul strabismelor paralitice;
 • realizarea lui cât mai repede în cazul copiilor care au risc de dezvoltarea a ambliopiei și care prezintă poziție vicioasă a capului.

Atunci când cauza vederii duble este o afecțiune intracraniană, pacientul trebuie să urmeze indicațiile medicului neurochirurg și neurolog.

Dacă diplopia apare secundar ingestiei de substanțe toxice sau administrării unor medicamente, se recomandă sistarea lor.

Pentru insuficiența de convergență se recomandă exerciții de focalizare la aproape, pentru a învăța ochii să se alinieze corect.


Complicații

Diplopia netratată la pacientul adult poate duce la traumatisme prin cădere, din cauza imposibilității adaptării la pierderea vederii binoculare.

Atunci când diplopia apare la copil, este importantă tratarea ei cât mai repede pentru a preveni instalarea ambliopiei.

Prevenție

Nu există modalități de a preveni, în mod specific, apariția vederii duble, dar este importantă realizarea periodică a examenului oftalmologic și evitarea factorilor de risc.

Este importantă, de asemenea, evitarea traumatismelor craniene, administrarea medicamentelor doar sub supraveghere medicală, managementul corect al bolilor cronice și evitarea consumului de substanţe toxice.

Autor

Dr. Avram Elena

Medic Specialist Oftalmologie

Echipa medicală - Oftalmologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.