Despre durerea de șold
Durerea de șold este un simptom comun care poate apărea ca urmare a mai multor afecțiuni. Pentru vindecarea rapidă și fără complicații, este necesar un consult medical de specialitate încă din faza incipientă.
Durerea de șold este un simptom care poate apărea la toate vârstele, din diverse motive. Poate apărea în urma unei răniri cauzate în timpul unui efort, cum ar fi atunci când se practică sport intens, sau poate fi cauzată de afecțiuni ca artrită, coxartroză sau sciatică.
Apare mai frecvent după vârsta de 50 de ani și se întâlnește mai des la femei decât la bărbați. Uneori durerea pornește de la coloana vertebrală și iradiază în șold sau poate iradia dinspre șold spre genunchi sau glezne. Se poate întâmpla să doară tot piciorul, din șold până în călcâi sau să fie doar durere de șold și piciorul să fie amorțit.
Atunci când apare, durerea de șold nu poate fi ignorată, deoarece este adesea intensă, împiedică sau îngreunează mișcarea și se resimte adesea și noaptea, împiedicând somnul.
Cauze
În cazul în care durerea de șold este generată de coxartroză, există probabilitatea să fie necesară o intervenție chirurgicală. După o astfel de intervenție, pacientul rămâne internat câteva zile, apoi are nevoie de exerciții de recuperare, urmând să poată să meargă fără ajutor (cadru, cârje) în aproximativ o lună de zile.
Entorsele pot cauza de asemenea, durere de șold, în special cele care nu au fost tratate de la debut. Acestea pot apărea când se face sport fără exerciții de încălzire sau când se face sport foarte intensiv.
Sciatica poate cauza durere de șold, pornind de la zona posterioară spre tot piciorul. Durerea la nivelul nervului sciatic poate fi declanșată de mai multe motive, cum ar fi hernie de disc, sau spasme musculare. Ca și în celelalte cazuri, poate fi favorizată de sedentarism, vârstă înaintată și greutate corporală în exces.
Fracturile osoase pot apărea mai ales la persoane în vârstă, cu precădere la cele diagnosticate cu osteoporoză.
Necroza aseptică de cap femural poate apărea în urma unei lovituri, căderi sau luxații la nivelul șoldului. Poate apărea mai des la fumători și alcoolici, dar și în urma unor tratamente cu corticosteroizi.
Durerea de șold este destul de frecventă în cazul femeilor însărcinate și poate fi resimțită atât într-o parte, cât și la ambele șolduri. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonii specifici sarcinii relaxează ligamentele și destind oasele pelviene, pentru a pregăti corpul pentru naștere.
Factori de risc
Factorii de risc care pot duce la dureri de șold pot fi următorii:
- obezitatea, care poate afecta cartilajul articular;
- luxația congenitală de șold;
- microleziuni apărute la cartilajul articular;
- accidentele cu fracturi sau dizlocări la nivelul șoldului;
- necroza aseptică de cap femural;
- osteonecroză a șoldului;
- ruptura de labrum sau de gluteu;
- afecțiuni ale coloanei vertebrale;
- vârsta și genul, deoarece pot apărea mai des la femei după menopauză;
- unele sporturi de performanță, de exemplu în cazul gimnaștilor sau dansatorilor;
- displazia de șold;
- hernia de disc;
- boala Legg-Calve-Perthes, care afectează copiii;
- coxartroză sau artrita șoldului;
- coxartroză în familie, la părinți;
- entorse;
- osteoartrită;
- osteoporoză;
- artrită reumatoidă;
- spondilită anchilozantă;
- bursita;
- tendinită;
- sciatică;
- tumori;
- fibromialgie.
Simptome
Este necesară o programare la medicul ortoped eventual și la reumatolog dacă apar simptome ca durere de șold, rigiditate a zonei care face imposibilă ridicarea piciorului, șchiopătare în timpul mersului și dureri în timpul nopții. În funcție de zona exactă în care iradiază durerea se poate pune mai ușor diagnosticul. Durerea de șold poate apărea în partea superioară sau partea exterioară a șoldului, precum și în zona inghinală. Ea poate fi cauzată de afecțiuni ale spatelui, dar și de răniri sau deteriorări apărute la nivelul mușchilor, ligamentelor sau tendoanelor din jurul articulației.
Diagnosticare
Pentru diagnosticare, medicul ortoped va face anamneza examenul clinic și va discuta cu pacientul despre debutul durerii și va face o examinare fizică. Ulterior, va solicita o radiografie sau alte investigații, cum ar fi un CT sau RMN. De cele mai multe ori, o radiografie simplă este suficientă pentru a fi pus un diagnostic. În unele cazuri, când afecțiunea este legată de coloana vertebrală, pacientul va fi îndrumat către un medic neurochirurg.
Tratament
Opțiunile de tratament în caz de durere de șold depind de diagnosticarea corectă a cauzei.
În cazul în care diagnosticul pentru durere de șold este coxartroză în stadiul incipient, se pot recomanda medicamente antiinflamatoare pentru durere și fiziokinetoterapie. Se pot recomanda și băi termale calde sau infilitrații intraarticulare. În alte cazuri, se poate recomanda intervenția chirurgicală. De obicei, când nu sunt accidente sau cazuri foarte grave, se practică chirurgia minim invazivă, această variantă fiind ideală pentru că organismul se reface mai ușor.
Artroscopia este cea mai întâlnită intervenție chirurgicală în caz de durere de șold și este o operație minim invazivă, care necesită doar câteva mici incizii în piele. Se face cu ajutorul unui instrument numit artroscop, care are o cameră de filmat care îl ajută pe medic să execute cu precizie reparațiile necesare. Poate fi necesară și artroplastia, înlocuirea șoldului cu un implant artificial. În funcția de dificultatea intervenției, medicul ortoped va informa pacientul despre durata recuperării și tratamentul postoperator necesar. Printre tratamentele postoperatorii necesare pot fi recomandate fizioterapia, balneofizoterapia sau kinetoterapia.
Complicații
Complicațiile care pot apărea în cazul durerii de șold sunt legate mai ales de întârzierea solicitării ajutorului medical. Atunci când diagnosticul este pus târziu, tratamentul poate fi mult mai dificil iar recuperarea mult mai grea.
Prevenție
Scăderea în greutate și ulterior menținerea unei greutăți optime, mișcarea regulată, fără sporturi de impact, care pot afecta articulațiile sunt factori care pot să prevină apariția durerilor de șold. Sunt necesare exerciții care să tonifieze musculatura. Înainte de ședințele de fitness sau de practicarea unor sporturi este necesară încălzirea musculaturii, în timp ce după aceea sunt benefice exerciții de stretching. În timpul sportului intensiv, este necesară purtarea unui echipament de protecție.
Trebuie evitate statul mult pe scaun sau în picioare, precum și sedentarismul, deoarece este una dintre cauzele care afectează adesea articulațiile. Dacă este vorba doar despre o inflamație, odihna și medicamente antiinflamatoare pot fi de ajutor pentru a ușura durerea de șold. Pot fi de ajutor și pungi cu gheață aplicate local pentru ușurarea durerii. Bandajele de compresie pot fi de asemenea recomandate, precum și ridicarea picioarelor mai sus de nivelul inimii, dacă este posibil și nu doare foarte rău. Acest lucru poate ușura circulația.
Dacă durerea apare și dispare, eventual în anumite momente ale zilei, de obicei dimineața sau seara, sau dacă este continuă, atunci este necesar un consult medical.
Este foarte important ca în cazul în care apare o durere de șold să se apeleze la consult de specialitate pentru a fi determinată corect și cât mai rapid cauza care o declanșează. Există afecțiuni care pot fi tratate mult mai ușor atunci când sunt descoperite în fază incipientă. În schimb, pe măsură ce afecțiunea avansează, intervențiile chirurgicale devin obligatorii, sunt mai dificile, iar perioada de recuperare este mai mare și mai grea. Cu cât se află mai repede de la ce a pornit durerea de șold, cu atât mai repede se poate începe tratamentul.
Bibliografie
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21118-hip-pain
- https://www.webmd.com/pain-management/hip-pain-causes-and-treatment
- https://www.mayoclinic.org/symptoms/hip-pain/basics/causes/sym-20050684
- https://www.rush.edu/news/7-common-causes-hip-pain
- https://www.healthline.com/health/hip-pain
Alte afecțiuni similare
Dorsalgie
Dorsalgiile sau durerile de spate sunt printre cele mai frecvente afecțiuni. Se confruntă cu ele atât tinerii, din cauza stilului de viață preponderent sedentar, cât și...
Vezi detalii
Durere abdominală
Durerea abdominală (denumită de multe ori durere „de stomac”) reprezintă durerea care apare oriunde în regiunea cuprinsă între marginea inferioară a toracelui și...
Vezi detalii
Durere cervicală
Durerea cervicală este, de obicei, provocată de o postură greșită, de suprasolicitare sau de o poziție incomodă de somn. Dar, uneori, poate indica și o afecțiune gravă...
Vezi detalii
Durere în partea dreaptă
Durerea în partea dreaptă a corpului este relativ frecventă și adesea nu este simptomul unei probleme grave. Poate fi un disconfort, care trece de la sine în câteva...
Vezi detalii
Durere în partea stângă
Durerea în partea stângă poate fi îngrijorătoare și frustrantă. Acest tip de durere localizată poate varia de la ușoară la severă și poate avea un impact semnificativ...
Vezi detalii
Durere lombară
Durerea lombară afectează regiunea lombară a coloanei vertebrale, de la marginea inferioară a coastelor până la fese. Poate fi cauzată de diverse leziuni sau afecțiuni,...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.