medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Durere pelvină

Durere pelvină

Descoperă informații utile despre durere pelvină: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre durerea pelvină

Durerea pelvină apare mai des la femei decât la bărbați și poate fi cauzată de diverse afecțiuni, cum ar fi boli digestive, renale sau ale aparatului reproducător. În funcție de diagnostic, tratamentele recomandate pot varia de la medicamente și intervenții chirurgicale, până la psihoterapie.

Durerea pelvină este durerea care apare în zona pelvisului, adică zona inferioară a abdomenului, mai exact sub ombilic, deasupra zonei inghinale. În cazul femeilor, de cele mai multe ori durerea pelvină este asociată cu afecțiuni ale aparatului reproducător. Poate fi, însă, vorba și despre probleme cu alte organe aflate în acea zonă. În cazul bărbaților, durerea pelvină poate fi legată de afecțiuni digestive, inflamația prostatei sau probleme cu rinichii.

Femeile acuză adesea dureri și o stare de disconfort caracteristice perioadei în care au menstruația sau la ovulație. Mucoasa uterină care se formează pentru a favoriza fixarea embrionului în uter se desprinde și este eliminată dacă femeia nu rămâne însărcinată. Uterul are contracții pentru a elimina mucoasa respectivă, motiv pentru care poate apărea senzația de durere pelvină. Durerea poate rămâne la nivelul pelvisului sau poate iradia și în zona lombară.

Medicul poate recomanda tratamentul cu analgezice în zilele respective sau pilule contraceptive. Durerea poate fi atenuată cu ajutorul aplicării unor surse de căldură pe abdomen, cum ar fi sticle cu apă caldă sau perne speciale care se încălzesc.
Se recomandă evitarea alimentelor cu potențial energizant în acea perioadă, cum sunt cafeaua, ceaiul negru sau verde, ciocolata, vinul sau alte băuturi alcoolice.

Dacă durerea este însoțită de senzația de greață, vărsături și febră, există posibilitatea să fie vorba de o inflamație a apendicelui, probleme cu o eventuală sarcină sau cu chisturi ovariene. Acestea sunt urgențe medicale, așa că se recomandă deplasarea la spital sau solicitarea unei ambulanțe.

În unele cazuri, poate apărea senzația de durere pelvină sub formă de durere psihogenă. Atunci când este vorba despre durere pelvină cronică, se pot recomanda ședințe de psihoterapie.

Femeie cu dureri de pelvis

Cauze

Următoarele afecțiuni pot cauza durere pelvină:

  • sindromul premenstrual;
  • crampele menstruale;
  • Mittelschmerz (ovulație dureroasă);
  • inflamarea apendicelui;
  • BTS - boli cu transmitere sexuală;
  • boala inflamatorie pelvină;
  • sarcină ectopică sau extrauterină;
  • avort spontan, avort incomplet;
  • travaliu;
  • chisturi ovariene care se rup sau sparg;
  • afecțiuni ale uretrei sau colului uterin;
  • himen neperforat;
  • endometrioză;
  • tumori la nivelul uterului sau colonului;
  • ocluzie intestinală;
  • cistită;
  • afecțiuni ale rinichilor;
  • sindromul intestinului iritabil;
  • afecțiuni musculare;
  • afecțiuni osteoarticulare;
  • afecțiuni ale aparatului digestiv;
  • inflamația prostatei;
  • hernie inghinală;
  • abuz sexual.

Factori de risc

Factorii de risc care pot duce la simptome ca durere pelvină acută sau cronică pot fi variați. De cele mai multe ori, pacienții care acuză durere pelvină sunt femei, care pot avea afecțiuni ale aparatului reproducător sau ale sistemului renal. Pot reprezenta factori de risc unele intervenții chirurgicale care au loc în zona pelvisului, cum ar fi cezariana sau histerectomia. Abuzul sexual sau fizic poate duce la durere pelvină acută sau cronică. Emoțiile puternice și stresul pot declanșa durere pelvină pe fond emoțional. Femeile se pot confrunta cu durere pelvină în sarcină sau durere pelvină la menopauză.

Simptome

În funcție de afecțiunile care cauzează durere pelvină, simptomele care o pot însoți pot varia. Poate fi vorba de febră și frisoane, stări de greață, sângerări vaginale sau rectale, balonare, probleme digestive sau dureri la contact sexual.

Durerea pelvină poate fi ascuțită, pulsatilă sau sub formă de presiune. Poate debuta brusc sau ciclic, iar intensitatea poate fi de la început foarte mare sau poate crește gradual. Unele activități pot accentua durerea pelvină, cum ar fi raporturile sexuale, urinarea sau defecația, strănutul puternic, unele mișcări bruște sau exerciții fizice.

Medic care analizeaza radiografia unui pacient care sufera de durere pelvina

Diagnosticare

Pentru a diagnostica afecțiunea care a generat durere pelvină, medicul specialist va face mai întâi anamneza pacientului, apoi o examinare fizică. Medicul va solicita informații legate de cum se manifestă durerea, ce alte simptome sunt asociate, detalii legate de ciclul menstrual, activitatea sexuală sau existența unor afecțiuni. După examinarea fizică, vor fi solicitate o serie de analize și investigații. Printre acestea se numără analizele de sânge, urină și fecale, analize pentru BTS (boli cu transmitere sexuală), ecografii și radiografii abdominale și pelvine, colonoscopie, CT și RMN. În cazul femeilor active sexual se poate face și un test de sarcină. În unele cazuri, medicul poate efectua o laparoscopie.

Tratament

Tratamentul care se recomandă pentru durere pelvină este ales în funcție de afecțiunea care a generat durerea. După diagnosticare, medicul specialist poate recomanda terapii cu medicamente, diverse exerciții de relaxare, fizioterapie sau psihoterapie. În cazurile grave sunt recomandate intervenții chirurgicale de urgență.


Complicații

Durerea pelvină poate să fie acută, cu debut brusc sau durere pelvină cronică, care poate dura minimum șase luni. Durerea cronică poate apărea și pe fond de stres sau probleme emoționale, necesitând tratament psihoterapeutic.

Complicațiile care pot apărea dacă durerea pelvină este ignorată sau tratată superficial, cu medicamente care o opresc temporar și distrag atenția de la posibilele afecțiuni care o generează, pot fi extrem de grave. Unele dureri pelvine semnalizează urgențe medicale, astfel că diagnosticul trebuie să fie pus cât mai rapid posibil de către un medic specialist, întrucât poate fi vorba de o afecțiune care poate progresa rapid către inflamația generalizată a abdomenului și sepsis sau hemoragii masive, de exemplu în caz de chist ovarian rupt, sarcină ectopică sau avort spontan.

Prevenție

Uneori durerea pelvină, ca și alte tipuri de dureri pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Persoanele care sunt predispuse la dureri pelvine sunt sfătuite să aibă o dietă sănătoasă, care să includă alimente bogate în fibre. De asemenea, se recomandă să se reducă pe cât posibil consumul de zahăr, alimente grase, cafea, alcool și țigări. În același timp, sunt de folos exercițiile fizice moderate, care includ și mișcări de stretching, efectuate în mod regulat. Acestea au atât efect antistres, cât și de relaxare și tonifiere musculară.

Sunt recomandate uneori suplimente alimentare care să asigure necesarul de vitamine și minerale, o hidratare optimă și adoptarea unor metode de relaxare, cum ar fi tehnici de respirație, meditație sau yoga. În cazul în care aceste dureri nu pot fi evitate, se recomandă aplicarea locală a unor surse de căldură, cum ar fi comprese, sticle cu apă caldă sau chiar perne sau pături electrice. În același timp, trebuie evitate momentele în care se stă jos sau în picioare în aceeași poziție pentru perioade îndelungate. Dacă acestea nu pot fi eliminate complet, se recomandă ca o dată la una sau două ore să se facă pauze în care să se facă mișcare. Când durerea pelvină este recurentă, se recomandă să existe controale medicale făcute regulat.

Este foarte important ca simptomele de durere pelvină să nu fie ignorate sau tratate cu superficialitate. În cazul în care acestea debutează brusc și nu au o explicație cunoscută, este posibil ca afecțiunea care le generează să reprezinte o urgență medicală, care necesită o intervenție chirurgicală imediată. Trebuie solicitat un consult medical pentru orice tip de durere pelvină care apare și persistă, pentru un diagnostic corect pus la timp și un tratament adecvat.

Bibliografie

  1. https://www.mayoclinic.org/symptoms/pelvic-pain/basics/causes/sym-20050898
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/12106-pelvic-pain
  3. https://www.nhs.uk/conditions/pelvic-pain/
  4. https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-pelvic-pain-causes
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323796

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.