Despre durerea de pancreas
Durerea de pancreas poate apărea atunci când există inflamații sau tumori la nivelul pancreasului și este însoțită de alte simptome. Ideal este să se efectueze imediat analize care pot evidenția afecțiuni ale pancreasului în cadrul analizelor anuale de rutină.
Pancreasul este o glandă situată în spatele stomacului, alături de intestinul subțire. Acesta are foarte multe roluri importante în funcționarea optimă a organismului. Printre altele, eliberează enzime digestive în intestinul subțire, precum și insulină și glucagon în sânge. Glucagonul și insulina sunt hormoni pancreatici care contribuie la reglarea nivelului glicemiei. Cu ajutorul lor, alimentele sunt descompuse până la stadiul de elemente absorbabile. Pancreasul produce sucul pancreatic, care are un rol important în digestie. Anatomic, este alcătuit din trei părți, respectiv capul, corpul și coada și are două ducturi pancreatice, ductul principal, numit Wirsung și ductul auxiliar, numit Santorini. Localizarea durerii de pancreas este în zona superioară a abdomenului, uneori cu iradiere spre spate.
Bolile care pot afecta pancreasul pot fi pancreatita acută sau cronică, pancreatita ereditară sau pancreatita cauzată de migrarea unor calculi mici de la nivelul biliar în pancreas. Diabetul de tip 1 și 2 are legătură deficitul producerii de insulină sau secreția unor molecule de insulină fără proprietăți biologice. Cancerul pancreatic sau adenocarcinomul pancreatic, precum și tumorile intraductale fac parte dintre afecțiunile oncologice care pot apărea la pancreas. Cancerul la pancreas nu prezintă simptome în faza incipientă și este de cele mai multe depistat când deja este în stadiu avansat.
Cauze
Printre afecțiunile care pot cauza durere de pancreas se pot număra următoarele:
- pancreatită acută sau cronică;
- abces pancreatic;
- neoplasm pancreatic;
- fibroză chistică;
- tumori maligne, precum insulinom, vipom sau ampulom;
- metastaze secundare la nivelul pancreasului.
Factori de risc
Printre factorii de risc de apariție a pancreatitei sau altor boli care afectează pancreasul se pot număra următorii:
- ereditar, când unul dintre părinți a avut afecțiuni ale pancreasului;
- malformații genetice;
- consumul excesiv de alcool;
- fumatul;
- diabetul zaharat;
- obezitatea;
- fibroza chistică;
- litiaza biliară;
- vârsta înaintată;
- niveluri ridicate de calciu în sânge;
- nivel ridicat al trigliceridelor în sânge;
- infecții virale sau bacteriene;
- fungi sau paraziți;
- blocaj în sistemul ductal pancreatic;
- unele medicamente pe bază de steroizi sau estrogen;
- medicamentele diuretice;
- răni sau intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului;
- infecții bacteriene precum Salmonella sau cu virus hepatitic A sau B;
- traumatisme la nivelul pancreasului;
- unele boli autoimune, precum lupusul;
- transplantul de rinichi.
Simptome
Durerea de pancreas poate să fie însoțită și de alte simptome. În funcție de acestea, dar și de analizele și investigațiile adiacente, medicul specialist poate pune diagnosticul corect pentru a începe tratamentul necesar. Printre aceste simptome se pot număra scăderea în greutate aparent nemotivată, dureri mari în zona abdomenului superior, care radiază în spate (durere în bară), febră, frisoane, respirație îngreunată, greață, vomă, urină închisă la culoare, diaree sau steatoree (scaun cu fecale grăsoase și foarte urât mirositoare). În cazurile grave, când deja este vorba despre cancer pancreatic în stadiu avansat, poate apărea icter, manifestat prin îngălbenirea pielii și a zonei albe a globului ocular.
Diagnosticare
Medicul specialist care diagnostichează afecțiunile pancreasului este medicul gastroenterolog. Acesta va face anamneza pacientului, va efectua un examen clinic și va solicita o serie de analize și investigații necesare. Printre acestea se numără ecografia, radiografia abdominală și pulmonară, CT-ul (tomografia computerizată), RMN-ul (rezonanța magnetică), endoscopia și biopsia. Se mai pot solicita și teste genetice, teste oncologice, precum și colangiopancreatografie RM sau ERCP.
Tratament
Tratamentul necesar în cazul afecțiunilor pancreasului diferă în funcție de diagnostic. Poate fi necesară intervenția chirurgicală în cazul prezenței calculilor biliari sau pentru îndepărtarea tumorilor existente. În cazul cancerului pancreatic se recomandă tratament postoperator care poate include chimioterapie, imunoterapie și radioterapie. Pentru dureri se prescrie tratament medicamentos. Pot fi prescrise și antibiotice în cazul apariției unor infecții, enzime pancreatice în caz de insuficiență pancreatică sau în caz de diabet zaharat tip 1 sau tip 2 necontrolat, se intervine cu insulină.
Complicații
Durerea de pancreas se poate datora unor afecțiuni care pot da complicații severe. Printre acestea se pot număra ocluzia intestinală, peritonita, necroza pancreatică, abcesul pancreatic cu puroi, ascita sau perforarea unor organe. În cazul pancreatitei cronice, complicațiile pot duce la hemoragii, leziuni și infecții, riscul de deces fiind crescut. Atât în cazul pancreatitei cronice, cât și în cazul cancerului de pancreas, decesul poate fi provocat de complicații ale acestor afecțiuni la nivelul inimii, plămânilor sau rinichilor.
Prevenție
Pentru prevenirea afecțiunilor pancreatice și implicit a simptomelor de durere de pancreas se recomandă evitarea fluctuațiilor de greutate și a dietelor de slăbire drastice. Persoanelor care fumează în exces sau consumă cantități mari de alcool li se recomandă să reducă sau să renunțe complet la alcool și țigări.
Este important să existe un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, cu fructe, legume și alte surse de vitamine și minerale necesare organismului, precum și mișcare regulată și odihnă suficientă. În același timp, se recomandă evitarea sau reducerea pe cât posibil a alimentelor bogate în grăsimi, zahărului și băuturilor carbogazoase dulci. Nu trebuie consumate în exces carnea roșie, alimentele prăjite, produsele lactate cu un conținut ridicat de grăsime și nici dulciurile. Se recomandă consumul suficient de fluide, în special apă. Persoanele care au în familia apropiată persoane care au avut afecțiuni ale pancreasului ar trebui să facă periodic investigații în scop preventiv.
Este necesar un consult medical de specialitate urgent dacă apar simptome îngrijorătoare ca durere de pancreas sau de abdomen, stări de greață și vomă, febră și frisoane. Medicul trebuie să fie informat dacă au existat probleme legate de calculi biliari sau dacă se consumă sau s-a consumat în trecut alcool în mod excesiv. Aceste informații sunt de folos pentru a stabili cât mai rapid un diagnostic corect și începerea tratamentului.
Bibliografie
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-pancreatitis
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/pancreatitis/symptoms-causes
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8103-pancreatitis
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pancreatitis
- https://www.healthdirect.gov.au/pancreatitis
Alte afecțiuni similare
Durere în partea dreaptă
Durerea în partea dreaptă a corpului este relativ frecventă și adesea nu este simptomul unei probleme grave. Poate fi un disconfort, care trece de la sine în câteva...
Vezi detalii
Durere în partea stângă
Durerea în partea stângă poate fi îngrijorătoare și frustrantă. Acest tip de durere localizată poate varia de la ușoară la severă și poate avea un impact semnificativ...
Vezi detalii
Durere lombară
Durerea lombară afectează regiunea lombară a coloanei vertebrale, de la marginea inferioară a coastelor până la fese. Poate fi cauzată de diverse leziuni sau afecțiuni,...
Vezi detalii
Durere pelvină
Durerea pelvină apare mai des la femei decât la bărbați și poate fi cauzată de diverse afecțiuni, cum ar fi boli digestive, renale sau ale aparatului reproducător. În...
Vezi detalii
Durere precordială
Durerea precordială se referă la durerea resimțită în zona pieptului, cunoscută și sub numele de regiunea precordială. Acest termen descrie durerea sau disconfortul...
Vezi detalii
Durere toracică
Durerea toracică este, în primul rând, un semnal de alarmă pentru că poate avea legătură cu o criză cardiacă. De altfel, la inimă ne gândim întotdeauna când apare un...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.