Enterobiaza

Enterobiaza este o infestare cu Enterobius vermicularis, de obicei la copii.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Hristea Adriana
Medic Primar
Medic Primar...
Manciuc Doina Carmen,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Enterobiaza - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele infestarii cu oxiuri

Infestarea se produce, de obicei, in urma transferului de oua din regiunea perianala pe obiectele contaminate (haine, asternuturi, mobila, carpete, jucarii), de pe care ouale sunt preluate de noua gazda, transmise la nivelul gurii si inghitite.

Suptul degetului este un factor de risc. Reinfestarea (autoinfestarea) se produce cu usurinta prin transferul oualelor de la regiunea perianala la nivelul gurii prin intermediul degetelor.

Oxiurii ajung la maturitate in tractul gastro-intestinal inferior in decurs de 2-6 saptamani. Viermele femela migreaza catre regiunea perianala (de obicei noaptea) pentru a depozita oua. Substanta lipicioasa, gelatinoasa, in care ouale sunt depozitate, ca si miscarile viermelui femela determina prurit perianal. Ouale pot supravietui pe obiecte contaminate pana la 3 saptamani la temperatura normala a camerei.

Enterobiaza - Simptome

Simptomele infestarii cu oxiuri

Simptomul sau major este pruritul perianal.

Majoritatea persoanelor infestate nu au semne sau simptome, dar unele prezinta prurit perianal si excoriatii perianale prin scarpinare. Rareori, viermii femele care migreaza urca in tractul genital feminin, determinand vaginita si, rareori, leziuni peritoneale. Infestarii cu oxiuri i s-au atribuit si multe alte manifestari (ex. durere abdominala, insomnie, convulsii), dar este improbabila o relatie cauzala. S-a descoperit ca oxiurii ar obstructiona lumenul apendicelui in cazuri de apendicita, dar prezenta parazitilor poate fi o coincidenta.

Enterobiaza - Tratament

Diagnosticarea infestarii cu oxiuri

Diagnosticul este prin inspectarea vizuala pentru depistarea viermilor filiformi din regiunea perianala sau testul cu banda adeziva pentru oua. Astfel, infestarea cu oxiuri poate fi diagnosticata prin depistarea viermelui femela, care are lungimea aproximativ de 10 mm (media pentru mascul este de 3 mm), la nivelul regiunii perianale noaptea, cu 1-2 ore dupa ce copilul se culca, sau dimineata. Boala poate fi diagnosticata si prin identificarea la microscopul cu rezolutie mica a oualelor pe banda adeziva. Ouale se obtin in zorii zilei, inainte de scularea copilului prin atasarea de pliurile perianale a unei bande adezive, care este apoi plasata cu partea lipicioasa pe o lama de sticla si observata la microscop. Ouale pot fi gasite, dar mai rar, in scaun, urina sau pe frotiuri vaginale.

Tratamentul infestarii cu oxiuri

Tratamentul este cu pyrantel pamoat, mebendazol sau albendazol.

Deoarece infestarea cu oxiuri este rareori agresiva, prevalenta sa mare, iar reinfestarea frecventa, tratamentul se indica doar in cazul infectiilor simptomatice. Cu toate astea, majoritatea pacientilor apeleaza de indata la tratament atunci cand copiii lor au oxiuri. 

O doza de mebendazol, 100 mg p.o. (indiferent de varsta), sau de albendazol 400 mg, repetata dupa doua saptamani, are eficienta in eradicarea viermilor ascutiti (nu si a oualelor), in peste 90% din cazuri. O doza unica de pyrantel pamoat 11 mg/kg p.o. (maximum 1 g) initial, repetat dupa 2 saptamani, este, de asemenea, eficienta. 

Reinfestarea este comuna, deoarece ouale viabile pot fi excretate timp de o saptamana dupa terapie, iar ouale depuse in mediul inconjurator inainte de tratament pot supravietui 3 saptamani. Deoarece infestarea multipla in cadrul aceleiasi locuinte se poate repeta, poate fi necesar tratamentul intregii familii. Hainele, asternuturile si alte articole trebuie spalate frecvent, iar in casa trebuie dat cu aspiratorul in mod frecvent.

Unguentele antipruriginoase folosite in regiunea parianala de 2-3 ori/zi pot ameliora pruritul.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical