Despre enterobiază
Enterobiaza reprezintă infestarea colonului cu parasite Enterobius vermicularis, cunoscuți și sub denumirea de oxiuri sau helminți.
Acest parazit își găsește un corp gazdă, în zona aparatului digestiv inferior, consumând conținutul intestinal și alimentele și lichidele ingerate de om. Infestarea cu Enterobius vermicularis se realizează foarte ușor și este întâlnită, mai ales, în rândul copiilor. Ouăle și larvele de oxiuri au dimensiuni microscopice, pe când femelele adulte au dimensiuni de 13 mm, iar masculii au dimensiuni mai reduse, de 5 mm.
Enterobiaza se poate trata prin medicamentație prescrisă de un medic specialist, dar este important să se urmeze strict pașii pentru vindecare, astfel încât să nu existe posibilitatea de reinfestare.
Enterobiaza se găsește și sub alte denumiri acceptate în domeniul medical, precum oxiuriază, infecție cu oxiuri sau viermi de șezut.
Cauze
Cauza principală a apariției enterobiazei este infestarea cu viermii paraziți.
Infestarea cu oxiuri se realizează pe cale orală, prin înghițirea ouălor produse de viermii paraziți și transferate de la o altă persoană deja infestată pe anumite obiecte comune. De obicei, cea mai comună infestare cu oxiuri se realizează între membrii unei familii, atât timp cât există deja un corp gazdă al viermilor paraziți.
Ouăle purtate de corpul gazdă sunt transferate din regiunea perianală pe diferite obiecte cu care persoana infestată a intrat în contact.
Un caz rar de infestare este ingerarea ouălor viermilor paraziți din atmosferă, prin intermediul aerului. Acest fapt este posibil doar în cazul în care pacientul se află într-o regiune cu un grad mare de infestare.
Factori de risc
Persoanele care reprezintă un risc crescut de infectare cu Enterobius vermicularis sunt:
- Copiii cu vârsta până în 18 ani;
- Persoanele care au grijă de copiii infectați;
- Persoanele instituționalizate.
De obicei, în rândul acestor grupuri, riscul de infestare este de peste 50%.
Factorul de risc principal pentru cauza infestării cu oxiuri este punerea mâinilor în jurul gurii sau suptul degetului și punerea gurii pe obiecte potențial contaminate, mai ales în cazul copiilor. Astfel se explică gradul ridicat de infectare în rândul copiilor preșcolari.
Simptome
Simptomul principal care poate apărea în cazul enterobiazei este pruritul în regiunea anală și în zona genitală (în principal la fetițe). Senzația de mâncărime se resimte mai intens pe timpul nopții, atunci când femelele își depun ouăle în zona anală. La examenul fizic se observă leziuni de grataj, excoriaţii, eczematizări şi suprainfecţie locală. Din această cauză, oxiurii la copii pot provoca tulburări grave de somn și irascibilitate pe timpul zilei.
Tulburările digestive sunt nespecifice:
- anorexie;
- greţuri;
- dureri abdominale recurente şi difuze;
- tulburări de tranzit (uneori);
- pierderea apetitului.
În cazuri foarte rare în rândul femeilor, prin depunerea larvelor de oxiuri în tractul genital feminin, simptomele de enterobiază se pot manifesta prin:
- vaginită;
- leziuni peritoneale.
În cazul apariției unor simptome puternice de viermișori la copii și, implicit, a complicațiilor, este necesar ca pacientul să apeleze la un medic infecționist, pentru prelevarea probelor în scopul depistării oxiurilor. Când manifestările se accentuează sau nu sunt în totalitate specifice enterobiazei, fiind vorba despre o situație care nu suportă amânare, medicul specialist poate să recomande analize suplimentare, care să excludă o posibilă infecție bacteriană, cum ar fi infestarea cu Campylobacter.
Diagnosticare
Având în vedere dimensiunile microscopice ale viermilor paraziți, diagnosticarea enterobiazei se poate realiza prin:
Amprenta anală (metoda benzii adezive)
Metoda benzii adezive este o tehnică bine cunoscută pentru diagnosticarea enterobiazei. Amprenta anală este un proces specializat de investigare a larvelor de Enterobius vermicularis. Recoltarea se face dimineața, după trezire, cu ajutorul unui sistem specializat denumit REAL GRAHAM TEST.
Examinarea unei singure probe are o sensibilitate de 50%, a trei probe – 90%, iar a cinci probe - 100%. Pentru a exclude un diagnostic de enterobioză sunt necesare șapte examene efectuate la interval de două zile.
Metoda verificării unghiilor
Având în vedere simptomul de prurit în zona genitală, a doua metodă de verificare a prezenței viermilor paraziți este analizarea la microscop a probelor luate de sub unghii. O persoană infectată care s-a scărpinat în zona perianală, ar fi putut aduna ouă de oxiuri sub unghii, care ar putea fi folosite pentru diagnostic.
În anumite cazuri, pot fi găsite oxiuri în scaun, urină sau frotiuri vaginale. Medicul poate recomanda diferite teste pentru boli infecțioase, astfel încât să reiasă răspunsul negativ sau pozitiv pentru prezența enterobiazei în corp. Leucograma este, de obicei, normală.
Tratament
Tratamentul pentru enterobiază este, de obicei, medicamentos. Acestea pot fi găsite în farmacii și achiziționate fără recomandarea medicului specialist. În acest caz, este posibil ca, după întreruperea tratamentului, infestarea cu oxiuri să reapară imediat. De aceea, este recomandat să consulți un medic specialist, tocmai pentru a evita acest risc de reapariție a infestării.
Tratament medicamentos pentru oxiuri
Este important ca tratarea medicamentoasă pentru oxiuri să fie supravegheată de un medic specialist, astfel încât să se asigure toate măsurile de precauție pentru vindecarea integrală a corpului gazdă.
Tratamentul medicamentos trebuie administrat pentru toți membrii familiei sau grupului în care trăiește persoana infectată, astfel încât enterobiaza să fie prevenită. Local se pot aplica creme sau unguente antipruriginoase.
După terminarea tratamentului medicamentos sunt foarte importante măsurile de igienă și precauție în spațiul locuibil. Având în vedere că fiecare lucru poate fi contaminat cu viermi intestinali sau oxiuri este importantă curățenia regulată și dezinfectarea spațiilor, hainelor și obiectelor comune. Se recomandă ca, timp de 3-4 zile, fiecare membru al familiei să facă duș în fiecare dimineață, după deșteptare.
Nu se recomandă măturarea suprafețelor, deoarece praful se ridică în aer și, odată cu acesta, și larvele de oxiuri.
După aproximativ două săptămâni de la primul dozaj de tratament, medicul specialist poate recomanda administrarea aceluiași tratament, pentru a se asigura curățarea integrală de oxiuri la adulți și la copii. Medicul specialist poate recomanda și o coprocultura, pentru siguranța unui răspuns negativ în cazul infectării cu oxiuri.
Dacă boala este refractară la tratament, ar trebui luată în considerare o infestare cu Dipylidum caninum (cel mai comun vierme care infectează câinii şi pisicile de casă).
Eradicarea infecţiei la persoane instituţionalizate este dificilă. Prognosticul este bun, dar reinfestarea este obişnuită.
Tratament naturist pentru oxiuri
Există și tratamente naturiste pentru enterobiază, dar pentru utilizarea optimă de către pacient a acestor dozaje, se recomandă avizul unui specialist.
Complicații
Complicațiile infestării cu oxiuri sunt, în general, rare. Cu toate acestea, viermii intestinali pot duce la:
- Infecții bacteriene, în cazul mâncărimilor excesive, atunci când persoana infestată se scarpină până la sângerare;
- Infecții ale tractului urinar, în special la femei;
- enterobiază pe parcursul sarcinii, deoarece poate da manifestări neplăcute gravidei, iar managementul oxiurozei în sarcină este unul dificil, multe substanțe active folosite în tratamentul specific fiind contraindicate;
- probleme gastro-intestinale și abdominale, precum: apendicită (viermii adulţi se cantonează la nivelul regiunii cecoapendiculare şi ileo-colonice), diverticulită (inflamația unor cavități sacciforme dezvoltate la nivelul intestinului gros), vaginite (inflamația mucoasei vaginale) și endometrită (inflamația mucoasei uterului).
Întrebări frecvente
Bibliografie
- “Enterobiasis - Epidemiology & Risk Factors.” CDC, 2022, www.cdc.gov
- “Pinworms: Symptoms, Causes, Treatments.” Cleveland Clinic, 2019, https://my.clevelandclinic.org
- “Enterobiasis.” CDC, 2022, www.cdc.gov
- Wolfram, Wayne. “Enterobiasis (Pinworm Infestation): Practice Essentials, Pathophysiology, Epidemiology.” Medscape.com, Medscape, 15 Dec. 2021, https://emedicine.medscape.com
- “Enterobiasis - NORD (National Organization for Rare Disorders).” NORD (National Organization for Rare Disorders), NORD, 2015, https://rarediseases.org
Alte afecțiuni similare
Emfizemul pulmonar
Emfizemul este o afecțiune pulmonară care provoacă dificultăți de respirație. La persoanele cu emfizem, sacii de aer din plămâni (alveolele) sunt deteriorați. În timp,...
Vezi detalii
Encefalita
Encefalita este definită ca apariția unui proces inflamator, de obicei acut, în țesutul cerebral, asociat cu semne clinice de disfuncție a creierului. Deși implică, în...
Vezi detalii
Endocardita
Endocardita este o afecțiune cardiacă ce are la bază inflamația endocardului (membrana care căptușește cavitățile inimii). Endocardita apare atunci când bacterii,...
Vezi detalii
Enterocolită
Enterocolita este o inflamație care apare în tractul digestiv al unei persoane și afectează atât intestinului subțire (enterita) cât și colonul (colita). Enterocolita...
Vezi detalii
Entorsa
Entorsa reprezintă întinderea sau lezarea unuia sau mai multor ligamente de la nivelul articulației. Poate apărea în orice structură articulară din corp, cele mai expuse...
Vezi detalii
Entorsa la genunchi
Entorsa de genunchi este un traumatism declanșat de întinderea sau ruptura ligamentelor care susțin articulația genunchiului. Stabilitatea și mobilitatea genunchiului...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.