RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!
Despre leucemia limfatică cronică
Leucemia poate afecta celulele roșii din sânge, celulele albe din sânge și trombocitele.
Leucemia limfocitară cronică (LLC) este un tip de cancer al sângelui și al măduvei osoase - țesutul spongios din interiorul oaselor în care se formează celulele sanguine.
Termenul „cronic” în leucemia limfocitară cronică provine din faptul că această leucemie progresează, de obicei, mai lent decât alte tipuri de leucemie. Termenul „limfocitar” în leucemia limfocitară cronică provine de la celulele afectate de boală - un grup de globule albe numite limfocite, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.
Leucemia limfocitară cronică afectează cel mai frecvent adulții în vârstă.
În mod normal, măduva osoasă produce celule stem din sânge (celule imature) care devin celule sanguine mature în timp. O celulă stem din sânge poate deveni o celulă stem mieloidă sau o celulă stem limfoidă.
O celulă stem mieloidă devine unul dintre cele trei tipuri de celule sanguine mature:
- Globule roșii care transportă oxigen și alte substanțe către toate țesuturile corpului;
- Granulocitele, care sunt celule albe din sânge care ajută la combaterea infecțiilor și a bolilor;
- Trombocitele, care formează cheaguri de sânge pentru a opri sângerarea.
O celulă stem limfoidă devine o celulă limfoblastică și apoi unul dintre cele trei tipuri de limfocite (globule albe):
- Limfocitele B care produc anticorpi pentru a ajuta la combaterea infecțiilor;
- Limfocitele T care ajută limfocitele B să producă anticorpi care ajută la combaterea infecțiilor;
- Celulele ucigașe naturale (NK) care atacă celulele canceroase și virușii.
În LLC, prea multe celule stem din sânge devin limfocite anormale. Limfocitele anormale pot fi numite și celule leucemice. Aceste celule leucemice nu sunt capabile să lupte foarte bine împotriva infecțiilor. De asemenea, pe măsură ce numărul de celule leucemice crește în sânge și măduva osoasă, există mai puțin loc pentru celulele albe din sânge, globulele roșii și trombocitele sănătoase. Acest lucru poate duce la infecție, anemie și sângerare ușoară.
Cauze
Medicii nu sunt siguri ce declanșează procesul care provoacă leucemie limfocitară cronică. Ceea ce se știe este că ceva se întâmplă să provoace modificări (mutații) în ADN-ul celulelor producătoare de sânge. ADN-ul unei celule conține instrucțiuni care îi spun celulei ce trebuie să facă. Modificările spun celulelor sanguine să producă limfocite anormale, ineficiente.
Dincolo de a fi ineficiente, aceste limfocite anormale continuă să trăiască și să se înmulțească atunci când limfocitele sănătoase ar muri. Limfocitele anormale se acumulează în sânge și în anumite organe, unde provoacă complicații. Acestea pot aglomera celulele sănătoase din măduva osoasă și pot interfera cu producția de celule sanguine.
Medicii și cercetătorii lucrează pentru a înțelege mecanismul exact care provoacă leucemia limfocitară cronică.
Factori de risc
Factorii care pot crește riscul de leucemie limfocitară cronică includ:
- Vârsta: această boală apare cel mai adesea la adulții în vârstă;
- Rasa: oamenii albi au mai multe șanse de a dezvolta leucemie limfocitară cronică decât oamenii din alte rase;
- Istoric familial de cancer de sânge și măduvă osoasă: un istoric familial de leucemie limfocitară cronică sau alte cancere de sânge și măduvă osoasă vă poate crește riscul de a dezvolta această afecțiune;
- Expunerea la substanțe chimice: anumite erbicide și insecticide au fost legate de un risc crescut de leucemie limfocitară cronică;
- O afecțiune care provoacă exces de limfocite: Limfocitoza monoclonală a celulelor B (MBL) determină un număr crescut de un tip de limfocite (celule B) în sânge. Pentru un număr mic de persoane cu MBL, afecțiunea se poate dezvolta în leucemie limfocitară cronică. Dacă aveți MBL și aveți, de asemenea, antecedente familiale de leucemie limfocitară cronică, este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta cancer.
Simptome
Mulți oameni cu leucemie limfocitară cronică nu au simptome la început. Semnele și simptomele se pot dezvolta pe măsură ce cancerul progresează. Acestea pot include:
- Ganglioni limfatici măriți, dar nedurerosi;
- Oboseală;
- Febră;
- Durere în partea stângă sus a abdomenului, care poate fi cauzată de o splină mărită;
- Transpirații nocturne;
- Pierdere în greutate;
- Infecții frecvente.
Diagnosticare
Analize de sânge
Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica leucemia limfocitară cronică includ fără a se limita la ele:
- Hemoleucogramă completă (CBC): o procedură în care se prelevează o probă de sânge şi se verifică: numărul de globule roșii și trombocite, numărul și tipul de celule albe din sânge și cantitatea de hemoglobină (proteină care transportă oxigenul) din globulele roșii.
- Biochimia sangelui: o procedură în care o probă de sânge este verificată pentru a măsura cantitățile anumitor substanțe eliberate în sânge de organe și țesuturi din organism. O cantitate neobișnuită (mai mare sau mai mică decât cea normală) dintr-o substanță poate fi un semn de boală.
- Testarea lactat dehidrogenazei (LDH): un test de laborator pentru una dintr-un grup de enzime găsite în sânge și în alte țesuturi ale corpului și implicate în producerea de energie în celule. O cantitate crescută de lactat dehidrogenază în sânge poate fi un semn de leziuni tisulare și unele tipuri de cancer sau alte boli.
- Testarea beta-2-microglobulină: un test de laborator pentru beta-2-microglobulina, o proteină mică care se găsește în mod normal pe suprafața multor celule, inclusiv limfocite, și în cantități mici în sânge și urină. O cantitate crescută în sânge sau urină poate fi un semn al anumitor boli, inclusiv unele tipuri de cancer, cum ar fi mielomul multiplu sau limfomul.
- Citometrie în flux: un test de laborator care măsoară numărul de celule dintr-o probă, procentul de celule vii dintr-o probă și anumite caracteristici ale celulelor, cum ar fi dimensiunea, forma și prezența markerilor tumorali (sau a altora) pe suprafața celulară. Testul se face astfel:
- Celulele dintr-o probă de sânge, măduvă osoasă sau alt țesut al unui pacient sunt colorate cu un colorant fluorescent, plasate într-un fluid și apoi trecute pe rând printr-un fascicul de lumină. Rezultatele testului se bazează pe modul în care celulele care au fost colorate cu colorant fluorescent reacţionează la fasciculul de lumină. Acest test este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea și gestionarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi leucemia și limfomul.
- Testul ajută la diferențierea între cazul în care un număr crescut de limfocite se datorează leucemiei limfocitare cronice, unei alte tulburări de sânge sau reacției organismului dumneavoastră la un alt proces, cum ar fi infecția.
- Dacă este prezentă leucemia limfocitară cronică, citometria în flux poate ajuta, de asemenea, la analiza celulelor leucemice pentru caracteristici care ajută la a prezice cât de agresive sunt celulele.
- FISH (hibridizare fluorescentă in situ): un test de laborator folosit pentru a analiza și a număra gene sau cromozomi din celule și țesuturi. Bucăți de ADN care conțin coloranți fluorescenți sunt fabricate în laborator și adăugate la o probă de celule sau țesuturi ale unui pacient. Când aceste bucăți de ADN vopsite se atașează la anumite gene sau zone de cromozomi din probă, ele se aprind atunci când sunt privite la microscop fluorescent. Testul FISH este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului și pentru a ajuta la planificarea tratamentului.
- Testare genetică: un test de laborator în care celulele sau țesuturile sunt analizate pentru a căuta modificări ale genei TP53 sau IGH. Aceste modificări pot fi utile pentru a determina prognosticul pacientului.
- Testarea imunoglobulinei serice: un test de laborator care măsoară anumite tipuri de imunoglobuline (anticorpi) din sânge. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea cancerului sau pentru a afla cât de bine funcționează tratamentul sau dacă cancerul a revenit.
- Testarea virusului hepatitei B și virusului hepatitei C: un test pentru a verifica dacă hepatita B sau virusul hepatitei C există în sânge. Infecția cu unul dintre acești viruși provoacă hepatită (inflamația ficatului).
- Testarea HIV: un test pentru a verifica infecția cu HIV. HIV este virusul care provoacă SIDA. Cel mai comun tip de test HIV se numește test de anticorpi HIV, care verifică anticorpii împotriva HIV într-o probă de sânge, urină sau lichid din gură.
Alte teste
În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate comanda teste și proceduri suplimentare pentru a ajuta la diagnosticare, cum ar fi:
- Teste ale celulelor leucemice care caută caracteristici care ar putea afecta prognosticul;
- Biopsie de măduvă osoasă și aspirație;
- Teste imagistice, cum ar fi tomografia computerizată (CT) și tomografia cu emisie de pozitroni (PET).
Stadializarea
Odată ce un diagnostic este confirmat, medicul dumneavoastră utilizează informațiile despre cancerul dumneavoastră pentru a determina stadiul leucemiei limfocitare cronice. Etapa îi spune medicului dumneavoastră cât de agresiv este cancerul dumneavoastră și cât de probabil este să se agraveze rapid.
Stadiile leucemiei limfocitare cronice pot folosi litere sau cifre. În general, primele stadii ale bolii nu trebuie tratate imediat. Persoanele cu cancer aflate în stadiile ulterioare pot lua în considerare începerea imediată a tratamentului.
Anumiți factori afectează prognosticul (șansa de recuperare) și opțiunile de tratament.
Prognosticul depinde de următorii factori:
- dacă există anumite modificări ale genelor, cum ar fi în TP53 sau IGH;
- dacă limfocitele s-au răspândit în toată măduva osoasă;
- dacă numărul de celule roșii din sânge și de trombocite sunt scăzute;
- dacă numărul de celule albe din sânge crește rapid;
- stadiul cancerului;
- rezultatele anumitor analize de sânge, cum ar fi testele cu beta-2 microglobuline și lactat dehidrogenază;
- vârsta pacientului și starea generală de sănătate;
- cât de repede și cât de scăzut scade numărul de celule leucemice în timpul tratamentului;
- dacă LLC se îmbunătățește cu tratament sau a recidivat (a revenit);
- dacă pacientul face un alt tip de cancer după ce a fost diagnosticat cu LLC.
Prognosticul nu este influențat de diferența între progresia spre limfom sau spre leucemie prolimfocitară.
Tratament
Există diferite tipuri de tratament pentru pacienții cu leucemie limfocitară cronică (LLC).
Se folosesc următoarele tipuri de tratament:
- Monitorizarea pacientului;
- Terapie țintită;
- Chimioterapia;
- Radioterapia;
- Imunoterapia;
- Chimioterapia cu măduvă osoasă sau transplant de celule stem din sângele perifericș este rar utilizată în ultima perioada datorita eficienței terapiei țintite.
Noi tipuri de tratament sunt testate în studii clinice. Pacienții ar putea dori să se gândească la participarea la un studiu clinic.
Pacienții pot intra în studiile clinice înainte, în timpul sau după începerea tratamentului pentru cancer depinde de etapa studiului clinic ( la debut de boală sau recăzut).
Tratamente pentru stadii intermediare și avansate
Dacă medicul dumneavoastră stabilește că leucemia dumneavoastră limfocitară cronică necesită tratament, opțiunile dvs. pot include:
Chimioterapia: Chimioterapia este un tratament medicamentos care ucide celulele cu creștere rapidă, inclusiv celulele canceroase. Tratamentele de chimioterapie pot fi administrate pe cale venoasă sau luate sub formă de pastile. În funcție de situația dvs., medicul dumneavoastră poate utiliza un singur medicament pentru chimioterapie sau puteți primi o combinație de medicamente.
Terapie medicamentoasă țintită: tratamentele medicamentoase vizate se concentrează pe anomalii specifice prezente în celulele canceroase. Prin blocarea acestor anomalii, tratamentele medicamentoase țintite pot cauza moartea celulelor canceroase.
Terapia țintită este un tip de tratament care utilizează medicamente sau alte substanțe pentru a identifica și ataca anumite celule canceroase. Diferite tipuri de terapie țintită sunt utilizate pentru a trata LLC:
- Terapia cu inhibitori de tirozin kinaza (TKI): acest tratament blochează enzima, tirozin kinaza, care determină dezvoltarea celulelor stem în mai multe globule albe decât are nevoie organismul. Ibrutinib, acalabrutinib, zanubrutinib și duvelisib sunt TKI utilizate pentru a trata LLC simptomatică sau progresivă, recurentă sau refractară.
- Terapia cu inhibitori BCL2: acest tratament blochează o proteină numită BCL2, care se găsește pe unele celule de leucemie. Acest lucru poate ucide celulele leucemice și le poate face mai sensibile la alte medicamente anticanceroase. Venetoclax este un tip de terapie BCL2 utilizat pentru a trata LLC simptomatică sau progresivă, recurentă sau refractară.
- Terapia cu anticorpi monoclonali: Anticorpii monoclonali sunt proteine ale sistemului imunitar produse în laborator pentru a trata multe boli, inclusiv cancerul. Ca tratament pentru cancer, acești anticorpi se pot atașa la o țintă specifică a celulelor canceroase sau a altor celule care pot ajuta celulele canceroase să se dezvolte. Anticorpii sunt capabili să omoare apoi celulele canceroase, să le blocheze creșterea sau să le împiedice să se răspândească. Anticorpii monoclonali sunt administrați prin perfuzie. Ele pot fi utilizate singure sau pentru a transporta medicamente, toxine sau material radioactiv direct către celulele canceroase. Rituximab, ofatumumab, obinutuzumab și în asociere cu chimioterapie sau terapie tintita sunt utilizate pentru a trata LLC simptomatică sau progresivă, recurentă sau refractară.
- Imunoterapia: aceasta folosește sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Este posibil ca sistemul imunitar al organismului dumneavoastră care luptă împotriva bolilor să nu vă atace cancerul, deoarece celulele canceroase produc proteine care le ajută să se ascundă de celulele sistemului imunitar. Imunoterapia funcționează interferând cu acest proces.
- Transplant de măduvă osoasă: Un transplant de măduvă osoasă, cunoscut și ca transplant de celule stem, folosește medicamente puternice pentru chimioterapie pentru a ucide celulele stem din măduva osoasă care creează limfocite bolnave. Apoi, celulele stem din sângele adult sănătos de la un donator sunt perfuzate în sângele dumneavoastră, unde se deplasează către măduva osoasă și încep să producă celule sanguine sănătoase.
Pe măsură ce au fost dezvoltate combinații de medicamente noi și mai eficiente, transplantul de măduvă osoasă a devenit mai puțin frecvent în tratarea leucemiei limfocitare cronice. Totuși, în anumite situații, aceasta poate fi o opțiune de tratament.
Radioterapia este un tratament pentru cancer care folosește raze X de înaltă energie sau alte tipuri de radiații pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le împiedica să crească. Radioterapia externă folosește o mașină în afara corpului pentru a trimite radiații către zona corpului cu cancer, cum ar fi un grup de ganglioni limfatici sau splină. Acest tratament poate fi utilizat pentru a reduce durerea cauzată de umflarea splinei sau a ganglionilor limfatici.
Tratamentele pot fi utilizate singure sau în combinație între ele.
Tratamentul suportiv
Medicul dumneavoastră se va întâlni cu dumneavoastră în mod regulat pentru a monitoriza orice complicații pe care le puteți întâmpina. Măsurile de îngrijire de susținere pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea oricăror semne sau simptome.
Tratamentul suportiv poate include:
- Screeningul cancerului. Medicul dumneavoastră vă va evalua riscul de apariție a altor tipuri de cancer și vă poate recomanda screening pentru a căuta semne ale altor tipuri de cancer.
- Vaccinări pentru prevenirea infecțiilor. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda anumite vaccinuri pentru a vă reduce riscul de infecții, cum ar fi pneumonia și gripa.
- Monitorizarea altor probleme de sănătate. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda controale regulate pentru a vă monitoriza starea de sănătate în timpul și după tratamentul pentru leucemie limfocitară cronică.
- Tratament cu imunoglobuline la pacienții cu infecții recurente în decursul unui an. Acest tratament previne apariția infecțiilor.
Complicații
Leucemia limfocitară cronică poate provoca complicații precum:
- Infecții frecvente. Dacă aveți leucemie limfocitară cronică, este posibil să aveți infecții frecvente care pot fi grave. Uneori, infecțiile apar deoarece sângele nu are destui anticorpi de luptă împotriva germenilor (imunoglobuline). Medicul dumneavoastră vă poate recomanda perfuzii regulate de imunoglobuline;
- O trecere la o formă mai agresivă de cancer. Un număr mic de persoane cu leucemie limfocitară cronică pot dezvolta o formă mai agresivă de cancer numită limfom difuz cu celule B mari. Medicii se referă uneori la asta ca sindromul Richter;
- Risc crescut de alte tipuri de cancer. Persoanele cu leucemie limfocitară cronică prezintă un risc crescut de a dezvolta alte tipuri de cancer, inclusiv cancer de piele și cancer la plămâni și tractul digestiv;
- Probleme ale sistemului imunitar. Un număr mic de persoane cu leucemie limfocitară cronică pot dezvolta o problemă a sistemului imunitar care determină celulele sistemului imunitar care luptă împotriva bolii să atace în mod greșit celulele roșii din sânge (anemie hemolitică autoimună) sau trombocitele (trombocitopenie autoimună).
Prevenție
Spre deosebire de alte forme de cancer, LLC are cauze multifactoriale, iar prevenția este mai dificilă, deoarece nu există factori de risc modificabili bine definiți. Cu toate acestea, adoptarea unui stil de viață sănătos și monitorizarea medicală regulată pot contribui la reducerea riscurilor și la menținerea unei stări generale de sănătate.
Prevenția primară
LLC nu este direct asociată cu factori de risc clasici precum fumatul, dieta sau expunerea la anumite substanțe chimice, însă există anumiți factori care pot influența riscul de apariție a bolii.
- Evitarea expunerii la substanțe toxice - persoanele care lucrează în agricultură sau industrie chimică ar trebui să utilizeze echipamente de protecție și să evite contactul direct cu pesticide și erbicide;
- Adoptarea unui stil de viață sănătos - deși nu previne direct LLC, o dietă echilibrată și activitatea fizică regulată pot contribui la întărirea sistemului imunitar și reducerea inflamației cronice;
- Evitarea radiațiilor ionizante inutile - expunerea excesivă la radiații poate crește riscul de mutații genetice care duc la afecțiuni hematologice.
Prevenția secundară: monitorizare și depistare precoce
Întrucât LLC este o boală cu debut insidios, detectarea precoce poate ajuta la o gestionare mai eficientă a evoluției sale.
- Screening periodic pentru persoanele cu istoric familial - deși nu există un program de screening standardizat, persoanele cu rude de gradul I diagnosticate cu LLC ar trebui să efectueze analize de sânge periodice (hemoleucogramă completă);
- Monitorizarea simptomelor timpurii - oboseala persistentă, ganglionii limfatici măriți, infecțiile frecvente și transpirațiile nocturne pot fi semne precoce ale LLC mai ales dacă sunt modificări ale hemoleucogramei altfel, simptomele descrise pot să sugereze prezența unui limfom.
Prevenția terțiară: reducerea riscului de complicații
După diagnostic, prevenirea complicațiilor este esențială pentru a menține o bună calitate a vieții.
- Vaccinarea - pacienții cu LLC sunt predispuși la infecții severe. Vaccinarea împotriva gripei, pneumoniei și hepatitei B este recomandată;
- Monitorizarea infecțiilor - deoarece LLC afectează sistemul imunitar, orice semn de infecție trebuie tratat rapid;
- Menținerea unei diete echilibrate - consumul de alimente bogate în antioxidanți (fructe, legume) și evitarea alimentelor procesate pot sprijini sistemul imunitar dar dieta trebuie ajustată în funcție de terapia pe care o primește pacientul pentru LLC;
- Activitate fizică regulată - exercițiile moderate pot îmbunătăți starea generală și pot contribui la menținerea masei musculare și a energiei.
Bibliografie
- https://www.cancer.gov/types/leukemia/patient/cll-treatment-pdq#_48
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-lymphocytic-leukemia/diagnosis-treatment/drc-20352433
Alte afecțiuni similare
Leptospiroza
Leptospiroza este o infecție cauzată de bacteria numită Leptospira. Este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că poate infecta atât oamenii, cât și...
Vezi detalii
Leșin
Lipotimia sau sincopa, denumită în termeni populari leșin, reprezintă o pierdere temporară a cunoștinței și a controlului muscular. Aceasta este provocată de reducerea...
Vezi detalii
Leucemia
Sângele are în componența sa trei tipuri principale de celule: celule roșii (eritrocite), celule albe (leucocite) și plachete (trombocite). Durata lor normală de viață...
Vezi detalii
Leucemie mieloidă acută
Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care își are originea în măduva osoasă, regiunea profundă a unor oase, responsabilă de formarea globulelor albe şi...
Vezi detalii
Leucemie mieloidă cronică
Leucemia mieloidă cronică este un tip de cancer care se declanșează în celulele mieloide sau celulele stem din măduva osoasă în care formează sângele. Boala duce la...
Vezi detalii
Leucinoza
Leucinoza se caracterizează prin concentrații crescute în plasmă de aminoacizi cu lanț ramnificat (leucină și izoleucina) și niveluri ridicate în urină de cetoacizi cu...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
