RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Pelagra

Pelagra

Alte denumiri: Deficiența de niacină/ vitamina B3

Descoperă informații utile despre pelagra: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre pelagra

Pelagra este boala cauzată de deficiența de vitamina B3, cunoscută sub termenul medical de niacină. Boala se manifestă ca o formă de malnutriție, în special subnutriția cu micronutrienți.

Deficiența vitaminei B3, esențială pentru funcționarea celulelor, determină simptome care afectează întregul corp. Lăsată netratată, pelagra poate provoca daune permanente ale sistemului nervos și chiar decesul.

Niacina se găsește în multe surse de hrană și majoritatea oamenilor o obţin prin intermediul unei diete echilibrate. Din acest motiv, pe fondul unui aport alimentar inadecvat, pelagra apare la populațiile sărace, cu acces limitat la alimente variate și bogate în vitamine. În lumea dezvoltate, deficiența de niacină apare, cel mai probabil, din cauze secundare, asociate unor condiții de sănătate sau deficit de substanțe, care împiedică organismul să absoarbă și să utilizeze niacina.

Niacina (vitamina B3) are rolul de a transforma caloriile din alimente în energie. Este absorbită, prin intestinul subțire, în țesuturile corpului, unde este transformată într-o coenzimă numită nicotinamidă adenin dinucleotidă. Coenzima este un agent enzimatic care funcționează împreună cu enzimele pentru a cataliza reacțiile chimice. Peste 400 de enzime diferite din organism depind de coenzima nicotinamidă adenin dinucleotidă pentru a funcționa.

Această coenzimă ajută la transferul energiei din macronutrienți - carbohidrați, proteine și grăsimi - în tipul de energie pe care celulele o folosesc și de care depind pentru ca să funcționeze.

Deficiența de furnizare a „combustibilului” necesar celulelor influențează, mai întâi, sistemele corpului cu cele mai mari cerințe de energie sau rate de schimbare a celulelor. Rezultatul este afectarea directă și rapidă a pielii, mucoaselor tractului gastro-intestinal și a creierului.

Pelagra a apărut în zonele sărace ale lumii precum Africa și Asia și afectează încă populațiile sărace din întreaga lume. Este boala popoarelor în care alimentația este una foarte limitată, în special acolo unde aportul de proteine este rar, iar porumbul este alimentul de bază. Proteinele și aminoacizii care provin din proteine sunt esenţiale pentru metabolizarea niacinei. Numeroase cereale conțin niacină, dar niacina din porumb este o formă mai greu de absorbit de organism.

Alimente recomandate pentru deficienta de vitamina B3

Cauze

Cauza principală a bolii este dieta deficitară. Vitamina B3 poate fi obținută dintr-o gamă largă de alimente, dar, în lipsa unei varietăți a alimentației, anumite substanțe nutritive nu mai ajung în organism.

Există și cauze secundare ale pelagrei, cum ar fi anumite afecțiuni care împiedică corpul să absoarbă sau să utilizeze niacina.

Afecțiunile care determină dezvoltarea pelagrei sunt:

  • Bolile gastrointestinale care cauzează malabsorbție (boala inflamatorie intestinală sau ciroza hepatică).
  • Alcoolismul - consumul intens de alcool poate declanșa pelagra din cauza afectării organelor, care provoacă malabsorbție și malnutriție.
  • Operația de bypass gastric - chirurgia bariatrică poate afecta mucoasa intestinală, provocând deficiențe de micronutrienți.
  • Deficitul de fier - organismul are nevoie de fier pentru a transforma și utiliza niacina.
  • Boala Hartnup - o boală genetică care împiedică organismul să absoarbă aminoacizii necesari pentru a produce vitamine din alimente.
  • Sindromul carcinoid - caracterizat de celule tumorale active care deprimă producția de niacină.

Și anumite medicamente pot perturba procesul de metabolism al niacinei din organism, în special medicamentele antispastice și cele utilizate în chimioterapie.

Factori de risc

Principalul factor de risc pentru pelagra secundară, determinată de anumite afecțiuni, este tulburarea cauzată de consumul de alcool.

Consumul frecvent și în exces de alcool poate provoca pelagra din cauza malnutriției produse de afectarea unor organe precum ficatul. O persoană alcoolică, de regulă, acordă foarte puțină atenție regimului alimentar, care, în acest caz, se poate dovedi sărac în alimente care conțin niacină, iar alcoolul împiedica organismul să absoarbă niacina.

Prezența în exces a alcoolului în sânge poate împiedica anumite proteine să se transforme în niacină, crescând astfel riscul de apariție a pelagrei.

Deseori, pelagra indusă de alcool rămâne frecvent nedetectată, deoarece simptomele pot fi similare cu cele ale delirului de sevraj.

Alți factori de risc care determină pelagra secundară sunt:

  • malnutriție cauzată de înfometare, anorexie, HIV sau cancer în stadiu terminal;
  • Boala Crohn;
  • Boala Hartnup;
  • dializa;
  • anumite medicamente;
  • Sindromul carcinoid (o multitudine de simptome datorate tumorilor carcinoide).

Simptome

Pelagra clasică se manifestă cu principale simptome determinate de afectarea a trei mari organe: piele, stomac și creier. Manifestările specifice pelagrei sunt supranumite „cele trei D-uri”: diaree, dermatită și demență.

Simptomele pelagrei includ:

  • Dureri abdominale și indigestie.
  • Pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături.
  • Erupții cutanate dureroase și/sau cu mâncărime.
  • Diaree cronică, uneori cu sânge.
  • Răni bucale și o limbă roșie, umflată.
  • Oboseală, slăbiciune și stare de rău.
  • Schimbări de dispoziție, depresie.
  • Insomnie.
  • Simptome neurologice, cum ar fi tremor sau amorțeală și furnicături în mâini și picioare.
  • Delirul și demența.
Alimente bogate in niacina

Diagnosticare

Pentru diagnosticul pelagrei, medicul va face o examinare, va întreba despre simptomele resimțite și despre istoricul medical, inclusiv dieta obișnuită.

Dacă există suspiciune de pelagra, pentru confirmarea diagnosticului se va realiza un test de urină care poate arăta insuficienţa de vitamina B3.

Tratament

Pelagra reprezintă o deficiență de niacină (vitamina B3), iar tratamentul constă în aportul nutrienților care lipsesc. În urma administrării de suplimente de vitamina B3, simptomele încep să se îmbunătățească imediat. Dacă există deja simptome agravate la nivelul pielii și a cavității bucale, acestea vor trebui tratate corespunzător.

Tratamentul pelagrei se face cu suplimente de niacină, conform prescripției medicale. Dacă sunt administrate conform recomandării medicului, suplimentele nu provoacă efecte secundare. Acestea sunt, însă, posibile dacă există o supradozare, dar este rar întâlnită.

Efectele secundare ale supradozei de vitamina B3 pot include:

  • Mâncărime și erupții cutanate.
  • Balonare și indigestie.
  • Dureri de cap și amețeli.

Complicații

Pelagra este o afecțiune gravă care, lăsată netratată, poate provoca moartea. Complicațiile pot apărea mai ales în tratamentul pelagrei secundare, care este cauzată de o altă afecțiune.

Complicații pelagrei pot fi:

  • Malnutriție și cașexie (stare profundă de slăbiciune organismului din cauza denutriției).
  • Infecție secundară a erupțiilor cutanate.

Netratată, pelagra dezvoltă complicații ale simptomelor neuropsihiatrice, care conduc la halucinații și psihoze și, în ultimă fază, comă și deces.

Prevenție

Principala metodă de prevenție a pelagrei este o dietă echilibrată prin aportul de alimente variate, care să asigure o nutriție adecvată. Dacă, din varii motive, alegerile alimentare sunt limitate, prevenția pelagrei se poate face prin aportul de suplimente de vitamina B3. Medicii recomandă o doza zilnică de vitamina B3 de aproximativ 15 miligrame.

Cele mai bune surse alimentare de niacină sunt:

  • Ficat de vită.
  • Pâine și cereale cu adaos de vitamine.
  • Pește gras (somon, ton).
  • Carne de pasăre.
  • Cartofi.
  • Orez.
  • Sfeclă.
  • Arahide.
  • Drojdie de bere.
  • Semințe de floarea soarelui.

Dacă există și diagnostic al unei afecțiuni cronice de sănătate, care predispune la pelagră, trebuie stabilit cu medicul specialist un plan de prevenire pe termen lung care poate implica administrare de medicamente, suplimente de vitamina B3 și dietă alimentară specială.

Bibliografie

  1. Dix, Megan. “Pellagra.” Healthline, Healthline Media, 22 Dec. 2017, www.healthline.com/health/pellagra
  2. Zambon, Veronica. “Pellagra: Everything You Need to Know.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 20 Mar. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/pellagra
  3. “Pellagra | Causes, Symptoms & Treatment | Britannica.” Encyclopædia Britannica, 2024, www.britannica.com/science/pellagra

Echipa medicală - Nutritie , Medicina interna și Gastroenterologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.