Prolaps de valva mitrala

Alte denumiri ale afectiunii:

PVM

Prolapsul de valva mitrala (PVM) reprezinta deplasarea foitelor valvulare mitrale in atriul stang in timpul sistolei.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie cardio vasculara

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 29

Prolaps de valva mitrala - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele prolapsului de valva mitrala

Cea mai frecventa cauza este degenerarea mixomatoasa idiopatica. Degenerescenta poate fi transmisa ereditar autozomal dominant sau rareori X-linkat. Degenerescenta mixomatoasa poate fi cauzata si de boli ale tesutului conjunctiv si distrofii musculare. 

PVM este de obicei o afectiune benigna, dar complicatiile includ insuficienta mitrala, endocardita, ruperea valvulara si posibil trombembolismul.

Prolaps de valva mitrala - Simptome

Simptomele prolapsului de valva mitrala

De obicei PVM este asimptomatic, insa unii pacienti prezinta durere toracica, dispnee si simptome de activare simpatica excesiva (palpitatii, ameteala, presincopa, migrene, anxietate). La aproximativ 1/3 din pacienti stresul emotional precipita aparitia palpitatiilor, care pot fi un simptom al aritmiilor benigne (extrasistole atriale, tahicardie atriala paroxistica, extrasistole ventriculare, ectopie ventriculara complexa).  

Semnele include prezenta unui clic mezosistolic clar, urmat de un suflu telesistolic daca se asociaza si regurgitatie mitrala. 

Alte semne fizice asociate cu PVM, insa fara rol in diagnostic, sunt hipomastia, pectus excavatum, sindromul spatelui drept si reducerea diametrului toracic antero-posterior.

Prolaps de valva mitrala - Tratament

Diagnosticul prolapsului de valva mitrala

Diagnosticul se stabileste prin examinare fizica si prin ecocardiografie.

Monitorizarea ECG (12 derivatii) Holter a pacientiilor care prezinta palpitatii poate fi utila pentru depistarea aritmiilor. 

Tratamentul prolapsului de valva mitrala

Prognosticul este excelent. 

Nu este necesar tratament specific decat daca exista insuficienta mitrala.

PVM este de obicei o afectiune benigna, insa degenerarea mixomatoasa severa a valvei poate conduce la insuficienta mitrala. La pacientii cu insuficienta mitrala severa, incidenta dilatatiei ventriculului stang sau atriului stang, aritmiilor, endocarditei infectioase, accidentului vascular cerebral, necesitatii de protezare valvulara si deces este de aproximativ 2%-4% pe an.

Pentru ameliorarea simptomelor cauzate de tonusul simpatic excesiv (palpitatii, migrene, ameteala) si pentru reducerea riscului de tahicardii periculoase se pot administra beta-blocante, insa aceasta abordare nu este sustinuta de date clinice. Tratamentele tipice sunt atenolol sau propanolol.

Tratamentul insuficientei mitrale depinde de severitate si de modificarile atriale stangi si ventriculare stangi asociate.

Inaintea procedurilor cu risc inalt se recomanda profilaxia cu antibiotice a endocarditei infectioase, insa numai la pacientii cu insuficienta mitrala sau foite valvulare mitrale ingrosate. Tratamentul anticoagulant pentru prevenirea trombembolismului este indicat numai la pacientii cu fibrilatie atriala si la cei cu antecedente de accident ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical